Jednoručky jako z dědovy kapsy – MeisterSinger Primatik 365 ED-PR901

Značka MeisterSinger je charakteristická tím, že modely z její produkce používá k zobrazování času pouze jednu ručku. Jde o vyjádření filozofie, že není třeba přesně odměřovat každou sekundu, ale spíše vychutnávat kouzlo jednotlivých okamžiků. Historii značky a inspiraci dávným hodinářským uměním najdete v jiném článku. V dnešní recenzi se podíváme na limitovanou edici společenských hodinek MeisterSinger Primatik 365 ED-PR901, jejichž odkaz na krásné kapesní hodinky dob minulých nepřehlédnete stejně jako výraznou ručku tančící mezi důmyslně roztříděnými indexy.

Limitovaná edice o 100 kusech

Tyto hodinky nejsou součástí běžné masové produkce, protože celkový počet majitelů těchto hodinek bude 100 na celém světě.

Pouzdro hodinek z nerezové oceli je přiměřeně masivní a kromě zajímavého profilu je oživeno střídáním leštěných a matných (broušených) povrchů.

Okouzlí vás duch doby minulé

Korunka je spíše větší, krásně se ovládá i většími prsty. Má klasický tvar, velikost odpovídá celkovému retro designu a dává vzpomenout na doby, kdy bylo každé hodinky nutno ručně natahovat.

Čelo korunky zdobí plastické logo výrobce, které vychází ze symboliky pro notový zápis. Název MeisterSinger je paralelou k označení středověkého zpěváka, přinášejícího nový pěvecký element. Součástí loga MeisterSinger je symbol Fermata, značící v notovém zápise pauzu, což je  odkazuje na uvolněný přístup k času.

Jednoručky se dvěma ručkami?

Přestože hodinky disponují dvěma ručkami, jsou to vlastně jednoručky. Hodinky sice mají celkem dvě ručky, ale pouze jedna slouží k zobrazování času, zatímco ta druhá (kratší) ukazuje, kolik mají hodinky energie. Obě ručky mají na dnešní dobu netradiční tvar. Štíhlý tvar a šipka na konci odkazují na historické věžní hodiny.

Hodinky MeisterSinger Primatik 365 Limited Edition ED-PR901 z recenze najdete ZDE.

Při pohledu na číselník se neubráníte nostalgii

Číselník je ve stylu starých kapesních hodinek a jeho provedení působí dojmem smaltovaného nebo porcelánového číselníku. Navíc také kombinace modré, červené a černé barvy evokuje dobu kapesních hodinek. Okno datumovky se nachází na pozici 3. hodiny a díky použití stejného pozadí a stejného odstínu modré působí velmi nenápadně a nenarušuje design číselníku.

  • V horním kvadrantu je velké logo,
  • dole je rezerva nátahu,
  • vlevo název modelu
  • a vpravo datumovka.

Ukazatel rezervy nátahu je cejchován na 46 dílků, které se směrem k větší rezervě postupně zvětšují. Je to velmi užitečná komplikace (funkce), protože informuje majitele o tom, jak dlouho hodinky vydrží jít po odložení a kdy je třeba je vzít znovu na ruku, aby se nezastavily. Hodinky jsou určené ke každodennímu nošení, takže rezerva chodu 38 hodin je dostatečná.

Indexy zaslouží bližší prozkoumání

Kromě časové stupnice, kterou popíšeme dále, má číselník MeisterSinger několik zajímavostí:

  • všechna čísla jsou dvouciferná,
  • všechna čísla jsou orientována směrem ke středu (nejsou natočena horizontálně, takže někomu může šestka připadat jako devadesátka).
  • Minutová a zároveň hodinová stupnice je rozdělena na celkem 144 dílků.

Zdá se, že tento vysoký počet musí způsobit zmatek, ale opak je pravdou. Firma MeisterSinger používá pro pohodlné odečítání indexy různých délek. Tento model navíc kromě uvedeného nabízí také barevné rozlišení, což čitelnost ještě více zlepšuje.

Velmi netradiční znázornění času na hodinkách MeisterSinger je ve skutečnosti velmi přehledné.

Sklíčko, pouzdro a strojek

Číselník kryje safírové sklo, které díky použitému materiálu poskytuje hodinkám špičkovou ochranu proti poškrábání, protože se nic lepšího než safír na hodinková skla nepoužívá (více informací o materiálech hodinkových skel a jaké si vybrat najdete ZDE).

Zadní část hodinek je kryta proskleným dýnkem (víčkem), které je uchyceno pomocí 6 šroubů. Kromě informací o vodotěsnosti zde majitel také najde informaci o tom, kolikátý kus z celkem stokusové limitované edice vlastně má.

Strojek je zdobený, a tak se skrze prosklení můžete pokochat pohledem na krásnou hodinářskou práci. Konkrétně jde o švýcarský mechanický strojek Sellita SW270-1 s automatickým nátahem.

Řemínek vyměníte raz dva

Jak se na elegantní hodinky sluší, jsou vybaveny koženým řemenem z hovězí kůže, která má vyražen krokodýlí vzor. Prošití je nekontrastní a řemen působí velmi decentně. Na jeho konci je trnová spona značená logem výrobce.

Řemen je u pouzdra vybaven rychloupínacími stěžejkami, což majiteli umožňuje snadnou výměnu řemene bez použití nářadí.

Tloušťka řemene se směrem od pouzdra postupně zužuje. Díky tomu je u pouzdra řemen krásně robustní a zároveň u spony tenký a tím velmi ohebný, což usnadňuje zapínání.

Pozornosti neujde ani krabička

MeisterSinger nezanedbal ani balení. Je to několik krabic vložených v sobě, a na konci člověk najde hodinky rafinovaně vložené v kapse.

Jde o netradiční, zajímavé řešení uložení hodinek.

Kdo v těchto oblekovkách najde zalíbení?

Hodinky MeisterSinger Primatik 365 Limited Edition jsou elegantní hodinky, které hodinkoví znalci řadí do kategorie oblekovek. Díky svému netradičnímu vzhledu číselníku a rozverné barevnosti to ale nejsou žádné nenápadné nudné hodinky a rozhodně nebudou vypadat nepatřičně ani jako doplněk neformálního oblečení a vzhledem k omezenému množství kusů jej naopak velmi oživí.

Pro někoho bude velkým plusem hodinek to, že jsou vybaveny datumovkou i ukazatelem rezervy nátahu a přesto disponují netradičním zobrazením času. Jiné zase zaujme krásný vzhled odvozený od předválečných kapesních hodinek, a to včetně použitých barev a fontů písmen i číslic.

Nezanedbatelná je také exkluzivita tohoto modelu. Vzhledem k tomu, že se po celém světě pohybuje pouze 100 kusů těchto hodinek, je velmi málo pravděpodobné, že je spatříte i na cizí ruce.

Hodinky MeisterSinger Primatik 365 Limited Edition ED-PR901 z recenze najdete ZDE.

Základní technické parametry:

  • Průměr pouzdra: 41,5 mm
  • Výška pouzdra: 10,5 mm
  • Vodotěsnost: 5 BAR (50 m)
  • Strojek: Sellita SW270-1
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál řemene: hovězí kůže s krokodýlím vzorem – šířka 20 mm
  • Materiál sklíčka: safír

Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Text a fotografie: Vít Černý


Helveti v roce 2020 spolupracovalo na limitce MeisterSinger věnované Antonínu Dvořákovi – zajímavosti v článku.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *