Ball přijíždí do stanice Helveti!

Americká značka, která vyrábí hodinky ve Švýcarsku, nebo jinde ve světě. S takovými už máme v Helveti velmi dobré zkušenosti – ať už se jedná o “vojenské” značky Traser a Luminox, nebo značku Bulova s českými kořeny. Ostatně z Ameriky pochází i další naše čistě sportovní akvizice, která se u nás slušně rozjíždí a to je Garmin. I proto jsme dlouho neváhali, když jsme dostali možnost zařadit do naší nabídky Swiss Made značku s americkými kořeny, která má zatraceně zajímavou historii i současnost. Tou značkou, která nás rozhodně posune zase o kus dál, je Ball

Osudové 4 minuty

Prvopočátky společnosti Ball sahají do roku 1891, ve kterém došlo ve stanici Kipton v americkém Ohiu k vlakovému neštěstí. Strojvedoucímu z osobního vlaku se totiž nevědomky zastavily na 4 minuty hodinky, což mělo za následek srážku s poštovním vlakem, který projížděl zastávkou v plné rychlosti. Tato tragédie si vyžádala 8 lidských životů. Železniční společnost se tedy rozhodla učinit kroky, které by podobné události do budoucna s jistotou vyloučily. Tímto důležitým úkolem byl pověřen hodinář Webster Clay Ball, který jakožto drážní inspektor stanovil nové standardy na přesnost a kontrolu hodinek zaměstnanců dráhy. Kontroly byly schválenými hodináři prováděny každé dva týdny a maximální povolená odchylka byla stanovena na 30 sekund týdně. Díky tomu byl později železniční čas brán jako standard a přísnými požadavky železnice se také inspirovala Švýcarská společnost pro měření přesnosti (COSC) pro vytvoření vlastních parametrů přesnosti hodinek, označovaných jako Chronometr.  

Nejen historií živ je člověk

Původní Ballovo klenotnictví v Clevelandu postupně přerostlo ve společnost Ball Watch Company, která začala vyrábět spolehlivé a kvalitní hodinky. Společnost Ball ovšem není jen zajímavá minulost, ale hlavně výborná současná produkce, která vzniká v jednom z center švýcarského hodinářství – v La Chaux-de-Fonds. Na co se však můžete spolehnout i dnes, je vysoký standard kvality a přesnosti tohoto výrobce. Ostatně velká část produkce se může pyšnit označením “Chronometer”, čímž dává najevo, že má strojky certifikované institutem COSC s garantovanou přesností -4/+6 sekund za den. Ball má také na kontě první mechanický teploměr světa, nebo patentovanou skládací sponu tahu, to ovšem není zdaleka vše.

S Ballem i mimo železnici

Dnešní produkce Ball už se nesoustředí pouze na hodinky s železniční tématikou, na kterou odkazují hlavně řady Trainmaster a Roadmaster, ale i na běžné nošení, či použití v těžších podmínkách. Silnou stránkou výhradně mechanických hodinek Ball totiž není jen přesnost, ale také odolnost. Ball používá v některých řadách hned dvě patentované metody ochrany vůči nárazu a to SpringLOCK®, chráncí setrvačku a Amortiser®, chránící především další citlivou část mechanického strojku – rotor. 

U potápkové řady Engineer Hydrocarbon se zase můžete setkat s patentovaným heliovým ventilem přímo v korunce, nebo patentovanou mohutnou ochranou korunky. U modelů řady Engineer III lze zase obdivovat mimořádnou odolnost vůči magnetickému poli do hodnoty 80000 A/m, což je oproti běžným 4800 A/m skutečně pořádný rozdíl. Toho je dosaženo dalším patentem společnosti Ball, konkrétně antimagnetickým systémem A-PROOF®. Ten využívá tzv. Mu-metal pouzdro, což je vlastně druhé vnitřní pouzdro mezi pouzdrem a strojkem.

Čitelnost za každých okolností. 

Všechny současné hodinky Ball mají i přes konkrétní zaměření různých řad, či specifické technologie jednotlivých modelů jedno společné – výbornou čitelnost nejen za světla, ale i za tmy. Všechny modely jsou totiž vybaveny tritiovou luminiscencí H3 na ručkách a indexech. Tyto trubičky tedy zajistí bezproblémový odečet času ve tmě bez ohledu na předchozí nasvícení. 

Důkaz jedinečnosti? Vlastní strojek!

Vyvinout a vyrábět vlastní mechanický strojek je ve světě hodinařiny považováno za demonstraci vyspělosti a zdatnosti značky. Společnost Ball tuto metu pokořila v roce 2018 představením strojku Ball Chronometer​ Manufacture Caliber 7309, který nabízí nejen výbornou přesnost díky certifikaci COSC. Další jeho předností je rezerva chodu 80 hodin, což je zhruba dvojnásobek oproti běžným mechanickým strojkům. Vývojáři Ballu však nechtěli připustit žádné kompromisy a proto tento strojek i přes vysokou rezervu chodu pracuje na moderní frekvenci 28800 polokmitů za hodinu (4 Hz). Zvýšení rezervy chodu tedy nebylo dosaženo snadnější cestou snížení frekvence setrvačky, ale těžší cestou vývoje materiálů a technologií.

Jakmile si připnete na zápěstí hodinky Ball, můžete si být jisti, že máte na ruce nejen kus zajímavé historie, ale v mnoha případech také novodobé unikátní technologie a patenty. Když k tomu přičteme odolnost, výbornou čitelnost za světla i tmy, spolehlivost, přesnost a také vysokou úroveň zpracování, pak už nemusíte přemýšlet, zda si některé z nich pořídit. Stačí jen vybrat které 🙂

Modelové řady:

Hodinky Ball postupně přidáváme na náš eshop, ale můžete vám dodat kterékoliv Ball hodinky, které najdete na oficiálním webu výrobce.

Máte-li zájem o limitované edice Ball hodinek, pište nám zavčas, protože bývají velmi rychle vyprodány.

Na našem eshopu už hodinky Ball najdete. Postupně bude v nabídce celá kolekce.

Držte nám se značkou Ball palce a my se vynasnažíme, aby se jí u nás dařilo!

Za Helveti.cz – Jiří Bareš


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *