Hodinky měsíce listopadu 2022

Pomalu se nedá věřit, že už je polovina listopadu a tušíte správně, co tím chceme říct – je tady další díl z naší rubriky Hodinky měsíce. Tentokrát si naši kolegové posvítili na švýcarské elegány v podání Maurice Lacroix Eliros Date EL1118-SS00E-420-C a také na japonské potápky Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6021-68L.

Každý máme rád něco. Zatímco někdo zastává čistý design bez všelijakých vychytávek, jsou tací, kteří pro svůj životní styl potřebují zdatné parťáky s mnoha šikovnými funkcemi. Ať už se přikláníte k čemukoliv, určitě si nenechte ujít listopadový díl, ve kterém najdete rovnou obojí. A zatímco Martin Jasovský si pod drobnohled vzal quartzové hodinky Maurice Lacroix Eliros Date EL1118-SS00E-420-C , Jirka Bareš vsadil na stylové potápky Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6021-68L plné užitečných funkcí a dovedností. Pojďme je tedy prozkoumat.

Maurice Lacroix Eliros Date EL1118-SS00E-420-C

Maurice Lacriox Eliros Date EL1118-SS00E-420-C

Není lehké najít modelovou řadu, ve které by hodinky se stejnou velikostí a podobným designem byly vhodné jak pro pány, tak i pro dámy. Myslím, že právě model Eliros Date EL1118-SS00E-420-C z kolekce Eliros švýcarské značky Maurice Lacroix je tím správným příkladem.

Švýcarskou značku Maurice Lacroix jsme v Helveti přivítali poměrně nedávno. Jako poměrně mladá značka se nemůže pyšnit slavnou historií, zato je ale známá pro svůj inovativní přístup jak v designu, tak i při výrobě in-house strojků. Právě modely s manufakturními strojky s různými funkcemi na sebe tato mladý švýcarská značka upozorňuje. Najdeme je hlavně v řadě Masterpiece a Aikon. Nezapomíná ale na běžné uživatele a vyrábí i cenově dostupné modely s bateriovými strojky Ronda za příznivou cenu a v prvotřídní kvalitě. To je právě případ i kolekce Eliros.

Prvně byla modelová řada Eliros představena v roce 1996. Loňského 2021 tedy oslavila 25. výročí, čehož připomínkou je právě model Eliros Date EL1118-SS00E-420-C. Na zadním víčku hodinek proto najdeme nápis “Anniversary Edition”.

Modrý číselník zajímavě kontrastuje se zelenými číslicemi, bílými indexy a zúženými ručkami.

Podívejme se ale na tu zajímavější část. Lakovaný číselník tmavě modré barvy působí decentně, ale zároveň hezky kontrastuje se světle zelenými arabskými číslicemi a bílými indexy. Kombinace číslic a indexů působí zajímavě, dává číselníku netradiční i moderní vzhled a musím přiznat, že se mi moc líbí. Na vnější straně je bílé okruží s minutovou stupnicí, na které lze díky dostatečně dlouhé minutové ručičce snadno odečíst přesný čas. Právě ručky považuji za nenápadný, ale zároveň důležitý detail. Jejich zužující se tvar umocňuje moderní vzhled a dynamičnost číselníku. Z funkcí hodinky nabízí datum, které najdeme u indexu třetí hodiny. Datumové okénko je poměrně malé, nicméně kontrast černých číslic na bílém pozadí odečítání datumu trochu usnadňuje. Moderní číselník chrání safírové sklíčku, což je u této značky samozřejmost. 

Díky zpracování a modernímu vzhledu vypadají na zápěstí opravdu perfektně.

Pouzdro z ušlechtilé oceli je i díky použitému strojku velmi tenké, na výšku má pouhých 8 milimetrů. Díky krátkým a zahnutým nožkám sedí hodinky dobře na ruce a mezi pouzdrem a řemínkem je pouze malá mezera, díky čemuž působí hodinky kompaktně. Velikostí pouzdra 40 milimetrů se hodinky řadí mezi průměrně velké a sednou na většinu zápěstí. Malá luneta kolem sklíčka dává vyniknout hlavně číselníku a hodinky se zdají být větší než ve skutečnosti jsou. Samozřejmostí je pak korunka signována logem značky. Hodinky pohání spolehlivý švýcarský strojek Ronda 515 a vodotěsnost 50 M je tento typ hodinek úplně dostačující.    

U hodinek najdete dva řemínky, a co je lepší, jejich výměna se díky rychlostěžejkám naprosto jednoduchá.

Co se mi velmi líbí, je řemínek navíc. Kromě náramku z pletené oceli je v balení také modrý řemínek z telecí kůže a trnovou sponou. Samozřejmostí je systém rychlé výměny, neboli “rychlostěžejky”. Díky nim si majitel hodinek může snadno a rychle měnit řemínky podle nálady. Šířka řemínku je 20 milimetrů, kromě originálního koženého řemínku je tady možnost si vybrat ze široké nabídky řemínků Hirsch nebo DiModell

V celé řadě Eliros, která loni oslavila 25. výročí, se můžete těšit na několik barevných verzí.

Jak jsem zmínil v úvodu, model Maurice Lacroix Eliros Date EL1118-SS00E-420-C není určen pouze pánům. Své místo si najde i na zápěstí dam, které mají rády větší hodinky a kterým se dámské modely nelíbí. Mají totiž v sobě jednoduchou eleganci, kterou přehnaně zdobené dámské modely často nenabízí. 

Více o značce Maurice Lacroix se dozvíte v článku Nově v Helveti: Maurice Lacroix na našem blogu.

Klady

  • zajímavě provedený číselník
  • dva řemínky v balení
  • safírové sklíčko
  • příjemná velikost pouzdra

Zápory

  • malá datumovka (možná by bylo lepší bez ní)
  • absence luminiscence

Autor recenze: Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.


Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6021-68L

Citizen Promaster Marine Automatic Diver´s Super Titanium

Psát o supersilných stránkách Citizenu – namátkou solární pohon Eco-Drive, nebo řízení rádiem a GPS, je jako nosit dříví do lesa. Poslední dobou mi ale Citizen dělá radost také modely s mechanickým strojkem. A to já, jakožto fanoušek mechaniky, rozhodně oceňuji! Už zhruba před rokem jsem vybral do naší pravidelné rubriky model Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6004-83, ve kterém se skrývá výborný strojek Citizen 9051 s automatickým nátahem. Tento model je však dost specifický a také mohutný, proto s nadšením vítám příchod novinky Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6021-68L, která má o poznání klasičtější střih a je tedy nositelná pro širší skupinu hodinkových fanoušků.

Tuto novinku, která je v dispozici také v černé verzi na pryžovém řemínku, provází velmi zajímavý příběh. Předchůdce modelu Citizen NB6021-68L (Citizen Challenge Diver) byl totiž v roce 1983 nalezen na břehu Austrálie poté, co jej tam vyplavil (obalený mořskými živočichy) Tichý oceán. Nutno dodat že zcela funkční. Přiznám se, že když jsem tento model přidával na eshop, tak jsem tento příběh vůbec neznal. Nicméně i bez toho mě hned zaujal svými vlastnostmi!



O strojku Citizen 9051 jsem už psal v již zmiňovaných Hodinkách měsícem cca před rokem, ale opakování je matka moudrosti. Frekvence 28800 polokmitů za hodinu (4Hz), automatický nátah, hacking (zastavení sekundové ručky při nastavení), možnost manuálního nátahu korunkou, rezerva chodu 42 hodin. A především – odolnost vůči magnetickému poli 16000 A/m, tedy více než 3x víc, než je u drtivé většiny dnešních hodinek běžné. Strojek disponuje také systémem Parashock (vynález značky Citizen), který zvyšuje odolnost strojku vůči nárazům a otřesům. Na místě je tedy podle mě srovnání se švýcarskou klasikou v podobě strojků ETA 2824, nebo Sellita SW200, ovšem s lepší odolností proti magnetickému poli. A to se mi líbí!

Hodinky vynikají vysokou voděodolností, proto se o ně nemusíte bát ani při potápění.

Potápkový styl mám rád a tento model se mi líbí právě proto, že jde designově o potápkovou klasiku. Co je podle mě super, je průměr pouzdra 41 mm. To znamená, že tyto hodinky může nosit drtivá většina lidí. Včetně těch s průměrným obvodem zápěstí kolem 18 cm, jako já. Tento model, přestože je na kovovém náramku, váží pouhopouhých 101 gramů a to z jediného prostého důvodu. Pouzdro i tah jsou totiž vyrobeny z titanu Super Titanium™. To znamená kromě nízké hmotnosti také naprostou antialergičnost a v neposlední řadě také vyšší odolnost vůči poškrábání, než má ušlechtilá ocel. Nošení je tedy mimořádně pohodlné. K tomu přispívá také posuvná regulace na sponě, která zajišťuje přesné nastavení délky tahu.

Nezklamou ani po stránce materiálu, který pro svou bytelnost a odolnost zvládne každé dobrodružství.

Potápky zdobí především skvělá čitelnost a nejinak je tomu také u modelu NB6021-68L. Samozřejmostí jsou také luminiscenční ručky a indexy a podle zkušeností s mými hodinkami Citizen je jasné, že luminiscence bude velmi dobrá. Jako vždy oceňuji přítomnost datumovky. Zde by možná bylo na místě použít reverzní černé pole s bílou číslicí, ale ani toto provedení mě nijak neuráží. Pochválit musím také velmi příjemný chod jednosměrně otočné lunety

Nabízí výbornou čitelnost nejen přes den, ale díky luminiscenčním ručkám i indexům také za tmy.

Hodinky splňují potápěčskou normu ISO 6425 a mají voděodolnost 200 m. Pro běžného smrtelníka jako jsem já to znamená, že ve vaně, bazénu i rybníku se nemusí ničeho bát. Pro potápěče, kteří se potápí do hloubky cca 50 m, to také znamená, že se nemusí ničeho bát 🙂 Vše podporuje šroubovací korunka. K tomu safírové sklíčko a máme tu rázem model, kterému se bude v cenovce 20 700 Kč těžko konkurovat.

Vzhledem k cenovce a parametrům jen těžko najdou svého konkurenta.

Klady:

  • výborný mechanický strojek Citizen 9051
  • pouzdro a tah z titanu Super Titanium™
  • velmi pohodlné
  • velikost pouzdra 41 mm, vhodná pro většinu lidí
  • dobrá luminiscence
  • zvýšená odolnost vůči magnetickému poli (16000 A/m)
  • voděodolnost 200 m
  • safírové sklíčko
  • excelentní čitelnost
  • nesmrtelný potápkový design
  • šroubovací korunka
  • super poměr cena/kvalita (u Citizenu standard)
  • posuvná mikroregulace na sponě

Zápory:

  • snad jen, že je nevlastním

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *