Recenze Citizen Promaster Marine BN0227-09L

Tentokrát jsem se rozhodl zaměřit svou pozornost na na první pohled zajímavé hodinky Citizen Promaster Marine BN0227-09L. Za dlouhým názvem se skrývají docela jednoduché potápky dobře známého japonského výrobce. Dobrá, tyto potápky se trochu liší od každodenní nabídky, na kterou jsme z výloh obchodů a stránek eshopů zvyklí. Citizen se rozhodl oprášit archivy a oživil model, který trochu vybočuje z řady. Výsledkem je kolekce potápěčských modelů z řady Promaster s poněkud neobvyklým pouzdrem. Nejen proto si zaslouží prostor v samostatné recenzi.  

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com

Elegantní krabička je pro Citizen typická.
Modrá je jednou ze tří barevných variant.

Číselník

Recenze se věnuje jedněm hodinkám, ale je dobré hned na úvod říci, že existují celkem tři varianty. My se budeme, jak už fotografie napovídají, bavit o modré. Je zde však i klasická černá a moderní zelená (pozn. redakce – provedení se zeleným číselníkem není aktuálně v ČR k dispozici). Tato dvě provedení vypadají trochu více obvykle, takže pro konzervativnější povahy stojí za zvážení. Modrá barva skvěle ladí s šedivým odstínem pouzdra a vytváří tak opravdu krásnou kombinaci. Všimněte si, že se nejedná o běžný modrý číselník, jeho povrch je tvořen maskovacím vzorem.        

Modře laděný číselník se nese ve znamení maskáčového vzoru.

Všechny hodinové indexy jsou aplikované a jejich velká plocha je vyplněna luminiscencí. Ručky jsou v rámci potápek takovou klasikou, můžete tak očekávat dvě velké a výrazné ručky, doplněné o vteřinovku zakončenou lízátkem. Celek vypadá na živo skvěle a čitelnost je tu jedním slovem úžasná.       

Plocha indexů je z převážné většiny vyplněná luminiscencí.

Citizenu se povedlo udržet počet nápisů na číselníku v rozumné míře. Najdeme tak na něm samozřejmě název výrobce, logo řady Promaster, informace o použitém pohonu, určení hodinek a s tím spojené voděodolnosti. Na číselníku najdete také datumovku, opět musím opakovat, že si nejsem jist, zda je dobré používat u podobných hodinek datumovku bez zvětšovací lupy. Jak sami jistě dobře víte, někteří konkurenti kyklopa používají. Zajímavým detailem je použití částečného indexu vedle datumovky na pozici 3. hodiny.             

Nedílnou součástí je i datumovka, vedle které se nachází částečný index.

Průměr pouzdra je 47 mm, číselník je samozřejmě výrazně menší a je usazen pěkně v jeho středu. Pro ochranu číselníku bylo zvoleno minerální sklíčko, na které budete muset být trochu opatrní. Osobně na hodinkách preferuji safír, vypadá to však, že Citizen považuje minerál za dostatečně odolný také pro příležitostné potápění.          

I přestože se jedná o klasické potápky, pro sklíčko byl použit minerál.

Minerální sklo nijak negativně neovlivňuje čitelnost hodinek, takže v tomto ohledu nebudete zklamaní, protože čitelnost za světla i tmy je ukázková. Jak už jsem zmínil výše, všechny indexy jsou vyplněné Superluminovou a jak svítí, můžete vidět na přiložených fotografiích i ve videorecenzi.

Dnem i nocí nabídnou perfektní čitelnost, kterou si budete pochvalovat i při potápění.

Dle mého názoru je luminiscence rozhodně dostatečná pro každodenní použití, ale také pro potřeby potápění. Na fotografii níže můžete vidět, že lumi bodem je opatřena také nulová pozice na lunetě. Teď se pojďme podívat na pouzdro.

Kromě svítících indexů najdete na hodinkách i lumi bod na nulové pozici na lunetě.

Pouzdro

Předtím, než začneme se zevrubným popisem pouzdra, zmíníme jeho rozměry. Průměr pouzdra je tedy 47 mm, výška pak 14,3 mm a i při této velikosti dosahuje váha jen 88 gramů. Právě váhový údaj může působit překvapivě v porovnání s uvedenými rozměry pouzdra. Přesto ho bylo snadné dosáhnout díky použitému materiálu Super Titanium – titanu s tvrzeným povrchem, který dobře známe i z jiných modelů značky. 

I přes použití tvrzeného titanu jsou hodinky krásně lehké.

Pouzdro je opatřeno PVD úpravou, má texturovaný povrch a pěkné matné provedení. Jak dobře víte, podobná úprava povrchu je odolnější proti vzniku škrábanců a může být dobrou variantou u hodinek pro každodenní použití. Jistě jste hned na první pohled zaznamenali, že pouzdro nemá úplně typický tvar – čtyři rohy na obou stranách. Zvolený tvar rozhodně přidává na robustním vzezření hodinek. Jak můžete vidět na fotografii výše, k pouzdru je vhodně zvolena velká luneta. Musím zmínit, jak na mě luneta působí – zvuk při otáčení není tak hlasitý, ale je zřetelný. Nemá žádné vůle a pevně sedí na pouzdru tak, jak má.        

Atypický tvar přiláká pozornost stejně jako sympatická robustnost pouzdra.

Co je pro mě překvapivé, je poměrně malá ochrana korunky pouzdrem. Dýnko hodinek je ze základní třídy titanu a nese běžné informace. Středová část je prázdná a je tak jako stvořená pro vyvedení vlastního motivu 🙂 Vodotěsnost hodinek je 200 m, což je dostatečná hodnota pro rekreační potápění.   

Korunka je jen lehce chráněná samotným pouzdrem.

Šroubovací korunka s žebrovaným povrchem je sama o sobě dost velká. Dobře se s ní manipuluje a obsluha by měla být snadná také v rukavicích. Korunka má samozřejmě dvě pozice pro nastavení hodinek a její čelo nese znak řady Promaster.    

S korunkou, která mě dvě pozice, se dobře manipuluje i v rukavicích.

Strojek a řemínek

Hodinky jsou osazeny strojkem Citizen vlastní výroby. Jedná se o kalibr Citizen E168 s rezervou chodu až 6 měsíců při plném nabití. Máme před sebou Eco-Drive, solárně napájený stroj, který může být dobíjen nejen slunečním světlem. Podle mého názoru je to skvělá funkce, která pro majitele znamená bezstarostné užívání.          

Předností je také měkký a kvalitní pryžový řemínek, který se přizpůsobí zápěstí.

Co se týká řemínku, který můžete vidět na předchozích fotografiích, hodinky jsou dodávané na krásně modré pryži. To však není všechno a hodinky Citizen Promaster Marine BN0227-09L jsou v balení vybavené také prodlužovací částí pro použití při potápění a možnost nasazení na neopren. Pryž je docela měkká a hezky obepne zápěstí. Hodinky budou samozřejmě vypadat dobře také na klasickém NATO řemínku stejné barvy.          

Po stránce designu jsou potápky promyšlené a vyladěné.

Celkové dojmy

I přes kamuflážní vzor rozhodně nepůsobí lacině.

Jak tedy hodinky reálně působí při použití? Obával jsem se velikosti pouzdra, ale jediná věc, která vám může trochu vadit, je jeho výška. Velký průměr nemá žádný vliv na příjemný pocit na zápěstí. Kdo ví, možná je to díky nízké váze. Když vezmete hodinky poprvé do ruky, nízká váha vás při pohledu na velké pouzdro vyvede z míry.            

Jejich provedení bude ladit k většině outfitům.
I když k obleku se samozřejmě nehodí.

S číselníkem jsem neměl žádný problém. Velké indexy a ručky usnadňují odečet času. Barevné provedení se k charakteru hodinek skvěle hodí a i přes kamuflážní vzor na číselníku hodinkám rozhodně nemůžete vytknout laciný vzhled. Samozřejmě mi dáte za pravdu, že se nejedná o hodinky, které byste si mohli vzít k obleku, ale s velkou většinou outfitů jdou skvěle dohromady.

Hodinky potěší jedinečným stylem i bohatými funkcemi v kombinaci se speciálními materiály.

Citizen Promaster Marine BN0227-09L – cena a dostupnost

Citizen Promaster Marine BN0227-09L

Hodinky jsou dnes již bez problému dostupné, cenovka u nich byla stanovena na 11 100 Kč. Za tuto cenu můžete mít skvělé potápěčské hodinky s jedinečným stylem. Myslím, že to je i hlavní prodejní argument, protože Citizen Promaster Marine BN0227-09L se ničemu na trhu nepodobají. Všichni jsme od značek zvyklí na stále se opakující klasický potápkový design a je fajn cítit v těchto vodách čerstvý závan.

Tyto hodinky jsou zároveň zajímavé tím, že nabízí všechny potřebné funkce v kombinaci se speciálními materiály. Podle mého názoru jsou tyto Citizenky skvělou volbou pro lidi, kterým nebude chybět safír a mechanický strojek. V těchto potápkách získají spolehlivého pracanta, který hravě přežije nejrůznější náročné situace 🙂

Nezapomeňte se podívat také na dostupnou videorecenzi 😉

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheee souhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přeložila Darina Vokrojová.

Zdroj textu a fotek: https://www.onewheee.com/citizen-promaster-marine-bn0227-09l-watch-review

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

4 komentáře u “Recenze Citizen Promaster Marine BN0227-09L

    • Dobrý den, pane Bergere,
      děkujeme za upozornění. Chybu v článku nemůžu najít, ale možná ji už kolegové opravili. Kdybyste ji ještě někde viděl, prosím naveďte nás.
      Děkuji, Jiří Štencek

      • Je to v textu,na který narazíte při procházení Seznamu a který vybízí ke kliknutí na stránku Po „rozkliknutí“ už poté v článku chyba není…
        Zdravím Petr Berger

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *