Hodinky měsíce dubna 2022

Občas je neuvěřitelné, jak ten čas letí. Ostatně není to tak dávno, kdy jsme s nadšením vítali astronomické jaro a najednou jsou před námi velikonoční svátky. Je to tak. Duben je už zkrátka v plném proudu a tak přišel ten správný čas (mimo jiné) mrknout se na další díl naší rubriky Hodinky měsíce.

Dubnové vydání tentokrát patří dvěma švýcarským modelům, které vám představí přední autor Jirka Bareš. Těšit se můžete nejen na originální limitku Junghans Meister Classic Terrassenbau 027/4019.02, stejně tak na zlatou střední třídu v podobě Claude Bernard Classic 3 Hands 70201-3M-BUIN. A zatímco první zmíněnou značku v naší nabídce už dost dobře znáte, ta druhá je poměrně čerstvým nováčkem. Pojďme se na ně podívat 🙂

Junghans Meister Classic Terrassenbau 027/4019.02

Společensky laděné nadčasové hodinky se super zpracováním od tradiční hodinářské značky. Když se řekne tohle, tak asi nebudu jediný, koho hned napadne Junghans! A tradice z této limitované edice přímo srší, což na ní samozřejmě není to jediné zajímavé.

Jak už jsem nakousl v úvodu, jedná se o limitovanou edici v počtu pouhých 1500 ks pro celý svět. Tato limitka nevznikla jen tak – inspirací jí byla legendární terasovitá budova ve Schrambergu, která v domovském městě Junghansu stojí již přes sto let. Jejím původním účelem bylo poskytnout dostatek světla pro hodináře, nyní slouží jako muzeum (tedy dobrý cíl výletu pro všechny hodinkové fanoušky). Terasovitá budova je vyobrazena na dýnku hodinek a do ní je důmyslně zakomponován průhled na strojek J820.4. To není nic jiného, než ETA 2892-2, tedy spolehlivý švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem.

Pojďme se ale podívat na hodinky i zepředu, protože tam to rozhodně stojí také za to 🙂 Osobně mě zaujala kombinace světlého číselníku a zeleného řemínku, který je vyroben z pravé aligátoří kůže. Ten byl zvolen záměrně jako odkaz na barvu dlaždic uvnitř terasovité budovy. Číselník je vyveden v jednoduchém a čistém designu, který je pro řadu Meister typický. Někomu mohou dělat problém světlé ručky v kombinaci se světlým číselníkem, ale já se svým ostřížím zrakem hodnotím tyto hodinky jako velmi přehledné. Na pozici třetí hodiny je datumovka, která mě neruší, neboť je v číselníku umístěna citlivě. Komu by však přesto připadala rušivá, může zvolit variantu Junghans Meister Handaufzug Terrassenbau 027/3000.02 s o něco menším pouzdrem, manuálním nátahem a mimostřednou sekundovou ručkou. Ta mě láká možná ještě více, než tato verze 027/4019.02.

Pro naší pravidelnou rubriku jsem však zvolil tento univerzálnější model – především průměr pouzdra 38,4 mm padne na většinu pánských zápěstí skvěle, zatímco 37,7 verze Handaufzug 027/3000.02 je spíše pro menší, maximálně průměrnou ruku.

K retro společenským modelům se velmi hodí vypouklé sklíčko a to model Junghans Meister Classic Terrassenbau 027/4019.02 samozřejmě má. Junghansu je někdy vyčítáno, že používá plastová vypouklá skla. Mně osobně to nevadí, protože na svých hodinkách Junghans Meister Driver Chronoscope 027/3684.00 a Junghans Max Bill Automatic 027/3502.04 (podrobnější recenze zde) plastová sklíčka mám a jsem s nimi naprosto spokojen. Tato limitka má však vypouklé sklíčko safírové, což lze rozhodně považovat za výhodu, stejně jako použití antireflexní vrstvy. Ta zaručuje dobrou čitelnost i za ostrého světla.

Už jsem nakousl průměr pouzdra, který je 38,4 mm. Díky v podstatě žádné lunetě však tyto hodinky působí větším dojmem a jsou proto bez problému nositelné pro průměrná zápěstí, jako je to moje (obvod 18 cm). Společenské zaměření tohoto modelu navíc větší průměr pouzdra nepotřebuje, pokud nemáte vyloženě velkou ruku. Co bych rád ještě vyzdvihl je pohodlnost tohoto modelu, a to díky pro Junghans typickému tvaru pouzdra a také díky nízké hmotnosti – pouhých 43 gramů. Voděodolnost činí 50m (déšť, maximálně sprcha), ale o tu u tohoto modelu podle mého názoru vůbec nejde. Takto elegantní kus je použitelný na běžné nošení, nebo třeba do divadla a tam se jakýkoliv ponor většinou nepředpokládá 🙂

Hledáte-li zajímavé oblekovky, které jen tak nikdo nemá, a které Vám díky nadčasovému designu a mechanickému stroji poslouží stejně dobře dnes, jako za 20 let, pak doporučuji podívat se na tuto skvělou limitku 🙂

Klady:

  • nadčasový elegantní design
  • spolehlivý mechanický strojek ETA 2892-2
  • limitovaná edice
  • kvalitní řemínek z aligátoří kůže
  • safírové sklíčko s antireflexem
  • skvělé zpracování

Zápory:

  • vyšší cena (44 290 Kč), ovšem vyvážená vlastnostmi
  • pro někoho možná horší čitelnost
Junghans Meister Classic Terrassenbau 027/4019.02

Claude Bernard Classic 3 Hands 70201-3M-BUIN

Nejeden hodinkový fanoušek si potrpí na to, aby jeho časomíra na zápěstí nesla označení Swiss Made. To s sebou nese nejen záruku určité kvality, ale nezřídka také vyšší cenu. Švýcarská značka Claude Bernard ovšem ukazuje, že to jde i za lidový peníz 🙂

Samozřejmě, že nemůžete čekat tak vysokou úroveň zpracování, technologií a strojků, jako například u mnohem vyspělejších značek jako třeba Edox, nebo Ball (původně tedy americký, nyní však vyráběný ve Švýcarsku). Ovšem v cenovce 5 600 Kč toho nabízí model Claude Bernard Classic 3 Hands 70201-3M-BUIN docela dost.

Pokud bych měl popsat tyto hodinky jedním slovem, řekl bych “průměrné”. Právě v tom je ale podle mě síla těchto hodinek. Jedná se totiž o univerzální, jednoduchý a přehledný model, který se hodí skoro na všechno – jak na běžné nošení, tak i do společnosti. Průměrná je také velikost pouzdra, která činí 42 mm. To je troufám si říct nejčastější velikost dnešních pánských hodinek, která sedne na drtivou většinu pánských zápěstí. Modrá barva číselníku je také velmi oblíbená a univerzální, takže splní požadavky velké části uživatelů. Jako velké plus vidím použití quartzového strojku ETA 805.112, což je za tuto cenu velmi slušná výbava.

Dalším pozitivem je datumovka, kterou na hodinkách využívám velmi často (a když mám na ruce zrovna hodinky, které datumovku nemají, tak se o to stejně pokouším). Skutečně velkou výhodou je safírové sklíčko, které je maximálně odolné vůči poškrábání. Jedinou slabinou je absence luminiscence na ručkách a indexech, pak možná také ještě voděodolnost 50m, která neumožňuje ponoření hodinek a plavání. Za cenu 5 600 Kč bychom však u švýcarských hodinek už asi chtěli moc 🙂

Klady:

  • univerzální Swiss Made model za lidovou cenu
  • safírové sklíčko
  • strojek ETA
  • průměr pouzdra 42 mm padnoucí většině mužů
  • přehledné

Zápory:

  • voděodolnost “pouze” 50m
  • chybí luminiscence
Claude Bernard Classic 3 Hands 70201-3M-BUIN

Autor recenze: Jiří Bareš

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *