Hodinky měsíce června 2023

Červen je ve své polovině a už jen pár dnů zbývá do chvíle, kdy to celé vypukne – prázdniny (a spolu s nimi snad i typicky letní počasí) se rozjedou zase v plné parádě. Už aby to bylo tady, dny plné relaxu, někde pěkně na dovolené… Prostě idylka. Ať už se letos chystáte vyrazit k moři nebo vás naopak čekají túry plné dobrodružství, pak zbystřete. V červnovém vydání Hodinek měsíce totiž najdete modely, které se vám pro léto budou opravdu hodit. Spolu s kolegy se podíváme na pomerančové limitky Alexander Shorokhoff Deep Ding 2 AS.DD05-B, ale i na potápky s kosatčím designem v podání Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E. Pro léto prostě jako stvořené. Mrkneme na ně?

Zejména během léta, kdy snad každého vyláká pěkné prosluněné počasí někam k vodě, kde se hodí potápky víc než kdy jindy. Přeci jen hodinky jsou nezbytnou součástí výbavy a proč si lámat hlavu s tím, jestli s nimi můžete nebo nesmíte do vody. Pro takové chvíle je proto nejlepší nasadit na zápěstí potápěčské hodinky se solidní voděodolností, se kterými se nemusíte vyhýbat ani hodinovému rochnění ve vodě.

Přesně pro takové případy se budou hodit oba zmíněné modely, které pro vás zrecenzovali naši kolegové – oba jsou totiž potápkové typy (myslíme hodinky, samozřejmě :)) Jirka Bareš pořádně okouknul mírně atypické hodinky Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E, které by záviděla lecjaká kosatka, zatímco Míša Hoffmanová se zaměřila na barvou extravagantní limitku Alexander Shorokhoff Deep Ding 2 AS.DD05-B, jež je svěžejší než čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Jaký ale na ně padl verdikt? Pojďte se na skóre jednotlivých modelů podívat.

Obsah recenze

Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E

Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E

Nějakou dobu jsem přemýšlel, jak vám decentně popsat příběh, který nakonec vedl k tomu, že jsem model Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E vybral do rubriky Hodinky měsíce. Ale ono to zas tak decentně a zároveň výstižně nejde, takže to popíšu zkrátka tak, jak to je 🙂

Když jsem poprvé narazil na novou reinkarnaci populárního modelu Citizen Orca, tak jsem se zděsil a řekl si, že – cituji “tak hnusný hodinky si přece nikdo nemůže nikdy koupit” a několik dalších podobných poznámek 🫢. Jenže pak jsem model přidával na náš e-shop, viděl jsem dokola nějaké fotky, poutavé dýnko s kosatkou a najednou jsem si začal říkat, že to není zas tak špatné, že to prostě má něco do sebe.

Nakonec jsem černou verzi BN0235-01E objednal na sklad a když přišla na naši prodejnu, tak jsem záhy propadl nadšení pro tento model. A nadšení se mnou dokonce sdílelo i několik mých kolegů. Je to vývoj, který se někdy v hodinkovém světě vyskytne a daný model se pak nezřídka kdy stává ikonickým.

Učebnicovým příkladem za všechny je model Seiko Monster. Ten se většinou napoprvé nikomu nelíbí, ale spousta lidí mu pak propadne. Mě se taky nejdřív nelíbil a postupně už jsem měl tři jeho verze… Ale zpět k novým kosatčím Citizenům!

Hodinky Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E jsou vzhledově nestandardní, ale vlastnostmi standardní potápěčské hodinky, obohacené o jednu silnou stránku japonského výrobce Citizen. Tím je strojek Citizen E168 se solárním pohonem Eco-Drive. To znamená, že akumulátor quartzového strojku je dobíjený světlem. Takže žádné výměny baterie po dobu cca 10-15 let a možná i déle (ano, i takové případy jsme již nejednou zaznamenali).

Tento strojek má také datumovku na pozici třetí hodiny, přičemž náš skladový kus ji má bílou na černém poli, ačkoli na produktovém obrázku je na bílém poli (zřejmě chybička). Provedení v reálu je určitě citlivější a tuto drobnou nesrovnalost hodnotím jako příjemné překvapení. Voděodolnost je pro drtivou většinu lidí dostačujících 200 m, navíc podpořená potápěčskou normou ISO 6425. Takže je s hodinkami možné nejen koupání v moři, bazénu, rybníku, vaně, či neckách, ale klidně i ponor do hloubky přes 20 metrů. Za sebe tedy doufám, že se do takové hloubky nikdy nedostanu 🙂. 

Vše je samozřejmě kryto ještě šroubovací korunkou, která by u potápek možná mohla být větší. Pro běžného smrtelníka je však taková korunka dostačující a navíc je mnohem pohodlnější, než nějaký mohutnější nastavovací instrument.

K potápkám patří také jednosměrně otočná potápěčská luneta, která má trochu specifický, ale pohodlný chod. Ostatně proč ne, celý tento model je poněkud specifický 🙂 Dominantou lunety je plastické naznačení kosatčích ploutví, čímž se dostáváme k unikátnímu designu těchto nevšedních potápek.

Název “Orca” jasně napovídá, že je tento model inspirován velkolepým mořským savcem – kosatkou dravou. Ta je vyobrazena na dýnku hodinek a přiznám se že to bylo to první, co se mi na hodinkách začalo líbit. Asi nebudu sám, komu se při pohledu na dýnko těchto hodinek vybaví film “Zachraňte Willyho!”, což za mě hodinkám připisuje plusové body.

Další kosatčí prvky jsou patrné na číselníku, jehož indexy jsou provedeny ve stylu bílých skvrn na kosatčím těle. Nutno dodat, že to nijak neubírá na čitelnosti, už jen proto, že okolo na armovacím kroužku jsou umístěny klasické indexy. Čitelnost je skvělá i ve tmě, protože ručky a kosatčí prvky na číselníku jsou opatřeny silnou luminiscenční vrstvou.

Mimochodem číselník není jen tak nudně černý, jak by se mohlo zdát z produktových obrázků, ale při bližším pohledu ukáže tečkovitou strukturu, připomínající hvězdy na noční obloze. Nad tím vším se nachází minerální sklíčko, což je u potápek Citizen nejčastější řešení. Safír by byl určitě lepší, ale to už bychom museli skousnout méně příznivou cenovku. Sklo je mírně vypouklé, což v určitých úhlech vyvolává pocit, jako by byl člověk v hlubinách oceánu. Stylové, jako celý tento model!

Obecně nejsem fanouškem pryžových řemínků, které přiléhají k pouzdru hodinek, nicméně k modelu Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E se to hodí. Stejně tak se mi líbí černá PVD vrstva na ocelovém pouzdru hodinek. Pouzdro má příjemně zaoblené tvary, což přispívá pohodlnosti.

Po zkoušení hodinek na ruce jsem si uvědomil, že výrobcem uváděný průměr pouzdra je impozantních 46 mm, což se na první pohled jeví jako chyba. Na mojí ruce, která má vcelku průměrný obvod 18 cm, totiž sedí velmi dobře, pocitově bych tyto hodinky tipoval maximálně na 43 mm. Jenže přeměření dává výrobci za pravdu a potvrzuje staré známé pravidlo. To říká, že rozměr není u hodinek až tak důležitý a že to podstatné je celkové provedení hodinek a to, jak hodinky sedí na ruce.

Příjemný je též pryžový řemínek, který je možná až zbytečně dlouhý. Nicméně jedná se o potápkový model, u kterého se počítá s použitím na neoprenu. Řemen má specifické uchycení na krátkých zaoblených nožkách a proto není možné použít jiný řemínek, než který je na modelu použit. Na druhou stranu – co jiného, než černou pryž na takový model nasadit 🙂. 

Hodinky Citizen Promaster Marine Divers Orca BN0235-01E nelze na první pohled přehlédnout. Je možné, že si při tom prvním pohledu na ně řeknete na jejich adresu něco ne zrovna lichotivého, ale za sebe jednoznačně doporučuji: podívejte se víckrát. Vyplatí se to 👍🏻

Klady:

  • neotřelý a specifický design
  • solární pohon Eco-Drive
  • povedené kosatčí prvky, zdařile zakomponované do hodinek
  • i přes větší velikost působí mnohem menším dojmem, a proto jsou nositelné pro většinu lidí
  • pohodlné
  • skvělá přehlednost
  • silná luminiscence
  • voděodolnost 200 m s certifikací ISO 6425
  • šroubovací korunka
  • datumovka
  • potápěčská luneta

Zápory:

  • absence safírového skla (vyváženo vlastnostmi a cenou)
  • možná zbytečně dlouhý řemen (ale zase si nikdo nebude stěžovat, že je krátký 🙂 )

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.


Alexander Shorokhoff Deep Ding 2 AS.DD05-B

Alexander Shorokhoff Deep Ding 2 AS:DD05-B

K létu patří barvy a jednou z letních barev je oranžová. Taková ta sytá, výrazná jako když zapadá slunce nad mořem. Oranžová jako sklenice Aperolu, ve které se odráží sluneční světlo. Oranžová jako miska čerstvých pomerančů.

Oranžová sluší i hodinkám. Dokonce i našemu nováčkovi, kterým je Alexander Shorokhoff Deep Ding 2 AS.DD05-B. Model Deep Ding je jediným zástupcem potápek od německé značky Alexander Shorokhoff. Vznikl díky tomu, že jeden z přátel Alexandra Shorokhova toužil po spolehlivých hodinkách, které by využil během svých cest na jachtě. Alexander Shorokhov tedy začal uvažovat o vývoji hodinek, které by měly být pevné, dobře chráněné a nerozbitné s minimální voděodolností 10 ATM. Zároveň by měly být avantgardní a rafinované, aby design zůstal věrný filozofii značky. A tak vznikl Deep Ding, jehož nástupcem se stal Deep Ding 2 AS.DD05-B.

Jelikož je značka známá originálními modely, Alexander Shorokhoff Deep Ding 2 AS.DD05-B není výjimkou. Určitě se nejedná o tradiční potápky, které nám nabízí ostatní značky. Pouzdro o průměru 45 mm je vyrobeno z ušlechtilé oceli s černou PVD úpravou. Zde přichází i první netradiční řešení. Pouzdro hodinek má dvě korunky. Ta, na pozici 2. hodiny, je pro otočnou vnitřní lunetu, kterou lze použít k nastavení minut při potápění. Druhá, na pozici 4. hodiny, je pro nastavení času. Obě korunky jsou označeny, aby nedošlo k záměně. Navíc mají korunky dvojité těsnění, aby byly dostatečně chráněny proti tlaku vody. Černý PVD povlak prvků pouzdra zajišťuje odolnost proti poškrábání.

Číselník modelu Deep Ding 2 AS.DD05-B nese umělecky avantgardní formy vln, které představují moře. Na pozici 12 se vyjímá číslice 60, která je symbolem avantgardní kolekce značky Alexander Shorokhoff. Ručičky jsou nápadné a opatřené luminiscencí SuperLuminova. Jejich velikost usnadňuje čtení času pod vodou a ve tmě. Luminiscenci najdeme také na indexech.

Uvnitř hodinek se skrývá švýcarský mechanický strojek ETA 2824 (nebo Selita SW200) s rezervou chod až 38 hodin. Na pozici 7 se nachází praktický ukazatel data. Vše chrání safírové sklíčko s antireflexní úpravou. Součástí je také nerezová mřížka, která v případě nasazení činí hodinky takřka nerozbitnými. Dýnko hodinek je gravírované. Vytváří umělecký moment a nabízí krásný obraz z hlubin moře – nádherné 3D ztvárnění páru želv.

Pro pohodlné nošení a bezstarostnou manipulaci s vodou byl vyvinut kvalitní gumový pásek s elegantní překlápěcí sponou z masivní nerezové oceli. Spona se snadno používá a perfektně sedí na gumovém pásku. V horní části spony je na jedné straně umístěno avantgardní logo značky AS a na druhé straně slogan Art on the Wrist. Na zadní straně řemínku je vyražen vlnitý vzor, ​​který ladí s číselníkem.

Aby toho nebylo málo, jedná se o limitovanou edici, která vznikla v počtu 30 kusů pro celý svět a my jsme pyšní, že jeden kus pro vás máme k prohlédnutí na prodejně v Holešovicích. A proč zrovna 30 kusů? Protože v září 2022 oslavila značka Alexander Shorokhoff 30 let od svého založení. Model Alexander Shorokhoff Deep Ding 2 AS.DD05-B byl jedním z těch, které měly tu čest být k tomuto výročí vyrobeny.

Klady

  • zajímavé a neobvyklé hodinky, které jen tak někdo nemá
  • antireflexní safírové sklo
  • dobře čitelné
  • voděodolnost 100 m

Zápory

  • vyšší pořizovací cena

Autor recenze: Michaela Hofmanová

Míša je v hodinářském oboru prozatím nováčkemovšem je to oblast, ve které se s radostí vzdělává a rozvíjí. U nás má na starosti hodinky Junkers, Auguste Reymond a také Candino. Kromě toho, že ji přirostly k srdci hodinky, miluje také knihy, focení a cestování.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *