Hodinky měsíce března 2022

Jaro je tady! Ačkoliv málokdo by to bez kalendáře poznal, jelikož loni přechod mezi podzimem a zimou, a teď mezi zimou a jarem je takový rozmazaný… Nicméně březen je tu, a spolu s ním i nový díl každoměsíční rubriky Hodinky měsíce!

Tentokrát pro vás připravili naše přední autoři Jiří Bareš a Martin Jasovský hodinky automatické, a to od švýcarské značky Edox a německé značky Iron Annie. Obě tyto značky se u nás v Helveti mohou považovat za nováčky, takže určitě to stojí za to si o nich neco přečíst!

EDOX Skydiver Neptunian Automatic 80120-3VM-VDN1 

Když jsem tak přemýšlel, jaké hodinky vybrat do naší pravidelné rubriky hodinky měsíce, tak jsem si uvědomil, že jsem do této chvíle opomínal švýcarskou značku Edox, která je u nás poměrně krátce. A to je určitě škoda, protože se u ní dá najít mnoho zajímavého. Takže nyní nadešel čas to napravit – představuji vám plnokrevné potápky EDOX Skydiver Neptunian Automatic 80120-3VM-VDN1!

Mám rád potápky, přestože vrcholem mého potápění je rybník na chatě, nebo kladenský aquapark. Na radosti z jejich nošení to však nijak neubírá, což mohu bez obav potvrdit z vlastní zkušenosti. Model Neptunian však umožňuje díky úctyhodné voděodolnosti 1000m (100 ATM) potopení i “trochu” hlouběji – zhruba do sta metrů. Pokud bych tyto hodinky vlastnil, tak bych popravdě doufal, že se s nimi do takové hloubky nikdy nedostanu. Nicméně pokud by se tak nedej Bůh stalo, tyto hodinky by to vydržely (na rozdíl ode mě)! K takto vysoké voděodolnosti patří přirozeně i heliový ventil, v tomto případě automatický. Samozřejmostí je také šroubovací korunka a také jednosměrně otočná potápěčská luneta

Hodinky EDOX Skydiver Neptunian Automatic 80120-3VM-VDN1 mají klasický potápkový vzhled a působí na mě skutečně masivním dojmem. To není u takto “toolového” modelu podle mě na škodu, nicméně to určitě není nic pro útlejší zápěstí. Průměr pouzdra 44 mm a hlavně výška 16 mm je už na ruce docela znát, ale jak už jsem zmínil, k takto odolnému instrumentu se to podle mě hodí. 

Co mě na modelu Edox 80120-3VM-VDN1 zaujalo na první pohled, je velmi povedené zelené provedení. Zelená, která je směrem do středu číselníku světlejší, má zkrátka něco do sebe. Úplně nejvíc se mi ale líbí jednoduchá, čistá a dokonale přehledná kombinace zelené a bílé. Zelený číselník a keramická luneta, bílé indexy, logo a veškeré nápisy. Decentně na mě působí i datumovka, která je právě díky čistě zeleno-bílé kombinaci barev zakomponována do číselníku velmi citlivě. 

Uvnitř masivního ocelového pouzdra pracuje švýcarská klasika v podobě strojku Sellita SW200 s automatickým nátahem. Pochválit musím též použití safírového sklíčka. Za cenu 36 350 Kč tedy dostanete v tomto případě hodinky, které nabízí mnoho radosti nejen hluboko pod vodou, ale i v létě u vody, nebo jen tak při běžném nošení. Potápek totiž není nikdy dost a pod vodu vlastně vůbec nemusí 🙂

Klady:

  • velmi atraktivní zelené provedení
  • skvělé zpracování
  • více než dostatečná voděodolnost 1000m
  • safírové sklíčko
  • spolehlivý mechanický strojek Sellita SW200
  • masivní, bytelné provedení

Zápory:

  • na menší ruku příliš velké
EDOX Skydiver Neptunian Automatic 80120-3VM-VDN1

Autor recenze:

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.


Iron Annie 5156-2

Každý správný milovník hodinek by měl ve své sbírce mít alespoň nějaké „pilotky“. Hodinky, které se vyznačují výbornou přehledností a čitelností, větším průměrem pouzdra a dobrou luminiscencí. Asi nejvíce rozšířené jsou takzvané B-uhr, tedy Beobachtungsuhr. Ty byly dodávány pilotům Luftwaffe a tvořily důležitý navigační nástroj každého letu. Vyrábělo je pouze 5 hodinářských značek – A. Lange & Sohne, IWC, Laco, Stowa a Wempe. Dodávány byly dvě verze číselníku, jeden s klasickými číslicemi pro hodiny, druhý se dvěma číselníky pro hodiny a minuty. Pro březnové hodinky měsíce jsem vybral druhý typ, a to konkrétně model Iron Annie Flight Control 5156-2.

Jedná se o hodinky z modelové řady Flight Control, která je charakteristická hodinkami s pilotním designem. Pouzdro modelu 5156-2 je vyrobeno z ušlechtilé oceli, všechny jeho plochy jsou kartáčované. Průměr pouzdra činí 42 milimetrů, rozměr lug-to-lug je 52 milimetrů. Na pořádné pilotky, které původně měly průměr pouzdra až 55 milimetrů, je to málo, na běžné nošení je to ale rozměr tak akorát. Dominantou pouzdra, a pro mě velké plus, je velká signovaná korunka ve tvaru diamantu, odkazující na původní modely. Velikost korunky byla důležitá kvůli pohodlnému ovládání hodinek v tlustých kožených rukavicích, které měly piloti počas letu nasazené.

Číselník je ve velké míře věrný historické předloze a je chráněn safírovým sklíčkem. Uprostřed najdeme malý číselník s číslicemi hodin, na okraji pak velké číslice minut s minutovou stupnicí. Přesný čas se pohodlně odečítá díky velkým ručkám. Jak ručky tak indexy, včetně minutové stupnice a středového kruhu, jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem zelené barvy. Na pozici šesté hodiny pak najdeme okno datumovky s černým podkladem a bílými čísly. Co se mi přilíš nelíbí, je logo a název Iron Annie na pozici dvanáct. Více by hodinkám slušel klasický trojůhelník s dvěma tečkami, který původně sloužil pilotům k lepší orientaci. Možná je to snaha výrobce odlišit se, raději bych ale přivítal čistý design bez rušivých prvků.

Sellita SW200-1

Hodinky pohání mechanický strojek s automatickým nátahem ETA 2824-2 nebo Sellita SW200-1. Obojí mají rezervu nátahu zhruba 38 hodin, možnost manuálního nátahu a hacking (zastavení sekundové ručky pro přesné nastavení času). Chod strojku můžeme sledovat přes průhledné, šroubovací zadní víčko.

Hodinky jsou dodávány na ručně šitém, černém koženém řemenu. Hezky tak doplňuje černý číselník s „vintage“ provedením indexů a ruček. Uživately ale nic nebrání vyměnit si řemínek například za Di-Modell Ikarus 1225-10 v šířce 22 milimetrů, aby pilotní styl dotáhl k dokonalosti 

Klady:

  • Klasický pilotní design
  • Velká korunka
  • Švýcarský mechanický strojek
  • Pohodlná velikost k nošení
  • V noci hezky svítí 

Zápory:

  • Bez loga na dvanáctce by to bylo lepší
Iron Annie Flight Control 5156-2

Autor recenze:

Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *