Hodinky měsíce ledna 2021

Hurá! Konečně je rok 2020 za námi! A my v Helveti.cz neznáme lepší způsob jak to oslavit, než novým dílem oblíbeného seriálu Hodinky měsíce!

Tentokrát naši přední autoři Jiří Bareš a Martin Jasovský pro vás, milí čtenáři, připravili souboj dvou švýcarských akvizic – Certiny a Wengeru. Oba vybrané modely jsou svým způsobem výjimečné, tak neváhejte a pusťte se do čtení!

Certina DS Chronograph Automatic C038.462.16.037.00

Pro fanoušky mechanických hodinek v retro stylu tady máme jednu skutečnou lahůdku, konkrétně novinku od značky Certina, hodinky Certina DS Chronograph Automatic C038.462.16.037.00.

Certina se v této novince pro rok 2020, stejně jako mnohé jiné tradiční hodinářské značky, snaží spojit design let minulých a moderní technologie. Design odkazuje na populární bicompax chronografy, tj. provedení číselníku pouze se dvěma subciferníky. Jeden slouží sekundové ručce hodin a nachází se obvykle na pozici 9. hodiny, druhý subciferník slouží jako sčítač minut stopek a najdeme ho na 3. hodině. Co se týče moderní technologie, k tomu se dostaneme o něco níže.

Podle propagačních materiálů by tyto hodinky měly odkazovat na model ze 40. let minulého století. O jaký konkrétní model ale jde, už specifikováno není. Nicméně pokud zapátráme v historii Certiny, narazíme hned na dva modely, které provedením připomínají letošní novinku. Prvním je chronograf Grana (označení Grana používala Certina do roku 1939) se strojkem Venus 175. Jako většina švýcarských výrobců hodinek i Certina vyráběla během druhé světové války vojenské hodinky, konkrétně tento model pak používalo maďarské letectvo. Druhým je pak chronograf ze 40. let 20. století, který na číselníku nese označení Certina, vyvedené zdobným písmem. Vypadá mnohem klasičtěji se stříbrným číselníkem a modrými ručkami. Oba chronografy sdílejí charakteristické dyzajnové prvky, které najdeme na modelu Certina DS Chronograph Automatic C038.462.16.037.00.

Číselník této novinky na první pohled upoutá retro vzhledem ve stylu bicompax. Na pozici 9. hodiny tak najdeme malou sekundovou ručku, na pozici 3. hodiny pak minutový sčítač stopek. Co na první pohled výrazně zaujme, je kontrast mezi lehce krémovým číselníkem a výraznými modrými ručkami. Nejde pouze o funkci estetickou, na číselníku se toho „děje“ hodně a výrazné ručky tak napomáhají k lepšímu odečítání času. Mimoto je sekundová a hodinová ručka mírně ohnutá, aby kopírovala zakřivení číselníku. Výrazným prvkem jsou i aplikované indexy spolu s čísly 6 a 12, které nádherně odrážejí světlo.

Číselník je pak na své vnější straně orámován stupnicí tachymetrickou a telemetrickou. Tachymetrická stupnice je vyvedena modrou barvou a je nedílnou součástí téměř všech chronografů. Naopak stupnice telemetrická je barvy černé a v dnešní době se jedná o poměrně málo vídaný prvek. Používá se k určení vzdálenosti majitele hodinek od události, kterou lze zároveň vidět i slyšet. V minulosti se používala k navádění přesné palby dělostřelců. Dnes jej můžete použít například při měření vzdálenosti bouřky.

Velikost pouzdra hodinek činí 42 mm, což je samozřejmě více než u původních chronografů ze 40. let, které mají v průměru 36 nebo 38 mm. Nicméně tento trend je viditelný u většiny značek, které vydávají reedice starších modelů. Můžeme za tím vidět i snahu o jistou proporčnost hodinek, protože strojek ETA A05.H31 je poměrně vysoký (hodinky mají na výšku téměř 14 mm) a zmenšením průměru by při dané výšce hodinky nevypadaly moc dobře. Samotné pouzdro hodinek je vyvedeno v kombinaci leštěných a kartáčovaných ploch, netradiční jsou i tlačítka stopek ve tvaru obdélníků. Na korunce pak najdeme historické logo značky Certina představené v roce 1958. Zadní strana hodinek nemá průhled na strojek, což je možná trochu škoda. Najdeme tam opět historické logo Certiny, které je „obklíčeno“ trojúhelníky stejnými jako na číselníku. Retro vzhled umocňuje i vystouplé safírové sklíčko s antireflexní vrstvou.

Jak jsem zmiňoval výše, retro vzhled je doplněn moderní technologií. V tomto případě se jedná o strojek ETA A05.H31, který vychází ze strojku Valjoux 7753. Tento strojek má oproti předchůdci rezervu nátahu až 60 hodin. Toto výrazné navýšení nebylo docíleno snížením frekvence strojku, jak můžeme například vidět u strojku Powermatic 80, frekvence se tak zachovala na úrovni 28 800 kyvů za hodinu (4 Hz – 8 kyvů za sekundu). Jak bylo zvýšení chodu dosaženo se mi dohledat zatím nepovedlo. Snad to bylo úpravou bubínku a delším perem, ale potvrzené to nemám. Dalším novým prvkem je použití vlásku setrvačky z křemíku, který kromě jiných unikátních vlastností, jako je například lepší přesnost, velice dobře odolává působení magnetického pole. I když tento strojek má možnost ukazatele data, Certina se rozhodla ho v této novince nepoužít. Myslím, že to bylo více než správné rozhodnutí.

Strojek ETA A05.H31

Pocit z nošení hodinek je hodně individuální. S průměrem 42 mm a výškou 14 mm se určitě hodí na většinu pánských zápěstí. Na ruce sedí dobře i díky mírně zaobleným nožkám, lug-to-lug vzdálenost je téměř 50 mm. Co bych ale vytkl, je použití 21 milimetrů širokého řemínku. Není to úplně nejběžnější šíře, nicméně sehnat se dá a použít můžeme i řemínky o šířce 22 milimetrů.

Tato novinka z dílny švýcarského výrobce je pozoruhodný počin i z hlediska toho, že Certina se v poslední době spojovala hlavně s motosportem. Její poslední novinky, zejména ty z roku 2020, by tak měly zaujmout i jinou skupinu zákazníků, což je, myslím, krok správným směrem.

Klady:

  • Poutavý retro vzhled
  • Bicompax provedení
  • Strojek s rezervou nátahu až 60 hodin
  • Odkaz na historii značky
  • Klenuté safírové sklíčko

Zápory:

  • Vyšší cena

Další zajímavé novinky Certina jsou například:

Certina DS Chronograph Automatic C038.462.16.037.00

Martin Jasovský

Martin je sice nováček v Helveti, ale hodinky jsou jeho největší zálibou už spoustu let. U nás se hned začal starat např. o Tissot nebo Certinu.

Wenger Attitude 01.1541.121.CB – česká limitovaná edice 

Značka Wenger má pro nás v Helveti zvláštní postavení, protože právě tato švýcarská značka byla u úplných počátků našeho obchodu. Proto nás vždy potěší, když Wenger přijde s něčím výjimečným, jako právě v tomto případě. Uznejte sami, že limitovaná edice švýcarských hodinek s československým věncem ukazatele dne v týdnu nevzniká každý den 🙂

Hodinek s českým věncem dne v týdnu není mnoho, z hlavy mě napadají jen staré modely hodinek Prim, které navíc patří mezi ty vzácnější. O to více potěší rozšíření populární řady Attitude o tento počin, určený pro český trh. Praktická funkce ukazatele data je zde doplněna o ukazatel dne v týdnu a to s jeho českou, nebo slovenskou zkratkou. K dispozici je všeho všudy pouhých 300 kusů, přičemž 200 z nich je na ocelovém náramku, což je verze Wenger Attitude 01.1541.121.CB. Tu jsem vybral jako hodinky měsíce z toho důvodu, že hodinky na kovovém náramku zkrátka většinou preferuji. Zbývajících 100 kusů je pak verze Wenger Attitude 01.1541.114.CB – česká limitovaná edice, která nabízí osvědčenou kombinaci hnědého koženého řemínku a modrého číselníku. 

Hodinky Wenger Attitude 01.1541.121.CB nepřináší pouze českou zkratku na políčku dne v týdnu, ale i další zajímavé vlastnosti. Svým poměrně univerzálním provedením jsou vhodné zejména na každodenní nošení a díky quartzovému strojku a voděodolnosti 100 mestrů zvládnou i trochu drsnější zacházení. Je však potřeba dát alespoň trochu pozor na minerální sklíčko, které má sice safírovou vrstvu, nicméně stoprocentní nepoškrabatelnosti safírového sklíčka nedosahuje. 

Velikost pouzdra 42 mm nahrává tomu, že tyto hodinky padnou na drtivou většinu pánských zápěstí. Pro svoji ruku o obvodu cca 18 cm považuji velikost pouzdra 42 mm za naprosto ideální a i tento model na ní sedí skvěle. Pouzdro má však poměrně dlouhé nožky (rozměr lug to lug je 51,5 mm), takže pouzdro zvláště u verze na kůži může působit na ruce trochu větším dojmem. Nožky jsou však zahnuté směrem k ruce, takže nic nebrání pohodlnému nošení. U verze na oceli nožky více splynou s kovovým náramkem a proto naopak vynikne mírné optické zmenšení číselníku díky bílému armovacímu kroužku s indexy na modrém číselníku. 

Právě modrý číselník mě na těchto hodinkách zaujal nejvíce a to pro svůj decentní tmavší modrý odstín a oku lahodící hru odstínů při vystavení světlu. Číselník je díky své jednoduchosti nesmírně přehledný a oceňuji také aplikovanou luminiscenci, která umožňuje odečtení času po setmění. Ta se nachází jak na ručkách, tak i na číslicích po obvodu číselníku. 

Pokud tedy hledáte cenově dostupné hodinky pro běžné každodenní nošení, které drobným detailem českého či slovenského ukazatele dne v týdnu dostávají v našich končinách nový náboj, pak doporučuji neváhat. Celkových 300 kusů totiž není úplně mnoho 🙂

Klady:

  • unikátní limitovaná edice s českým a slovenským ukazatelem dne v týdnu
  • ideální pro každodenní nošení
  • průměr pouzdra 42 mm, vhodný pro většinu pánských zápěstí
  • voděodolnost 100 m
  • luminiscence na ručkách a číslicích
  • Swiss Made

Zápory:

  • absence safírového sklíčka (vykompenzováno cenou) 
  • ocelový náramek není z plných dílků (opět přijatelné za danou cenu)
UNBOXING Wenger Attitude 01.1541.121.CB ČESKÁ LIMITOVANÁ EDICE
Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

10 komentářů u “Hodinky měsíce ledna 2021

  1. Autorizovaný obchod nebo servis není zárukou vůbec ničeho, obvykle možná extra vysoké ceny. Viz třeba nespočet příhod z autorizovaných autoservisů a podobně. Každý obchod nebo servis může být dobrý nebo špatný, včetně těch autorizovaných.
    A prosím, co je Vaše definice šedého dovozu, pokud v EU existuje volný pohyb zboží a toto pochází z jiného členského státu?

    • Dobrý večer, pane Martine,

      možná máte jiné zkušenosti z neautorizovanými servisy. Bez originálních dílů, za levnější sazbu a vše může perfektně fungovat. Já spíše preferuji autorizovaný servis s přístupem k originálním dílům, proškolený tým techniků a za kvalitní práci rád zaplatím odpovídající cenu. Ale každý máme jiné preference a to je v pořádku. Stejně tak souhlasím s vaším tvrzením, že každý obchod / servis může být dobrý nebo špatný. Pravděpodobnost špatného servisního úkonu u autorizovaného servisu bude ale dle mého vždy nižší.

      Šedý dovoz je popsán u nás na blogu. Absencí českého návodu to začíná, nemožností využít autorizovaný servis to pokračuje a zjištěním, že máte padělek to občas končí.

      Přeji vám vše dobré, Jiří Štencek

      • Ze zajimavosti jsem si přečetl vámi popisovaný „šedý dovoz“ na vašem blogu a neskutečně mne pobavila formulace, že hodinky „určené pro asijský trh mají nižší kvalitu“. Neuvěřitelné tvrzení. Myslíte, že např. Seiko si jednoho modelu lajzne dělat dvojí kvalitu? Asi sotva. Šedé dovozy to je jenom česká specialita, seriózní značky poskytují celoevropskou garanci popřípadě garanci celosvětovou.

        • Dobrý den, Joudo (nebo snad pane Martine),
          vzhledem k tomu, že stále vystupujete anonymně a používáte trošku vulgární emaily (nasrat@rozmazat.cz), tak nemám moc chuť vaše komentáře schvalovat a odpovídat na ně. Ale protože ctím maximální otevřenost a slušnost, tak vám odpovím.

          Předně děkuji za upozornění na nesmysl, který z článku / webu určitě stáhnu, protože opravdu není dobře formulován.

          Jestli si ale myslíte, že šedý dovoz je jenom česká specialita, tak se hluboce mýlíte. A docela bych vám přál se pobavit se zástupci značek jako je Seiko, Citizen, Tissot a dalších, kteří tohle řeší a opravdu si nepřejí, aby se šedý dovoz a s tím spojené komplikace pro zákazníky realizovaly.

          Předpokládám, že ve vašem případě půjde o ono potrefení husy, ale je-li vám to milejší, zůstaňte schován za svou anonymní přezdívku. Dále na vás ale již reagovat nebudu.

          Přeji hezký den, Jiří Štencek

  2. Dobrý den. Váš obchod jsem objevil náhodou. V životě jsem už ,,pár“ hodinářství navštívil a opravdu ne jen tady v česku. Z pracovní pozice se pohybuji po většině Evropy mimo Balkánu a přístup k zákazníkovi u vás musím hodnotit pěti hvězdami. Nejdřív jsem měl dojem že je to jen další pražské hodinářství, ale tohle se lišilo svým zájmem o zákazníka, o to mu vyhovět a podotýkám že jsem si u vás nekoupil hodinky za přemrštěnou cenu. Hodinky jsem si sice vybral ale byl to dárek od člověka mě nejbližšího. Jen z lásky, a o to větší hodnotu hodinky mají. A limitka od Wengeru pro česko-slovenský trh se opravdu u švýcarské značky tak často nevidí. A nakonec i webové stránky e-shopu jsou solidně udělané, kdy skoro u všech modelů je možno zhlédnout i přidané video. Děkuji že tu jste, držím palce ať se daří, a určitě se k vám rád vrátím. I hodinky můžou být úchylka…….

    • Pane Miroslave, moc moc vám děkuji za tato slova. Rád se s nimi podělím u kolegů, abych jim v těchto horších dobách zvedl náladu. Tohle vždycky nesmírně potěší a jsem velmi rád, že děláme svou práci dobře a někdo to dokáže ocenit.
      Ještě jednou děkuji a přeji, aby vám hodinky Wenger dělali jenom radost!
      Za celý tým Helveti.cz – Jiří Štencek

    • Mohu jen souhlasit. Přístup a výběr mě pozitivně překvapil a hned jsem jedny hodinky „musel“ koupit a další mám vybrané 🙂

      • Moc děkujeme, pane Hlavičko! Spokojený zákazník je pro nás to nejdůležitější. Budu rád, když se příště opět obrátíte na nás nebo nás ve svém okolí doporučíte.
        Za Helveti.cz – Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *