Hodinky měsíce března 2023

Je to tak. Astronomické jaro je takřka za rohem, a přichází proto nejvyšší čas podívat se na další díl z rubriky Hodinky měsíce. Březnové vydání ovšem tentokrát bude o příbězích a ne ledajakých. Zatímco s pilotkami Laco Paderborn Erbstück se vydáme zpátky v čase, a tedy až do období navigátorských modelů ze 40. let, s hodinkami Epos Oeuvre D’Art North Star 3439.322.20.16.25, které jsou sympatické mnoha komplikacemi, se dostaneme až na noční oblohu, do ráje hvězd a Polárky. Těšíte se? Uvidíte, že rozhodně je na co.

Třetí letošní díl naší rubriky bude to pravé pro všechny příznivce hodinek, kteří mají rádi něco speciálního. Oba vybrané modely totiž vskutku originální jsou, i když každý v trochu jiném podání. Darina Vokrojová zalovila ve vodách naší nové značky Laco, a vybrala pro vás autenticky laděný model Laco Paderborn Erbstück, který se svým designem tváří jako historický artefakt. Martin Jasovský tentokrát zvolil značku, která se v naší rubrice příliš neobjevuje, a tím je Epos. Z její nabídky pro vás vytipoval oku lahodící model Epos Oeuvre D’Art North Star 3439.322.20.16.25 inspirovaný hvězdnou oblohou. Jdeme se na ně podívat.

Laco Paderborn Erbstück

Laco Paderborn Erbstück

V rámci hodinkových stylů nejsem zaměřena pouze jednosměrně. Se stejnou radostí, s jakou nosím uhlazené a elegantní kousky, nasazuji na zápěstí také vybrané potápky a field modely. Jednu oblast však stále zastoupenu nemám. Pilotky.    

Po hodinkách v pilotním stylu pokukuji snad od doby, kdy mne svět hodinek začal bavit. Ovšem od začátku se točím v kruhu, kdy se nejprve rozmýšlím, jakou značku zvolit – ano, čím více jsem se rozkoukávala, tím více jsem věděla, že bych ráda něco z „velké pětky“ a zároveň něco, co se podobou blíží původním navigátorským modelům ze 40. let. Větším problémem ale bylo najít správnou velikost. Na dámském zápěstí prostě velké pouzdro s delšími rovnými nožkami nikdy nebude pohodlné, nemluvě o tom, že nebude vypadat dobře. Nejčastěji jsem brousila kolem značky Laco. Dodnes mne mrzí, že jsem se v minulosti nerozhoupala a nepořídila jejich, za mne velmi povedené, pilotky s průměrem 36 mm, samozřejmostí bylo pískované značené pouzdro, ruční nátah, rovné nožky… Zde jsem zaváhala, ale značku i nadále sledovala.

V hledáčku u mne tedy nejčastěji končily modely z řady Pilot Original, které požadavky splňovaly nejlépe a jednoho dne jsem v této řadě zaznamenala něco hodně zajímavého – nové hodinky, které vypadaly jako by toho měly už hodně za sebou. Osobně nemám k umělé patině či fauxtina lumi vyhraněný názor. Hodinky s podobnou úpravou mne jednou zaujmou, podruhé mi k nim staření nemusí sednout. U modelů Laco Erbstück to zafungovalo skvěle a já věděla, že udělat tyhle hodinky v malém pouzdře, ráda je ponosím. Nejmenší pouzdra řady Laco Erbstück mají v průměru zatím stále poměrně výrazných 39 mm (kdyby aspoň 37 mm…), ta větší pak 42 a 45 mm, ale hodinky se mi líbí natolik, že jsem je při první příležitosti musela zvolit hodinkami měsíce.              

Modely Erbstück na naší prodejně zastupují hodinky Laco Paderborn Erbstück. Protože spadají do kolekce Laco Pilot Original (nebo chcete-li Fliegeruhr Original), můžeme je označit za soudobou předělávku pozorovatelských a pilotních hodinek ze 40. let minulého století neboli B-Uhr, z německého slova Beobachtungsuhren. Tehdejší hodinky vynikaly velkým pouzdrem s průměrem 55 mm (nosily se totiž často přes rukáv bundy) a sloužily jako navigační přístroje. Navigátoři je využívali jako navigační přístroj během letů a pomáhaly jim spolu s oktantem a mapou určovat přesnou polohu letadla a správný kurz. Dnešní hodinky jsou vyráběné podle původní předlohy a technické specifikace. Nemají sice již obří pouzdra, ale další typické prvky jako již zmíněné pískované a značené pouzdro s rovnými nožkami, číselníky typ A a B bez loga, ručky, strojek na ruční nátah, velká cibulovitá korunka nebo třeba řemen s nýty zachovávají s jednou výjimkou. Modely Erbstück, které byly poprvé představeny v roce 2016, totiž vše posouvají na novou úroveň. Vypadají, jako by je nosilo již několik generací. Svým vzhledem a postupem výroby jsou opravdu jedinečné. Stopy stárnutí dodávají těmto hodinkám historické kouzlo, které lze obvykle nalézt pouze u původních modelů.              

Laco pro dosažení tohoto historického vzhledu využívá unikátní metodu, kterou na hodinkách vytváří přirozenou patinu. Rýhy, škrábance, stopy opotřebení, patina nejen na pouzdře, ale i číselníku – vše působí autenticky a hodinky vypadají skvěle dobově (pravda, asi ne jako kousek, který by ležel uložený v krabičce, ale spíš jako kousek, který prošel vodou, blátem, vzduchem a kdo ví, čím vším ještě). Úprava se netýká pouze pouzdra a číselníku, ale také luminiscence. Pokud čekáte pouhou „fauxtinu“, jděte v rámci své představivosti ještě o kus dál – luminiscence může na ručkách dokonce částečně chybět (asi jste se již setkali s vypadanou lumi u nějakých starých hodinek) a zub času se vizuálně podepsal také na dodávaném koženém řemínku s vintage nádechem. Všechny díly jsou upravovány ručně a výsledkem náročného postupu jsou vždy jedinečné a originální hodinky.            

Laco nabízí tři úrovně „staření“

  • Úroveň 1: Hodinky mají pouze nepatrné známky stárnutí, pouzdro nenese žádné nebo jen velmi malé škrábance a rýhy.    
  • Úroveň 2: Je standardní verzí s normálními škrábanci a zašlým pouzdrem, které můžete vidět na fotkách na našich stránkách právě u modelu Laco Paderborn Erbstück. Pokud nezvolíte jinak, vždy dostanete v případě objednání právě tuto úroveň.    
  • Úroveň 3: Hodinky nesou výrazné známky zubu času. Tato úprava zahrnuje stav pouzdra úrovně 2, ale právě zde se setkáte s chybějícími kousky lumi na ručkách.             

Model Laco Paderborn Erbstück přichází v pouzdře s průměrem 42 mm. Na rovinu musím zmínit, že mne překvapilo, jak moc je „dorasované“ – hluboké záseky na nožkách, stopy nárazů na pouzdře, které samo o sobě vypadá díky rzí poznamenaným plochám jako by nějakou chvíli pobylo na dně rybníka… Co mne mile potěšilo, je detail krčku hodinek – i po vytažení korunky vidíte rezavý díl. K tomu číselník se zašlou lumi. Zrovna u číselníku bych za sebe viděla prostor pro zlepšení, je zjevné že větší patinu získávají čísla ob pozici, myslím, že by působilo lépe a méně „okatě“, kdyby zde tato pravidelnost nebyla. Levý bok pouzdra i plné dýnko nesou informace dané specifikací. Celek pěkně dotváří bytelný, ale pocitově příjemný kožený řemen kaštanově hnědé barvy, který je svou konstrukcí trochu netypický, nedá se totiž rozpojit (více viz závěr článku). Naživo je efekt staření ještě lepší než na fotkách a jsem z něho opravdu nadšená.   

O pohon tohoto konkrétního kousku se stará mechanický strojek s automatickým nátahem Laco 200 (jeho základem není nic jiného než Sellita SW200 ve verzi Elaboré) s rezervou chodu kolem 38 hodin. Strojek běží na frekvenci 28800 polokmitů za hodinu, umožňuje dotahování korunkou a nechybí samozřejmě ani nezbytná funkce zastavení vteřinovky pro možnost přesného nastavení. U strojku se chvíli zastavím. Pokud byste se rádi více přiblížili originálu, můžete zvolit i hodinky s manuálním strojkem Laco 210 (základ je Sellita SW210 ve verzi Elaboré). Verze Elaboré je testována ve 3 pozicích a její přesnost by se měla pohybovat v rozmezí +/- 14 s/den, protože je však možnost nejrůznějších úprav a vylepšení u Laca docela pestrá, můžete si obě varianty strojků pořídit i ve verzi Top, ta prošla testováním v 5 pozicích a nabízí nižší odchylku +/- 8 s/den.         

Když už jsme nakousli úpravy, do těch je možné zahrnout také korunku s krčkem – standardně je uložená na pravé straně, ale jste-li levák, nebo by vám z jakéhokoliv jiného důvodu vyhovovala více korunka vlevo, stačí vybrat tuto možnost při objednání hodinek. Poslední, co můžete u hodinek vytunit, je sklíčko. V základu má vnitřní antireflex, který je za mě zcela dostačující, pokud byste však chtěli antireflex oboustranný, není problém. Nutno podotknout, že každá úprava je za příplatek – lepší strojek vás aktuálně vyjde na dalších 3 300 Kč, sklíčko s oboustranným antireflexem na 2 600 Kč a korunka umístěná vlevo na 2 000 Kč.              

Poslední, co ještě nebylo zmíněno a u pilotek nepovažuji za tak důležitý parametr, je vodotěsnost. Na pilotky je dle mého dostatečných 50 m. Co však bude zajímat asi všechny je cena – Erbstück Paderborn v základu vyjdou na 47 190 Kč, porovnáte-li cenovku s verzí Laco Paderborn bez patinace, zjistíte, že speciální úprava vás vyjde jednou tolik. Někoho to možná odradí, ale vezmete-li v úvahu, že každé pouzdro, dýnko, číselník… projdou něčíma rukama, aby získaly tuto použitou podobu, jak detailně je úprava zpracována a že působí opravdu věrohodně, možná na cenu začnete nahlížet jinak. Pokud byste stále váhali, doporučuji si jít hodinky prohlédnout a osahat naživo. Pro mne jsou modely Erbstück, případně klasické modely s pískovaným pouzdrem řady Laco Pilot Original tou jedinou možnou volbou.    

Krátce a obecně o B-Uhr         

Navigátorské hodinky mají své charakteristické rysy. Ty vychází ze specifikace dokumentu Fl.23883 říšského ministerstva letectví – jedná se o totéž označení, které všechny pozorovatelské hodinky nesly na levém boku a které můžeme najít také na boku některých novodobých modelů. „Fl.“ znamenalo „Let“, číslo „23“ označovalo kategorii „Navigace“, zbylá čísla „883“ přidělil hodinkám Německý výzkumný ústav pro letectví. Před dodáním letectvu byly všechny pozorovací hodinky testovány (důležitá byla zejména přesnost) oficiálním zkušebním ústavem.              

Rozlišují se modely s tzv. číselníkem vzoru A, který byl vyráběn v letech 1940 až 1941, a nástupnickým designem, tedy vzorem B. Dle původní specifikace Fl. 23883 je vzor B popisován s charakteristickým vnitřním kroužkem s hodinovým značením, přičemž vnější okruží nese minutové značení. Číselník typ A měl na pozici 12. hodiny symbol trojúhelníku se dvěma tečkami, u typu B tyto tečky nenajdeme a trojúhelník připomíná spíše šipku vycházející z vnitřní kružnice. Číselníky byly samozřejmě pro možnost snadné a rychlé orientace dělány bez loga. Pro tehdejší navigátorské hodinky byl také typický velký průměr pouzdra 55 mm, tvar ruček, výrazná cibulovitá koruna, kterou je možné ovládat také v rukavicích, dýnko nesoucí informace o specifikaci, výrobci a označení stroje. Vše uzavírá robustní kožený řemínek s nýty, který upoutá nestandardní ale pro B-Uhr typickou konstrukcí. Řemínek má sice trnovou sponu, ale neumožňuje rozpojení, na které jsme běžně zvyklí. Část řemínku s dírkami je totiž zdvojená a na konci spojená nýtem – máme zde tedy dva pruhy kůže, mezi nimiž se pohybuje trnová spona. Princip by se dal přirovnat ke klasickému kovovému náramku. Řemen opět odpovídá dobové specifikaci.

Klady

  • Autentická patina
  • Jedinečnost každého kusu
  • Zpracování dle dobové specifikace
  • Možnost volby strojku – automatický/manuální nátah
  • Možnost dalších úprav a vylepšení
  • Univerzálnost

Zápory

  • Chybí průměr pro malá zápěstí
  • Vyšší cena

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient a k tomu si přibrala ještě Swiss Military by Chrono, Mezi její další záliby patří turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.


Epos Oeuvre D’Art North Star 3439.322.20.16.25

Epos Oeuvre D’Art North

Značka Epos je jednou z těch, která se v naší rubrice Hodinky měsíce objevuje velmi sporadicky. Tento měsíc to ale napravíme a podíváme se společně na velmi zajímavý kus od této značky, konkrétně na model Epos Oeuvre D’Art North Star 3439.322.20.16.25. Jak už napovídá samotný název, berou si hodinky inspiraci z noční oblohy a zaujmou především ty, kteří mají rádi hodinky s dodatečnými komplikacemi

North Star je označení pro Polárku (neboli Severku), která je nejjasnější hvězdou v souhvězdí Malého medvěda, známějšího pod názvem Malý vůz. Polárku na noční obloze najdeme v blízkosti severního nebeského pólu, její vyobrazení na číselníku společně se souhvězdím pak nad indexem šesté hodiny. K noční obloze kromě Polárky neodmyslitelně patří i měsíc a jeho fáze od úplňku až po nov, ty na hodinkách najdeme také. Jedná se o in-house nadstavbu od Eposu a pozorovat ji můžeme u indexu druhé hodiny.

Dojem noční oblohy umocňuje tmavě modrá barva číselníku s efektem sunburst, odstín modré se tedy lehce mění v závislosti na dopadajícím světle. Pro milovníky luminiscence je dobrou zprávou to, že všechny indexy, vyobrazení souhvězdí a fáze měsíce jsou pokryty luminiscenční vrstvou. Ve tmě tak hodinky zajímavě „svítí“. 

To ale není všechno, co hodinky North Star od Eposu nabízí. Zajímavě a netradičně je řešen ukazatel datumu. Stupnici najdeme na vnější straně číselníku a na konkrétní datum ukazuje dlouhá ručka zakončena půlměsícem. Další komplikace, které na hodinkách najdeme, jsou ukazatel dne v týdnu a ne příliš častý ukazatel měsíce. Všechny výše zmíněné komplikace lze nastavit samostatnými tlačítky po stranách pouzdra, což usnadní nastavení hlavně u fáze měsíce. 

Jak je to u značky Epos zvykem, hodinky pohání mechanický strojek s automatickým nátahem Sellita SW300 nebo ETA 2892-A2. Ten je navíc opatřen in-house nadstavbou pro fáze měsíce. Práci strojku můžeme sledovat skrze průhledné zadní víčko. Můstky strojku jsou zdobeny rytým vzorem a rotor samonátahu Ženevskými pruhy. Sklíčko je samozřejmě safírové s antireflexní vrstvou, hodinky tak budou skvěle čitelné i na přímém slunci. To vše se povedlo vtěsnat do pouzdra o průměru 41,7 milimetrů. To přiznejme si není moc na to, kolik komplikací a ukazatelů na hodinkách najdeme. To samé platí i o výšce pouzdra, které je tlusté pouze 10,7 milimetrů

Jediná výtka z mé strany se týká uchycení řemínku, které je na šroubek. Není možné na hodinky nasadit například neoriginální kožený řemínek s rychlostěžejkou, například od firmy Hirsch. Objednat originální řemínek od Eposu ale není žádný problém 🙂

Hodinky na ruce skvěle sedí, čitelnost je dobrá a hlavně ukazatel fáze měsíce vypadá výborně. Jsem přesvědčený, že s modelem Epos Oeuvre D’Art North Star 3439.322.20.16.25 si přijdou na své milovníci komplikací a kvalitních švýcarských hodinek od menší a ne masově rozšířené značky.

Klady

  • Kvalitní mechanický strojek s automatickým nátahem
  • Několik zajímavých komplikací (fáze měsíce, ukazatel měsíce)
  • Safírové sklíčko s antireflexní vrstvou
  • Velikost pouzdra tak akorát

Zápory

  • Uchycení řemínku

Autor recenze: Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *