Hodinky měsíce července 2021

Zdravíme stálé i nové čtenáře u nového dílu každoměsíčního seriálu Hodinky měsíce. Dnes pro vás připravil náš přední autor Jiří Bareš dva automatické modely od dvou evropských značek – luxusnějších švýcarských Ball a dostupnějších německých Zeppelin.

Nebojte se nám v komentářích prozradit, jaké z hodinek se vám líbí více, a jaké z novinek byste rádi viděli v příštím díle Hodinek měsíce.

Ball Engineer II Skindiver Heritage Limited Edition DM3208B-S4-BK

O tom, jak jsme v Helveti nadšeni značkou Ball už není třeba více psát a proto není překvapením, že se mezi novinkami objevil kus, který jsem prostě musel zařadit do naší pravidelné rubriky “Hodinky měsíce”. Tím modelem je limitka Ball Engineer II Skindiver Heritage Limited Edition DM3208B-S4-BK, která mi padla do oka na první pohled. 

Pokud sledujete značku Ball podrobněji, tak vám jistě neuniklo, že tato původně americká manufaktura vydává limitované edice poměrně často a také, že je to v drtivé většině v počtu 1000 kusů. Na modelu Ball DM3208B-S4-BK se mi však líbí, že do výroby šlo v tomto případě pouhých 390 kusů, což už majiteli zajišťuje jistou exkluzivitu. 

Když černá, tak černá!

Tento model na první pohled upoutá černým provedením ocelového pouzdra a náramku, které je zajištěno technologií DLC (TiC). To neznamená nic jiného, než vyšší ochranu vůči poškrábání oproti častěji používané a levnější technologii PVD. Černý je také číselník, který je doplněn světlými indexy a ručkami, což má za následek oku lahodící jednoduchost a samozřejmě také výbornou přehlednost. Jediný detail, který se barevně odlišuje od schématu “bílá na černé”, je žlutý nápis “Automatic” na číselníku a také koncovka sekundové ručky. Osobně bych byl možná raději, kdyby i tyto detaily byly vyvedeny v bílé barvě, na druhou stranu musím uznat, že nepůsobí nijak rušivě a celkovou jednoduchost tohoto modelu nijak nenarušují. Stejně tak by se dalo uvažovat o černém poli ukazatele data a dne v týdnu, nicméně právě díky povedenému kontrastu černé a bílé mi bílá pole těchto ukazatelů k černému číselníku skvěle sedí. 

Pokud jsme mluvili o jednoduchosti a kontrastu na číselníku, tak vše se rázem změní s přechodem hodinek do tmy. To pak naplno vynikne jedna z velkých výhod všech hodinek značky Ball, tedy tritiová luminiscence na ručkách a indexech. V tomto případě totiž není vyvedena v jedné, maximálně dvou barvách, jak to bývá obvyklé. Ve tmě na vás totiž zazáří hned čtveřice barev indexů a to zelená, bílá, žlutá a modrá, vše doplněno o žlutou na ručkách. Pravda, sice to možná trochu snižuje přehlednost při odečtu času za tmy (různé barvy tritiových trubic mají ve tmě různě silnou svítivost a viditelnost), ale zase se jedná o neobvyklý a zajímavý prvek, který hodinky nápaditě oživuje.

Safír, kam se podíváš

Samozřejmostí u značky Ball je kromě tritiových trubic, či precizního zpracování také safírové sklíčko, v tomto případě s antireflexní vrstvou. Zajímavostí je ovšem potápěčská luneta, jejíž vložka je také ze safíru, takže nehrozí její poškrábání. Navíc je, stejně jako ručky a indexy, vybavena tritiovou luminiscencí, tentokrát pouze v zelené barvě. Odečítat a stopovat čas ve tmě tedy lze naprosto bez ohledu na předchozí nasvícení. Ze zkušenosti se svými hodinkami Ball Engineer Hydrocarbon Airborne COSC DM2076C-S1CAJ-BK musím konstatovat, že se na tritium zvyká velmi snadno a od té doby, co jsem jej v praxi poznal, bych si přál mít ho na všech svých hodinkách 🙂

Odolnost a robustnost

Přestože tento model nedisponuje některou ze speciálních patentovaných ochran společnosti Ball proti nárazům či magnetickému poli, tak o něm lze bez obav říci, že jeho odolnost je uspokojivá. Počítat lze i tak s odolností proti nárazu o síle 5000 Gs, což odpovídá pádu hodinek až z jednoho metru bez poškození strojku a také voděodolností 200m a šroubovací korunkou. Pro běžné činnosti smrtelníka naprosto dostačující. 

Co bych dále pochválil, je průhled na mechanický strojek s automatickým nátahem (Ball RR1102, jehož základem je švýcarská ETA 2824, nebo Sellita SW200), což je u hodinek s WR 200 metrů a vyšší poměrně neobvyklé. Hodinky mají průměr pouzdra 42 mm a na mojí ruce o obvodu průměrných 18 cm sedí dobře. V reálu na mě však působí větším dojmem, než jiné hodinky o průměru 42 mm a to asi díky soudkovému tvaru pouzdra a delším nožkám. Na vyloženě menší ruku bych je tedy nedoporučoval, ovšem na středním či větším zápěstí se budou vyjímat dokonale!

Klady:

  • jednoduchý a přesto působivý černo-bílý design
  • výborná přehlednost
  • DLC úprava s vysokou odolností vůči poškrábání
  • voděodolnost 200m
  • safírové sklíčko a luneta
  • tritiová luminiscence a to nejen na ručkách a číselníku, ale i v lunetě
  • průměr pouzdra 42 mm, nositelný pro většinu zápěstí
  • limitka 390 kusů

Zápory:

  • vyšší cena (ovšem naprosto zdůvodnitelná vlastnostmi)
  • možná trochu menší přehlednost barevných tritiových trubic ve tmě
Ball Engineer II Skindiver Heritage Limited Edition DM3208B-S4-BK

Zeppelin Atlantic 8466-2

Milovníci mechanických hodinek často naráží na nepříjemný fakt, že mechanické hodinky jsou zpravidla výrazně dražší, než časomíry bateriové. Proto vždy potěší, když se na scéně objeví nějaká možnost, jak si dopřát mechaniku za rozumný peníz. Že to jde nám hojně předvádí například japonské značky Seiko, Orient, tentokrát se však podíváme na povedené a přesto cenově dostupné mechaniky německého výrobce Zeppelin. Konkrétně mám na mysli model Zeppelin Atlantic 8466-2, který za danou cenu poskytuje jak se říká “hodně muziky”.

Cenovou dostupnost a také spolehlivost v tomto případě zajišťuje především použití japonského automatického strojku Miyota 8205 (Miyota je sesterskou značkou hodinářského giganta Citizen). Osobně mě vždy potěší, když lze strojek sledovat průhledem v dýnku a tento model podívanou na zlacený stroj Miyota 8205 také nabízí. 

Elegantně laděné hodinky Zeppelin Atlantic 8466-2 trochu vybočují ze specifického retro pilotního designu značky Zeppelin (který asi nejlépe demonstruje řada 100 years Zeppelin Edition 1), což jim ale nijak neubírá na atraktivitě. Díky jednoduchosti číselníku je odečet času velmi snadný a u drtivé většiny hodinek chválím také přítomnost ukazatele dne v týdnu a především data. Nejinak tomu je i teď, jen bych se přimlouval pro použití černého pole a bílého písma ukazatelů těchto funkcí (u světlé verze Zeppelin 8466-5 však bílé datum a den v týdnu působí zcela nerušivě). Pro orientaci v šeru a tmě poslouží luminiscence na ručkách. Jelikož se ale nejedná o sportovní model, nelze počítat s výdrží svitu například po celou noc, ale spíše maximálně několik hodin.

To, že se jedná o hodinky spíše do společnosti či na běžné nošení, ukazuje také fakt, že jsou doplněny koženým řemínkem. Ten s hodinkami výborně ladí, při drsnějším užití lze však počítat s jeho nízkou životností. Už z důvodu použití koženého řemínku hodnotím jako dostačující voděodolnost 50m – nejedná se o hodinky na stopování času v bazénu, ale spíše na běžné užití ve městě, či ve společnosti. Díky mechanickému strojku a minerálnímu sklíčku bych také doporučoval vynechat například tvoření v kůlně, nebo štípání dřeva. Naopak v kanceláři, nebo na večírku odvedou za danou cenu vynikající službu 🙂 

Klady:

  • výborný poměr cena/kvalita
  • dobré zpracování
  • vhodné na denní nošení, i do společnosti
  • jednoduchý, nadčasový design
  • ukazatel data a dne v týdnu

Zápory:

  • minerální sklíčko

Autor recenze: Jiří Bareš

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *