Titanové potápky v retro designu

Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6021-17E

Moje první Citizeny jsem si pořídil za úspěšně zvládnuté státnice. Za druhou zkoušku dospělosti jsem potřeboval dospělácké hodinky a zrovna v místním obchodě přistál nový model Nighthawk v exkluzivní černé barvě. Fungují dodnes a v podstatě jsem se o ně za celou dobu nemusel nijak starat. Samy se seřídily díky rádiové synchronizaci času, dobíjely se díky solárnímu napájení. A proto jsem měl značku Citizen více zařazenou jako inovativní a pokrokovou, využívající moderní technologie, než jako tu tradiční, která má ve své historii spoustu zajímavých modelů, na něž odkazuje současná produkce.

Změna nastala až s mým zájem o vintage hodinky. Model Flyback Chronograph s kalibrem 8110 mi ukázal, jak parádní a komplikované hodinky se tenkrát během soutěžení se Seikem vyráběly. Citizen má zkrátka bohatou historii a ve světě hodinařiny je pevně ukotven a má fakt na co navazovat. Vedle moderní produkce dálkově řízených hodinek vyrábí i perfektní mechanické hodinky. A proč tedy nevyužít téměř stoleté tradice výroby a sem tam neoprášit některé legendární modely, tak jako v případě modelu Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium, ref. NB6021-17E?

Překvapení z oceánu

Citizen Challenge Diver z roku 1977 se po 6 letech v oceánu zabydlely, přesto stále bezchybně fungovaly.

Předlohou tomuhle povedenému kousku byl oblíbený model Challenge Diver z roku 1977, a to mimo jiné proto, že se k němu váže zajímavý příběh. Jedny tyto hodinky kdosi ztratil (doufejme) při potápění a hlubiny oceánu je vydaly až v roce 1983, kdy se našly na pláži v Austrálii. Hodinky tak byly celých 6 let neustále ve slané vodě a mořský svět za tu dobu dokázal jejich původní rozměr i hmotnost pěkně znásobit.

Že je téměř vyloučené, aby fungovaly? Téměř jo, ale to by pak příběh postrádal onen wow efekt a Citizen by určitě na náhodně vylovených a nefunkčních hodinkách nevytvořil promo modelu Promaster Marine Super Titanium. Hodinky totiž fungovaly!

Celý kalibr a vnitřní prostor byl díky dokonalému zpracování skvěle chráněn. Slovo dokonalé zde nabývá nového rozměru, protože napsat ho do svých reklamních materiálu je jedna věc, ale přesvědčit zákazníky o kvalitách hodinek díky 6letému praktickému a tak trochu nechtěnému pokusu je věc druhá.

Najdi rozdíl…

Nový model je věrný původnímu originálu jak jen to je možné. Dílčí změny jsou poplatné dnešní době a musím s klidem v srdci říci, že jsou velmi citlivé. Když jsem poprvé tyhle Citizeny nasadil, dýchla na mě retro atmosféra kousků ze 70. a 80. let, a to já fakt rád.

Co se tedy na hodinkách změnilo? Vezmu to hezky postupně.

  • Pouzdro narostlo nepatrně o 1 mm, při srovnání s originálem jsou jeho hrany oblejší a díky mírně natočeným nožkám směrem k zápěstí skvěle kopírují ruku.
  • Matná barva pouzdra je také o odstín tmavší než jsme zvyklí u klasické 316L oceli, což naznačuje něco, co vzápětí potvrdí vaše zápěstí.
  • Pouzdro je vyrobeno z titanu, jenž je v tomto provedení až o 40 % lehčí, než běžně používaná ocel! ➡️ Hmotnost 75 g je něco jako… Chvíle vážení a hledání po domácnosti a bingo – je to třeba váha malé limetky.  

Nebyl by to ale Citizen, kdyby nepřidal nějakou inovaci. Ta nese název Super Titanium. Díky speciální metodě tvrzení materiálu je povrch titanu 5x odolnější vůči poškrábání než tradiční ocel. A jako bonus je tento materiál hypoalergenní, takže zde již žádná výmluva, proč nenosit hodinky😉

Citizen má se zpracováním titanu dlouholeté zkušenosti a byl vlastně první hodinářskou značkou, která uvedla premiérově celotitanové hodinky modelu X-8 Chronometer. Titan si stále také drží punc jistého luxusu, a i když se s ním dneska setkáváme celkem pravidelně, tak mít hodinky z materiálu „Ti“ je prostě cool. 

Hodinky Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium z recenze najdete ZDE. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v prodejnách Helveti.

Co se naopak mírně zmenšilo, je samotná korunka. Nemám k dispozici původní kousek, ale při detailním zkoumání se nemůžu ubránit dojmu, že původní korunka byla větší, a tedy lepší. Jde přeci o Diver’s hodinky, kterým větší korunka sluší a tak nějak se s ní počítá. Vlastní pokus o seřízení času pak potvrdil, že je opravdu malá. Je to plus pro vaše zápěstí, ale drobné minus pro vaše prsty. Závěr souboje zápěstí vs. prsty, ať si vyhodnotí každý sám.

Věrnost originálu

Ostatní na hodinkách pak zůstalo identické s původním modelem, a to je skvělé. Je to retro jako blázen, ale díky použití titanu nabraly hodinky jinou dimenzi. A tohle spojení starého a nového pojetí mi udělalo radost. Dokonce i ručičky jsou identické! Máme zde tedy „mercedesí“ hodinovku a „lízátkovou“ vteřinovku.

K dokonalosti tak chybí jen zelená barva indexů s lumi povrchem, který si i po letech u původního modelu drží svěží zelenou barvu. Nový model má indexy laděné do bílé, i když mi díky SuperLuminova nátěru nepřijdou tak bílé, jako ložní prádlo vyprané práškem jedné nejmenované značky. Ale zeleně aspoň svítí.

Vlastně je tu ještě jedna drobnost, ale to je spíše moje posedlost vintage kousky, a věřím, že běžného uživatele tohle nějak neovlivní v rozhodování, jestli tyhle Promastery koupit nyní, nebo až z další výplaty. Starší kousky totiž mívají často vyvedené logo manufaktury z kovového materiálu, hezky plastické, lesklé. To je případ i starých Citizenů. Tento nový používá již tampónový tisk pro jakýkoli text zobrazený na cifru, stejně jako stovky dalších výrobců hodinek. 

Za oblast designu hodinek můžeme zábavnou aktivitu s názvem „najdi pět rozdílů“ opustit a podíváme se dále na vlastnosti, co nejsou na pohled vidět. 

Inovace správným směrem

První důležitá věc u potápěčských hodinek je voděodolnost – zde je z původních 150 M zvýšena na plně dostačujících 200 M. Další změna se pak určitě nachází uvnitř. Srdce hodinek tvoří in-house strojek 9051 s automatickým nátahem. Jde o poměrně nový kalibr s 24 kameny, který Citizen použil poprvé v roce 2021.

  • Nabízí rezervu chodu tradičních cca 42 hodin,
  • hacking, neboli zastavení vteřinové ručky při seřizování času,
  • a také možnost manuálního nátahu korunkou.
  • Co je na strojku díky Citizenu zase jiné oproti konkurenci, je 3x větší odolnost proti magnetickému poli
  • a pak také patentovaná ochrana Parashock, která zvyšuje odolnost kalibru vůči otřesům a nárazům.
  • Původní minerální sklo nahradilo zcela pochopitelně safírové.

Diver’s na ciferníku?

Nápis na ciferníku dává hrdě najevo, že máte co dočinění s potápěčskými hodinkami a má jeden hlubší význam. Pokud někdo použije označení DIVER’S, pak musí hodinky splnit přísnou normu ISO 6425. A není to jen o voděodolnosti (více zde).

  • Testuje se i tlak (ekv. 250M hloubky),
  • jestli mají jednosměrně otočnou lunetu,
  • odpovídající luminiscenci,
  • odolnost proti korozi a magnetismu,
  • měří se odolnost při dekompresi a mnoho dalších faktorů.

Takže těchto šest písmen na cifru je pro vás malou nápovědou, že jde o opravdu odolné hodinky, které vás jen tak nezradí.

Pírko na ruce

Jak už jsem napsal v jiném odstavci – díky pouzdru a kompaktnímu rozměru se hodinky nosí pohodlně, vlastně o nich ani nevíte, a to právě i díky titanu. Svůj podíl na komfortu má i pryžový pásek s vaflovým vzorkem na povrchu. Spona je také z titanu, a co musím ocenit jsou poutka řemenu – pásek pevně drží a tak určitě nehrozí, že vaše nové hodinky budou zase 6 let plout v hlubinách oceánu.

Z estetického hlediska a čistě podle mého názoru, bych volil pásek, který nemá u nožiček pouzdra přesahy na obě strany. Rozteč 20 mm nabízí nekonečně mnoho řešení a estetice hodinek to pomůže. Takhle mi přišel pásek hodně silný, atakující šířku 24 mm. Myslím, že by to celkově kompaktní rozměr pouzdra skvěle doplnilo. Ale to je drobnost a fakt věc vkusu každého z nás.

Závěrem – prostě retro

Co napsat závěrem? Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium v této referenci vkusně navazují na historický model a zároveň přináší mnoho nového, současného a cool. To vše je zabalené v hezkém pouzdře z titanu. A to vše za cenu pod 18 000 Kč. Jako fakt? Tak já to tedy beru, protože mi zde vše, až na mnou subjektivně hodnocené drobnosti, dává smysl. Za ty peníze dokonce dvojnásobný smysl. Je to retro jako blázen (já vím, opakuji se), ale v moderním pojetí👏🏻. Prostě trefa do černého.

Hodinky Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium z recenze najdete ZDE. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v prodejnách Helveti.
Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *