Hodinky měsíce srpna 2022

Uteklo to jako voda. Nedávno jsme se těšili na příchod léta a najednou je víc jak polovina prázdnin za námi. Podle všeho si ale ještě máme užít řadu prosluněných dní a možná i týdnů, což je o důvod víc, proč ještě vyrazit vstříc dalším dobrodružstvím. Dobrý nápad, co myslíte? A právě pro takové okamžiky (a samozřejmě nejen pro ně) se vám budou hodit modely ze srpnové rubriky Hodinky měsíce, ve kterých se dozvíte vše potřebné o hodinkách Orient World Map RA-AA0E01S a Metris Black Line Edition ME905BL.

Pokud máte slabost pro cestování, srdce dobrodruha a zároveň jste hodinkový nadšenec, pak víte, že s těmi správnými hodinkami bude každá cesta o to lepší. A nezáleží na tom, jestli se budete pohybovat po Evropě nebo na druhou stranu zeměkoule. A protože inspirace nikdy není dost, také srpnový díl z naší rubriky se ponese ve víru vhodných kandidátů pro cestování. Tentokrát se však podíváme na lákavé modely Orient World Map RA-AA0E01S a Metris Black Line Edition ME905BL, které zrecenzovala Darina Vokrojová spolu s Martinem Jasovským. Co o nich prozradili?

Orient World Map RA-AA0E01S

Léto je spojené s dobrodružstvím, objevováním nového, nepoznaného, ať už se to týká krajin, chutí, kultur, zážitků. A když se řekne dobrodružství, vždy si vybavím hodinky, které jako by svým designem k objevování vybízely. Přivítejte proto model Orient World Map RA-AA0E01S.

Orient World Map RA-AA0E01S


Hodinky Orient World Map RA-AA0E01S spadají do kolekce Orient Revival, která si klade za cíl přinášet ikonické modely z archivu značky v lehce oprášeném provedení za použití současných technologií. Najdete v ní tedy modely, jimiž se Orient zapsal do historie. Právě do úspěšné kolekce Revival přibyly v roce 2021 moderní předělávky ikonických modelů „World Diver“ ze 60. let, každá s jinak barevně ztvárněným číselníkem s mapou světa. Retro táhne a World Map to potvrzují. Jak už u mne bývá zvykem, dlouho jsem váhala, které se mi líbí nejvíce a při živém shledání jednoznačně zvítězila varianta s číselníkem v odstínu slonoviny a zlatými prvky. Koho by tato kombinace neoslovila, může volit ještě mezi modrým (Orient World Map RA-AA0E03L) a zeleným (Orient World Map RA-AA0E02E) provedením číselníku.


Krátce se podívejme do historie na předchůdce modelů Orient World Map. Samotným modelům World Map předcházely hodinky World Diver, poprvé představené v roce 1969. Abychom se však dostali k samotným kořenům hodinek, musíme ještě o kousek dál do historie, totiž do roku 1964, kdy Orient poprvé představil modely Calendar Auto Orient Swimmer World Trip. Bylo to v témže roce, kdy Japonsko zrušilo omezení z poválečeného období týkající se cestování svých občanů do zahraničí. Na tuto nově nabytou svobodu zareagovala značka právě uvedením modelu, který se svými funkcemi pro cestování hodil – nabízel kombinaci obousměrně otočné lunety se značením světových měst a vnitřního 24hodinového okruží. Navazující model World Diver, přímý předchůdce dnešních World Map, přišel na scénu v roce 1969. Vyznačoval se zjednodušeným zobrazením pouze s 24hodinovou vnitřní otočnou lunetou a s barevnou mapou světa na číselníku – tu jste mimo jiné mohli zaznamenat také u loňských novinek, jednalo se však o limitovanou edici, po níž se jen zaprášilo.

Nové modely jsou inspirované modelem World Diver.
I dnes jim nechybí 24hodinová otočná luneta.


Jak už jsem naznačila, názvy městWorld Diverů z roku 1969 nahradila mapa světa. Moderní vydání potěší věrnou reprodukcí původního číselníku. Použitá konstrukce pouzdra, včetně charakteristického tvaru, se v 60. letech velmi osvědčila. Hodinky byly vybaveny vnitřní otočnou lunetou ovládanou korunkou na pozici čtvrté hodiny. Novinka věrně zachovává prvky původního modelu, jimiž jsou číselník s mapou světa, vnitřní otočná luneta se značením ve formátu 24 hodin, ovládaná korunkou na pozici 4. hodiny, výseče dělící číselník na světová pásma a od originálu se příliš neliší ani proporce a tvar pouzdra. Pro moderní Orient World Map byly vybrané takové barvy, které jsou poměrně typické také pro hodinky Orient z 60. let, jedná se o již zmíněnou modrou, slonovinovou, zelenou a modrooranžovou (limitovaná edice).

Designové číselníky jsou k mání ve čtyřech lákavých variantách.


Zjednodušená verze druhého času, který nastavujete podle mapy (respektive polohy země/města) na číselníku za pomoci otočné lunety, nemusí být uživatelsky tak přívětivá, ale vypadá dobře. Složitost ve funkci však nehledejte. Jde o to, že se musíte v mapě nejdříve zorientovat, najít si oblast, pro niž chcete zjistit čas (pozor, mapa je pootočená a například obrys Japonska leží vedle 12. hodiny), pak nastavit na místo, kde se nacházíte, odpovídající časový údaj pomocí otočné lunety a nyní již snadno odečtete, kolik je aktuálně hodin například právě v Tokiu. No řekněte, není to tak těžké, že?

Pro své funkce jsou pro cestování jako stvořené.
Jsou praktické a díky zlatým prvkům také luxusní.


Vedle určení druhého času hodinky nabízí ukazatel dne a data na klasické pozici 3. hodiny. Pro zkratky dne můžete volit mezi angličtinou a francouzštinou. Soudkovité pouzdro hodinek Orient World Map RA-AA0E01S je vyrobeno z oceli a zdobí jej zlaté prvky v podobě vroubkované lunety, obou korunek a ruček s hodinovými body. Toto bicolor provedení mi k celkovému retro nádechu hodinek opravdu sedí a spolu se slonovinovým číselníkem mne zaujalo prostě nejvíc. U korunek zdůrazním detail v podobě značení původním logem Orientu písmenem „O“.

Jejich srdce je poháněné mechanickým strojkem se slušnou přesností.
Bytelný a broušený náramek poskytne patřičné pohodlí.


Hodinky pohání mechanický strojek Orient F6922 s automatickým nátahem. Strojek má 22 kamenů, frekvenci chodu 21600 polokmitů za hodinu, rezervu nátahu kolem 40 hodin a přesnost v rozmezí -15/ +25 vteřin za den, takže takový standard. Disponuje samozřejmě zastavením sekundové ručky při nařizování času a možností manuálního nátahu. Co vidím jako slabší místo hodinek je použité sklíčko. Orient zde sáhl po minerálu, což je rozhodně škoda. Myslím si, že použít safír a adekvátně upravit cenu by bylo lepší cestou. Co naopak potěší je poměrně hezky zpracovaný náramek, taktéž vyvedený v retro stylu. Nečekejte žádný skládaný plech, díky náramku jsou pěkně plné. Náramek je broušený, vyjma zdvojené středové linky, ta je lesklá a koresponduje tak s leštěným pouzdrem.

Kousek historie, vyvážený design a smysl pro každý detail z nich činí opravdu zajímavý kousek.


Na hodinkách je dobře vymyšlená také luminiscence, krom ruček je jí opatřeno dvanáct bodů na vnitřní otočné lunetě. Dobrá přehlednost při přechodu do tmy je tak zajištěna. Na závěr se sluší říci, že hodinky nabízí vodotěsnost 200 m, takže je můžete směle vzít na dobrodružství suchozemská i vodní. Pouzdro má průměr 43,5 mm a díky absenci nožek si ho mohou dovolit zvolit také jedinci s menším zápěstím – rozměr lug to lug je 46 mm.


Pokud jste dočetli až sem, podělte se s námi o pocity, jak na vás model působí? Nějaké mouchy se jistě najdou a také design asi nebude masovkou, ale své kouzlo mají, alespoň tedy pro mne ☺


Klady

  • zajímavý vzhled
  • historický námět
  • retro styl
  • hezky zpracovaný náramek
  • cena

Zápory

  • minerální sklíčko
  • možná složitější použití druhého času

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient a k tomu si přibrala ještě Swiss Military by Chrono, Mezi její další záliby patří turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.


MeisterSinger Metris Black Line Edition ME905BL

Protože pořád ještě máme léto a můžeme si užívat sluníčka, je na čase si představit „sluníčkové“ hodinky, tedy alespoň co se barvy číselníku týče. Na mysli mám samozřejmě model od německé značky MeistersingerMetris Black Line Edition ME905BL

MeisterSinger Metris Black Line Edition

Modelová řada Metris je u Meistersingru zdá se trošku upozaděná, což mi přijde škoda. Nabízí totiž univerzální hodinky pro většinu příležitostí, i když jsou svou podstatou spíše sportovnějšího rázu. Řada Metris se nebojí barevných variací, nicméně model ME905BL se jeví trochu jako bláznivý počin. Již na první pohled zaujmou žlutým číselníkem, ale není žlutá jako žlutá. Jde spíše o tmavě žlutou barvu, která ke kraji číselníku ještě tmavne. Skvělý kontrast k barvě číselníku tvoří černé indexy, černo-červená ručka a červené datum. Typické pro tuto německou značkou indexy, dvouciferná čísla a čárky po pěti minutách pro lepší odečítání času. Ručka má tvar jehly a její část u indexů je červené barvy. Datum červené barvy na bílém podkladu najdeme na šesté hodině. Pro lepší čitelnost datumu je na sklíčku lupa, též nazývaná jako kyklop. Trochu mi vadí bílý podklad na datumovém věnci, ale upřímně nevím, jakou jinou barvu bych použil. 

Uvnitř pouzdra tiká švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem Sellita SW200-1. Tento strojek pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů za hodinu a rezerva nátahu činí klasických 38 hodin. Pouzdro soudkového tvaru má průměr 38 milimetrů, proto perfektně sedí na menší zápěstí. Vyrobeno je z ušlechtilé oceli a navíc s černou DLC úpravou (Diamond-like carbon), což zaručuje zvýšenou ochranu vůči poškrábání. Protože je vodotěsnost hodinek 20 ATM, korunka je šroubovací a navíc chráněná pouzdrem. Na zadním víčku hodinek, které je k pouzdru uchyceno šroubky, najdeme logo a název značky. Celkově působí pouzdro kompaktně, nožky jsou dlouhé tak akorát, korunka není zbytečně velká ani příliš malá, manipulace s ní je pohodlná. 

Díky zvoleným barvám a kontrastům jsou zkrátka nepřehlédnutelné.

Celkový dojem umocňuje použití černého koženého řemínku se žlutým prošitím. Černá trnová spona je také opatřena DLC úpravou. Šířka řemínku je 20 milimetrů, není tak problém nasadit na hodinky jiný řemínek dle libosti.  Hodinky skvěle sedí na ruce a s trochou snahy se vejdou i pod rukáv košile. Čas lze odečítat bez problémů a je radost se na ně koukat. Budou skvělým společníkem pro letní dny, kdy čas ubíhá pomalu a jedna ručka bohatě stačí. 

Dobře vypadají, skvěle sedí a díky odolným materiálům rozhodně nezklamou.

Takže jestli hledáte „cool“ letní hodinky, a navíc univerzály se spolehlivým mechanickým strojkem i slušnou odolností, pak vás hodinky Metris Black Line Edition ME905BL určitě nezklamou! Je nutné si ale pospíšit, skladem máme totiž poslední kus.

Klady

  • parádní žlutá barva číselníku
  • vodotěsnost 20 ATM
  • safírové sklíčko
  • univerzální velikost
  • šroubovací korunka

Zápory

  • ač se snažím, žádné jsem nenašel

Autor recenze: Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *