From Berlin with love, aneb mladá německá značka FineWatchesBerlin

Název značky a její podtitul shrnují to podstatné – emoce, odkaz na design, historii, lásku k hodinařině… Těmito slovy se dá popsat vše, co stálo za zrodem značky FineWatchesBerlin. Historie této mladé Berlínské značky se začala psát v roce 2017, kdy se Wilfried Liefer a jeho dcera Mia Phyllis Liefer definitivně rozhodli, že je čas dlouho odkládanému projektu vdechnout život. Samotná značka vznikla jako pocta jejich domovskému městu, Berlínu. Městu, které je dle jejich slov jedním z nejkrásnějších a nejrozmanitějších měst na světě, což vysvětluje i onen dovětek značky – From Berlin with love. Zda se jim projekt povedl, můžete sami zhodnotit na dvou modelech, které si v dnešní recenzi prohlédneme blíže.

Obsah článku

Když už jsme u těch poct a odkazů – hned při prvním pohledu na modely hodinek, o kterých dnes bude řeč, jsem si vzpomněl na Bauahus. Stopy tohoto uměleckého směru, který v roce 2019 slavil své stoleté výročí, jsou totiž ihned patrné. A k Německu to tak nějak patří, odkud jinud by měly být hodinky, které jsou vytvořeny v designu školy Bauhaus, která se proslavila mimo jiné skloubením umění a řemesla… A jelikož jsou barvy dnes v módě, tahle značka z Berlína na ně ve svých produktových řadách spoléhá. Tak se pojďme podívat na jednotlivé modely hezky z blízka.

HansaViertel Yellow #4

Tohle jsou hodinky na léto nebo na upoutání pozornosti. První tvrzení je moje domněnka, založená na zářivé barvě, to druhé je pak fakt ověřený při nošení v mém okolí 🙂 . Ať už šlo o lidi z branže, nebo o ty, které svět hodinařiny tolik nepoznamenal – obě skupiny se jednoznačně shodly, že barvy jsou cool.

Pouzdro je velmi jednoduché, až strohé, ale to tak nějak k Bauhausu patří. Svými 40,5 mm nabízí dostatečnou plochu pro přehledný a dobře čitelný ciferník schovaný pod safírovým sklem, který zdobí sytě žlutá barva doplněná o červené akcenty v podobě ručiček, lemování indexů, linky po vnějším obvodu ciferníku a také pozadí datumovky. Vše je decentní, proporčně jednotlivé tvary společně hezky ladí. Není potřeba vymýšlet víc – vše je naprosto funkční, esteticky čisté. Ciferník není zbytečně zahlcený informacemi, jak to někteří výrobci dělají. Najdete na něm jen logo FWB a modelové označení.

Logo a označení je provedeno v souladu s povrchovou úpravou pouzdra, tedy evokuje leštěnou ocel. Pro upřesnění máme pouzdro z 316L oceli a je velmi decentní. Slovy matematika pouzdro o 2 mm převyšuje plochu ciferníku. Z něj vystupují nožky, které jsou opět poplatné stylu umělecké školy Bauhaus. Jsou jednoduché, mírně přihnuté pro lepší kopírování zápěstí, plní svůj účel a vejde se mezi ně 20 mm široký řemen. Mají navíc modřené dekorativní šroubky, což je hezký detail, který ladí se šroubky použitými v samotném strojku hodinek.

Korunka hodinek je provedena také lehce netradičně, v designu loga značky a modrém provedení. Korunka má díky vroubkování příjemný úchop.

Kožený, ručně šitý řemen mě opravdu zaujal. Je sladěný s barvou ciferníku, takže žlutá  kůže je doplněná o červené prošívání a ze spodní strany je tomu naopak. Plochy blíže ciferníku pak ještě zdobí embosovaná loga FWB. Tady si někdo hezky pohrál! Řemen jako takový je opravdu poctivě zpracovaný a mám dojem, že vydrží dlouho. 

Uvnitř hodinek pak tiká automatický stoj od Miyoty, konkrétně model 8315. Nabízí rezervu velmi solidních 60 h při plném natažení hodinek, samotný rotor je pak dekorován logem manufaktury a textem, který tento brand symbolizuje: „From Berlin With Love“. A nebojte, to vše není schované, vše je hezky vidět dýnkem s průhledem, které drží šestice šroubů.

Pro úplnost výčtu vlastností hodinek ještě doplním, že indexy i ručky jsou obdařeny luminiscencí a nabízí velmi překvapivých – a o to více potěšujících 100 m voděodolnosti

Komu padnou jako ulité?

Hodinky díky svým 75 g na ruce téměř nezaregistrujete. Řemínek potřebuje nějaký čas, aby kůže hezky změkla, ale právě kůže dodává ten komfortní pocit při nošení. Průměrem jsou na moji ruku s obvodem zápěstí 18 cm naprosto akorát a díky výšce 11,4 mm a také designu, který je řekl bych univerzální pro spoustu příležitostí, nemají problém ani s košilí. Tyhle hodinky ale nechtějí být schované, chtějí naopak neustále křičet do světa: „Hej, my jsme tady, koukni se!“, a to se jim daří.

Jo, abych nezapomněl, název modelu je odkazem za berlínskou čtvrť HansaViertel. Ta byla během 2. světová války mohutně bombardována a z původní vilové oblasti se 343 budovami jich vydrželo pouze 43. V šedesátých letech pak došlo na revitalizaci čtvrti v duchu moderny. Obnova byla svěřena světovým architektům, mezi které patřil i Walter Gropius, zakladatel školy Bauhaus. Kruh se hezky uzavírá.

Teufelsberg White #2

Druhý model nenabízí tak syté barvy, ale to není důvod ho hned zavrhnout. Je decentnější a přitom pořád originální. Při pohledu na oba modely jasně vidíte designovou linku manufaktury. Na první pohled zaujme mimostředná vteřinovka s červenou ručkou. Tuhle funkci umožňuje trochu jiný strojek od Miyoty – model 8218, který je rovněž automatický, ale nabízí standardních 42 h rezervy chodu.

Indexy včetně ručiček jsou provedeny v řekněme decentních odstínech modré barvy a důležité pozice z hlediska času zde obsadily číslice.

Řemen hodinek je laděn podobně decentně, ale ve stejné kvalitě kůže i zpracování. Hnědou barvu zdobí modré prošívání a světlá spodní strana řemenu. Jinak je zde vše stejné, jak v případě modelu HansaViertel. Nechci tento model upozadit, zaslouží si stejnou pozornost jako ten první, ale parametry, až na voděodolnost (pouze 50 m), jsou stejné.

Raději je dám na zápěstí a napíšu dojmy z tohoto pohledu. Jestli první model je tím letním pohodářem, Teufelsberg je zase tím, který vám může dělat společnost celý rok. Ať už si vezmete hodinky ke košili na obchodní jednání, sportovní sako, nebo třeba jen polo tričko nebo svetr, budou s vámi ladit.

Abych nezapomněl na odkaz z názvu hodinek, tak vězte, že Teufelsberg je známý berlínský kopec, který byl vytvořen z válečných trosek a na kterém měla v období studené války umístěné radary americká armáda.

Extra bonus na závěr

Co mají oba modely ještě společné je jejich výbava. Pokud se pro jeden z nich rozhodnete, tak vedle hodinek navíc získáte ještě další kožený řemínek – Teufelsberg, nebo nylonový nato strap – HansaViertel. Vzhledy alternativních řemínků nebudu záměrně prozrazovat, ať máte nějaké překvapení. Oba se nesou v duchu značky a jsou velmi dobře sladěné s jednotlivými modely.

Díky rychlostěžejkám se dají řemínky snadno měnit bez použití nářadí. Jako bonus v případě žlutého modelu obdržíte praktické cestovní kožené pouzdro na hodinky a náhradní řemen a ty decentní z této dvojice budou zabaleny v sympatickém bambusovém boxu, jež se zavírá na magnet. 

Co na značku říkáte vy?

V průběhu roku se potkáváme se zajímavými značkami a vybíráme, které z nich bychom do portfolia Helveti zařadili. Několik německých značek už máme – Boccia Titanium, Iron Annie, Junghans, Junkers, Laco, MeisterSinger a Zeppelin. Zaujaly vás hodinky od FineWatchesBerlin a ocenili byste jejich dostupnost na Helveti.cz, nebo byste nakonec raději šli do jiných? Svoji volbu nám můžete prozradit v minianketě 👇🏻

Uvítali byste nabídku značky FineWatchesBerlin na Helveti.cz?

Máme zahrnout značku FWB do Helveti.cz?
×
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *