Limitovaná edice Helveti H02

Je středa 13.12. a my chystáme velké odhalení projektu, na kterém jsme pracovali půl roku. Jde o limitovanou edici hodinek H02. Na poslední chvíli u ní došlo k zásadní změně vzhledu číselníku, takže jsme se před představením trošku zapotili.

Ale vše je dořešeno a já vám můžu s hrdostí představit druhou limitovanou edici našich hodinek.

Limitovaná edice Helveti H02 je pokračováním úspěšného modelu Helveti H01, který byl vyveden podle vzoru B-Uhr Baumuster B a slavili jsme s ním „kulaté“ hodinářské výročí 12 let fungování firmy. V Helveti jsme ale měli velmi silnou část týmu (minimálně jsem v ní byl já), která toužila právě po verzi A-Muster. Se stejnou prosbou se na nás obrátilo hodně fanoušků a zákazníků preferujících tento typ číselníku. A vstříc jsme chtěli vyjít i požadavku na větší hodinky, protože původní model H01 měl rozměr pouzdra „pouze“ 39mm.

Limitovaná edice 50 kusů hodinek Helveti H02 je k předobjednání už nyní. Dodání výrobcem je březen 2024.

Abychom tak ukojili zájem náš i váš, začali jsme pracovat na druhé verzi limitky. Oslovili jsme několik dodavatelů a uspěli jsme v Německu. Na výrobě jsme se dohodli s výrobcem hodinek Junkers. Limitku H02 jsme designovali jako bronzové pilotní hodinky s rozměrem pouzdra 42mm, čísleník A-Muster, zvýšená voděodolnost 200m, safír s antireflexem a spoustu dalších detailů. Bronzové pouzdro bylo podmínkou a jelikož jej výrobce neměl ve své nabídce, musel jej pro nás vyvinout a přizpůsobit našim požadavkům. Díky tomu trvala příprava samotné limitky o něco déle, ale věříme, že se to vyplatilo.

Šťastné číslo 13

Limitka H02 je pro nás spojena s 13. rokem našeho fungování, který byl pro nás ve znamení úspor, efektivity a bohužel i zavření jedné z našich prodejen. Něco končí a něco začíná. Helveti tak najdete už pouze v Holešovicích, kde máme pro hodinky ale mnohem větší a reprezentativnější prostor.

Číslo 13 je obecně považováno za nešťastné, ale na to my v Helveti nevěříme. Navíc když matematicky jde prokazatelně o číslo šťastné a příznivé.

  • V Mayské kultuře bylo číslo 13 posvátné a bylo spojováno s časem a s přechodem různých cyklů. Mayský kalendář využíval 13 jako významné číslo v jeho systému počítání času.
  • V numerologii má číslo 13 význam transformace a změny. Někteří lidé věří, že přestože může být spojeno s obtížemi, může také symbolizovat nový začátek a možnost růstu.

Pro nás bude navždy připomínat další turbulentní rok v hodinářském oboru, uzavření prodejny, získání kolika značek a rozšíření týmu o talentované kolegy.

Odkaz „13“ na hodinkách

První prototyp číselníku limitky Helveti H02 s 13 červenými indexy

Jak vzpomenout na 13. rok na hodinkách? Ubránili jsme se křiklavému zobrazení čísla 13 na číselníku a šli jsme směrem minimalismu.

  • Číselník má 13 minutových indexů v červené barvě.
  • 13x za minutu na ně ukáže červená sekundová ručička.
  • 13x za hodinu na ně ukáže minutová ručka.
  • 13x za 12h .. už asi chápete a stačí.

Limitkou H02 jsme naplnili náš záměr pokrýt pilotní hodinky, které jsme si vysnili a pokud v budoucnu přijdeme s dalšími nápady, budou zase z jiného soudku. A že těch možností je: potápky, fieldy, oblekovky atd.

Pozn. autora: Já tímto slibuji, že je to na dlouhou dobu naposledy, kdy limitovanou edicí hodinek oslavujeme počet roků od založení firmy (nejdříve za 7 let). Smolná / šťastná třináctka se vybízela, ale další projekty už budeme věnovat jiným příležitostem (a nápady už máme).

Jak probíhal návrh

Jako tradičně bylo více možností a směrů, kterým limitku H02 ubírat. Ač jsme věděli, že chceme bronzové pouzdro, tak model i s ocelovým pouzdrem vypadal skvěle. Zvažovali jsme černý i modrý číselník, bílé i žluté indexy, bílé i žluté ručky, s datumem i bez datumu, odkaz na 13 let pomocí vybarvených indexů nebo dokonce číslo 13 namísto 1 (čas by referoval správný) a kombinaci obého. Můžete si prohlédnout vybrané alternativy, z kterých jsme vybrali finální vzhled.

Vítězný návrh, který v reálu neprošel

Vyhrál minimalistický návrh, který odkazuje na 13 let pouze symbolicky a možná si toho někdo ani na první pohled nevšimne. Záměrem totiž bylo, aby si hodinky mohli pořídit i lidé, kterým je naše výročí slušně řečeno „volné“ a chtějí prostě bronzové pilotky. Novým majitelům můžou sloužit jako univerzálky. Nakonec se ale přeci jen číselník trošku přepracoval.

Jednoduchost vyhrála

Prototyp

V prosinci nám konečně dorazil prototyp hodinek na otestování a případné schválení produkce. Poctivě jsem ho dva dny nosil, kolegyně nafotila produktové fotky a pak padlo rozhodnutí, že tudy cesta nevede. Věřím, že se některým z vás třeba hodinky budou líbit, ale s výsledkem musíme být primárně spokojeni my, abychom si za ním mohli stát. A když se i kolegové vyslovili ke změně číselníku, nebylo zbytí.

Jak by hodinky vypadaly, kdybychom realizovali prototyp? Mrkněte se:

Změna na poslední chvíli

Co na „papíře“ hezké zdá se, v realitě už tak dobře nefungovalo. Aspoň to je můj subjektivní názor, když jsem měl možnost prototyp hodinek nosit a nechat na sebe působit. V tom mě následně podpořili i kolegové. A tím došlo k poslední změně. Upravili jsme luminiscenci na silnou SuperLuminova C3 (výrazná, nazelenalá), použili jsme jiný font, soustředili jsme čísla blíže k středu, přidali okruží, prodloužili indexy. Najednou číselník nepůsobí tak prázdným dojmem, víc je věrný klasickým pilotkám a i použitá luminiscence bude zářit, jak jsme zvyklí u H01.

Změna číselníku hodinkám prospěla

Šlo jenom o číselník?

Ano, vše ostatní mi přijde dokonalé a nemám tomu co vytknout. Pouzdro z bronzu (CuSn6) je moc hezky zpracované. Broušené plochy po obvodu a hlavně pískovaná část okolo dýnka je úžasná. Už se moc těším, jak bude pouzdro pracovat v čase s patinou. Korunka je velmi precizně vyrobena do každého detailu. Pouze naše zjednodušené logo na korunce se v produkční verzi udělá mírně hlouběji, aby se zvýraznilo. Bronzová spona je taktéž bez chyby. Řemínek je s prvotřídní kůže, ručně šitý, krásně měkký a voňavý. Tady jsme kvalitou výrazně výše než u koženého řemínku H01. Takže ano, šlo „jenom“ o tak nepodstatnou věc, jako je číselník hodinek, s kterým jsem nebyl 100% spokojen.

Finální vzhled

Technické výkresy

Kdo má absolvovanou strojní nebo stavební školu a potrpí si na tzv. blueprinty (technické výkresy), může ukojit svou touhu na přiložených obrázcích níže. Pro nezasvěcené jenom vysvětlím, že jde o rozkreslení detailů hodinek, okótování jejich rozměrů a definování materiálů. Níže například dýnko hodinek a bronzová korunka.

Z nákresů se mimo jiné dozvíte, že korunka je signovaná našim logem a stejně tak dýnko hodinek, které navíc ponese informace o materiálech, voděodolnosti, výrobci a čísle limitované edice.

Podrobněji o hodinkách

Finální vzhled

Výsledkem našeho společného snažení jsou letecké hodinky Helveti H02 podle vzoru B-Uhr A-Muster. Jsou osazené automatickým strojkem japonské produkce Seiko NH35 s 24 kameny, který pracuje na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu, má funkci hackingu (zastavením chodu sekundové ručičky při vytažení korunky), rezervu chodu 41 hodin a obousměrný nátah.

Strojek je zasazený v bronzovém pouzdře (bronz CuSn6). To je typické svým patinováním v čase. Patina se však dá vyčistit, takže můžete hodinky udržovat ve stavu nových. Zajímavé bude sledovat, jak se chová bronz CuSn6 oproti CuSn8, který byl použit na první verzi hodinek H01. Můžu vám slíbit, že budu v průběhu času sledovat rozdíly, jak tyto 2 materiály patinují.

Pouzdro má rozměr 42mm (s korunkou 46,5mm), výšku 12,5mm a Lug-to-lug rozměr je 48mm. Hodinky by tak měly sedět na většině zápěstí. Váha je 84 g a patří tak k lehčím hodinkám. 

Černý číselník má žlutě vyvedené indexy a ve výseči 1.-13. minuty jsou indexy červené. Číselník kryje safírové sklíčko s antireflexní úpravou. V noci oceníte velmi silnou luminiscenci Super Luminova C3. Hodinky nejsou opatřeny datumovým okénkem, které tak nikoho neruší a číselník působí čistým dojmem. 

Spodní strana hodinek je uzavřena ocelovým dýnkem s údaji o hodinkách (číslo limitované edice, voděodolnost, materiál sklíčka, údaje o výrobci, zemi původu a naše logo).

Voděodolnost hodinek je dostačujících 200m pro plavání či lehké potápění. Zvýšenou voděodolnost zajišťuje mimo jine šroubovací korunka, která je signovaná našim zjednodušeným logem.  V případě vodních radovánek doporučujeme hodinky „přezout“  na NATO nebo silikonový řemínek, protože kůže by ve vodě zbytečně trpěla. 

Řemínek je kožený, ručně šitý a opatřený bronzovou sponou, která je uchycena stěžejkou. Těsně nad trnem spony je rovněž umístěno naše logo. Šířka řemínku je 22 mm. Součástí balení je navíc náhradní řemínek v černé barvě. Finální verze řemínku bude opatřena rychlostěžejkami.

Parametry ve zkratce:

  • materiál pouzdra: bronz CuSn6,
  • pouzdro: 42 mm x 12,5 mm (lug-to-lug 48 mm),
  • sklíčko: safírové s antireflexem,
  • voděodolnost: 200 m (šroubovací korunka),
  • strojek: Seiko NH35,
  • váha: 84 g,
  • plné zadní dýnko (ocel).

Něco navíc

Abychom měli z projektu ještě větší radost, zabalili jsme hodinky do praktického koženého cestovního pouzdra (vyrobeno v ČR), které může sloužit pro přenos až 3 hodinek. V pouzdře dále najdete náhradní řemínek (černá kůže), vystěžejkovávač a letecký přívěsek na klíče s nápisem „Remove before flight“. 

Poslední drobností pro naše zákazníky je model letadla Junkers Ju-52, který dokresluje celou skládanku. Pilotní hodinky, značka Junkers a model letadla Junkers. Na přání společnosti Junkers jsme nakonec zvolili dopravní letadlo Ju-52 D-AQUI Lufthansa. A to proto, že Hugo Junkers byl zásadně proti dodávání letadel pro vojenské účely. Když se nacisté v 1933 dostali k moci, tak požádali Junkerse o pomoc ve znovuvyzbrojení Německa. Když Junkers odmítl, nacisté odpověděli tím, že jej v roce 1934 uvěznili. Zemřel doma roku 1935 během vyjednávání vzdát se zbývajících podílů a zájmů ve společnosti Junkers. Značka tak chce ctít postoj Hugo Junkerse a odkazovat pouze na nebojové letouny, vyráběné za jeho života.

Součástí balení je: 

  • hodinky Helveti H02,
  • kožené cestovní pouzdro na hodinky a příslušenství,
  • náhradní řemínek (černá kůže), 
  • vystěžejkovávač,
  • přívěsek „Remove before flight“,
  • model letadla Junkers JU 52
  • a český návod k hodinkám.

Sentimentální hodnota

Stejně jako u minulé limitované edice platí, že hodinky pro nás mají vysokou citovou hodnotu, kdy hodinky odkazují na 13 let naší firmy v hodinářském oboru. Budou tak sloužit jako upomínkový předmět několika kolegů a následně také vás, našich věrných zákazníků. Chtěli jsme vytvořit hodinky, které bychom sami velmi rádi nosili a to s důrazem na dostupnou / odpovídající cenu. 

Předobjednávky a výběr konkrétního čísla

Aktuálně přijímáme předobjednávky. Máte možnost být u toho první a ulovit si číslo, o které stojíte. Předobjednávka není závazná a kdykoliv je možné ji zrušit. Výhodou předobjednávek je výhodnější cena o 1000 Kč. Hodinky H02 pořídíte za 18990 Kč (VIP zákazníci dokonce ještě podstatně levněji). V době, kdy obdržíme od výrobce všechny vyrobené kusy, bude cena hodinek 19990 Kč.

V případě, že byste chtěli konkrétní číslo limitované edice, můžete si jej vybrat přímo na našem eshopu (roletka s čísly u produktu – viz náhled níže) nebo rezervovat telefonicky (+420 774 272 737). Do prodeje jsme uvolnili i velmi atraktivní čísla 1, 13 a 50. Ovšem u nich jsme zvolili o 1000 Kč vyšší cenu, protože v případě nezájmu z vaší strany si je rádi necháme jako součástí historie firmy v naší sbírce.

Výběr konkrétního čísla limitované edice Helveti H02

Kdy budou?

Junkers nám slíbil dodání hodinek koncem března 2024. O průběhu vás samozřejmě budeme dále informovat.

Můžu je vidět?

Ano, disponujeme 2 prototypy s první verzí číselníku. Ty si můžete u nás na prodejně vyzkoušet, prohlédnout a případně zkritizovat, proč jsme nešli touto cestou 🙂 Na dodání finální verze hodinek s novým číselníkem aktuálně čekáme.

Tak co na to říkáte? Líbila se vám více původní verze nebo jste také fanoušek spíše té nové? Zaujaly vás hodinky?

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Limitovaná edice Helveti H02

  1. Přeji pěkný den. Tak jak uvádíte v popisu, i já se přikláním k jednoduchým liniím. Tady jsou – ladící, funkční, přirozeně na sebe navazující jednotlivé prvky. Jediné, co je jako by „zdobně funkční“, tím prvkem je korunka. Letecké hodinky, k nim byla z hlediska funkčnosti dávána větší, pro možnou manipulaci v rukavicích. Neimitovala „drahokam“, nesnažila se uvést hodinky mezi šperky. Tento detail mě přes prvotní zájem odradil, byť naopak pro jiné bude právě tato součást zajímavá a zhodnocující hodinky jako celek

    • Zdravím vás, Mirku,
      jsem rád, že máte také zálibu v jednoduchosti a čistotě číselníku 🙂 Chápu i to, že se vám „diamantová“ korunka nemusí líbit. Bohužel každému se do vkusu trefit nemůžeme a někdy je to holt risk. Ale na funkci to nemá vliv a v rukavicích se hodinky ovládají díky korunce skvěle.. vyzkoušeno za vás 🙂
      Mějte se hezky a zachovejte nám přízeň. Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *