Hodinky měsíce ledna 2023

Nový rok nám už pěkně začal, a jak už je zřejmé z článku, který zrovna čtete, naše pravidelná rubrika Hodinky měsíce je opět zpátky. Věříme, že se už nemůžete dočkat, jaké hodinky jsme si pro vás vybrali pro lednový měsíc a možná vás potěší, že tentokrát jich bude o chlup víc, než jak je tomu obvykle. S kolegy jsme se totiž podívali na ucelené řady, a to na Orient Bambino Version 7 a Certina DS+ Urban & Heritage Kit. Tak co říkáte, mrkneme se na ně?

Pokud zrovna nemáte vyhraněný určitý styl, dost možná se poznáte v situaci, kdy vlastně nevíte coby – vzít si sportovní nebo elegantní hodinky? A vybrat si tyhle oblíbené nebo zrovna tamty? Pokud se víc přikláníte k minimalismu a eleganci, pak vás rozhodně zaujme recenze od Dariny Vokrojové, která vám představí celou kolekci Orient Bambino Version 7, která byla uvedená na trh v loňském letě. A v případě, že jste nerozhodní, a občas tápete, jaké hodinky obléct na zápěstí, pak nejspíš víc oceníte set recenzovaný Martinem Jasovským v podání Certina DS+ Urban & Heritage Kit, díky kterému si vždy sestavíte hodinky podle nálady. Co ale rozhodně doporučujeme (ať už máte preference jakékoli), přečíst si recenze rovnou obě, protože je rozhodně o co stát 🙂

Orient Bambino Version 7

Kdo se pohybuje kolem hodinek, ať už profesně nebo ze zájmu, jistě minimálně slyšel o celosvětově velmi oblíbené řadě Orient Bambino, jejíž úspěch se píše již od první vydané verze, kterou v našem e-shopu zastupují modely s označením Orient Bambino Version 1. Modely Bambino určitě patří mezi to nejprodávanější z kolekce značky Orient a není se příliš čemu divit. Podobně jako mnoho jiných hodinek v nabídce výrobce, totiž také Bambina přináší velmi dobře zpracované klasické mechanické hodinky za příjemnou cenovku, tedy jak my v Helveti často říkáme – skvělý poměr cena výkon.

V létě 2022 Orient představil Bambina v menším pouzdře – Orient Bambino Version 7 – a vyslyšel tak, jistě nejen mé, do vesmíru tiše vysílané prosby o kompaktnější provedení. Osobně si mne totiž Bambina získala již svou první verzí a v mé hodinkovnici měl své čestné místo model Orient Bambino FER24005W, ještě se strojkem bez hackingu a možnosti ručního nátahu. Podobně jsem později zahořela pro třetí designovou variantu Orient Bambino Version 3. Celou dobu ve mně však sílil pocit, že hodinky mají možná zbytečně velký průměr 40,5 mm. Ano, u mne hrálo roli především menší zápěstí a pohodlnost, ale nebyla jsem v tom sama, setkala jsem se s nejedním podobným povzdechem také u dalších hodinkových fanoušků. Oblekovkám přeci jen sluší menší pouzdra a Bambina jsou skvělé oblekovky. O to víc nyní, s menším průměrem a o to větším kouzlem.

Protože v jednoduchosti je krása

Čím jsou Bambina obecně tak zajímavá? Svým jednoduchým a nadčasovým designem. I když jsou menší novinky již sedmou variantou v pořadí, všechny spojuje několik prvků – čistota číselníku, jednoduché linie pouzdra, vypouklé sklíčko a klenutý číselník. Přestože se dá očekávat, že i v menším provedení značka vydá více designů číselníku, zdá se být ten současný naprosto dokonalým. Přepracování a zmenšení se u něj opravdu povedlo. Jednoduchý číselník, v případě verze 7 s lehkým retro nádechem, v menším pouzdře prostě funguje.

Orient Bambino Version 7 se představily ve 4 provedeních. V pouzdře zlaté barvy s bílým číselníkem, stříbrném pouzdře s černým, bílým a krémovým číselníkem. Podobně jako u první verze u mne vedou provedení s bílým a krémovým číselníkem, kterému na dokonalosti přidává použití modřených ruček. Pojďme se ale blíže podívat na parametry.

Svými parametry dokážou potěšit

Pouzdro o průměru 38,4 mm má na výšku 12,5 mm, takže v tomto ohledu nám Bambina mírně narostla. Rozměr lug to lug odpovídá 44 mm a napovídá, že hodinky skvěle sednou i na menší zápěstí. Pouzdro tvoří jednoduché linie, které se k celkovému stylu hodinek výborně hodí. Povrchová úprava kombinuje lesklé plochy lunety, vrchní strany nožek a dýnka s matnými boky. Mnohé potěší praktická větší korunka, která zaručuje snadnou manipulaci a ovládání – její velikost byla zvolena rozumně a na hodinkách nepůsobí nepatřičně. I přes svou výšku jsou hodinky na ruce pohodlné a věřím, že nebude problém ani s manžetou u rukávů košile.

Číselník hodinek je z již známých modelů nejvíce podobný provedení Orient Bambino Version 4, je klenutý, což vytváří v kombinaci s okraji vypouklého sklíčka zajímavý efekt. Hodinové pozice číselníku jsou osazeny decentními a elegantně působícími plastickými indexy, mezi nimiž jsou natištěné minutové značky. Ve vrchní části číselníku je umístěné logo a název značky, pod nímž ještě najdeme infomaci o tom, že před námi leží automatické hodinky. Spodní část číselníku nese údaj o vodotěsnosti, která je v tomto případě základních 30 M. Poslední dva jmenované údaje mohly být klidně vynechány, na druhou stranu musím přiznat, že mne nijak neruší. Ručky ve stylu dauphine jsou příjemně dlouhé, takže minutovka dosahuje minutové škály a podobně hodinovka až k hodinovým indexům. Neopakuje se zde tedy „problém“ některých předchozích verzí s kratšími ručkami. Protože se jedná o klasické hodinky, nenajdeme zde použitou luminiscenci, takže ji určitě nečekejte ani na hodinových bodech.

Na třetí hodině je vedle indexu umístěná datumovka, která je možná jedinou slabší stránkou hodinek, mne osobně tedy tahá za oči – působí totiž trošku propadle, kdyby byla vynechána, asi by se vůbec nic nestalo, chápu však, že mnoho lidí datumovku vyžaduje, a proto k ní Orient přistoupil i v případě této menší verze. Celkově však působí číselník vyváženě. Chrání ho vypouklé minerální sklíčko – minerál sice není tak odolný proti poškrábání, ale u oblekovek ho nevnímám jako problém a jeho volbě rozumím i s ohledem na cenu. Vypouklý safír by nám totiž hodinky vystřelil do jiné cenové kategorie.

Inhouse strojek je jejich silnou stránkou

Hodinky pohání automatický strojek vlastní výroby F6724 s rezervou chodu kolem 40 hodin a maximální denní odchylkou chodu udávanou výrobcem v rozmezí -15/ +25 s/den. Osobně mne strojky v Orientkách vícekrát překvapily svou přeností, třeba právě Bambina mi dělala cca -2s/den. Daný kalibr je vybaven funkcí zastavení vteřinovky při nařizovaní času, tzv. hackingem a možností nátahu korunkou, kterou využijete především pokud hodinkám po zastavení potřebujete dodat počáteční šťávu. Pohled na minimálně zdobený strojek – o úpravě můžeme hovořit pouze u rotoru – odhaluje průhledné dýnko hodinek.

Poslední nezmíněnou věcí je řemínek. Hodinky jsou dodávané na koženém řemínku s krokodýlím vzorem o šířce 20 mm, zakončeném klasickou signovanou trnovou sponou, a to v hnědé a černé bavě, v závislosti na zvoleném číselníku. Osobně bych řemínek ihned po zakoupení hodinek vyměnila, ale objektivně mohu říci, že nepatří mezi nejtvrdší a po krátkém nošení může být i tento originál použitelný a na ruce docela příjemný.

Co říci závěrem – Orient Bambino Version 7 jsou skvěle provedené hodinky v klasickém stylu, pro oblekovky s výbornou velikostí pouzdra. Hodinky zaujmou svým jemným retro nádechem a je opravdu radost je nosit. Opět potvrzují, že i levnější hodinky mohou působit dojmem mnohem dražšího kousku a že dobré hodinky nemusí být drahé.

Klady

  • Průměr pouzdra 38,4 mm
  • Design
  • In-house strojek s hackingem a možností manuálního nátahu
  • Poměr cena/kvalita
  • Skvělé zpracování v dané cenové relaci

Zápory

  • Zpracování datumovky

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient a k tomu si přibrala ještě Swiss Military by Chrono, Mezi její další záliby patří turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.


Certina DS+ Urban & Heritage Kit C041.407.19.041.01

Každý hodinkový fanda už někdy toužil poskládat si hodinky podle aktuální nálady nebo společenské či sportovní příležitosti. Přiznejme si, že i kdyby před nás někdo vyskládal jednotlivé díly hodinek, jen mizivé procento z nás by to zvládlo. Nepropadejme ale smutku, na pomoc nám přišla Certina.

S jedním setem vykouzlíte čtyři jedinečné hodinky.

V listopadu loňského roku představila tři sety, z kterých je možné poskládat několik verzí hodinek s různými řemínky. Konkrétně se jedná o:

Každý z těchto setů obsahuje číselník se strojkem a safírovým sklíčkem, dva druhy pouzder a rovněž dva druhy řemínků. Zaměřme se teď blíže na set Urban & Heritage. Ten obsahuje následující komponenty:

  • Pouzdro Urban o průměru 40 mm a lunetou v úpravě PVD žluté barvy
  • Pouzdro Heritage o průměru 43,4 mm
  • Modrý číselník se strojkem ETA Powermatic 80.611
  • Modrý textilní NATO pásek 
  • Ocelový náramek s rovným zakončením a rychloupínacími stěžejkami

Slušná výbava se čtyřmi variacemi designu

Docela slušná výbava, dalo by se říct. Z jednoho setu tak lze poskládat až čtyři různé modely hodinek. Někdo může oponovat, že pouze dva, ale přidáním jiného řemínku ke stejnému pouzdru se výrazně změní vzhled hodinek, takže tedy čtyři 🙂 Tato varianta nabízí elegantní Urban pouzdro se zlatou PVD lunetou a retro pouzdro Heritage, které je na můj vkus až moc velké, své fanoušky si však určitě najde.

Sestavení hodinek je velice jednoduché a není k tomu potřeba žádné další náčiní. Vyberete si pouzdro, na které máte náladu a odšroubujete aretační korunku na levé straně. Na číselníku se strojkem odšroubujete korunku a vytáhnete do pozice pro nastavení času. Pak pouzdro nacvaknete na číselník a zašroubujete aretační korunku. Nastavíte čas a datum, korunku zasunete a zašroubujete. Posledním krokem je nasazení řemínku, které je velmi snadné díky rychloupínacímu systému a máte hotovo. Teď už zbývá pouze hodinky nasadit na zápěstí a nosit – a že se nosí parádně. Pouzdro Urban padne na ruku tak akorát a hlavně textilní NATO pásek je příjemný na ruku. Komu by nevyhovoval NATO pásek nebo ocelový tah, může si časem dokoupit jiný řemínek v šířce 20 mm, například od firem Hirsch nebo Di-Modell.  

I když se jedná o takto koncipované hodinky, nechybí jim unikátní DS koncept a navíc i díky šroubovací korunce vynikající vodotěsnost až 200 M. Samozřejmostí je safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Hodinky pohání, jak už bylo zmíněno výše, mechanický strojek s automatickým nátahem ETA Powermatic 80.611. Vlásek setrvačky tohoto strojku je vyroben ze slitiny Nivachron, která je odolnější vůči magnetickému poli a teplotním změnám a má vliv na lepší přesnost hodinek. Strojek také disponuje funkcí hackingu a možností manuálního nátahu. 

Dokonale vyladěné pouzdro

Samotné balení hodinek hodinek od značky Certina je zajímavé. Jde vlastně o výstavní box, kde se přehledně a bezpečně vejdou všechny části hodinek. Jako příjemný dárek navíc je přibaleno i praktické cestovní pouzdro

Důležitou informací pro zájemce je i fakt, že jednotlivé díly (pouzdra i číselníky se strojkem) se dají dokupovat samostatně a vše je kompatibilní. Pak už se fantazii jednotlivce meze nekladou. 

Připravili jsme i krátké video (najdete ho přesně zde), jak jednoduché je hodinky poskládat.

Klady

  • Unikátní koncept
  • Možnost přizpůsobit si vzhled hodinek momentální náladě
  • Zachovaná odolnost včetně vodotěsnosti
  • Cestovní pouzdro jako součást balení

Zápory

  • Pouzdro Heritage příliš velké a masivní    

Autor recenze: Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *