Hodinky měsíce června 2021

Zdravíme všechny hodinkové nadšence u červnového dílu seriálu Hodinky měsíce od Helveti.cz! Ať už tento článek čtete v kanceláři místo práce, na zahrádce u piva, v Praze nebo Ostravě, doufáme že vám udělá radost a třeba inspiruje k výběru dalšího kousku do sbírky.

Dnes pro vás připravil náš přední autor Jiří Bareš souboj dvou japonských magnátů – Citizenu a Seika. Kromě země původu dnešní hodinky spojuje ještě jedna věc – oboje jsou dokonalé pro potápění, čili mají voděodolnost do 200 metrů. Myslíme si, že v létě, kdy všichni rádi trávíme čas u vody, jsou takové hodinky zcela aktuální.

Po přečtení článků bychom vás chtěli pozvat do komentářů – rádi si přečteme, co si o vybraných hodinkách myslíte, jak vůbec vnímáte články z rubriky Hodinky měsíce, a co byste ještě rádi viděli na blogu!

Seiko Sumo SPB181J1 PADI Special Edition

Ať chceme, nebo ne, kvapem se nám blíží léto a proto není od věci podívat se po pořádných potápkách. Většina z nás se s nimi sice podívá maximálně k rybníku, nebo s nimi absolvuje mořské dobrodružství v podobě přechodu z ručníku do vody a zpět, ale to neznamená, že dobré potápěčské hodinky nemohou pořádně zpříjemnit léto!

Dlouhodobá spolupráce značky Seiko s profesionální asociací potápěčských instruktorů PADI přináší už léta povedené verze potápokových modelů v Pepsi barvách. Naposledy mi do oka padly hodinky Seiko Sumo SPB181J1 PADI Special Edition, které do této kategorie spadají. 

Pojem “Seiko Sumo” není třeba hodinkovým fanouškům představovat. Jedná se o plnokrevné potápky, které si svojí přezdívku vysloužily zcela po právu svojí robustností. I přes svých 45 mm v průměru a výšku 13 mm jsou dle mého názoru pohodlné a velmi dobře nositelné (na mojí ruce o obvodu 18 cm). To hlavně díky zaobleným nožkám, díky kterým velmi dobře sednou na ruku. K hodinkám mi sedí také ocelový náramek, který má sice šíři 20 mm, ale s celkovým zaobleným provedením hodinek jde dohromady. 

Modro-červená “Pepsi” luneta ve mě evokuje léto, proto jsem z modelů Sumo vybral jako letního favorita právě tuto verzi (i když zelená varianta Seiko SPB103J1 se mi také hodně líbí). Celkově mě model Sumo přitahuje tím, že je bezstarostným letním modelem. To zajišťuje voděodolnost 200m, safírové sklíčko, nebo velmi pohodlná šroubovací korunka na pozici 4. hodiny. Jako snad u všech hodinek s datumovkou i zde její přítomnost pochválím, ovšem k dokonalosti chybí, aby byla provedena v inverzních barvách – tedy černé pole a bílá číslice. Na druhou stranu takto trochu vyvažuje index na pozici deváté hodiny, takže nepůsobí až tak rušivě.

Není žádným tajemstvím, že na Seiku obdivuji jeho vlastní in-house strojky a to i v nižších cenových relacích. Ani u tohoto modelu tomu samozřejmě není jinak. Výhodou strojku 6R35 je však rezerva chodu 70 hodin, což je značné přilepšení oproti cca 40 hodinám u většiny mechanických strojků. Tento strojek dále disponuje kromě automatického nátahu také možností manuálního nátahu, což osobně nepovažuji u strojů Seiko za příliš důležité. Díky systému automatického nátahu “Magic Lever” mají totiž strojky Seiko velmi efektivní automatický nátah, takže jsem u nich snad nikdy nepocítil potřebu natahovat je ručně 🙂 Osobně vítám také funkci “hacking”, tedy zastavení sekundové ručky při nastavení času.

Pro jistotu pochválím také perfektní luminiscenci, která je pro potápkové modely Seiko už tak nějak samozřejmostí:-) Jsem přesvědčen, že kdo zvolí na léto Seiko Sumo SPB181J1 PADI Special Edition, nebude litovat!

Klady:

  • atraktivní barevné “Pepsi” provedení
  • voděodolnost 200m
  • safírové sklíčko
  • i přes robustní pouzdro pohodlné
  • rezerva chodu 70 hodin
  • výborná luminiscence

Zápory:

  • snad jen datumovka s bílým polem
Seiko Sumo SPB181J1 PADI Special Edition

Citizen Promaster Diver BN0158-18X

Už u dražší varianty hodinek měsíce jsem se zaměřil na letní potápkový model a u toho zůstaneme také u levnější varianty. Toužíte utratit méně peněz a nejste příznivci mechanických strojků, případně hledáte kvalitní quartzový strojek se skvělým poměrem cena/kvalita? Odpovědí může být Citizen Promaster Diver BN0158-18X.

Citizen Promaster Diver BN0158-18X je svěží zelenou verzí populárních solárně napájených potápek Citizen Promaster Diver BN0150-10E. Pokud se jedná o solární pohon Eco-Drive, pak můžeme mluvit o sázce na jistotu a to samozřejmě platí i zde. I když mám obecně raději strojky mechanické, tak je o mě známo, že na soláry od Citizenu nedám dopustit. V případě tohoto modelu mě na první pohled doslova uhodila do očí jeho krásná zelená barva, která navíc hraje odstíny v závislosti na úhlu dopadajícího světla. 

Tyto hodinky si dovedu představit coby letní, bezúdržbový model, který se nemusím bát vzít k vodě. Voděodolnost 200m bohatě postačí na veškeré vodní radovánky a díky již zmíněnému solárnímu pohonu se nemusíte bát nečekaného vybití baterie. U potápkových modelů mám rád korunku na pozici 4 a to především díky pohodlí. To je zajištěno i díky tvaru pouzdra o průměru 44 mm (na mojí ruku o obvodu 18 cm ideál) a také díky pryžovému řemínku, který modelu nepřidává hmotnost navíc.

Na tomto modelu vyzdvihnu slušnou luminiscenci, která k “potápkám” zkrátka patří. Datumovku u hodinek využívám den co cen a tak mě její přítomnost na hodinkách Citizen BN0158-18X samozřejmě těší. Líbí se mi také její citlivé zakomponování do číselníku, kdy dobře ladí s bílými prvky jako je například armovacím kroužek po obvodu číselníku. Drobná výtka míří na minerální sklíčko – se safírovým bychom už mohli mluvit skoro o dokonalosti, ale za danou cenu (6 500 Kč) je bez problému možné se s tím vyrovnat. 

Hodinkám by také podle mě slušel zelený řemínek, zároveň ale musím uznat, že s černým působí o něco decentněji. Pokud máte rádi pestré barvy, můžete uvažovat také o červené variantě Citizen Promaster Diver BN0159-15X. Nikdy přeci neuškodí trochu si rozjasnit léto 🙂

Klady:

  • svěží zelená barva
  • výborná přehlednost
  • solární pohon Eco-Drive
  • voděodolnost 200m
  • pohodlnost
  • slušná luminiscence

Zápory:

  • minerální sklíčko
Citizen Promaster Diver BN0158-18X

Autor recenze: Jiří Bareš

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Hodinky měsíce června 2021

  1. Dobrý den, mám Suma v zelené variantě a potvrzuji, že jsou to moc dobré hodinky ve všech směrech. Jediná „nevýhoda“ je, že luneta snadno chytá patinu. U Padi edice se mi líbí index na třetí hodině. Zaujalo mě co píšete o natahování. Taky jsem měl za to, že když hodinky nosím denně a mám dost pohybu, tak není důvod používat manuální nátah. V autorizovaném servisu mi teď bylo doporučeno, že by se měly ručně natahovat každý den. To mě trošku zaskočilo, spíš jsem se setkával s opačnými názory. Co si o tom myslíte Vy, měly by se občas natáhnout i manuálně? Je to pro strojek lepší? Díky.

    • Dobrý den, Honzo,

      děkuji za váš komentář.
      Patinou myslíte, že se na lunetě „chytají“ otisky prstů? To je velmi častý jev a nic moc se s tím nedá dělat. Chytá-li luneta oděrky, tak i to je bolest, která přichází s nošením hodinek při hrubším nebo necitlivým zacházením.
      S ručním nátahem je to komplikovanější (respektive názory se různí). Pro rozejití hodinek není od věci korunku použít. Pro dotažení, aby byl nátah plný a hodinky vydržely v běhu přes víkend to také dává smysl. Ale dělat to každý den „pro jistotu“ nám přijde zbytečně. Abych citoval kolegyni: „Co na to pak říká odlučovač?“ .. ale nejsme odborníci a pokud to tvrdí autorizovaný servis, neradi bychom tuto informaci rozporovali.
      Zdraví, Jiří Štencek

      • Dobrý den, s tou lunetou to samozřejmě byla trochu nadsázka a ano, myslel jsem tím, že je náchylnější k poškrábání. Je to o (ne)šikovnosti uživatele, například já jsem první patinu získal, když jsem strčil ruku mezi stěnu a gauč, abych vytáhl šňůru ze zásuvky. Nic hrozného, na první pohled si menšího škrábance nikdo ani nevšimne, zkrátka, první škrábanec je nejhorší 😉 . Vystihl jste to přesně, je to bolest, která k nošení hodinek patří a hodinky se mají nosit a ne ležet v šuplíku.

        • Jsem rád, že to tak také berete 🙂 Samozřejmě, že u některých hodinek pak takové vzpomínky bolí více a u některých méně. Přeji, ať máte těch známek nošení na hodinkách co nejméně.

          Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *