Značka Casio: Japonská jistota pro ty, kteří se nespokojí jen s odolností

Vzpomínáte na éru digitálek? Casio je důkazem, že ještě neskončila. Ale umí to i s klasickými ciferníky…

Mám japonské hodinky moc rád. Mají pro mě charisma a duši, která se těžko napodobuje. Ano, máme zde velké hráče jako je Seiko, Grand Seiko, Citizen a pak Casio. Ale to vůbec neznamená, že by značka Casio byla nějak podřadná. Právě naopak!!! Myslím, že má obrovský potenciál a sílu oslovit děti, mladé lidi, dospělé, konzervativce, ale i pracanty, outdoorové nadšence a jiné, kteří se vymykají těmto kategoriím. A na rovinu – toto třeba Grand Seiko ani Seiko nedokáže. Pojďme se podívat, jak to Casio dokázalo, ať si uděláte obrázek sami.

Pokrok nezastavíš

Casio je značka, která jde dopředu. Vývoj a moderní technologie jim nejsou cizí. Dalo by se bez nadsázky napsat, že udává tempo.

Bratři Kashiovi: Tadao, Toshio, Kazuo a Yukio, který je dodnes viceprezidentem firmy (zdroj)
Špička na prstenu Yubiwa umožňoval kouřit (tehdy bezfiltrové) cigarety až do konce (zdroj).

Ještě před současnou produkcí společnosti Casio Computer Co., Ltd (aktuální název) se ohlédneme do historie značky. Kořeny sahají až do roku 1946. U zrodu stál Kashio Tado. Nutno však uvést, že první, s čím, firma přišla, nebyly hodinky, ani kalkulačka, díky kterým je nyní CASIO hlavně známé. Jednalo se totiž o speciální prsten, který sloužil jako držák na cigarety. 😊 Zajímavé, že?

První kompaktní plně elektrická kalkulačka na světě 14-A z roku 1957 (zdroj).

I když šlo o jednoduchou záležitost, byl prsten v Japonsku ve své době velmi populární. Až o tři roky později firma začala vyrábět elektromechanickou kalkulačku. V Japonsku byla první svého druhu. A pak následovaly další. Kalkulačky CASIO nás a naše děti provází i v době chytrých telefonů a aplikací dodnes.

Stejně jako legendární hodinky, které značka začala produkovat kolem roku 1957.

Doba QUARTZová a teploměry, výškoměry a jiné hračičky 

Po roce 1957 se začínala firma stávat i přeborníkem v oboru hodinářském. Přelomovým obdobím pro značku Casio a výrobu hodinek byla quartzová revoluce v 70. – 80. letech, v níž zúročili technologii LSI vyvinutou pro kalkulačky.

Elektronické hodinky Casiotron QW02 (zdroj).

Přišli třeba s hodinkami, které byly řízené krystalem křemenu (co nám to jen připomíná). Byli schopni vyrábět hodinky analogové i digitální a nechyběla ani možnost zobrazit si čas v různých časových zónách.  Za zmínku stojí model Casiotron z roku 1974, který byl vybaven automatickým kalendářem.

Tímto modelem začal obrovský boom technologií a všemožných funkcí, které se do hodinek daly dostat. Už tehdy některé modely dokázaly ukazovat teplotu, hodnoty atmosférického tlaku, nebo měly dokonce výškoměr. Smekám japonským inženýrům! 

DIGI DIGI DIGINY

Určitě si vzpomínáte na film Pupendo, kde má Pavel Liška kultovní hlášku: „Zlatej civil hoši, zlatý digi, zlatý Adidi…“ Právě digitálky, jak jsme s oblibou v dětství říkali, jsou dle mého názoru tím největším trumfem hodinkové divize značky Casio. Chcete malé, velké, s kalkulačkou nebo světovým časem? Mezi modely Casia najdete všechny. 

Casio vyrábí samozřejmě i analogové, klasické hodinky nebo hybridy. Z těch, které stojí za zmínku bych určitě uvedl tyto řady:

Casio Wave Ceptor

Řada Casio Wave Ceptor je určená všem, kdo hledají přesné hodinky vyžadující minimální péči. Bezúdržbovost zajišťuje solární pohon, díky kterému není třeba myslet na výměnu baterie, zatímco jejich přesnost hlídá synchronizace s atomovými hodinami pomocí radiového signálu. Ani u hodinek Wave Ceptor nechybí pro Casio typická kombinace analogového a digitálního zobrazení času a data.

Hodinky Casio Wave Ceptor – Casio LCW-M170TD-7AER
Řada Casio Wave Ceptor – Casio LCW-M170TD-7AER

Casio Edifice

Casio Edifice patří mezi nejoblíbenější řady značky Casio. Obsahuje hodinky vhodné na sport i běžné nošení, ve kterých se podařilo perfektně skloubit špičkové technologie a nadčasový design. Kromě vysoké odolnosti při pádech a vibracích nabízí celou řadu užitečných funkcí, jako jsou stopky, světové časy či tachymetr.

Casio Edifice – Casio EFR-526L-1AVUEF
Casio Edifice – Casio EFR-526L-1AVUEF

G-SHOCK – obrněný pracant pro každého 

Ale pojďme se vrhnout zpátky do číselného DIGI světa. Casio v roce 1983 po stovkách prototypů představila své první nárazuvzdorné hodinky G-Shock – model DW-5000C. A tím započala digitální evoluci! Možná si řeknete proč? Když hledáte správné odpovědi, pomohou vám čísla.

Víte, že společnost od roku 1983 vydala do obchodů více než 100 000 000 kusů? Přepočteno na drobné, z výrobních linek sjede každý den průměrně 7800 exemplářů nejodolnějších hodinek na světě. To je údaj, který je cca 5 let starý. 

Nicméně jde o vše říkající údaj o tom, proč je G-Shock řada tolik oblíbená. Své obrněné hodinky si v ní vybere každý. Dokonce i já, který nenosím velké hodinky, jsem si vybral ultralehké a komfortní Geeeečka. Recenzi na ně si můžete přečíst zde.

Japonská jistota: G-Shocky byly, jsou a budou…

Design původních G-SHOCK DW-5000C z roku 1983 přetrval téměř beze změny (zdroj).

Pokud i vy patříte k fanouškům téměř nezničitelných G-Shocků, pak vás určitě potěší a zaujme časová osa a přehled zásadních modelů:

  • 1983 – První odolné hodinky G-Shock – model DW-5000C.
  • 1985G-Shock DW-5500C kromě silných nárazů zvládají i existenci v prašném a znečištěném prostředí.
  • 1987 – Nástupce řady DW-5000, model DW-5600C, se stává nejprodávanějším časoměrem G-Shock své doby. A vlastně nejen své doby. Ale k tomu se ještě vrátíme. 
  • 1989AW-500 – první analogově-digitální hodinky G-Shock.
  • 1990 – Nový design modelů DW-5900C/DW-6000 se stává absolutním hitem v Japonsku.
  • 1992DW-6100, první G-Shocky s funkcí teploměru.
  • 1993 – S modelem DW-6300 se zrodila potápěčská série Frogman. Voděodolný byl do úrovně 200M/20ATM.
  • 1994 – Posláním edice s názvem Dolphin & Whale Eco-Research Network bylo zapojení se na poli ochrany životního prostředí.

  • 1996 – Představena byla kolekce pro zamilované. G-Shock pro něj, Baby-G pro ni. V tomto roce vznikla i řada MR-G. Její prvním zástupcem byl model MRG-1. Zanedlouho nato vznikly první celokovové G-Shocky MRG-100.
  • 1998 – V kolekci G-Shock bylo díky modelu DW-9300 Raysman premiérově nasazeno solární napájení Tough Solar.

Nové technologie přišly po roce 2000

  • 2000GW-100, první hodinky G-Shock s rádiovým řízením času.
  • 2002 – Hodinky G-Shock GW-300 nabízely jako první spojení rádiové synchronizace času se solárním napájením.
  • 2008 – V modelu GW-9200 zažila debut technologie Multi-Band 6, které umožňovala příjem kalibračních signálů ze šesti dlouhovlnných vysílačů rozmístěných po celém světě.
  • 2008 – Do výbavy G-Shock přibyl s modelem GS-1200 strojek typu Tough Movement. Kombinoval analogový ciferník s rádiovým řízením a solárním napájením.
  • 2010Letecké hodinky GW-3000 si osvojily odolnost vůči odstředivé gravitační síle.
  • 2012 – První G-Shock s trojitou odolností Triple Resist. Model Gravitymaster GW-4000 ustál bez újmy nárazy, odstředivé síly a také vibrace.
  • 2012 – G-Shocky se naučily bezdrátově komunikovat se smartphonem. Hodinky GB-6900 se k telefonu připojovaly přes Bluetooth.
  • V roce 2012 byla představena i elektronická korunka Smart Access. Umožňovala plynulé a jednoduché ovládání množství funkcí, kterými modely G-Shock disponují.
  • 2014 – S G-Shocky je přesný čas dostupný i tam, kde nesahají vlny vysílačů atomových hodin. Hodinky GPW-1000 zvládaly jako první příjem signálů ze satelitů GPS.
  • Na trh byly uvedeny první modely s tlumením nárazů pomocí silikonového materiálu Alpha Gel.
CASIO G-SHOCK GRAVITYMASTER GPW-2000

Hodinky Casio jsou stále přesnější, odolnější a mají víc funkcí

  • 2017 – Bezkonkurenční počin od inženýrů Casia. Do prodeje poslali světově první model s trojcestnou synchronizací času GPW-2000. Navázat spojení dokáže s atomovými hodinami, satelity GPS a prostřednictvím technologie Bluetooth a připojeného smartphonu i s časovými servery na internetu.
  • Představena byla inovovaná technologie Triple G Resist, jejímž stěžejním bodem je zpevnění napojení řemínku.
  • 2018Rangeman GPR-B1000-1 – první GPS hodinky s asistovaným solárním napájením. 
  • 2019Model GG-B100 – použití Carbonu v řadě Mudmaster. V hodinkách se objevilo uhlíkové jádro Carbon Core Guard, které Casio uvedlo necelý rok předtím.
  • 2020GBD-H1000 boří mýty v sekci sportovních hodinek. Model s integrovaným GPS a senzorem srdeční činnosti tvořil s nativní aplikací G-Shock Connected skvělou kombinaci pro nejednoho nadšeného běžce.

Casio své modely žene neustále dál a pokud si myslíte, že už nic nevymyslí, mýlíte se.

Chcete si G-Shocky vyzkoušet, nejste si jisti, nebo nechcete investovat více, než je nutné? V tom případě mrkněte na  kolekci G-Shock Basic. K jejím evergreenům patří kultovní modely DW-5600 nebo DW-6900.  Nižší cena zde není překážkou, dostanete skvělé hodinky a užijete si stejnou odolnost vůči nárazům a vodě, jakou disponují mnohem dražší kousky. Samozřejmě, najdou se zde nutné kompromisy ve funkcích, ale tyto rozměrově menší hodinky těží právě ze své jednoduchosti.

Pár zajímavostí na závěr

Kromě toho, že digitální hodinky Casio uměly jako první na světě zobrazit datum, nepřehlédnete je ani na filmovém plátně. Casio hodinky se objevily hned v několika filmech a byly na zápěstí mnoha zajímavých lidí. Souhrn těch nejzajímavějších jsem se pokusil najít a sepsat níže.

  • Casio Collection Vintage A168WA-1YES – Wonder Woman 1984
  • Casio Rangeman GW-9400 – Vyproštění (2020)
  • Casio AE-1200WH – Jumanji 2 (2019)
  • Casio AE-1200WH – zná je každý milovník značky Casio a mimo jiné se objevily ve filmu Jumanji 2. Na ruce je nemá bývalý wrestler Dwayne Johnson, ale jeho menší kolega Kevin Hart. Těmto hodinkám se přezdívá Casio Royale, i když ve filmu s Bondem si ve skutečnosti vůbec nezahrály. Sám jedny vlastním a jsou to v dané cenově relaci naprosto úžasné hodinky. Odolné, čitelné a nabouchané funkcemi.
  • Casio G-Shock GA-700 – Jurský svět: Zánik říše (2018)
  • Casio F-91W – legendární hodinky ze Stranger Things, které nosil i Barack Obama nebo Usama Bin Ladin. 🫢

Filmy a seriály, kde se Casio F-91W dále objevily:

Všechno úplně všechno – Nicholas Robinson (Olly Bright); PC Rebelové – Scoot McNairy (Gordon Clark); I Love You Phillip Morris – Jim Carrey (Steven Russel); Mafiánovi – John D’Leo (Warren Blake); Jít za svým snem – Elle Fanning (Violet); Loganovi parťáci – Channing Tatum (Jimmy Logan);

A další modely na filmovém plátně

Casio G-Shock DW-5600
  • Casio A159 – Zlato (2016)
  • Casio G-9100 – Závod s časem (2013)
  • Casio CA-53W – Teorie velkého třesku, Návrat do budoucnosti, Breaking Bad, Stranger Things a mnoho dalších.
  • Casio G-Shock DW-5600 – Nebezpečná rychlost, Nelítostný souboj, Švindlíři, Pár správných chlapů, Sedm, 96 hodin, Tango a Cash, Mariňák atd. 

Tak co? Ještě vám přijde, že nejsou Casio populární? Musím se přiznat, že při psaní tohoto článku jsem dostal chuť si nějaké koupit do sbírky, nebo se alespoň na nejnovější modely zajít podívat!

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *