Zajímavá cesta přes Harbour Bridge vede po Mido Multifort 20th Anniversary

MIDO se často inspiruje v oblasti architektury. Hodinky MIDO Multifort 20th Anniversary (dále už jen MIDO Multifort) jsou dedikovány významné australské památce, mostu Sydney Harbour Bridge, jehož vyobrazení najdeme na číselníku i na dýnku. Na vašem zápěstí se díky této limitce bude vyjímat jeden skvost vedle druhého. Jak se podařilo atmosféru sydneyské památky přenést na ciferník a jestli je tato hodinková limitovaná edice důstojnou připomínkou jedinečnosti vzpomínané technické stavby, se pokusíme odkrýt v dnešní recenzi.

Značka MIDO byla založena v krásně zapamatovatelném datu 11.11.1918 ve městě Biel. Název MIDO pochází ze španělštiny a znamená „já měřím“ – u MIDO jde samozřejmě o měření času. Mnoho dalších zajímavostí z historie firmy MIDO najdete ZDE.

Obsah recenze

Jak může souviset architektura s hodinářstvím

Pár slov o zmíněném mostu pro ty, kteří nejsou odborníky na australskou architekturu. Most Sydney Harbour Bridge byl dokončen v roce 1932, což se odráží v celkovém počtu kusů limitované edice hodinek MIDO Multifort. Není to žádný drobeček, ale monumentální stavba. Jde o nejvyšší obloukový ocelový most, jehož nejvyšší bod sahá až do výšky 134 metrů nad vodní hladinu. Celková délka mostu je úctyhodných 1 149 metrů. Také šířka 48,8 metrů není rozhodně zanedbatelná. Poslední zajímavostí je použití 6 000 000 nýtů, z nichž ty největší mají hmotnost 3,5 kilogramu. Jde zkrátka o úžasnou technickou záležitost, která vás fascinuje při každém pohledu a která odolá času a jen tak snadno nezastará.

Zdroj fotografie Wikipedia.org

Od obřích součástek k těm nejmenším, hodinkovým

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli, na jejímž povrchu se střídají broušené (matné) a leštěné (lesklé) oblasti. Rozdíl v povrchové úpravě je patrný zejména při pohledu zblízka a oživuje povrch líbivými kontrasty za různých světelných podmínek:

Sklíčko

Přední strana hodinek je kryta safírovým sklem, které mírně vystupuje nad lunetu a tím jí svou tvrdostí poskytuje výtečnou ochranu před případným poškozením. (více informací o materiálech hodinkových skel ZDE a ZDE).

Od číselníku neodtrhnete oči

Největším lákadlem těchto hodinek ale pravděpodobně bude propracovaný číselník, ze kterého budete nadšení. Hlavní plocha je tvořena svislými ženevskými pruhy, které slouží jako připomínka výztužných ocelových lan, která jsou na mostě Harbour Bridge použita.

Ale to není zdaleka všechno, čím je číselník zajímavý. Hlavní dominantou je věrná silueta mostu, která se rozprostírá mezi indexy čtvrté a osmé hodiny.

Netradiční luminiscence

Velmi příjemným překvapením je to, že silueta mostu je  navzdory černé barvě opatřena luminiscenčním pigmentem. Stačí mírné nasvícení na denním světle a most se při přechodu ze světla do tmy krásně rozzáří:

Na pozici 3 hodiny se nachází funkce ukazatele dne v týdnu a dne v měsíci. Oba věnce (datumový i den v týdnu) na sebe těsně navazují a zobrazují se v jednom okénku.

Tvar indexů se střídá, zatímco ty čtvrťové jsou obdélníkové a zvýrazněné stříbrným orámováním, ty zbylé jsou kruhové s orámováním v barvě číselníku. Ručky jsou správně dlouhé, díky čemuž je odečítání času velmi pohodlné, protože s indexy pěkně lícují.

Dýnko a korunka

Krásně plastické zobrazení mostu najdeme také na zadním víčku (dýnku). Jak napovídá šest drážek po obvodě, je dýnko šroubovací a tudíž zajišťuje bezpečné ukrytí mechanického strojku před vodou a prachem. Voděodolnost tohoto modelu je 100m, zvládne tedy bez problému i delší kontakt s vodou, jako například plavání.

Po obvodě dýnka jsou uvedeny všechny důležité informace, ať již o požitých materiálech, sériovém čísle, vodotěsnosti a také informace o tom, o který kus z limitované edice 1932 kusů jde.

Natahovací korunka hezky padne do ruky a příjemně se ovládá. Má klasický tvar, je opatřená logem a stejně jako luneta je celá leštěná.

Ocelový tah

Důležitou částí hodinek je ocelový náramek, který je také vyroben z nerezové oceli. Zpracování náramku je poctivé, jde o robustní plné články, není to žádné plechové chrastítko.

Spona je motýlová, velmi zdařile integrovaná. Po zapnutí je rozeznatelná pouze podle bočních odjišťovacích tlačítek, což přináší další výjimečný designový prvek do seznamu. Výrobce samozřejmě nezapomněl integrovanou sponu označit svým logem.

Noční světla velkoměsta

Jak již bylo zmíněno, hodinky disponují velmi zajímavou a výraznou luminiscencí. To že se za tmy rozzáří zelená výplň ruček a hodinových indexů asi čeká každý, ale rozzáření komplikované siluety mostu, který je za světla černý, by čekal opravdu málokdo. Tím, že je most zobrazen daleko tenčeji než ručky či indexy, nedochází ke zhoršení přehlednosti při odečítání času za tmy.

Automatický pohon s výdrží 80 hodin

Abychom nezapomněli na to nejdůležitější, co udává hodinkám život: švýcarský automatický strojek označený jako Mido Caliber 80 (základem je ETA C07.621). Strojek pracuje na frekvenci 21 600 polokmitů za hodinu, disponuje 25 kameny a především prodlouženou rezervou chodu 80 hodin, což znamená, že tyto hodinky může jejich majitel klidně odložit na celý víkend bez obavy, že se mu zastaví.

Poslední zmínka bude patřit balení, protože i to se vymyká běžné produkci. V luxusní krabici majitel totiž kromě hodinek samotných nalezne také na sběratelský pamětní medailon, opět s grafikou mostu Sydney Harbour Bridge.

Hodinky pro stavitele všeho druhu

Hodinky MIDO Multifort jsou velmi zajímavé v mnoha ohledech, jde o tradiční švýcarskou značku s dlouholetou tradicí, hodinky se pyšní perfektním zpracováním. Limitovaná edice dodá punc jedinečnosti omezeným počtem kusů. Technickou úrovní se hodinky přibližují vyobrazené stavbě. Vazba na architekturu a stavitelství je ještě umocněná symbolikou mostu, což je mimochodem perfektní ice breaker při jednáních stavitelů všeho druhu 🙂.

Oblekovky, nebo sportovní model?

A ten most na číselníku, to je prostě paráda. Jde o podívanou, kterou u hodinek jen tak nenajdete. Velkým plusem je, že za běžného osvětlení hodinky působí velmi decentně a pokud most nesvítí, je rozpoznatelný až při bližším prozkoumání číselníku. To dokresluje fakt, že hodinky jsou velmi univerzální a záleží pouze na úhlu pohledu, zda je majitel zařadí díky elegantnímu vzhledu mezi oblekovky či díky robustnosti a odolnosti mezi hodinky sportovní.

Základní technické parametry

Průměr pouzdra: 42 mm
Výška pouzdra: 11 mm
Šířka náramku: 22 mm
Vodotěsnost: 100 m
Strojek: Mido Caliber 80 (základem je ETA C07.621) (rezerva chodu 80 hodin)
Materiál pouzdra: nerezová ocel
Materiál náramku: nerezová ocel
Materiál skla: safír

Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Text: Vít Černý
Fotografie: Vít Černý, Wikipedia (foto mostu), HELVETI (fotografie balení)

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *