Hodinky pro české a slovenské obrozence: Wenger Attitude 01.1541.121.CB

V dnešní recenzi si představíme jeden z nejprodávanějších modelů Wengeru v našich končinách – limitovanou edici s datumovkou v češtině a slovenštině Wenger Attitude 01.1541.121.CB. Wenger je známá švýcarská značka, jejíž historie sahá až do roku 1893. Proslavila se hlavně prostřednictvím švýcarského armádního nože, ale její záběr je daleko širší. Vedle celé řady outdoorových a kuchyňských nožů a nářadí, které již od roku 2014 spadají výlučně pod Victorinox, patří do jejího portfolia kvalitní švýcarské hodinky pověstné přesností, moderním designem a kvalitou zpracování.

Když se nespokojíte s univerzální angličtinou

Na první pohled hodinky Wenger Attitude 01.1541.121.CB působí jako spousta jiných běžných hodinek. Pokud se ale pozornost zaměří na datumové okénko, nebudete věřit vlastním očím a skalním vlastencům se zaleskne v oku slza dojetí.

Wenger Attitude 01.1541.121.CB  je totiž limitovanou edicí o počtu pouhých 300 ks. Přesněji řečeno, jde o 200 kusů hodinek na kovovém náramku a 100 kusů hodinek na koženém řemenu. Tato limitovaná edice má označení dne v týdnu provedeno v českém a slovenském jazyce.

Ano, hodinky jsou vyrobeny v československém duchu a na věnci dne v týdnu jsou natištěny české i slovenské zkratky dnů. Přepnutí z češtiny do slovenštiny a naopak je velmi jednoduché, při nastavování hodinek si prostě dle přehledného návodu zvolíte jazyk, který chcete zobrazovat. 

Zde je zobrazení jednotlivých voleb pro komplikaci (funkci) day (zobrazení dne v týdnu): 

České dny:

  • PON
  • ÚTE
  • STŘ
  • ČTV
  • PÁT
  • SOB
  • NED

Slovenské dny:

  • PON
  • UTO
  • STR
  • ŠTV
  • PIA
  • SOB
  • NED

Model jako dělaný pro tuto limitku

Model hodinek pro českou a slovenskou limitovanou edici byl zvolen velmi dobře i s ohledem na barevnou kombinaci. Použitá modrá, bílá i červená jsou národní barvy obou států, které najdeme i na jejich vlajkách.

Srdcem hodinek je spolehlivý švýcarský quartzový strojek Ronda 517, získávající svou energii z baterie.

Číselník

Číselník hodinek je strukturovaný, jde o tzv. sunburst, kdy se pomocí velmi tenkých, jemných drážek orientovaných ze středu k okraji vytváří iluze, že má číselník více odstínů. Celý efekt je velmi závislý na směru a intenzitě dopadajícího světla, takže se odstíny neustále mění. Číselník se sunburst úpravou efektně oživuje vzhled hodinek.

Hodinky nenechají majitele ve štychu ani po západu slunce. Pro odečet času za tmy jsou vybaveny kvalitní a silnou luminiscencí. Luminiscenčním nátěrem jsou opatřeny nejen hodinové ručky, ale také hodinové indexy.

Pouzdro

Pouzdro hodinek i náramek nemá pouze jednu povrchovou úpravu, ale rafinovaně střídá leštěné a broušené povrchy na nerezové oceli, ze které je pouzdro i náramek hodinek vyrobeno. 

Natahovací korunka má typický wengerovský tvar, tzn. je vroubkovaná i drážkovaná a její uchopení je tak velmi pohodlné a jisté. Jak se na solidní hodinářské značky sluší, je korunka signovaná – tedy označená plastickým logem výrobce.

Ocelový náramek

Náramek (tah) z nerezové oceli je osazen nerezovou sponou. Spona je proti samovolnému odjištění zajištěna pomocí překlápěcí pojistky, která je opět ozdobena plastickým logem firmy. 

Po odjištění pojistky není třeba sponu otevřít nehtem, ale stačí pouze zmáčknout postranní tlačítka, což je velmi pohodlné.

Dýnko

Dýnko (zadní víčko) hodinek, nese informace o materiálu pouzdra, sklíčka a zejména o tom, který kus z 300 kusové limitované edice to je. Dýnko je šroubovací díky čemuž je spolehlivě voděodolné (100M).

Jsou pro vás ty pravé?

Česká limitovaná edice hodinek Wenger Attitude je určená pro hrdé české a slovenské vlastence, kteří se nespokojí s tuctovými hodinkami a chtějí mít na svém zápěstí něco jedinečného. Za zmínku stojí, že české a slovenské označení dne v týdnu nemá v nabídce dokonce ani Prim Manufacture 1949, jehož modely se začínají na téměř desetinásobné ceně zde popisovaných hodinek.

I přes rozumnou pořizovací cenu, v baťovském duchu těsně atakující hodnotu 6 000 Kč, jsou hodinky velmi solidně zpracovány. Jak můžete sami posoudit, dokonce i na makrofotografiích, jsou i detaily ostré a vše lícuje.

Základní technické parametry:

  • Rozměr pouzdra: 42 mm 
  • Výška pouzdra: 9 mm 
  • Vodotěsnost: 100 m
  • Hmotnost: 130 g
  • Strojek: Ronda 517 (bateriový Quartz)
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál náramku: nerezová ocel
  • Materiál sklíčka: minerál se safírovou úpravou

Podrobné technické informace naleznete zde.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Hodinky pro české a slovenské obrozence: Wenger Attitude 01.1541.121.CB

  1. Wenger vyrábí stále ještě nože? Ona se dá srovnávat cena bateriového strojku s in house stojkem? Hmm ….
    Mám od vás dvoje hodinky Wenger plus další co sem kupoval mamce, ale mám i ty zmiňované Primky, plus nějaké ty nože od Wenger. Až budu u vás opět nakupovat, prosím neuražte se, když nebudu chtít být obsluhován váženým chytrým pánem Vít Černý. Ono je někdy lépe napsat/říci méně, než hromadu blábolů.

    • Dobrý den, pane Nehybo,

      děkuji za váš komentář.

      Wenger stále nože vyrábí, ale už nenesou jeho logo / jméno, ale značku Victorinox, která Wenger koupila v roce 2005 a v roce 2014 došlo ke zrušení značky Wenger mezi noži. Výroba některých modelových řad však stále v továrnách Wengeru pokračuje a jejich rukopis je tam více než patrný. Dalo by se tak říct, že Wenger s výrobou nožů pokračuje, ale je to diskutabilní. Více zde: https://blog.helveti.cz/wenger-skonci-s-vyrobou-nozu/
      Text u nožů opravím, aby bylo zřejmé, jak se věci mají. Děkuji za upozornění.

      K další části se vyjádřil externí kolega Vít Černý takto:
      „Prosím Vás o specifikaci toho, co je v uvedeném článku blábol. V článku nikdo nesrovnává exkluzivitu ani kvalitu použitých strojků, řeč je pouze o datumových věncích. Novoměstského Primu si velmi vážím, ale to, že na svých modelech nelokalizují datumový věnec, je prostě fakt.“

      Neberte to prosím jako útok na českého výrobce Prim z Nového města. Jde pouze o poznamenání, že český datumový věnec je příjemná změna, kterou Wenger pro ČR udělal a Prim by o tom mohl třeba uvažovat. Nesrovnáváme další výbavu hodinek, ale že by si to modely v ČR vyráběné zasloužily.

      A k vaší prosbě, aby vás kolega Vít neobsluhoval. Toto vám mohu zaručit, protože Vít je externista, který pro nás píše velmi poutavé články. S hodinkami má letité zkušenosti a je jeden z nejznalejších v našem týmu. Ovšem přímo na naší prodejně ho téměř nikdy nepotkáte, takže se nemusíte bát. Ač i v tomto ohledu si myslím, že byste přišel o poměrně zajímavou diskuzi, která by vás mohla obohatit či přinejmenším bavit.

      Za Helveti.cz, Jiří Štencek – majitel

  2. Pěkný. V jednoduchosti je krása. Nemám rád hodinky na který se musí cumet půl hodiny aby člověk zjistil kolik je vlastně hodin. Takový ty nevýrazný chronografy v jedny barvě úplně nesnáším. Což většinou neplatí třeba u Tag Heuer… Kouknu na hodinky, a během 0,09 sekundy vidím kolik je. Tak to má být.

    • Dobrý den, pane Pavle,
      ano, velká část našich zákazníků preferuje právě jednoduchost a přehlednost, což například tyto hodinky splňují. A i hodinky Tag Heuer dělají spoustu skvělých přehledných modelů. Pokud právě takové vlastníte, tak vám gratuluji a věřím, že musíte být spokojený.
      Za Helveti.cz, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *