Citizeny šlapaly v Laponsku lépe než jejich nositel

Už dávno je venku takové parno, že vzpomínka na zasněžené Laponsko na chvíli způsobí příjemné ochlazení, ale hned mi hlavou běží upomínka: „Pořád jsi nenapsal tu recenzi hodinek, blbče“. Ano, moje niterné já se se mnou nemaže, ale hlavně má pravdu. Takže napravuji, co jsem slíbil a přeji příjemné počtení o Citizen Promaster Tough Super Titanium BN0118-04E.

Po měsíci .. To je tak, když úvodník přepíšete v červenci a až na konci srpna se k němu vrátíte. Parno vystřídaly občasné deště a chladnější počasí. Přesto na Laponsko stále vzpomínám a recenzi dopisuji právě teď.

Když jsem avizoval naši cestu do severské skandinávie (nazývané Laponskem), cíl náčelníka výpravy zněl jasně:
Na sklonku arktické zimy vyrazíme do oblasti západního cípu jezera Torneträsk, na dohled tzv. Brány Laponska a mezi národní parky Abisko a Vadvettjåkka. Lehce stínovat a příležitostně křižovat budeme klasické arktické trasy Nordkalottleden a Kungsleden.

Nápad jistě dobrý a zdaleka ne tak ambiciózní jako v jiných případech. Navíc už jsem měl několik takových výprav za sebou a vždycky jsem si je náležitě užil. Tentokrát ale vezu kromě testovaných hodinek Citizen Promaster Tough taky dobrých 14 kg navíc své váhy. Takže nebudu testovat jenom odolnost svých hodinek, ale také vůli tahle kila táhnout zasněženou krajinou. Druhou zkouškou je Covid, který bohužel vstupuje názorově i do naší jinak homogenní skupiny. Ale o tom jindy a nebo radši vůbec.

Proč právě Citizen Promaster Tough

Na tyto hodinky mě kdysi upozornil jeden vážený člen hodinkové fóra Chronomag. Projevil o ně zájem a my jsme je naobjednali ve velkém počtu, protože se mi hned zalíbily a stále v nich vidím skvělý prodejní potenciál. A jak si obhájit, že to bylo dobré rozhodnutí? Vzít je s sebou na testování.

Na letišti v Praze

Odolnost přímo v názvu

Citizen se toho nebojí už v samotném názvu a zařadil hodinky do modelové řady Promaster a dal jim dovětek „Tough“ (anglicky tvrdý, odolný, houževnatý, atd). A vše stvrdil i ambasadorem modelu.

Ambasador Ray Mears

Ray Mears je autorem pořadů o přežití v divočině a nadšencem do různým technik a způsobů života v přírodě. Ambasadorem hodinek Citizen Promaster Tough byl už v roce 1999, kdy byly představeny první verze těchto hodinek. Že jde vlastně o reedici poměrně slavné modelové řady, se můžete dočíst například v článku: The Ray Mears Citizen Promaster Tough ze serveru TheSpringBar.com

Brzy se celá řada hodinek Citizen označovala jako „Ray Mears Promaster Tough series“. A nyní Citizen produkci obnovil.

Kdo je Ray Mears

Dobrodruh a milovník přírody, který si za poslední desítky let dokázal po celém světě vydobýt uznání odborníka na bushcraft a přežití v přírodě, to je Ray Mears, člověk který má blízko k lidem i přírodě.

Foto: Bluet28 – Own work

Paul Raymond „Ray“ Mears se narodil 7. února 1964 v londýnské čtvrti Kenley. Jako malý se vydával do přírody kde sledoval lišky a jiné živočichy a aniž by si to uvědomil, vydal se na cestu, která se stala jeho životním posláním. Už do dětství rád přespával v přírodě, ale neměl finance na tábornické vybavení, tak se naučil improvizovat a využít to co objevil ve svém okolí. Velmi ho také podpořil jeho učitel Juda pan Kingsley, který bojoval za II. Světové války v Barmě a Rayovi vštípil znalosti, moudrost i praxi s využitím jednoduchých zásad pro přežití, kterou se jako voják naučil a Ray je i hojně připomíná ve svých seriálech. Také v knihovně našel mnoho důležitých informací o bushcraftu a tak dál mohl rozvíjet své znalosti.

Procestoval mnoho zemí a roku 1983 založil Woodlore – School of Wilderness Bushcraft, kde začal předávat své znalosti o technikách přežití, které přizpůsobil do různých úrovní a učil jak civilisty tak i vojáky. Ray vydal několik knih a také začal točit pořady o bushcraftu a přírodě po celém světě (seriál BUSHCRAFT), ve kterých se učil techniky primitivního přežití od původních obyvatel se kterými se při svých cestách setkal, hojně se také zajímá o přežití skupin odbojářů a partyzánů z druhé světové války, které prezentoval v seriálech SKUTEČNÍ HRDINOVÉ Z TELEMARKU a PŘEŽITÍ V EXTRÉMNÍCH PODMÍNKÁCH. V září 2007 mu byl udělen čestný doktorát z Oxford Brookes University a ve stejném roce začal přednášet pro veřejnost po celé Anglii a to i před objektivem své zkušenosti. Ray Mears si mnohé získal svým přístupem k lidem i přírodě a spolupracoval s řadou celebrit, zejména s Ewanem McGregorem.

Zdroj: Ray Mears ČSFD.cz

Exkluzivně pouze u nás v Helveti

Hodinky nebyly určeny pro českou distribuci, ale nám se podařilo je do Helveti.cz získat a nabídnout je našim zákazníkům. Věřím, že podobné snahy oceníte. Jsme tak jediný oficiální prodejce, který je v ČR nabízí.

Na čmárání našeho brandu mě užije

Jak hodinky obstály?

Hodinky sloužily po dobu expedice:

  • na ruce (většinu času),
  • ve stanu jako stanové hodiny připevněné na horní stěně,
  • na batohu (při chůzi je občas zapínám na ramenní popruh) nebo v batohu,
  • na stromě, sněžnici, hůlce..
Startujeme a vše je stále jako nové

Perfektní čitelnost

Odečítání času je díky přehlednému číselníku bezproblémové až bych si troufal říct nadstandardní. Na ciferníku nic neruší, indexy a čísla jsou velká se silnou vrstvou luminiscence. Bíle ručičky jsou oproti černému ciferníku dostatečně kontrastní a sekundová ručička má terčík zajišťující informaci i v absolutní tmě, že hodinky jdou a je na ně možné se spolehnout. Datumovka na 3. pozici je malá, ale v případě nutnosti poslouží.

Výhodou je i velikost hodinek, která není nijak extrémní a při nošení hodinek pod bundou nebo mikinou stačí trošku odhrnout vrchní vrstvu a ihned vidíte, kolik je hodin. Tohle by s robustními GShocky nebo Garminy šlo jenom těžce (vyzkoušeno za vás). Řešením samozřejmě je nosit hodinky přes bundu / mikinu (ruka se pak ale víc potí) a nebo je připnout na krosnu.

Eco-Drive je záruka

Pro hodinky Citizen je už typický pohon Eco-Drive, který zajišťuje napájení pomocí energie ze světla (odpadá nutnost výměny baterie). Jde o quartzový strojek Citizen E168 s přesností chodu v sekundách ±15 s / měsíc a rezervou chodu 6 měsíců (bez nabití). Při pravidelném vystavování světelnému zdroji pak nemusíte řešit baterii 15-20 let. Strojek má navíc funkci indikátoru vybití akumulátoru, takže vás včas upozorní na přicházející servis.

Za parných dnů jsem hodinky světlu vystavoval, ale i kdybych je měl celou dobu pod bundou, tak rezerva 6 měsíců je garancí, že o správný čas nepřijdete. A to je jistota, která se na trecích opravdu hodí!

Nabíjení hodinek na sluníčku

Odolnost je jejich druhé jméno

Tyto hodinky mají monoblokové pouzdro vyrobeno z titanu Super Titanium™, což zaručuje nízkou hmotnost, vysokou pevnost a naprostou antialergičnost. Díky speciální metodě tvrzení je povrch tohoto titanu odolnější vůči poškrábání, než ušlechtilá ocel. Ciferník pak chrání safírové sklíčko s antireflexem, který zajišťuje skvělou čitelnost i na přímém slunci.

Rozměr pouzdra je 40 mm a výška 11 mm. To všechno při muší váze 72 g. Na ruce je tak sice cítíte, ale naprosto minimálně.

Korunka s křížovým broušením dovoluje práci v rukavicích (vyzkoušeno). Díky zapuštění korunky do pouzdra je chráněná proti nárazům. Jelikož jde o šroubovací korunku, nemusíte se bát jejího nechtěného vytrhnutí a vystavení hodinek vodě. Ostatně voděodolnost 300m je skvělá pro plavání, ponor nebo i skoky do vody. Na sněhu pravda trošku zbytečná, ale co kdybych se chtěl koupat v ledové vodě?

Detail šroubovací korunky s úpravou zajišťující její snadnou manipulaci v rukavicích

Abych odolnost shrnul, tak s hodinkami bych se opravdu nebál dělat ty sebevětší blázniviny, protože by měly vydržet opravdu všechno. Přesně takový pocit z nich mám a za sebe doporučuji!

Stanové hodinky

Jak už jsem zmínil, hodinky mám ve zvyku zavěšovat nad sebe, abych kdykoliv jenom pohledem zjistil, kolik je hodin (a nemusel hodinky někde hledat). Ale tato obsese hodinky někde zavěšovat nekončí jenom ve stanu. Pak totiž vytvářím „umělecké“ fotky na stromech, sněhu, sněžnicích, saních ..

Noční test v mrazu

Rád hodinky testuju i jinak, než „pouhým“ používáním na treku kousek za polárním kruhem. Rozhodl jsem se zopakovat už skoro tradiční zimní test v nočním mrazu.

Spočívá to v zanechání hodinek mimo stan, aby prošly nočním mrazem a ráno je pak „oživuju“ 🙂 Tentokrát bohužel nepanovaly extrémní mrazy a dle mého odhadu mohla teplota klesnout k takovým -15°C.

Festovní řemínek

Řemínek je vyroben v šíři 20 mm a s ocelovými očky pro trnovou sponu působí robustním dojmem a vydrží opravdu těžší zacházení. Trn ze spony tam skvěle drží a v tahu nedochází k protržení děr (jak se může stávat u klasického NATO řemínku). U trnové spony je pak jedno textilní a druhé titanové očko pro uchycení koncovky řemínku.

Titanová spona a ocelová očka

Titanové očko má ještě další funkci – na něj je možné vygravírovat svoje údaje: jméno (NAME), národnost (NATIONALITY), krevní skupinu (BLOOD TYPE) a datum narození (BIRTH DAY). Může pak zastupovat vojenskou psí známku (anglicky Dog tag).

Řemínek může sloužit jako psí známka

Shrnutí v bodech

+ Klady hodinek:

  • Skvěle sedí na ruku.
  • Řemínek je odolný, příjemný na ruku. Titanové poutko přežije vše.
  • Čitelnost je výborná a luminiscence velmi silná.
  • Díky titanu jsou hodinky lehké a vyrobeny v rozumné velikosti 40mm.
  • Nestudí (v zimě je to velmi vhodná vlastnost).
  • S korunkou se výborně pracuje a je vyrobena i pro práci v rukavicích.
  • Odolnost, odolnost, odolnost a jednoduchost.
  • A solární napájení, safírové sklíčko, voděodolnost 300m.
  • Je toho opravdu hodně 🙂
  • Hlavně jde ale o univerzální hodinky a to já mám rád.

– Zápory hodinek:

  • Datumovka je snad jediná věc, s kterou trošku bojuju. Ale jak ji udělat lépe, netuším.

Galerie fotek

Video

Citizen Promaster Tough Super Titanium BN0118-04E

Varianty hodinek

Hodinky jsou exkluzivně u nás dostupné ve 3 provedeních:

Kde hodinky koupit

Kde jinde, než na našem eshopu Helveti.cz nebo prodejně v Praze Karlíně na ulici Vítkova 8. Kdyby měl někdo zájem o koupi testovaného kusu, tak jsem ochotný jej pustit dál do světa za 5490 Kč (prodáno!).

Hodinky Citizen u Helveti.czakční ceně.

Testoval jsem i Helveti kafe

Možná už víte, že jsme v Helveti spíše s hecu spustili fanshop, kde si můžete koupit všelijakou věc s námi spojenou (od cestovních pouzder po držák SPZ). Jednou z nich je i výtečná brazilská káva Santos od ČerstváKáva.cz. A protože na podobných výletech kafe nesmí chybět, vzal jsem právě tohle zrno s sebou. Myslím, že se osvědčila a chutnala nejen naší stanové skupině. Pouze její obal dostal dosti zabrat, ale i to něco vypovídá o náročnosti akce 🙂

Pár fotek z expedice

To abyste měli ánung, co taková zimní expedice s náčelníkem Ladislavem Tajovským znamená. Vždycky to stojí za to a tohle nebyla výjimka.

A jak je měříš?

Možná vás napadne, jak vlastně kontroluju, že hodinky jdou po celou dobu testu správně? Právě na to s sebou tahám ještě záložní. Tentokrát to byly Garmin Fenix 6X Pro Solar a mimo kontrolu správného času sloužily také pro záznam trasy. Teď si je ale představte, jak je tahám zpod mikiny a bundy. Ale o nich zase někdy příště.

Citizen kontrolován Garminem

Za Helveti.cz – Jiří Štencek

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Citizeny šlapaly v Laponsku lépe než jejich nositel

  1. Dobrý den chci se jenom zeptat jestli jsou hodinky stále k mání za sníženou cenu a jestli jsou nějak poškozeny?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *