Hodinky měsíce prosince 2022

Závěr roku se už neodbytně blíží. To to uteklo, viďte. V každém případě, protože prosinec je v plném proudu, je nejvyšší čas ho hezky zakončit posledním letošním dílem z naší pravidelné rubriky Hodinky měsíce. A dost možná právě v tomto vydání najdete zajímavou inspiraci na vánoční dárky, která nikdy není k zahození. Copak jsme si pro vás připravili tentokrát? Tak od každého něco – vojenské hodinky Traser P99 Q Tactical, ale také model s uměleckým nádechem Mido Multifort 20th Anniversary Inspired by Architecture Limited Edition M005.430.11.061.81. Těšíte se?

Prosincového dílu naší rubriky se tentokrát chopil Jirka Štencek spolu s Jirkou Barešem. A protože není nad pestrost, vybrali pro vás hodinky, které s vámi zvládnou všechny outdoorové aktivity nebo vás naopak doplní při všech událostech, kdy je žádoucí určitá elegance. A zatímco Jirka Štencek se podíval na novinku v podání modelu Traser P99 Q Tactical, který zaujme svou odolností a bytelností, Jirka Bareš otestoval hodinky Mido Multifort 20th Anniversary Inspired by Architecture Limited Edition M005.430.11.061.81 s neobvykle řešeným ciferníkem, který svým lehkým art stylem přitáhne pozornost. Jaké tyto hodinky jsou a co lze vypíchnout za jejich klady i zápory? Pro odpovědi čtěte dál.

Traser P99 Q Tactical

Tohle se bude líbit! Ano, Traser to podle mého skvěle trefil. Po delší době jsme se totiž od Traseru dočkali novinky, která musí zaujmout hlavně vojáky a milovníky zbraní. Jde o robustní model, designově připomínající už legendární P6600. S tím rozdílem, že novinka Traser P99 je malinko větší (46 mm), rozhodně odvážnější a svítivější. Už propagační videa jasně vypovídají o tom, na koho Traser svými novými hodinkami cílí. Posuďte sami.

Traser P99 Q Tactical (2)

A proč se to bude líbit? Protože přesně po takových modelech je u nás v obchodě poptávka. Členové vojenských složek nebo integrovaného záchranného systému mají rádi na ruce robustní hodinky, které něco vydrží, jsou dobře čitelné za zhoršené viditelnosti a vypadají přesně takhle – tzn. vojensky, chlapsky, masivně.

Hodinky Traser jsou odolné, robustní a chlapské v každém detailu.

Dvojité pouzdro a dvojitý osvit

Traser u novinky P99 vsadil na dvojité pouzdro: vnitřní část je ocelová a vnější z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny. Lety ověřená kombinace modelovou řadou P66. V čem je ale model P99 jiný a zajímavější než P66? Ciferník rozzáří nejen Trigalight, ale také SuperLuminova. Což je klasický nátěr luminiscence na určitou plochu. Kdežto Trigalight je jiná technologie – jde o kapsle s tritiem, které jsou zevnitř potaženy fosforeskující látkou. Aktivita tritia v kapsli pak zaručuje trvalý osvit kapslí 24h denně. Kdo by měl zájem, může se dočíst více o technologii Trigalight. Hodinky s kombinovanou luminiscencí a tritia nejsou u Traseru novinkou a tuto kombinaci nese několik představených modelů roku 2020 a 2021. U řady P66 však SuperLuminova nebyla a je to tak vhodné oživení.

Poskytují výbornou čitelnost za všech okolností, jsou proto skvělým parťákem do každé nepohody.

A kde SuperLuminovu hledat? Jde o kroužek okolo ciferníku a indexy na lunetě. Vše je opatřeno nánosem vrstvy SuperLuminova, která vydrží po nasvícení svítit. Po nějaké době však svit slábne a zůstane svítit pouze Trigalight. Porovnání je možno vidět zde.

Luneta má styl

Nejsem příznivcem takto výrazných a členitých lunet. Trošku mi designem připomíná lunetu z modelu Wenger Sea Force. Ale zde mi tento styl lunety pasuje lépe a navíc si musím přiznat, že já nebudu cílovka těchto hodinek. Naopak si myslím, že milovníci střelných zbraní, nožů a činností s nimi spojenými by podobně zpracovanou lunetu mohli ocenit. Luneta má výraznější indexy 15, 30 a 45, které jsou opatřeny SuperLuminovou. Na pozici 12 je pak kříž ze 2 tritiových ampulí. Což v absolutní tmě bude nejen působit skvělým dojmem, ale zcela neomylně připomínat zaměřovací kříž pro střelbu. Perfektní detail.

Luneta včetně veškerých detailů má svůj styl.

Mimochodem – víte, že Traser (nebo spíš jeho mateřská společnost mb-microtec) vyrábí mimo jiné také tritiová mířidla pro zbraně. Mrkněte na video.

Výhodou členité lunety, která vystupuje na každém dílku po 5 minutách a ještě výrazněji na hodnotách 15, 30 a 45, je snadná manipulace v rukavicích. Ještě je důležité zmínit, že luneta je obousměrně otočná a nehodí se tak k potápění, ale pro odpočty času bude fungovat skvěle.

Detaily

Mám rád propracované ciferníky, které kombinují více vrstev a prvků. Například zde oceňuji zaříznuté trigalightové trubice do vnitřní lunety s minutovou stupnicí. Celý pás tritiových trubic tvoří kruh, který na jednotlivých barevných variantách (u zelené asi nejvíce), ohraničuje vnitřní část ciferníku od té vnější. Jako hezký detail vnímám také nápis Swiss made, který je součástí minutových indexů a neruší tak na samostatném okruží níže. A nemůžu nezmínit barevné sladění datumového věnce s tmavým podkladem ciferníku.

Odolnost, odolnost a odolnost

Další parametry už jenom potvrzují zaměření hodinek. Samozřejmostí je voděodolnost 200 m a s tím související šroubovací korunka, safírové sklíčko s antireflexem zaručí skvělou viditelnost i při ostrém slunci, švýcarský quartzový strojek znamená přesný čas bez nutnosti se o hodinky starat a dvojité pouzdro zabrání přenosu otřesů a nárazů k samotnému strojku. Na tyhle hodinky se prostě budete moci spolehnout!

Vyberte si barvu a hurá do akce

Pokud se vám tenhle typ hodinek líbí, máte vyhráno a už si stačí vybrat jenom barvu. Zde Traser zvolil zcela neomylně 3 nejoblíbenější:

Všechny varianty jsou pak dostupné na textilním NATO řemínku nebo pryži. Jo! Tenhle model od Traseru se mi líbí a cenovka 14 040 Kč je dle mého velmi přijatelně nastavena.

Na tyhle hodinky se můžete spolehnout za všech okolností.

Klady:

  • dvojitý osvit Trigalight + SuperLuminova
  • kříž na lunetě je super detail
  • safírové sklíčko s antireflexem
  • detailně zpracovaný ciferník
  • příznivá cena

Zápory:

  • na někoho až moc robustní a vojenské

Autor recenze: Jiří Štencek

Jirka zajišťuje vedle plynulého chodu firmy a její propagace také komunikaci s distributory. Pokud je ale na prodejně, tak vám velmi rád poradí s hodinkami a jejich výběrem. Hodinek vyzkoušel celou řadu: Victorinox Airboss, Certina, Traser Mil-G, Boccia, Suunto (Spartan a Core), Garmin Fenix 6X, Seiko Sumo a jiné. Práce s hodinkami je vlastně takové prokletí neustálého lákadla.


Mido Multifort 20th Anniversary Inspired by Architecture Limited Edition M005.430.11.061.81

Švýcarské Mido se velmi rychle stalo mým oblíbencem. V Helveti máme rádi vynikající poměr cena/kvalita a Mido tohle splňuje do puntíku. Proto můžete očekávat, že se v naší pravidelné rubrice určitě neobjevuje naposledy. Hodinky jsou také o historii, příbězích, emocích a spojení architektury a Mido v tomto případě funguje velmi dobře. No a právě výročí spojení značky Mido a architektury demonstruje limitovaná edice Mido Multifort 20th Anniversary Inspired by Architecture Limited Edition M005.430.11.061.81, na kterou se teď blíže podíváme.

Na první pohled vás hodinky zaujmou zejména originálním ciferníkem.

Neobvyklé řešení číselníku

Obrázek na číselníku. To je záležitost, která na hodinkách ve velkém procentu případů působí doslova jako pěst na oko. Přiznám se, že to nemám moc v oblibě. A proč jsem tedy vybral model, který má na číselníku vyobrazený most Sydney Harbour Bridge? Protože tohle je přesně ukázka toho, že to jde udělat i velmi vkusně a citlivě! Mimochodem takováto vyobrazení dokáže skvostně dělat také slovenský Biatec – ostatně posuďte sami například zde a zde. Ale zpět k našim hodinkám měsíce. Právě neobvyklé řešení číselníku je to, co mě na tomto modelu oslovilo asi nejvíc. 

Neobvykle řešený ciferník s vyobrazeným mostem je pokryt luminiscenční vrstvou.

U řady Multifort je často použito vertikálních proužků na číselníku a nejinak je tomu i zde. Tyto proužky jsou zde navíc vyplněny jemným vroubkováním, do kterého je velmi vkusně zakomponováno vyobrazení slavného australského mostu. Pod určitými úhly světla je most výraznější, pod jinými není skoro vidět, přičemž i samotný číselník předvádí na světle krásnou hru odstínů. Most na číselníku je navíc opatřen luminiscenční vrstvou, takže dokonalost jeho vyobrazení lze obdivovat i ve tmě. Do toho všeho skvěle zapadají světle zelené indexy a ručky, taktéž opatřené luminiscencí. No prostě nádhera! Je to jeden z těch číselníků, na který se musím dívat dvakrát, abych odečetl čas. Ne kvůli špatné čitelnosti, ale prostě proto, že napoprvé sleduji jen číselník jako takový a až potom mi dojde, že jsem se nepodíval kolik je hodin. Jediné, co chybí k úplné dokonalosti, je snad jen použití bílého pole pro ukazatel data a dne v týdnu. Černé pole by možná zapadlo do číselníku ještě lépe, ale na druhou stranu – ani toto provedení mě nijak neuráží. Číselník je světle šedý a zvláště v určitých úhlech světla datumovka nepůsobí nijak kontrastně, nebo snad dokonce rušivě. 

Díky materiálu, ideálnímu průměru i výšce skvěle padnou na každé zápěstí.

Dopřejí pohodlí každému zápěstí

Pouzdro hodinek Mido M005.430.11.061.81 je vyrobeno z ušlechtilé oceli 316L a jeho rozměry jsou naprosto dokonalé pro většinu pánských zápěstí. Včetně toho mého o obvodu 18 cm – tam sedí tyto hodinky skutečně velmi dobře. Průměr pouzdra je 42 mm a jeho výška je solidních 11 mm, takže celkově vzato se jedná z mého pohledu o velmi pohodlný model, ideální pro běžné nošení. Hmotnost je možná trochu vyšší (přibližně 180 gramů), ale mě osobně to rozhodně nevadí. Navíc na to, že se jedná o ocelové hodinky na ocelovém tahu to nijak extrémní hmotnost není. 

Potěší nejen navenek, ale i zvenčí – uvnitř totiž tiká poctivý švýcarský strojkem s automatickým nátahem.

Spolehlivost především

Mido M005.430.11.061.81

Vzhled, nebo pohodlnost, to je všechno skvělé, ale to mi samozřejmě k výběru do naší pravidelné rubriky nestačí. Důležitá je také hodinářská stránka a jistě tušíte, že i zde se bude chválit. A podle mě právem! Uvnitř pouzdra totiž běží strojek Mido Caliber 80, což není nic jiného, než ETA C07.621 (označovaná u značek Tissot nebo Certina jako Powermatic 80). Dodám jen, že u značky Mido se vždy jedná o verzi s 25 kameny, tedy s klasickým kovovým krokovým ústrojím. Jedná se o spolehlivý švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem a především prodlouženou rezervou chodu 80 hodin. Samozřejmostí je také hacking (zastavení sekundové ručky při nařízení), nebo možnost manuálního nátahu korunkou. Tento strojek sice nemůžete pozorovat průhledným dýnkem, na dýnku lze ale obdivovat další vyobrazení mostu ze Sydney.

Po souši i do vody

Mido M005.430.11.061.81

Osobně mám rád, když se nemusím s hodinkami bát vody a v tomto případě nejsou žádné obavy na místě. Voděodolnost je 100 metrů, takže ani plavání není problém. Vše jistí šroubovací korunka. Safírové sklíčko zase vylučuje možnost poškrábání. Nepřátelé vlásečnic na pouzdru a tahu uvítají, že většina povrchu pouzdra i náramku je broušená. To je nejen praktické, ale také to skvěle ladí s antracitovým číselníkem. Jako každá správná limitka má i tato speciální balení, jehož součástí je také pamětní medailon, věnovaný mostu Sydney Harbour Bridge. Ten byl dokončen v roce 1932 a právě tolik kusů limitky Mido Multifort M005.430.11.061.81 je k dispozici pro celý svět. Proto doporučuji příliš neváhat, pokud Vás tento model zaujal tak, jako mě 🙂 

Klady:

  • univerzální hodinky s vhodnými parametry pro drtivou většinu uživatelů
  • excelentně zpracovaný číselník
  • zajímavá limitovaná edice
  • spolehlivý strojek ETA C07.621 s rezervou chodu 80 hodin
  • safírové sklíčko
  • ukazatel data a dne v týdnu
  • pohodlné
  • voděodolnost 100 m a šroubovací korunka

Zápory:

  • nenašel jsem

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *