Hodinky měsíce února 2022

To je ale zvláštní únor! Venku je až 11 stupňů a sluníčko, sníh nikde, a člověka by ani nenapadlo, že tu byli ještě před měsícem a půl Vánoce… Ale ať už to venku vypadá jakkoliv, rádi připomeneme, že je opravu únor, a to druhým dílem rubriky Hodinky měsíce v roce 2022!

Dnes pro vás připravil náš hlavní autor Jiří Bareš sportovnější celotitanovky od Citizen, a oblekové jednoručky od Zeppelinu. Neváhejte nám do komentářů napsat, jaký model vás uchvátí více, a v případě, že by vás jeden z těchto modelů zaujal natolik, že byste si ho chtěli pořídit – můžete tak učinit na jedné z našich prodejen v Holešovicích nebo Karlíně.

Citizen Worldtime Radio Controlled Super Titanium AT8234-85L

Možná si říkáte, že vybírám titanové, rádiem řízené a solárně napájené hodinky Citizen do této rubriky až příliš často. No ale co mi zbývá, když Citizen pořád přináší další a další skvělé modely v této kategorii? Tentokrát mi padl do oka model Citizen Worldtime Radio Controlled Super Titanium AT8234-85L a věřím, že po přečtení tohoto článku pochopíte proč.

Hodinky Citizen AT8234-85L nabízí takříkajíc “citizenovskou klasiku” v podobě tří skutečně silných technologií značky Citizen. Pro připomenutí – solární pohon Eco-Drive (tedy žádné výměny baterie po dobu minimálně 10-15 let), titan Super Titanium™ (lehký a odolnější vůči poškrábání, než ocel) a řízení rádiem (tedy absolutně přesný čas). Je to nejnovější počin se strojkem Citizen H800 a určitě to byla jedna z věcí, která mě na těchto hodinkách zaujala. Model se strojkem Citizen H800 totiž ještě (zatím) nemám :-). A co to vlastně přináší? Kromě již zmíněného řízení rádiem a solárního pohonu také dvacetičtyřhodinový subčíselník na pozici deváté hodiny a především stopky. Ty měří čas s přesností 1/20 sekundy a hlavně nabízí pohodlné ovládání. Stačí stisknout horní tlačítko chronografu a hodinky se do režimu stopek ihned přepnou. Velká sekundová ručka zde totiž slouží k zobrazení času a zároveň v režimu stopek i pro stopky, což není u drtivé většiny hodinek se stopkami obvyklé. Tento způsob aktivace stopek je mnohem jednodušší, než u strojku Citizen E660, se kterým mám zkušenost u svých Citizen Promaster Radio Controlled CB5010-81L (velkou recenzi jsem psal zde: Citizen CB5010-81L – přednosti Citizenu v jednom pouzdře), kde se režim stopek přepíná pomocí korunky. Ještě zmíním z mého pohledu velmi praktickou funkci ukazatele dne v týdnu a především data – samozřejmě automatického bez nutnosti korekce i bez příjmu rádiového signálu.

Skvělé vlastnosti za super cenu (v tomto případě 19200 Kč) mě u hodinářského giganta Citizen už dávno nepřekvapují, takže to co mě zaujalo na první pohled, je design. Konkrétně je to velmi vydařený soudkovitý tvar pouzdra s citlivě zakomponovanými tlačítky stopek a navazující titanový náramek. Ten má sice neobvyklé přichycení k pouzdru, což prakticky znemožňuje výměnu za jiný řemínek, ale ruku na srdce – proč vlastně tento skvělý tah měnit? Soudkovité pouzdro na mě působí tak trochu retro a zároveň velmi nadčasovým dojmem. Průměr pouzdra je 45 mm, což je už docela dost, ale díky svému provedení působí tento model menším dojmem a je tak bez problému nositelný pro většinu zápěstí. Na tom mém o obvodu cca 18 cm sedí skvěle :-). Pouzdro je také velmi pohodlné, ostatně k tomu přispívá i nízká hmotnost, která činí pouhých 89 gramů. Na hodinky na kovovém náramku zanedbatelné! 

Přiznám se, že nejsem příliš zastáncem toho, když má luneta jinou barvu, než číselník. Tady se to ale povedlo udělat tak dobře, že se mi to hodně líbí. Na víc ta úžasná modrá barva číselníku se sunburst efektem? Nádhera! Vyzdvihnout musím také použití safírového sklíčka a voděodolnost 100m, která postačuje i na plavání. Pro většinu lidí tedy na všechny jejich činnosti ve vodě. Hodinkám Citizen AT8234-85L tak musím vytknout jen jedinou věc, za kterou ovšem nemohou. A to je, že je zatím ještě nemám 🙂

Klady:

  • solární pohon Eco-Drive
  • pouzdro a náramek z titanu Super Titanium™
  • řízené rádiem
  • datum bez nutnosti korekce
  • voděodolnost 100m
  • stopky
  • safírové sklíčko
  • velmi pohodlné
  • skutečně super modrá na číselníku
  • univerzální design
  • nadčasové soudkové pouzdro

Zápory:

  •  jenom jeden – zatím je nemám 🙂
Citizen Worldtime Radio Controlled Super Titanium AT8234-85L

Zeppelin Captain’s Line 8642-3

Německý Zeppelin je známý tím, že přináší velmi zajímavý, mnohdy až unikátní design, dobré zpracování a také dobré vlastnosti za velmi přijatelné ceny. Většina modelů se nese v retro pilotním duchu, ostatně název vzducholodě Zeppelin k tomu přímo vybízí. Dnes se ale podíváme na jeden kousek, který úplně stoprocentně pilotní vlastnosti nemá, o to je však zajímavější. Dámy a pánové – Zeppelin Captain’s Line 8642-3.

Hodinky pro piloty byly vždy navrhovány tak, aby poskytovaly co nejlepší přehlednost a co nejrychlejší odečtení času. A právě to je to, co modelu Zeppelin 8642-3 tak trochu chybí. Jedná se totiž o jednoručkové hodinky, které naopak nabádají ke zvolnění, což v dnešní uspěchané době určitě není na škodu. Když se řekne “jendoručky”, spousta hodinkových fanoušků si ihned vybaví značku MeisterSinger, která vyrábí pouze jednoručky a odečet času popisuje jako rituál. Ovšem to už se bavíme o jiné úrovni a také jiných cenách. A právě proto je model Zeppelin Captain’s Line 8642-3 tak zajímavý. Poskytuje velmi solidní jednoručky zájemcům, kteří za ně neplánují, nebo nemohou utratit desítky tisíc Kč. 

Jedna jediná hodinová ručka, to je to, co najdete na modrém číselníku, který na světle hezky hraje barvami. Jedná se o ručku hodinovou, prodlouženou až na okraj čísleníku tak, aby byl odečet času co nejjednodušší. Zpočátku se to může zdát složité, ale je to jen otázka cviku. Zanedlouho už většina uživatelů snadno odečte čas s přesností na několik minut. A ač se to možná nezdá, při většině situací to nakonec stačí :-). Příjemné ceny 7390 Kč (nyní dokonce v akci 6651 Kč) je dosaženo použitím quartzového strojku. Ovšem ani ten není úplně obyčejný – jedná se o spolehlivý švýcarský strojek ETA F06.111, takže za tuto cenu dle mého názoru velmi slušná výbava! Strojek můžete pozorovat průhledným dýnkem, nicméně vzhledem k tomu, že je quartzový, se žádného pohybu nedočkáte. Někomu se možná v hlavě hodní otázka “proč průhled u bateriového strojku”? Mě ale rovnou napadá odpověď – proč ne? Velkým pozitivem také je, že na číselníku ani nepoznáte, že se jedná o quartz. Díky absenci sekundové a minutové ručky se totiž jediná hodinová ručka posuvá stejně plynule, jako kdyby se jednalo o hodinky mechanické. Samozřejmě s vyšší přesností quartzu.

I když jsem velkým fanouškem funkce ukazatele data, tak v tomto případě musím uznat, že by se hodinky určitě obešly i bez něj. Společensky laděný retro styl spíše volá po tom, aby byl tento model bez datumovky. Na druhou stranu datum je velmi citlivě “schované” v kruhové výseči na pozici šesté hodiny a navíc je použito černé pole s bílou číslicí. Datumovka tedy nepůsobí nijak zvlášť rušivým dojmem. 

Na hodinkách Zeppelin 8642-3 se mi líbí osvědčená kombinace modrý číselník plus hnědý kožený řemínek. To prostě funguje a nejinak je tomu i u tohoto kousku. K retro stylu se také skvěle hodí použití vypouklého sklíčka. Vzhledem k ceně modelu jistě tušíte, že toto sklíčko je minerální. Voděodolnost 50m hodnotím v tomto případě jako dostačující. Jedná se o hodinky spíše společensky laděné, takže pokud bych tento model vlastnil, na radovánky v rybníku na chatě bych je beztak nepoužil. Velmi příjemná je však hmotnost pouhých 55 gramů. Pohodlné ocelové pouzdro má průměr 41 mm, jedná se tedy o velmi univerzální velikost, která sedne na většinu pánských zápěstí. Sedne nakonec i na to vaše?

Klady:

  • jednoručky za super cenu
  • dobré zpracování
  • elegantní vzhled
  • nízká hmotnost
  • kvalitní švýcarský bateriový strojek ETA F06.111
  • průhled na strojek

Zápory:

  • pro někoho možná zbytečná datumovka
  • minerální sklíčko (ovšem za tuto cenu to jinak nejde 🙂 )
Zeppelin Captain’s Line 8642-3

Autor recenze:

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *