Hodinkové kalendáře – 1. Vše mezi datumovkou a věčným kalendářem

Příklady hodinářských komplikací Day – Date – Complete / Annual / Perpetual Calendar

Kalendář je jedna z nejužitečnějších komplikací, která se u hodinek vyskytuje. Slova komplikace se nelekejte, v hodinářské branži platí, že komplikace = funkce. Toto možná trochu nešťastné označení vymysleli asi sami hodináři, protože každá funkce navíc jim komplikuje výrobu hodinek.

Majitel hodinek to ale vidí úplně naopak – zvlášť v tomto konkrétním případě mu totiž kalendářní komplikace pomáhá při orientaci v delších časových úsecích. Zatímco hodinu jsou ti šikovnější schopni odhadnout i podle postavení slunce, tak třeba to, že je úterý 15. března, už vyžaduje sofistikované zařízení – hodinkový kalendář. A právě ty si v novém seriálu postupně představíme. Dnes se dozvíte, co všechno na ciferník z kalendáře hodináři dokáží s pomocí jemné mechaniky strojků dostat.

Obsah článku

Limitovaná edice s datumovým věncem v češtině a slovenštině Wenger Attitude 01.1541.121.CB. Recenzi najdete zde.

Mechanika versus Quartz

Než se dostaneme k rozdělení jednotlivých kalendářních komplikací (funkcí), zmiňme vlastnost, která má zásadní vliv na pracnost, prestiž a tím i cenu. Touto vlastností je systém pohonu. Mechanickými strojky jsou myšleny ty, které svou (mechanickou) energii berou ze svinutého pera. Pero energii získává z nátahu korunkou, nebo u automatických strojků z rotoru. U quartzových strojků získává strojek (elektrickou) energii nejčastěji z baterie.

Mechanický strojek hodinek MeisterSinger s komplikací date.

  • Nyní se podívejme na jednotlivé možnosti toho, jak se kalendář na náramkových hodinkách zobrazuje.
  • V tomto seriálu bude popsáno pouze analogové řešení, jinými slovy ručkové nebo také okénkové. Zobrazení pomocí displejů necháme na jindy.

Základní kalendářní funkce

Datumovka (DATE)

Tímto názvem se označuje pořadí dne v kalendářním měsíci. Tzn., když je 15. ledna nebo 15. července, tak datumovka zobrazuje 15. Jde o základní kalendářní informaci, k níž se ty následující přidružují.

Čtvrtek 15. března 2023

  • Užitečnost: velmi vysoká. To zda je říjen, nebo úterý často tak nějak tušíme, ale většina lidí obvykle hledá datum, které je třeba vyplnit do různých formulářů a zápisů.
  • Zobrazení: různé (podrobněji probereme možnosti zobrazení v jednom z následujících dílů)
Hodinky Certina DS-2 C024.407.18.041.00 s datumovým oknem. Recenze těchto hodinek zde.

  • Dostupnost: výborná. Díky velké popularitě, dlouhodobému a širokému použití došlo k vypršení většiny patentových ochran a řemeslnému zvládnutí. Bez nadsázky se dá říci, že přítomnost této komplikace nijak nezvyšuje prestiž a tím i cenu ani u mechanických ani u quartzových hodinek.

Den v týdnu (DAY)

Názvem den v týdnu nebo také day se označuje pořadí dne v kalendářním týdnu. To znamená určení toho, o který den v týdnu jde (pondělí až neděle). Většinou je spojeno s funkcí datumovky, se kterou také na číselníku často sousedí. Na rozdíl od datumovky není mezinárodně označeno arabskou číslicí, ale většinou podléhá jazykové lokalizaci.

Čtvrtek 15. března 2023

  • Užitečnost: velká.
  • Zobrazení: různé. Nejčastěji třípísmenná zkratka, popř. mezinárodní římské číslice (podrobněji probereme možnosti zobrazení v jednom z následujících dílů).
Hodinky Orient Classic Tri Star RA-AB0F12S s datumovkou a dnem v týdnu. Recenze zde.

  • Dostupnost: dobrá. Díky dlouhodobému a širokému použití došlo k vypršení většiny patentových ochran a řemeslnému zvládnutí. Přítomnost této komplikace se bere jako jistý bonus, který mírně zvyšuje exkluzivitu hodinek. Na cenu nemá zásadní vliv, dá se najít i u některých levnějších modelů.

Úplný kalendář  (COMPLETE  /  TRIPLE  CALENDAR)

Úplný kalendář je funkce, která zobrazuje téměř kompletní kalendářní informace – datum, den v týdnu a měsíc. Na rozdíl od následujícího ročního kalendář ale nezohledňuje délky jednotlivých měsíců. To znamená, že je potřeba datumovku u každého měsíce, který nemá délku 31 dní, korigovat.

Čtvrtek 15. března 2023

  • Užitečnost: vysoká. A to zejména u mechanických strojků, protože je jejich přesnost o něco menší a tak jako tak je třeba je většinou alespoň 1x za měsíc seřídit. Při té příležitosti se může nastavit i správné datum. Majitel hodinek má ale za to k dispozici úplné kalendářní informace.
  • Zobrazení: různé. Nejčastěji dvě nebo tři apertury (okénka) s názvem měsíce, datem a případně i dnem v týdnu (podrobněji probereme možnosti zobrazení v jednom z následujících dílů).
Hodinky Junghans Meister Kalender EN 27/4200.03 s komplikací triple calendar.

  • Dostupnost: menší než u datumovky a dne v týdnu. Tato komplikace už je něco, co se moc často nevidí a v oblasti mechanických strojků jde už o velmi zajímavou záležitost, což se samozřejmě odráží i v jejich ceně (např. cca 55 000 Kč za Junghans Meister Kalender – detail zde).

Roční kalendář  (ANNUAL  CALENDAR)

Roční kalendář je funkce, která zohledňuje délky jednotlivých měsíců. To znamená, že není třeba datumovku u každého měsíce, který nemá délku 31 dní korigovat.

Čtvrtek 15. března 2023

  • Užitečnost: u quartz strojků vysoká. Jejich přesnost je vyšší, a pokud hodinky disponují touto funkcí, je třeba je seřizovat pouze při přechodu na letní a zimní čas. U mechanických strojků je užitečnost nižší, protože je jejich přesnost horší a tak jako tak je třeba je většinou alespoň 1x za měsíc seřídit a při té příležitosti se může nastavit i datum (toto ale není názor hodný hodinkového nadšence, ale pouze suché zhodnocení faktů).
  • Zobrazení: různé. Nejčastěji dvě nebo tři apertury (okénka) s názvem měsíce, datem a případně i dnem v týdnu (podrobněji probereme možnosti zobrazení v jednom z následujících dílů).

  • Dostupnost: v mechanice velmi omezená. Tato komplikace už je něco, co se moc často nevidí a v oblasti mechanických strojků jde už o velmi prestižní záležitost, což se samozřejmě odráží i v jejích vysoké ceně (např. cca 205 000 Kč za OMEGA Globemaster, které vidíte na obrázku) nebo cca 370 000 Kč za ROLEX  Sky Dweller).  V quartzu je díky nižší ceně elektronických komponentů cena daleko nižší.

Věčný kalendář  (PERPETUAL  CALENDAR)

Věčný kalendář je funkce, která zohledňuje délky jednotlivých měsíců a navíc ještě bere v úvahu přestupné roky. Díky tomuto faktu hodinky s věčným kalendářem teoreticky není třeba seřizovat častěji než 1x za 100 let (teoreticky vzato u super přesných hodinek), kdy dochází k výjimce přestupných let.

Čtvrtek 15. března 2023

  • Užitečnost: U mechanických strojků je užitečnost menší, protože je jejich přesnost nižší, a tak jako tak je potřeba je většinou alespoň 1x za měsíc seřídit. Při té příležitosti se může nastavit i datum.

    Většina mechanických hodinek funguje s přesností na 5 – 10 sekund denně. Pokud se přidržíme spodní hranice, tak jde o odchylku 2,5 minuty za měsíc (50 hodin za 100 let), kdy musíte hodinky seřídit. A když už seřizujete čas, tak si můžete seřídit i datum. Toto jsou opět holá fakta, hodinkový nadšenec si naopak nenechá ujít žádnou příležitost k seřízení hodinek 😉.
  • Zobrazení: různé. Nejčastěji dvě nebo tři apertury (název měsíce, datum a případně i den v týdnu) a k tomu navíc indikátor přestupného roku. Některé značky zobrazují i rok. (Podrobněji v některém z dalších dílů seriálu.)
Hodinky IWC Portugieser Perpetual Calendar 42 s komplikací věčného kalendáře v in-house strojku Calibre 82000. (zdroj iwc.com)

  • Dostupnost: v mechanice tato komplikace patří už do oblasti vysoké hodinařiny (haute horology) a spolu s tourbillonem a minutovou repeticí tvoří svatou trojici nejvzácnějších komplikací. Zvládnutí těchto komplikací dosahuje jen hrstka nejprestižnějších značek. Exkluzivita této komplikace se samozřejmě odráží i v její vysoké ceně (např. cca 630 000 Kč za IWC Portugieser Perpetual Calendar 42).  V quartzu je díky nižší ceně elektronických komponentů cena daleko nižší.

Doplňkové kalendářní funkce a výjimky

Zobrazení kalendářního týdne  (CALENDAR  WEEK)

Někteří to tak možná nevidí, ale důležitou informací je také kalendářní týden. V některých oblastech (např. v automotive) se plánování provádí v jednotkách kalendářních týdnů. Hodináři mysleli i na tyto lidi, a tak na trhu můžeme najít i hodinky, které zobrazují kalendářní týden – tzn. 1 – 52.

Hodinky Junghans Meister Agenda EN 27/4364.03 se znázorněním kalendářního týdne.

Čínský kalendář – zvířecí znamení zvěrokruhu

Významný počet obyvatel zeměkoule kromě globálních kalendářních informací sleduje také aktuální označení roku podle znamení čínského zvěrokruhu (další informace najdete třeba na Wikipedii). Pro tyto, většinou asijské, zákazníky některé značky připravují hodinky, které zohledňují na číselníku i tuto informaci.

Blancpain Chinese Calendar (zdroj Blancpain)

U níže zobrazeného modelu Blancpain Chinese Calendar najdete komplikaci na pozici 12. hodiny. Vzhledem k tomu, že gregoriánský a čínský kalendář nejsou provázány, si majitel musí čínské znamení 1x za rok přepnout pomocí speciálního tlačítka.

Blancpain Chinese Calendar (zdroj Blancpain)

Pokud vás zajímá jaké je vaše čínské znamení, zda jste podle něj krysa, opice, koza či něco jiného, podívejte se SEM.

Astronomické kalendáře

Samostatnou kapitolou jsou astronomické kalendáře, jež zobrazují aktuální polohu vybraných kosmických těles. Jde o tak rozsáhlou a komplikovanou oblast, že by sama vydala na několik článků. Pro naše potřeby se spokojíme jen s obrázkovou ukázkou hodinek Jacob and Co, které jsou vybavené víceosým tourbillonem Astronomia a mimo jiné i kamínkem z Mount Everestu a vodou z jižního a severního pólu:

Jacob and Co, Astronomia Everest (zdroj jacobandco.com)

A na co se můžete těšit příště? Na podrobnější popis možností, které se vyskytují u komplikace datumovka (DATE).

Text: Vít Černý

Fotografie: Vít Černý, Helveti, Omega, IWC, Blancpain, Jacob and Co

Díly seriálu o kalendářích:

  1. Vše mezi datumovkou a věčným kalendářem
  2. Nejrůznější podoby datumovky
  3. Den v týdnu mívá jazykové verze
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Hodinkové kalendáře – 1. Vše mezi datumovkou a věčným kalendářem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *