Ve znamení neomezených možností: Citizen Series 8 Automatic 

Japonský Citizen je známý a oblíbený především díky svému inovativnímu pojetí hodinového strojku se solárním dobíjením Eco-Drive. Je ale škoda nechat tuhle více než stoletou manufakturu pouze v mezích této kategorie. Není to tak dlouho, kdy Citizen představil veleúspěšný model Tsuyosa Automatic, který se stal v podstatě bestsellerem a v současné době je nabízený v bezpočtu barevných variant.

Citizen zkrátka umí vyrobit solidní hodinky za rozumnou cenu, stejně tak ale umí vyrobit hodinky v té nejvyšší možné kvalitě. A o takových bude dnes řeč. Nabízí je totiž ve své modelové řadě s názvem Series 8 Automatic, kde se na osmičku dá pohlížet jako na symbol nekonečna ∞ a tedy neomezených možností, kam se lze i v hodinařině dostat.

Obsah recenze

Japonská specialita novinkou v ČR

První model ze Series 8 spatřil světlo japonského světa v roce 2008. Záměrně píši japonského, protože modely z této privilegované řady byly určeny výhradně pro tamní trh. Často se můžete setkat s označením JDM neboli Japan Domestic Market. Až později bylo možné oficiálně modely zakoupit v jiných lokalitách a nejinak tomu je na našem webu.

Vybírat můžete celkem ze sedmi modelů, z toho dva jsou pro mě naprosto jedinečné svým vzhledem. Stačí si pouze vybrat ocelovou variantu a nebo tu s černou PVD úpravou. Já osobně volím tradiční nerezovou ocel, protože díky ní krásně vynikne specifický tvar pouzdra a zároveň i ciferník, který je zde opravdu hraje hlavní roli.  Ale hezky popořadě. 

Putování z pouzdra na ciferník

Osmihranné pouzdro je plné ostrých linek zpracovaných do absolutního lesku a nebo jemného brusu. Vaše oko pak do prostoru ciferníku navede jednoduchá leštěná luneta. A když přejdete tu, začnou se dít věci…

Netradiční ciferník je totiž složený ze tří vrstev.

  • Neviditelná vrstva je z oceli.
  • Druhá vrstva je tvořena perleťovým dekorem tzv. mother of pearl
  • a na ní je pak položena černá ocelová mřížka s trojúhelníkovým dekorem, přes který prosvítá nespočet barevných tónů perleťové vrstvy.

Barevné spektrum a intenzita záleží na okolním světle a dívat se ní dá téměř pořád. To by samo o sobě úplně stačilo, ale Citizen tu jde ještě dál a nabízí další prvky, co hodinky posouvají do vyšších pater.

Aplikované indexy s precizním a tenkým zakončením směrem do středu ciferníku. Krásně tvarované ručky, jejichž design je v naprostém souladu s ostrými hranami pouzdra. Po tomto výčtu pak vnímám safírové sklo s antireflexní vrstvou jako naprostou samozřejmost. To vše je zpracované tak poctivě a precizně, že se to skoro vymyká dané cenové kategorii

Ještě jeden popis, tentokrát víc při zemi

Preciznost zpracování potvrzuje i ocelový náramek s články ve tvaru H. Krásně sedí na ruce, ještě lépe ale navazuje na nožky samotného pouzdra, co se svými 40 mm průměru padne na každé pánské zápěstí. Velikost hodinek je na spodní hranici nejobvyklejšího rozměru a nese se tak na současné vlně zmenšování pouzder.

Šroubovací korunka hodinek je z obou stran krytá vystupujícími hranami pouzdra. Díky tomu vypadají hodinky na první pohled mohutněji, ale po nasazení na zápěstí jsou všechny obavy pryč. Svoji roli sehraje i druhý rozměr lug-to-lug, který je totiž sympatických  48 mm. Stejně jako korunka, ani nožky nevyčnívají a celé hodinky tak působí velmi kompaktním dojmem, což by z předchozího popisu vůbec nemuselo plynout.

Základní technické parametry

  • Pohon: Automatický in-house Citizen 0950
  • Materiál pouzdra: ocel (černá varianta ocel s PVD)
  • Sklíčko: safír
  • Hmotnost: 165 g
  • Voděodolnost: 100 m
  • Funkce: datum, hacking,
  • Odolnost: Citizen Parashock (zvyšuje odolnost strojku vůči nárazům a otřesům), zvýšené odolnosti strojku vůči magnetickému poli (16000 A/m – více než 3násobek běžných hodnot)

A na závěr sestup do in-house nitra hodinek

Ocelové dýnko hodinek s absencí výrazné grafiky je také šroubovací a hodinky nabízí 100M voděodolnosti postačujících na v podstatě jakýkoliv běžný kontakt s vodou i nějaké to plavání navíc.

Na závěr si nechávám samotný in-house kalibr Citizen 0950, který nabízí zvýšenou odolnost proti magnetismu a parádní odchylku -5 až +10 sekund za den. Mé zkušenosti mi však napovídají, že to s přesností bude ještě o něco lepší – Japonci mají tendenci udávat raději přísnější parametry a samotná odchylka pak často bývá v mantinelech chronometru. Rezerva nátahu nabízí standardních 48 hodin. Zase další osmička v údaji 😉.

Shrnutí expedice po nekonečné krajině Series 8

Co na ně říct?

  • Sportovní.
  • Robustní.
  • Originální.
  • Cenově dostupné.

Tyto hodinky všechno z toho naplňují a vedle velmi kvalitního zpracování vám určitě zajistí wow efekt v podobě mother-of-pearl číselníku, který – jak vidíte, opravdu není předurčen výhradně pro dámské hodinky. Věřte mi, tyhle hodiny se povedly! V Helveti jsou k dostání za 32 900,- v ocelové variantě a za 35 700,- s černou PVD úpravou.


Přehled kompletní modelové řady Series 8

Modelová řada Citizen Series 8 obsahuje 3 verze. Kromě výše popisované Citizen Series 8 Automatic se strukturním číselníkem tu najdete ještě o něco civilnější ocelovou verzi Citizen Series 8 Automatic s klasickým černým nebo sunburst modrým ciferníkem (oboje za 25 700,-).

O něco samostatnější verzí jsou pak Citizen Series 8 GMT Automatic s true GMT (více o tématu true a false GMT zde) s pepsi, nebo modro černou lunetou za 32 900,- a zlatá limitka Citizen Series 8 GMT Automatic Limited Edition za 35 900,- v počtu 1 300 s pro celý svět a nádhernou strukturou ciferníku připomínající krystalky ledu. Series 8 GMT mají díky lunetě o milimetr větší pouzdro (41 mm) a o téměř 2 mm vyšší pouzdro (13,5 mm).

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *