Citizen CB5010-81L – přednosti Citizenu v jednom pouzdře

To, že je Japonská značka Citizen jedna z mých velmi oblíbených, ví u nás v Helveti každý. V mé hodinkové stáji převažují spíše hodinky mechanické, ale když dojde na quartz, je právě Citizen ten, kdo dokáže nabídnout za slušné peníze opravdu zajímavé kousky. Navíc doslova plné vlastních vynálezů a technologií. Z nich už jsem vyzkoušel pohon Eco-Drive a řízení času satelity GPS v modelu Citizen Satellite Wave CC3075-80E, to ale není zdaleka vše, co japonský průkopník nabízí. Další jeho velmi silné stránky jsou rádiem řízené hodinky a také titan Super Titanium™. A protože jsem hledal dobře vypadající, ale spíše odolný nástroj, o který se nebudu muset nijak starat a který budu využívat například na dovolené, na chatě, nebo i doma, padla volba na Citizen Promaster Radio Controlled CB5010-81L.

Královská trojkombinace

Pro začátek by nebylo od věci si trochu shrnout základní vlastnosti sportovně laděných hodinek Citizen CB5010-81L, které se Vám chystám po několikaměsíčním užívání blíže představit. Tento pilotní model moderního střihu v sobě kombinuje tři velmi silné technologie značky Citizen a těmi jsou solární pohon Eco-Drive (Citizen byl první, kdo solární pohon vynalezl a to už v sedmdesátých letech), řízení času pomocí multifrekvenčního příjmu rádiového signálu a pouzdro a náramek z titanu Super Titanium™, vyvinutého společností Citizen. To samo o sobě znamená naprosto maximální bezstarostnost a bezúdržbovost. In-house strojek Citizen E660 tedy nevyžaduje díky solárnímu pohonu žádné výměny baterie a díky rezervě chodu při plném nabití v délce 10 měsíců se rozhodně nemusíte bát občasného přechodu do šera, nebo temnějších měsíců v zimním období. Krom toho je k dispozici také úsporný režim, který se aktivuje při pobytu hodinek ve tmě. V tomto režimu se rezerva chodu prodlužuje dokonce až na 36 měsíců.

Stav nabití akumulátoru lze pro jistotu sledovat pomocí stupnice na subčíselníku u druhé hodiny. Po téměř ročním provozu se mi však ještě nestalo, že by nabití kleslo níže, než je nejvyšší čtvrtý stupeň, který značí oblast plného nabití. Životnost dobíjecího článku v hodinkách Citizen se pohybuje kolem 10-15 let, což je jeden z pádných argumentů, proč preferovat solární nabíjení před klasickou baterií.

Co je to ta odchylka?

Další velmi praktickou technologií hodinek Citizen CB5010-81L je řízení času pomocí rádiového signálu. Citizen byl první, kdo vyrobil hodinky s multifrekvenčním příjmem – tehdy přijímaly signál ze dvou japonských vysílačů. Recenzovaný model však přijímá signál nejen z atomových hodin obou vysílačů v Japonsku, ale také z Číny, Severní Ameriky a samozřejmě také z Německa. To znamená, že přijímá signál ze všech vysílačů světa, kromě toho v Anglii. Ten však pokrývá velmi podobnou plochu jako vysílač německý, takže to na oblast, kde je příjem možný nemá praktický vliv. Drobnou nevýhodou rádiem řízených hodinek tedy je, že tuto funkci nelze využívat po celém světě, protože zkrátka celý svět není signálem pokryt. Hodinky samozřejmě fungují i mimo signál a to s odchylkou klasického quartzového stroje – tedy cca několik sekund za měsíc. A k tomu lze i bez příjmu signálu stále počítat s automatickým kalendářem až do roku 2100. To je funkce, která mě osobně velmi těší, protože datumovku, která se na tomto modelu nachází na pozici 4, využívám u hodinek velmi často.

V Evropě (či jinde v dosahu vysílače) lze však počítat s naprosto přesným časem. Velkou výhodou příjmu rádiového signálu je, že není tolik energeticky náročný, jako příjem signálu GPS, takže se o něj hodinky pokouší automaticky každý den a v případě neúspěšného prvního pokusu dokonce dvakrát. Příjem probíhá v noci a to hned ze dvou důvodů. V noci je totiž nejmenší vliv okolního rušení a pro úspěšný příjem rádiového signálu je důležité (na rozdíl od příjmu signálu GPS), aby se hodinky nehýbaly, čehož je obvykle nejsnadněji dosaženo právě v noci. U mého kusu sleduji úspěšnost příjmu signálu (stisknutím spodního tlačítka) ze zvědavosti téměř každý den a neúspěšný automatický příjem je velmi výjimečný – odhadem tak jednou za měsíc. Úspěšný příjem jsem zaznamenal i v případech, kde jsem spal s hodinkami na ruce. To znamená, že s velkou pravděpodobností uživatel využije další užitečnou věc, kterou se stroj E660 pyšní a to je automatická změna letního/zimního času. Rádiový signál frankfurtského vysílače totiž (stejně jako vysílač v USA) obsahuje informaci o tom, zda je letní čas aktivní, či nikoli a v případě úspěšného příjmu signálu jej tedy hodinky změní podle aktuální situace. Dalším plusem je také velká úspěšnost příjmu uvnitř budov, i když poloha hodinek v místnosti samozřejmě hraje také roli. V Helveti však často zaznamenávám úspěšný příjem u hodinek ve vitríně uprostřed místnosti. A to v budově se silnými zdmi a v poměrně husté zástavbě (Karlín). Příjem rádiového signálu lze vyvolat samozřejmě také manuálně.

Když titan, tak rovnou Super Titan(ium)!

Citizen má ve výčtu svých prvenství také první titanové hodinky světa a jelikož už od tohoto vynálezu uplynulo 50 let (konkrétně v roce 2020), tak měl Citizen skutečně mnoho času tuto technologii zdokonalovat. To také celou dobu dělá a výsledkem je materiál Super Titanium™, který si zachovává pozitivní vlastnosti titanu a to znamená že je pevný, lehký (cca o 40% lehčí, než ocel), odolný proti korozi a také naprosto antialergický. Obyčejné titany však bývají velmi snadno poškrabatelné, což ovšem o titanu gigantu Citizen neplatí. Díky speciálním metodám tvrzení a povrchové úpravy je totiž cca 5x odolnější vůči poškrábání, než ocel. Když jsem tedy toužil zkusit poprvé hodinky z titanu, zvolil jsem rovnou ten nejlepší v dané cenové relaci. A musím říct, že rozhodně nelituji! I přes svojí robustnost váží hodinky Citizen CB5010-81L pouhých 120 gramů a přestože s nimi nezacházím zrovna v rukavičkách, tak registruji jen pár skutečně drobných škrábanečků na sponě. V porovnání s ocelovými sponami mých ostatních hodinek je to však úplné nic 🙂 O titanu se také říká, že v zimě po přiložení na ruku studí méně, než je tomu u hodinek z oceli, ale já sám jsem výrazný rozdíl nezaznamenal. Pokud mám hodinky v zimě na ruce, tak mě nestudí a pokud je na ruku nasadím “vychlazené” z okolního prostředí, tak prostě chvilku studí. A to jak ocelové, tak tyto titanové. Osobně v tom ale nevidím nic, s čím bych nedokázal žít.

Funkce, funkce, funkce…

Technologie, které jsem popisoval výše, vedou spíše k bezúdržbovosti, než k aktivnímu užívání. Strojek Citizen E660 má však i další funkce, které mohou být praktické. Hodinky pracují ve čtyřech režimech, přičemž ten aktivní ukazuje ručka v subčíselníku na pozici šesté hodiny. Těmi jsou zobrazení času, stopky, alarm a manuální nastavení času, které ovšem v oblastech pokrytých signálem z rádiových vysílačů prakticky nevyužijete (proč také 🙂 ). O ukazateli data a automatickém kalendáři již byla řeč, k tomu je ještě potřeba dodat ukazatel dne v týdnu, který se nachází v subčíselníku na pozici 2 (stejně jako ukazatel stupně nabití a také informace o letním čase).

V režimu stopek se pak zmiňovaný subčíselník promění v čítač minut a velká sekundová ručka se stane sekundovou ručkou stopek, což je méně časté řešení. Hodinky se stopkami totiž většinou využívají velkou sekundovou ručku pouze jako ručku stopek. Stopky stopují po dobu 60 minut a poté se zastaví. Já sám stopky na hodinkách příliš nevyužívám, stejně jako většina hodinkových fanoušků. Jejich praktické využití jsem však přesto občas našel – například na stopování doby pečení pokrmů, nebo k vyměření času, který byl určen mým dětem ve vaně. Co mi malinko vadí, je že se režim stopek nenachází hned vedle režimu zobrazení času, protože právě stopky používám kromě zobrazení času asi nejčastěji a pro jejich zvolení je nutno přejet pole SET, nebo ALM. Zásadní překážka to ovšem pro mě není, i vzhledem k tomu, že stopky nevyužívám moc často.

Na pozici 10 se pak nachází třetí subciferník, který zobrazuje čas ve formátu 24 hodin. To osobně považuji při zobrazení času za víceméně zbytečnou věc, protože člověk, který není zcela izolován od okolního světa si zpravidla uvědomuje, zda je dopoledne, či odpoledne 🙂 Velký význam má ale v režimu alarmu, protože ukazuje, zda alarm nařizujete na dopolední, nebo odpolední hodinu. Alarm funguje spolehlivě a to formou pípání, podobnému pípání většiny digitálek a trvá maximálně 15 sekund. Jako budík bych jej tedy spolehlivě využívat asi nemohl, ale na nějaké upozornění během dne poslouží dobře. Drobnou nevýhodou je trochu zdlouhavé nastavení, kdy je nutné přejet manuálně ručkami na požadovanou hodinu, ale to je daň za to, že hodinky takovou funkci mají a přitom nejsou digitální.

Robustnost, přehlednost a odolnost, na kterou se lze spolehnout

Jak jsem naznačoval v úvodu, při koupi těchto hodinek jsem hledal tak trochu “toolovky”, které toho dost vydrží a zároveň vypadají dobře. To splňují hodinky Citizen CB5010-81L dokonale, protože zpracování je i díky plastickým indexům a subčíselníkům na vysoké úrovni. Od prvního okamžiku, co jsem je viděl, mi jejich moderní pilotní vzhled padl do oka. I přesto, že na číselníku je celkem hodně údajů a tři další subčíselníky, na mě tento model působí velmi přehledným dojmem. Je to zásluhou jednoduchých, výrazných bílých ruček a indexů, které jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem SuperLuminova. Ten ve tmě svítí modře a i když není tak silný, jako třeba Lumibrite na potápkách Seiko, hodnotím jej jako velmi výrazný. V letních měsících jsem čas poměrně dobře odečetl dokonce i v brzkých ranních hodinách.

O materiálu pouzdra už jsem toho napsal hodně, co mě ale u tohoto modelu tak trochu děsilo je jeho velikost pouzdra, která činí úctyhodných 47 mm. To je skutečně velký rozměr, který je zpravidla pro většinu populace nenositelný – pokud tedy člověk nechce, aby si kolemjdoucí nepletli jeho hodinky s volantem od Avie. Když jsem si tento rozměr u specifikace modelu přečetl, byl jsem smířen s tím, že tohle zkrátka nepůjde a že zvolím menší model Citizen CB5020-87L. Jenže když jsem tyto masivní pilotky viděl a vyzkoušel naživo, bylo jasné, že to zkrátka nějakým zázrakem jde a bylo rozhodnuto!

Na mojí ruce o obvodu cca 18 cm jsou tyto hodinky sice velké, ale z mého pohledu bez problému nositelné. Je to dáno především lunetou s logaritmickým pravítkem a poměrně silným armovacím kroužkem, který se zužuje směrem k číselníku. To opticky zmenšuje jak číselník, tak celé hodinky. Dalším pozitivem jsou krátké nožky pouzdra a rozměr lug to lug 49 mm, což není na takto velké hodinky zas tak příliš. Majitelé průměrných zápěstí se tedy nemají čeho obávat a majitelé větších zápěstí mohou přímo jásat:-) Nutno tedy pro úplnost dodat, že majitelé menších zápěstí mohou litovat, protože na menší ruku tyto hodinky zkrátka nejsou. Pouzdro je také poměrně vysoké (13,7 mm), což jsem vnímal jako drobný nedostatek převážně v zimě, kdy mi hodinky občas vadily v kombinaci s rukávy bundy. Naopak s tričkem přináší jejich nošení pouze radost. Na ruce jsou díky své robustnosti hodinky cítit, ale 120 gramů je při takových rozměrech velmi málo. Verze v oceli Citizen Promaster Radio Controlled CB5000-50L má při stejných parametrech téměř 190 gramů a to už je rozdíl.

Jedeš do Janských lázní? Kup si nové Citizeny!

Touto poučkou se samozřejmě mohou řídit dle libosti všichni a určitě nebudou litovat, nicméně v posledních dvou letech platí pro mě 🙂 Do Janských lázní jezdím s rodinou velmi rád a i před dovolenou roku 2020 jsem s sebou bral nové hodinky Citizen. Hodinky Citizen CB5010-81L tam dle očekávání odvedly jakožto hlavní hodinky dovolené skvělou službu. Jejich nošení je díky výše uvedeným vlastnostem naprosto bezstarostné a o to především na dovolené jde 🙂

Hodinky bez problému absolvovaly tradiční výlety na Černohorské vodopády, Černou horu, nebo krkonošskou Stezku v korunách stromů. Voděodolnost 200m jsem pak mnohokrát otestoval v bazénu (samozřejmě ne v plném rozsahu) a krátce také v sauně (na vlastní nebezpečí). U modelů s WR 20 ATM bývá zpravidla šroubovací korunka a dýnko a korunka, leč v tomto případě je dýnko zaklapávací a korunka stlačovací. Stlačovací korunka je zvolena citlivě a to hlavně kvůli manipulaci při využívání funkcí hodinek. Při ní by případná šroubovací korunka byla na obtíž. Odolnost je však dle mého názoru naprosto dostatečná a je navíc ještě umocněna safírovým sklem s antireflexní úpravou. Žádné škrábance tedy prostě nehrozí a ani na mém kusu se ani při poměrně intenzivním používání samozřejmě neobjevily.

Když nemáte pilotní kabinu, použijte lanovkovou…

Recenzované pilotky Citizen CB5010-81L by si jistě zasloužily proletět se v kopitu letadla. Takovou příležitost však bohužel nemám a tak jsem je měl v plánu vzít alespoň do kabiny lanovkové při výjezdu na Černou horu a alespoň zde si pro radost zatočit obousměrně otočnou lunetou s logaritmickým pravítkem. O tom jak funguje bohužel nemám ponětí a pro většinu smrtelníků je v praxi nepoužitelná, ale vizuálně se k hodinkám hodí a zvýrazňuje jejich pilotní určení. Moje zatím jediné titanové Citizeny se ale nedostaly ani tam, protože jsem tento výlet musel oželet z důvodu potíží se zády. Vše jsem jim trochu vynahradil “vzdušnější” cestou na otevřené lanovce v Harrachově.

Pokud máte průměrné či větší zápěstí a hledáte odolné, bezúdržbové hodinky do pohody i nepohody, doporučuji zvážit Citizen Promaster Radio Controlled CB5010-81L, které vám v dané cenové relaci poskytnou naprosto maximální službu. Sám je rád využívám i na běžné nošení, nebo podle nich nařizuji čas na svých mechanických hodinkách. Tyto Citizeny si své využití zkrátka vždy bez problému najdou 🙂

Klady:

  • za cenu 17400 Kč skutečně mnoho funkcí a praktických technologií, tedy výtečný poměr cena/kvalita
  • solární pohon Eco-Drive
  • řízené rádiem
  • lehký a odolný titan Super Titanium™
  • safírové sklíčko s antireflexem
  • voděodolnost 200m (20 ATM)
  • výborné zpracování
  • silná luminiscence
  • přehledné
  • na svoji robustnost lehké
  • automatický kalendář i bez příjmu rádiového signálu
  • i přes velikost pouzdra 47 mm nositelné i pro průměrná zápěstí, pro velká zápěstí ideál
  • vhodné na drsnější užití i každodenní nošení

Zápory:

  • pro menší zápěstí nenositelné
  • dost vysoké pouzdro
  • pro někoho možná příliš údajů na číselníku

Autor recenze:

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *