Hodinky měsíce února 2023

Mrznoucí rána, občas nějaký sníh… Zima je stále s námi a ještě chvilku potrvá, než se dočkáme prvních hřejivých dnů. Už, aby to bylo, viďte. Aby nám ale to čekání na jaro trochu rychleji uteklo, pro únorové Hodinky měsíce jsme si vybrali pěkně prosluněnou dvojici – jako nebe tyrkysové hodinky Junkers Cockpit 9.14.01.12 a sluncem okořeněný model Citizen Tsuyosa Automatic NJ0150-81Z.

Pokaždé, když pro vás chystáme další díl z naší každoměsíční rubriky, myslíme na to, aby si na to své přišel opravdu každý. A ani v únoru tomu nebude jinak. A zatímco Míša Hoffmanová si pro vás vybrala oku lahodící pilotky Junkers Cockpit 9.14.01.12, Jirka Bareš omrknul hitovku loňského roku v podání Citizen Tsuyosa Automatic NJ0150-81Z, které svým designem i parametry nezklamou především ve společnosti. Co každý model dokáže nabídnout a v čem se skrývají jejich slabé stránky?

Junkers Cockpit 9.14.01.12

Junkers Cockpit 9.14.01.12 ve dne

Dřívějším kokpitům dominovaly přístroje pro nadmořskou výšku, rychlost, teplotu oleje nebo tlak – dnes namísto toho dominují displeje. Modelová řada Cockpit, německé značky Junkers, vzdává hold klasickým kulatým přístrojům letadel. A my si dnes tuto řadu přiblížíme s hodinkami Junkers Cockpit 9.14.01.12.

Junkers Cockpit 9.14.01.12 za šera

Ze všeho nejdříve je potřeba zmínit číselník. Jeho úžasně tyrkysová barva mě dostane pokaždé, když se na něj podívám. Když se v něm odráží světlo, mění se zároveň i jeho odstín. Tahle tyrkysová je tak jiná, tak výjimečná, že mé oči strašně přitahuje. Pomáhá tomu i fakt, že Junkers má většinu číselníků svých hodinek černých, tmavě modrých, béžových či stříbrných. Tato barva je jen jedna jediná a mezi ostatními krásně vynikne.

Jak jsem již zmínila v úvodu, řada Cockpit je věnována kulatým přístrojům letadel, na číselníku tedy namísto kulatých přístrojů vidíme kulaté subčíselníky – dva náleží stopkám, ve třetím se nachází mimostředná vteřinová ručka. Všechny tři subčíselníky jsou umístěny nerovnoměrně pod sebou, což ještě více umocňuje dojem pilotních hodinek. Výbornou čitelnost dále umožňují výrazné ručky. Dokonalou čitelnost ve tmě umožňuje luminiscence ručiček, indexů, číslic, ruček subčíselníků a dokonce i samotného loga. Svítí prostě téměř vše.

Index na pozici 3 je zvýrazněn červeně a disponuje ukazatelem data a dne v týdnu v anglickém jazyce. Jako třešnička na dortu je nad těmito ukazateli umístěno logo v podobě bájného Ikara společně  s názvem značky. Toto vše chrání safírové sklíčko.

Značka Junkers používá ve svých hodinkách různé typy strojků. V mechanických modelech je to například Seiko NH35, Citizen/Miyota nebo dokonce ETA Valjoux (pouze v modelové řadě JUMO). V bateriových modelech je to pak převážně Miyota či ojediněle švýcarská Ronda. Srdcem hodinek Junkers Cockpit 9.14.01.12 je japonský bateriový strojek Citizen/Miyota 6S00.

Průměr pouzdra je 42 mm, hodinky tedy krásně padnou na většinu pánských zápěstí. Připnete si je díky koženému řemínku, který je taktéž vyveden v pilotním stylu. Jako plus vidím i voděodolnost 100 m, což dělá hodinek všestranného společníka nejen v oblacích, ale i ve vodě či na souši.

Klady

  • Safírové sklo
  • Voděodolnost 100 m
  • Úžasně tyrkysový číselník, kterým se moc hodinek pochlubit nemůže
  • Příznivá cena

Zápory

  • Upřímně? Nic mě nenapadá. Asi jsem do tohoto modelu zamilovaná natolik, že mu prostě nedokážu nic vytknout.

Autor recenze: Michaela Hoffmanová

Míša je v hodinářském oboru prozatím nováčkem, ovšem je to oblast, ve které se s radostí vzdělává a rozvíjí. U nás má na starosti hodinky Junkers, Auguste Reymond a také Candino. Kromě toho, že ji přirostly k srdci hodinky, miluje také knihy, focení a cestování.


Citizen Tsuyosa Automatic NJ0150-81Z

Citizen Tsuyosa Automatic NJ0150-81Z

Tento model jsem měl v hledáčku na hodinky měsíce hned, jak jsem jej poprvé spatřil a to bylo v říjnu loňského roku. Hned na první pohled mě uchvátil a také bylo jasné, že tohle je velký hit. Proto se po prvních skladových kusech jen zaprášilo a se zařazením do naší pravidelné rubriky jsem čekal, až dorazí další várka. A ta chvíle je konečně tady!

Citizen Tsuyosa Automatic NJ0150-81Z je z mého pohledu svěží a krásně barevný letní model. A proč jej tedy zařazuji do Hodinek měsíce uprostřed zimy? Protože v zimě mu to na ruce sluší úplně stejně, tak přece není důvod čekat až do léta! Pokud Vám Citizen Tsuyosa trochu připomíná Rolex Oyster Perpetual, tak to chápu – mě taky. Žluté Rolex Oyster Perpetual bych moc rád zařadil do své hodinkové stáje, ale brání mi v tom jedna maličkost, a to není nic jiného než cena. To u hodinek Citizen Tsuyosa je to s dostupností jiná káva. Cenovka 7 900 Kč je na první pohled dobrá a na podrobnější pohled skoro až směšně nízká. Hned uvidíte proč.

Poměr cena/výkon je pro Citizen tak přirozená a typická věc, jako je výrazný knír pod nosem Freddie Mercuryho. Ani v tomto případě tomu není jinak. Posuďte sami – mechanický strojek Citizen 8210 s automatickým nátahem a navíc možností manuálního nátahu a hackingem (zastavení sekundové ručky při nařízení). Ocelové pouzdro a tah, tvořený navíc z plných dílků. Datumovka, průhled na strojek, skvělé zpracování a výborná přehlednost. A k tomu všemu ještě safírové sklíčko! Mohu při takové kombinaci vyčíst, že mají tyto hodinky voděodolnost “pouze” 50 metrů? Pokud zapojím alespoň trochu soudnosti, tak nemohu, i když ta “stovka” je asi jediné, co chybí k naprosté dokonalosti.

Minimalistické pojetí číselníku zajišťuje výbornou čitelnost a dává vyniknout jeho uhrančivě žluté barvě. Na to bych se vydržel dívat pěkně dlouho 🙂 Datumovka je zvýrazněna lupou, tedy tzv. “kyklopem”, což není úplně pro každého, ale já mám toto řešení nesmírně rád. Jednak je velmi praktické a jednak se mi prostě líbí.

Pokud bych měl něco vytknout, tak snad trošku obtížnější manipulaci se zapuštěnou korunkou. Na druhou stranu pokud jste si třeba právě neuřízli dva prsty na cirkulárce, tak to zase takový problém není. A ještě k tomu přináší toto řešení značnou pohodlnost, protože korunka je nejen zapuštěná, ale ještě pro jistotu umístěná na pozici čtvrté hodiny. Pohodlnost podporuje také velikost pouzdra 40 mm, což je i na průměrnou ruku naprosto v pořádku, vzhledem k celkovému provedení hodinek. Pro ty, kteří na hodinkách rádi mění řemínky, může být drobnou nevýhodou integrovaný tah, který tuto kratochvíli prakticky vylučuje. Pro mě to ovšem problém není, protože já mám hodinky stejně nejraději na kovu a navíc tento náramek Tsuyosám náramně sluší.

O všech barevných variantách jsme psali ve článku Novinka Citizen Tsuyosa: síla v pestrobarevných automatech, nicméně kdo ví, třeba přijdou i další 🙂 Nečekejme na léto a zpestřeme si zimu trochou barev!

Klady:

  • Svěží, zábavná a poutavá žlutá barva číselníku
  • Mechanický strojek s automatickým nátahem, hackingem a možností manuálního nátahu
  • Safírové sklíčko
  • Datumovka s lupou
  • Nesmírně pohodlné
  • Tah z plných dílků
  • Super poměr cena/výkon
  • Luminiscence na ručkách a indexech
  • Skvělá přehlednost

Zápory:

  • Když už mám nějaký uvést, tak WR 50 metrů, ale bohatě vyváženo cenou
  • Trochu obtížnější manipulace s korunkou, ale vyváženo cenou a pohodlností 

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Hodinky měsíce února 2023

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *