Nemůžete sehnat Seiko SKX? Máme pro vás řešení! – Díl 1. Citizen Promaster NY0086-16LE

Jestliže patříte mezi ty, kdo se ještě stále neúspěšně snaží sehnat legendární Seiko SKX a odevšad se Vám dostává dokola stejných odpovědí, že model je již vyprodán a není možné jej dodat a vy si stále myslíte, že na trhu není adekvátní náhrada, zbystřete, právě vám je určený dnešní článek.

Legenda SKX odchází

Hodinky Seiko SKX007K2 (varianta s černým číselníkem) a Seiko SKX009K2 (varianta v „pepsi“ provedení) se mezi hodinkovými fanoušky zapsaly jako opravdové ikony . Prodávaly se v nezměněné podobě přes dvacet let, a ač nejsou dokonalé, právem si ještě nyní drží přední příčky mezi poptávanými hodinkami potápěčského stylu a není se příliš čemu divit. Zásluhu na tom má praktický, svým způsobem jednoduchý a velmi dobře čitelný styl typický pro potápěčské hodinky, ověřené zpracování, spolehlivost a bezkonkurenční poměr kvalita/ cena. Ještě v nedávné době jste za příjemnou cenu 6490 Kč mohli dostat hodinky renomovaného výrobce Seiko s mechanickým strojkem (třeba základním 7S26, který ale šlape neúnavně jako traktor), vodotěsností 200 m, šroubovací korunkou a dýnkem, výbornou luminiscencí Lumibrite a pouzdrem, u nějž jste se mohli vyřádit při střídání řemenů, jelikož hodinkám sluší jak ocelové náramky, tak pryže, nata, ovšem i kožené řemínky. Velkou výhodou modelů Seiko SKX byla také možnost modifikací, tedy úprav dle vlastních představ. Ty nejčastěji zahrnovaly ručky, lunety, sklíčka, ale také číselníky a úpravy povrchu. Tyto úpravy samozřejmě nebylo možné dělat přes autorizovaný servis, ale na trhu bylo a stále je mnoho hodinářů a firem, díky nimž jste si vytvořili jedinečné a unikátní hodinky na míru.

Jak je však naznačeno v samotném úvodu, článek nemá být věnován japonské legendě, ale naopak jejím možným náhradníkům. Pojďme se proto společně podívat, co by mohlo modely Seiko SKX adekvátně nahradit. Kandidáty, které si postupně představíme, jsem pro vás vybrala hned tři. Cenová hladina byla zvolena s ohledem na původní model Seiko SKX, tedy do 10000 Kč. Jak lze očekávat, nejen díky cenovému limitu bude původ všech hodinek japonský.

O vaši přízeň se budou ucházet:

Citizen Promaster Automatic Diver NY0086-16LE

Citizen začal s výrobou vodotěsných modelů na sklonku 50. let, nesly označení Parawater a pyšnily se vodotěsností až do 100 m. Již krátce po představení prvních modelů v roce 1959, byly nové vodotěsné hodinky značkou testovány. Jeden z testů, při němž musely hodinky obstát, je znám pod názvem „Trans-Pacific Test“. Pro něj bylo vybráno 130 ks hodinek, které byly připevněny na speciálně navržené bojky a vyhozeny z paluby lodi do Tichého oceánu. Po téměř roce zaneslo oceánské proudění hodinky až k severoamerickému pobřeží. Když společnost získala všechny hodinky zpět, byly samozřejmě v chodu, funkční a vodou nepoškozené, což byla zásluha nově používaného speciálního těsnění, tzv. „O“ kroužku.

Během putování na vlnách Pacifiku se o nátah pera hodinek staral Jet Rotor, pro nějž bylo typické prstencové uchycení (rotor nebyl uchycen centrálně, jak jsme nejčastěji dnes zvyklí). Hodinky původně nebyly určené pro potápění, ale běžné použití ve vodě jako plavání apod. První modely s vyšší vodotěsností nejsou ani zdaleka podobné těm dnešním, je pro ně typický spíše klasický styl, jsou však důležitým milníkem při cestě k dnešním oblíbeným potápěčským hodinkám.

Přímým předchůdcem hodinek z řady Citizen NY008x jsou modely s označením Citizen NY004x, známé také jako Fugu . Hodinky Citizen NY004 byly poprvé představeny v roce 1993 a pozornost si vysloužily především díky velmi prakticky umístěné korunce na pozici 8. hodiny a specificky vroubkované lunetě, inspirované rybou Fugu, díky níž hodinky dostaly i svou přezdívku.

Zajímavostí je, že modely s označením NY004 téměř 10 let oficiálně používala italská speciální jednotka námořního vojska Comando Subacqueo Incursori, která hodinky podrobila testování až do hloubky 500 m, v němž bez problému obstály a získaly tak úpravu a doplnění číselníku o označení „Marina Militare 500 m Automatic“.

O vysoké odolnosti hodinek vypovídá již samo splnění normy ISO 6425, díky níž mohou nést označení „Diver’s“ na číselníku. Splnění této normy prozrazuje, že hodinky prošly řadou náročných testů a mohou se oficiálně označovat jako potápěčské a nabízí velmi vysokou odolnost a spolehlivost. Pro představu uvedu jen několik bodů, které musí hodinky splňovat – odolnost proti magnetickému poli a nárazům (ISO 6425 zahrnuje normy ISO 764 a ISO 1413), slané vodě, spolehlivost hodinek pod vodou, odolnost vůči vnějším vlivům a tepelným změnám, hodinky musí vynikat dobrou přehledností, odolávat přetlaku odpovídajícímu 125% uváděné hodnoty ad.

Omlazení v podobě nástupce s označením Citizen Promaster NY008x se starší řada NY004 dočkala v roce 2018. Obě verze jsou si velmi podobné, i mladší sourozenec zachovává pozici korunky na 8. hodině, specifickou lunetu, pro pohon využívá stejný strojek Citizen 8203 s rezervou chodu kolem 40 hodin. Drobnými změnami prošla luneta, u níž byla zvolena menší velikost číslic a doplnění minutového značení a číselník s redukovaným počtem informací a přeskupeným textem – V horní polovině číselníku najdeme pouze název značky, v té spodní je prostor vymezen pro logo řady Promaster, informaci o způsobu pohonu a vodotěsnosti.

Pouzdro a řemínek       

Model Citizen NY0086-16LE zachovává proporce svého předchůdce s průměrem pouzdra 42 mm a výškou 12 mm. Navzdory papírovému údaji se hodinky se svými 42 mm zdají být na ruce menší a jsou tak vhodnou volbou i pro drobnější zápěstí. Oblé boky pouzdra přirozeně přechází v protáhlé nožky s roztečí 20 mm, možné výměny řemínků tak nebudou problém. Pouzdro, stejně jako výrazná luneta, díky níž hodinky dostaly i svou přezdívku Fugu, je svrchu matné, jeho boky a spodní strana jsou naopak lesklé. Luneta s hliníkovou vložkou v pepsi barvách má výrazný vroubkovaný okraj, který zajišťuje bezchybné ovládání v rukavicích i s mokrýma rukama. Jelikož se jedná o potápěčské hodinky, je luneta jednosměrně otočná s 60 pozicemi a lumibodem na dvanáctce. Vložka lunety je v poměru k velikosti lunety drobnější a hodinky opticky zmenšuje. Ze všech tří vybraných modelů má luneta Citizenů největší vůli, ta se však nevymyká běžným standardům.

Jak již bylo zmíněno, hodinky mají umístěnou korunku na ne příliš obvyklé pozici osmé hodiny. Toto řešení možná neuvidíte příliš často, ale je promyšlené a funkční. Spolu s ochranou korunky pouzdrem snižuje umístění možnost poškození nárazem a nechtěné manipulace korunkou při potápění. Druhým praktickým důvodem je, že korunka nepřekáží a netlačí majitele do hřbetu ruky. Nevýhodou naopak může být nutnost sundání hodinek ze zápěstí při potřebě přeřízení data/ času, pokud nosíte hodinky na levé ruce.

Korunka je šroubovací se dvěma pozicemi, přičemž v nulté lze natahovat strojek, v první otáčením na jednu, respektive druhou stranu měníme datum a den, ve druhé pak nastavujeme čas. Pro mne osobně je manipulace korunkou nedominantní levou rukou nepříliš příjemná, což může být pouze otázkou zvyku a cviku. Díky velikosti je však manipulace jistá a ze všech tří vybraných hodinek se mi osobně drží asi nejlépe.

Protože máme v rukou potápěčské hodinky s vodotěsností 200 m, je matné dýnko stejně jako korunka šroubovací. Středu dominuje znak řady profesionálních potápěčských hodinek Promaster.

Hodinky jsou dodávány na pryžovém řemínku s typickou harmonikou. Specialitou řemínku je tabulka s informacemi týkajícími se dekomprese. Snadno tak odečtete, jak dlouho se můžete zdržet v určité hloubce, aniž byste při vynořování museli absolvovat dekompresní přestávku.     

Pryžové řemínky jsou obecně vhodné pro sportovní a potápěčské hodinky. Výhodou je snadná údržba, možným mínusem pak větší tvrdost gumy oproti silikonu a také menší poddajnost. Díky rozteči nožek 20 mm však není problém zvolit jiný řemínek a zajistit svému zápěstí větší komfort. Osobně mne trochu mrzí, že hodinky není možné v základu zakoupit s ocelovým náramkem, který je oproti všem ostatním řešením nejuniverzálnější.

Číselník

Při vytváření designu číselníku byl vzhledem k určení hodinek kladen důraz právě na skvělou přehlednost a čitelnost i pod vodou. Na temně modrém podkladu vynikají nepřehlédnutelné hodinové indexy s leštěným rámečkem, vyplněné luminiscenční vrstvou. Pro snadnou orientaci hodinky kombinují kruhový a lichoběžníkový tvar indexů. V podobném duchu jsou zpracovány také ostře zakončené ručky. Pětiboká hodinová a při ponoru důležitější a proto výraznější minutová ve tvaru šipky. Vteřinovka pak nese luminiscenční lízátko na svém kratším konci, podobně jako třeba Seiko. Pro zvýraznění a zajištění čitelnosti pod vodou byla zvolena luminiscence SuperLuminova v modrém odstínu, který je díky ne tak častému provedení hezčí, ale nevydrží svítit tak výrazně a dlouho jako klasická zelená u Seika a Orientu.

Na pozici třetí hodiny je umístěno okénko pro zobrazení dne a data. Pro náš trh je k dispozici dvojjazyčný věnec se značením dnů v německém a anglickém jazyce. Co mne osobně velmi těší a určitě to ode mne neslyšíte poprvé, je černý podklad věnců, který nenarušuje celistvost jinak tmavého číselníku. Nevýhodou tohoto řešení může být více nápadný prosvítající povrch strojku mezi kotouči, není-li zvolen rámeček s oddělením těchto dvou informací.

Po obvodu číselníku je umístěn kroužek s minutovou stupnicí. Jak už se u levnějších hodinek stává (a není to jen problém Citizenu, Seikaři by mohli dlouze vyprávět), nemusí minutové značení stoprocentně lícovat s pozicemi hodinových indexů. Někdy jsou z tohoto zjištění zákazníci mírně rozpačití, bohužel se s tímto problémem nedá většinou nic dělat, snad jen vybrat nejlépe lícující kus.

Pro ochranu bylo zvoleno minerální sklo, tudíž je potřeba počítat s možností poškrábání, kterou však částečně eliminuje mírné zapuštění pod úroveň lunety.

Strojek

Pro pohon Citizen zvolil kalibr s označením 8203. Jedná se o mechanický strojek s automatickým nátahem a rezervou chodu kolem 40 hodin. Strojek pracující na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu je možné natahovat také ručně, avšak nenajdete u něj funkci zastavení vteřinové ručky při nařizování času. Počátek výroby a použití strojku sahá až do sedmdesátých let, je tedy léty prověřený a velmi spolehlivý.

Shrnutí

Hodinky Citizen NY008X, podobně jako NY004X se mohou plně rovnat modelům Seiko SKX. Podobně jako SKX nabízí historii, originální design, strojek vlastní výroby, funkční provedení a splněním normy ISO 6425 také vysokou odolnost a spolehlivost. Díky tvaru pouzdra a i optickému zmenšení pouzdra danému podobou lunety, hodinky sedí dobře i na menším zápěstí . Podobně jako Seiko jsou tyto Promastery díky poměru kvality a ceny velmi oblíbené a proto masově rozšířené. Ač možná nedosahují stoprocentní dokonalosti, což je dáno i velmi příznivou cenou (MOC 6400 Kč), jsou jejich nedostatky drobnostmi a chcete-li vlastnit hodinky, které je možné v daném segmentu řadit mezi legendy, budete těžko hledat něco jiného. Výhodou modelů NY008X a NY004X oproti Seiko SKX může být větší možnost výběru barevných provedení, ne všechna jsou však na našem trhu k dispozici.


Autor recenze: Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko a k tomu si přibrala ještě Casio. Mezi její další zájmy patří turistika, cestování a dobré víno. Mimo práce v Helveti ještě zvládá studium vysoké školy.

Citizen Promaster Automatic Diver NY0086-16LE
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *