CERTINA DS-2: podařený návrat 2. generace dvojité ochrany

Hlavním poznávacím znakem švýcarské firmy CERTINA je nekompromisní odolnost a spolehlivost jejích hodinek. Toto zaměření je označeno dvojicí písmen DS, která dávají najevo, že je vše dvojitě jištěno (Double Security). Podívejme se na model, který se k tomuto konceptu hlásí svým názvem – CERTINA DS-2 a vzhledově čerpá z oblíbených modelů z 60. a 70. let, které už tehdy měly za sebou úspěšnou historii.

Když je opravdu dáno, co je psáno

Přestože se model DS-2 nedá svým vzhledem označit za přímo sportovní, ani zde CERTINA neslevuje z přísných standardů, které si pro své výrobky nastavila. I na přísné poměry švýcarského hodinkového sektoru jsou tyto hodinky výjimečně spolehlivé a odolné (podrobné info o přísných nárocích firmy CERTINA na kvalitu a spolehlivost naleznete v TOMTO článku).

Hodinky Certina DS-2 z recenze máme na Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.

Odkud se vzalo retro soudkové pouzdro?

Jak to ale vlastně celé začalo? Pokud je vám tvar pouzdra povědomý, potom vězte, že jde o úspěšné oživení ikonického modelu, který poprvé spatřil světlo světa v roce 1968. Tehdy se model DS-2 stal následovníkem úspěšného modelu DS. Model DS byl uveden již v roce 1959 a do uvedení DS-2 se prodalo více než 300 000 kusů tohoto modelu.  Další podrobnosti o historii modelu DS-2 najdete ZDE (texty v angličtině).

O tom, že tvar pouzdra nových DS-2 je v základních rysech věrný původnímu modelu se můžete přesvědčit na obrázku níže, kde je vlevo původní a vpravo nový model DS-2.

Zdroj části obrázku vlevo: www.vintagecertinas.ch

Atypický zaoblený tvar pouzdra s integrovanými nožkami je velmi pohodlný. Přechody ve tvaru pouzdra jsou navíc zvýrazněny střídáním leštěných a broušených povrchů

Drobnosti, které dají dohromady perfektní celek

Kromě pouzdra je výrazným prvkem hodinek také sklo. Jde o krásně klenuté safírové sklo, které je navíc patřeno antireflexní vrstvou, která zlepšuje čitelnost za všech podmínek. Díky klenutému tvaru skla je možné se při pohledu z boku kochat zajímavými optickými efekty, které jakoby deformují číselník.

Natahovací korunka má příjemný válcový tvar a správnou velikost, takže krásně padne do ruky. Je značena logem CERTINA.

Číselník má tmavě modrou barvu a je opatřen tzv. sunburst efektem. Ten je tvořen pomocí velmi tenkých, jemných drážek orientovaných ze středu k okraji, což vytváří iluzi, že má číselník více odstínů. Celý efekt je velmi závislý na směru a intenzitě dopadajícího světla, takže se neustále mění. Nemění se pouze intenzita barvy, ale také její odstín, který na přímém slunci získává fialový nádech.

Indexy jsou aplikované, krásně plastické a propracované. Za zmínku určitě stojí i orámování datumového okénka.

Je hezké, že design ruček a indexů je sladěn a navazuje jak tvarově, tak kombinací leštěných a broušených povrchů.

Hezky plasticky je zpracováno také logo a označení modelu.

Přes víkend vám vydrží v chodu

Rubová strana hodinek nemá plné, ale prosklené dýnko, které umožňuje, aby se přes sklo majitel mohl pokochat pohledem na hezký automatický švýcarský kalibr ETA Powermatic 80.611. Tento strojek má 25 kamenových uložení a disponuje rezervou chodu až 80 hodin. Strojek pracuje s frekvencí 3 Hz (21 600 polokmitů za hodinu). Vlásek setrvačky tohoto strojku je vyroben ze slitiny Nivachron, která je odolnější vůči magnetickému poli a teplotním změnám a tím zlepšuje přesnost a spolehlivost hodinek.

Po obvodu dýnka jsou uvedeny informace, které udávají vodotěsnost, použité materiály a také jedinečné sériové číslo konkrétního kusu hodinek.

Drží je řemínek z udržitelného materiálu

Textilní řemínek je s ohledem na životní prostředí vyrobený z recyklovaných plastů. Jak se na solidní výrobek dnešní doby sluší, je uchycení pásku realizováno pomocí rychloupínacích stěžejek. Výhodou tohoto řešení je v tom, že při výměně pásku není potřeba žádné nářadí a bez rizika poškození pouzdra to zvládnou i méně šikovní jedinci.

Zapínání pásku je zajištěno pomocí leštěné trnové spony, která je signována jménem výrobce.
Nezapomnělo se ani na luminiscenci, přestože její plochy nejsou za světla nijak dominantní, poskytují velmi pohodlné odečítání času i v šeru nebo za tmy.

Hlavní dojem z hodinek

Hodinky CERTINA DS-2 jsou velmi decentní kombinací vintage, sportovního a elegantního vzhledu. Jsou neokázalé, ale skvěle vybavené. Nebudou vypadat nepatřičně, ať už si je majitel vezme k šortkám a žabkám k vodě nebo k saku a kravatě do divadla. Jsou to zkrátka ideální hodinky pro člověka označovaného jako OWG (One Watch Guy – člověk, má pouze jedny hodinky).

Základní technické parametry:

  • Rozměr pouzdra: 40 mm (soudkový tvar)
  • Výška pouzdra: 13 mm
  • Vodotěsnost: 200 m
  • Strojek: ETA Powermatic 80.611 s vláskem z Nivachronu
  • Materiál pouzdra: Nerezová ocel
  • Materiál pásku: textilní řemínek vyrobený z recyklovaných plastů
  • Materiál sklíčka: safírové s antireflexní vrstvou
  • Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Text a fotografie: Vít Černý

Hodinky Certina DS-2 z recenze máme na Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *