Hodinářská akademie: Sekundová ručka nelícuje s indexy

Jak to vypadá, když sekundová ručka nelícuje a lícuje s indexy

Zákazníci se na nás často obrací s dotazem, zda je normální, že sekundová ručka na jejich hodinkách nelícuje s hodinovými indexy. V závěsu za tím jsou samozřejmě dotazy, zda je možné s tímto jevem něco dělat. V dnešním článku se celou věc pokusím vysvětlit a navrhnout možná řešení, alespoň co se Helveti týká.

Obsah článku

Jedná se o závadu?

Pokud i vy máte hodinky, jejichž vteřinovka se nepřekrývá přímo s indexy, ale skáče na pozici těsně před nebo za ně, či dokonce mezi ně, věřte, že se nemusíte bát. Vaše hodinky jsou v pořádku. Nelícující sekundová ručka je vlastností strojků, ne jejich vadou. Toto chování hraje u hodinek důležitou roli a je do jisté míry nepostradatelné. Proč si vysvětlíme níže.

Takže jde jen o estetický problém?

Samozřejmě rozumíme tomu, že někomu může nepřesnost sekundové ručky vadit natolik, že jej od nákupu hodinek dokonce odradí. V Helveti takové případy řešíme tak, že vám můžeme nabídnout kontrolu skladových zásob a výběr toho kusu, u nějž ručka na indexy dopadá, anebo se s nimi kryje alespoň v největší části číselníku.

Co způsobuje, že ručka nedopadá přesně na index?

Nelícování sekundové ručky s indexy na číselníku je způsobeno mezerou mezi zuby ozubených kol v soukolí strojku, tzv. vůlí. S touto vůlí se setkáme ve větší či menší míře u všech strojků, jelikož je nezbytná pro jejich správný chod a fungování. Vůle v soukolí hraje u hodinek skutečně velmi důležitou roli.

K čemu je vůle soukolí?

Zjednodušeně lze říci, že jistá vůle je nezbytná pro plynulý chod soukolí, jelikož i přes nastavené normy nemá ozubené kolo dokonalý tvar. Pokud by vůle mezi ozubením nebyla, mohlo by dojít až k zaseknutí celého soukolí. Vůle tedy pomáhá eliminovat vliv případné výrobní odchylky kol a jejich ozubení. Díly v hodinkách navíc nemají všechny přesně stejnou velikost, navzdory velké přesnosti obrábění. Vůle tak zohledňuje i tyto možné nedokonalosti a odchylky.

Toto však není jediný důvod, proč je jistá vůle žádoucí, mezi další důvody lze zmínit:

  • Vůle pomáhá vyrovnávat možnou změnu objemu materiálu způsobenou změnami teplot. Každý materiál má jinou tepelnou roztažnost a reaguje jinak na nízké nebo vysoké teploty. Určitá vůle tak minimalizuje vliv extrémních teplot. 
  • Mírná vůle chrání soukolí a ozubení kol proti vlivu nárazu či pádu hodinek. Pokud by totiž mezi zuby ozubeného kola nebyla žádná mezera, mohlo by dojít k poškození ozubení a hřídele kola při náhlém působení vnější síly, vyvolané například pádem, nebo silným nárazem hodinek.
  • Mírnou vůli se výrobci nesnaží eliminovat také kvůli energetické náročnosti – s menší vůlí se zvyšuje tření a větší tření znamená vyšší nároky na odběr energie a tedy i nižší životnost baterie. Větší tření by se také mohlo projevit na snížené životnosti dílů.
Co způsobuje to, že sekundová ručička nelícuje s indexy: Detail vůle soukolí hodinek.

Jak vůli soukolí na hodinkách poznáte?

Jak už jsem nastínila v úvodu, vůle v soukolí se u chodu vteřinovky může projevovat různě, poznáte ji však vždy velmi snadno.

  • Někdy ručka netrefuje indexy v rámci celého číselníku. V takovém případě by mohlo mírnou korekci zajistit přesazení ručky, věc je však vždy třeba posuzovat individuálně u každého případu.
  • Můžete se také setkat s hodinkami, u nichž v části číselníku ručka skáče přímo na indexy a v jiné části se vychýlí a skáče před, nebo za index.
  • A samozřejmě také s případem, kdy v polovině číselníku ručka skáče před indexy a ve druhé polovině za indexy.
  • Je třeba také zmínit, že jistou roli v tomto případě může hrát poloha hodinek nebo vaší ruky, vliv gravitace a jiných sil aktuálně působících na soukolí.

U kterých hodinek se s projevem vůle setkáte

Ruku v ruce s vlivem gravitace může na chování vteřinovky působit také její vlastní velikost a hmotnost. Již jsme se setkali s tím, že delší a těžší ručky, např. ručky s kapslemi tritia, mohou navíc vykazovat při posunu malý záchvěv.

Prakticky u každé značky se najde kus, jehož vteřinovka bude skákat mimo zaznačené indexy. Tento neduh může trápit nejlevnější hodinky, stejně tak ovšem kousky věhlasných značek za desetitisíce korun. Ano, setkáte se s ním u Omegy, Longinu, Breitlingu, Tag Heueru, stejně tak ani Grand Seiko nemusí mít vždy sekundovou ručku přesně zarovnanou s indexy. Za své hodinky, ať už spadají do jakékoliv kategorie se tak rozhodně nemusíte stydět.

Protože jsou si značky této vlastnosti vědomé, můžete se přímo na stránkách některých z nich setkat s vysvětlením tohoto chování, viz např. stránky značky Tag Heuer:

Sekundová ručička nelícuje s indexy

Nemějte obavy, pokud sekundová ručička vašich hodinek není zarovnána se značkami na ciferníku. Je to normální a je to způsobeno vůlí potřebnou pro správnou funkci hnacího soukolí. Můžete si všimnout jisté úrovně bočního chvění pro každý druhý impuls.

Převzato a přeloženo z: https://faq.tagheuer.com

Nebo celý dokument na stránkách značky Citizen (dokument je dostupný v japonštině, odkaz směruje na překlad). Zde vidíte obrázky ilustrující některé souvislosti.

Je u některých hodinek výskyt projevu vůle menší?

Některé značky se vůli v soukolí a z ní plynoucí nelícování ručky snaží eliminovat přídavnými zařízeními, úpravami strojku. Zůstaneme-li však u běžných hodinek a v rámci naší praxe z prodejny Helveti, měli jsme možnost vypozorovat, že s menšími projevy se setkáte u hodinek s malými a lehkými ručkami a nelícováním také méně trpí japonské značky (hodinky s japonskými strojky). Upozorňujeme však, že to nemusí být pravidlo.


Kde se naopak s tímto jevem vůbec nesetkáte, jsou mechanické hodinky, jejichž vteřinová ručka se pohybuje plynulým chodem a s jistotou tak trefí každý index. 


Co se s tím dá dělat?

Na rovinu? Ve většině případů nic. Pouze v ojedinělých případech může pomoci zmenšení přesazení sekundové ručky, to ovšem pouze v případech, kde ručka míjí index po celém obvodu číselníku stejnou měrou. Nepomůže tedy tam, kde ručka v části číselníku dopadá přímo na index a v části mimo. Pokud dokážete s touto „nedokonalostí“ svých hodinek žít, asi bychom vám doporučili, abyste hodinky nechali být a ušetřili je zbytečného otevírání pouzdra a vyjímání stroje, přestože za servisní centra, s nimiž spolupracujeme, se můžeme plně zaručit.

Pokud víte, že se s tímto projevem nesmíříte, v Helveti nabízíme už výše zmíněnou nabídku, kdy pro vás rádi porovnáme všechny naše skladové kusy a vybereme pro vás ten, u nějž je projev vůle nejmenší. Při osobní návštěvě na prodejně vám mezi skaldovými kusy dáme samozřejmě rádi vybrat osobně.

Další možnosti jsou:

  • pořízení hodinek bez vteřinové ručky,
  • výběr hodinek bez hodinového, popř. minutového značení na ciferníku,
  • případně zvážení nákupu mechanických hodinek, u nichž je projev vůle soukolí schovaný za plynulý chod vteřinovky.

Pokud nedokonalost v podobě nelícující vteřinovky s indexy dokážete svým hodinkám odpustit, jen dobře. Pak vám totiž nemá co zkalit radost z jinak perfektně fungujících a pro vás dokonalých hodinek. Je třeba brát na vědomí, že vůle v soukolí je u hodinek do jisté míry nepostradatelná. Tato „vada“ je čistě kosmetická, nemá vliv na chod ani jeho přesnost. Navíc se může projevit u nejlevnějších hodinek, ale i u dražších hodinek.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše vlastní zkušenosti se sekundovou ručkou v komentářích.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

8 komentářů u “Hodinářská akademie: Sekundová ručka nelícuje s indexy

  1. Děkuji za vysvětlení. Potvrzuji. Všiml jsem si na quartzových hodinkách Zeppelin se strojkem Ronda, s chronografem. Centrální vteřinovka se chová přesně jak je popsáno, a v nulové poloze se nekryje s indexem na dvanáctce. Ne o mnoho, asi o třetinu vteřiny.

    Mám otázku, vyplatilo by se ji přesadit? Anebo radši nesahat?
    U druhých Zeppelin v nulové poloze sedí přesně.
    Při spuštění stopek, nepravidelná odchylka sice znepříjemňuje odečet, ale je napřed nejvýš o půl vteřiny, nebo přesně na indexu. Stačí o tom vědět.
    Naproti tomu centrální ručička u levného quartzového chronografu Seiko (měření po dvacetině vteřiny) skáče přesně po indexech.
    Výdrž baterky je přibližně stejná.

    • Dobrý den, pane Kamile,
      já osobně jsem spíše pro nezasahování do hodinek (je vždy zdrojem nějakého dalšího problému). Ale pokud vám to nedá spát a odchylka je zásadní, může se hodinář / servis o přesazení pokus a stav vylepšit.
      Pokud ale mluvíte o chronografem, které mají velkou stopovací ručičku, tak ta je možná seřídit pomocí kalibrace strojku. Třeba se vám díky tomu podaří ručku vycentrovat přesně na index. Zkuste tento postup: https://www.helveti.cz/serizeni-chronografu
      Zdraví, Jiří Štencek

  2. Pěkný článek. Dík za přehledné shrnutí.
    Jen bych dodal, že některé strojky mají kalibr navržen tak aby se vůle v soukolí neprojevovala. Ale to jde potom o speciální řešení se kterým se nestekáváme v levnějších kalibrech. Mám především na mysli mechanismus jako mají například kalibry Seiko 9F nebo Rolex 5035

  3. Bohuzel je to tak i u drahych hodinek.Vcera jsem to videl i u Grand Seika GMT LE v cene 134tis.To je ostuda.Druhe v cene 83 tis licovali perfektne.Jistota licovani je treba u G Shocku 2040 LE a serie 3000.Tam je to s chirurgickou presnosti.Otestovani na 5 hodinkach vedle sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *