Nemůžete sehnat Seiko SKX? Máme pro vás řešení! – Díl 3. Seiko 5 Sports SRPD63K1

Jestliže patříte mezi ty, kdo se ještě stále bezúspěšně snaží sehnat legendární Seiko SKX a odevšad se Vám dostává dokola stejných odpovědí, že model je již vyprodán a není možné jej dodat a vy si stále myslíte, že na trhu není adekvátní náhrada, zbystřete, právě vám je určený dnešní článek.

Hodinky Seiko SKX007K2 (varianta s černým číselníkem) a Seiko SKX009K2 (varianta v „pepsi“ provedení) se mezi hodinkovými fanoušky zapsaly jako opravdové ikony . Prodávaly se v nezměněné podobě přes dvacet let, a ač nejsou dokonalé, právem si ještě nyní drží přední příčky mezi poptávanými hodinkami potápěčského stylu a není se příliš čemu divit. Zásluhu na tom má praktický, svým způsobem jednoduchý a velmi dobře čitelný styl typický pro potápěčské hodinky, ověřené zpracování, spolehlivost a bezkonkurenční poměr kvalita/ cena.

Ještě v nedávné době jste za příjemnou cenu 6 490 Kč mohli dostat hodinky renomovaného výrobce Seiko s mechanickým strojkem (třeba základním 7S26, který ale šlape neúnavně jako traktor), vodotěsností 200 m, šroubovací korunkou a dýnkem, výbornou luminiscencí Lumibrite a pouzdrem, u nějž jste se mohli vyřádit při střídání řemenů, jelikož hodinkám sluší jak ocelové náramky, tak pryže, Nata, ovšem i kožené řemínky.

Velkou výhodou modelů Seiko SKX byla také možnost modifikací, tedy úprav dle vlastních představ. Ty nejčastěji zahrnovaly ručky, lunety, sklíčka, ale také číselníky a úpravy povrchu. Tyto úpravy samozřejmě nebylo možné dělat přes autorizovaný servis, ale na trhu bylo a stále je mnoho hodinářů a firem, díky nimž jste si vytvořili jedinečné a unikátní hodinky na míru.

Co by mohlo legendu nahradit?

Jak je však naznačeno v samotném úvodu, článek nemá být věnován japonské legendě, ale naopak jejím možným náhradníkům. Pojďme se proto společně podívat, co by mohlo modely Seiko SKX adekvátně nahradit. Kandidáty jsem pro vás vybrala hned tři. Cenová hladina byla zvolena s ohledem na původní model Seiko SKX, tedy do 10 000 Kč. Jak lze očekávat, nejen díky cenovému limitu bude původ všech hodinek japonský.

O vaši přízeň se budou ucházejí

Seiko 5 Sports SRPD63K1

Celý miniseriál zakončujeme modelem od Seika. I značka Seiko má velmi barvitou historii voděodolných hodinek. Modelem, který v tomto příběhu musíme zmínit, a kterým to všechno tak nějak začalo, byly hodinky Seiko Seikomatic 50 m SilverWave z roku 1961.

Jednalo se o první hodinky firmy Seiko určené skutečně pro potápění. A prvenství mají na svědomí hned několik. Jako první hodinky Seiko disponovaly vnitřní otočnou lunetou, jako první mezi automaty Seiko byly vybaveny šroubovacím dýnkem a jako u prvních na nich bylo použité značení symbolem vlny tsunami, který máme tak pevně spojený s jejich vodotěsnými hodinkami dodnes.

A protože bylo potápění na vzestupu, jen čtyři roky nato byly Seikem představeny hodinky známé jako 62MAS vynikající vodotěsností 150 m, přehledností, čitelností ve vodě díky výrazným indexům a ručkám s luminiscencí, tehdy ještě vybavené obousměrně otočnou vnější lunetou.

Pak již následovaly další potápěčské hodinky, zmiňme například Seiko 6159-7000/1  z roku 1968 s vodotěsností 300 m a s vysokofrekvenčním strojkem, rok 1975 a první profesionální potápky Seiko 6159-022s vodotěsností 600 m a titanovým pouzdrem, následované v roce 1978 prvními potápěčskými hodinkami s quartzovým strojkem Seiko 7549-7009 a taktéž s údajem o vodotěsnosti 600 m. Takto bychom mohli pokračovat dál, během let se stalo mnoho modelů velmi populárními a dnes se můžeme setkat s jejich reinterpretacemi a reedicemi.

Procházením historie bychom se dostali až do moderní éry potápěčských modelů Seiko, do níž můžeme řadit i rok 1996 a zrod ikonického modelu Seiko SKX007, o němž je něco málo zmíněno již v úvodu článku, a tak se můžeme blíže podívat na samotné hodinky Seiko SRPD63K1 z rodiny Seiko 5 a řadu, z níž vychází.

Řada Seiko 5 Sports 2019 byla představena, jak již název napovídá, v roce 2019 a byla veřejností a fanoušky značky přijata jako neoficiální nástupce modelů Seiko SKX, jejichž výroba je postupně ukončována, a které už například dnes na našem trhu u autorizovaných prodejců neseženete. V tuto chvíli řada zahrnuje celkem 39 modelů nejen s různě barevnými číselníky, ale také povrchy pouzder.

Již v základu je možné vybírat z pestré škály řemínků a náramků, hodinky jsou totiž nabízeny na klasickém článkovém tzv. Oyster náramku, pleteném kovonáramku mesh, textilních nato řemíncích, silikonu, anebo silikonu v kombinaci s kůží. Osobně si myslím, že i přes rozdíly mezi ikonickými Seiko SKX a novodobými Seiko 5 Sports mají novinky šanci stát se důstojným nástupcem ikony, kvůli které vlastně celý tento článek vznikl. Ale pojďme to vzít pěkně popořadě.

Potápky?

Možná jedna z prvních otázek, která Vás ve spojení s novými Seiko 5 Sports napadá, zda se jedná opravdu o potápěčské modely. Nebudeme nic předstírat, nejedná. I právě proto jsou řazeny do rodiny Seiko 5, pro niž je typických 5 vlastností:

  • Strojek s automatickým nátahem
  • Zobrazení dne a data
  • Odolnost nejen při sportu
  • Korunka na pozici 4. hodiny
  • Voděodolnost

A tyto vlastnosti modely bezezbytku splňují. Nabízí voděodolnost 100 m, dostatečnou pro plavání a další běžné vodní aktivity – než je tedy kvůli tomuto faktu zcela zavrhnete, položte si otázku, zda ve skutečnosti opravdu potřebuje hodinky splňující danou ISO normu.

Á ano… když už jsme nakousli rozdíl týkající se vodotěsnosti, pojďme hned k tomu druhému zásadnímu, pročež někteří nepřijali nové pětky s nadšením. Je jím absence šroubovací korunky. Vzhledem ke snížené voděodolnosti není potřeba, takže se připravte na to, že korunka je nově pouze zacvakávací. Na první pohled byste však rozdíl nepoznali. Stejně jako u SKX se i zde nachází na pozici čtvrté hodiny a ochranu jí tvoří výstupky pouzdra, které by ji měly dostatečně chránit a zamezit nechtěnému povytažení při použití nejen ve vodě.            

Pouzdro a náramek

Když už jsme pouzdro zmínili, rovnou u něj také zůstaňme. Tvarem a zpracováním jsou pouzdra nových pětek opravdu velmi podobná modelům SKX. Proto taky nové modely dostaly přezdívku 5KX. Oblé boky, stejně jako spodek pouzdra jsou lesklé, vrchní část pouzdra je v matné úpravě. Nožky hodinek jsou u pětek vrtané, což usnadňuje výměny řemínků. Otočíme-li hodinky dýnkem nahoru, zjistíme, že dýnko je stále šroubovací, ale přibyl u něj průhled na strojek 4R36. Osobně oceňuji průhledy spíše u hodinek, kde je opravdu nač se koukat, ale rozumím, že těm, kdo s mechanickými hodinkami začínají, může prosklené dýnko poskytnout zajímavou podívanou.

Stejně jako modely SKX sedí i nové pětky na ruce velmi dobře (a to i na menším zápěstí). Mírné zvětšení výšky pouzdra na 13,4 mm (oproti ca 13 mm u SKX) pocitově ani nezaznamenáte. Ostatní parametry se shodují – pouzdro má průměr 42,5 mm a délku od nožky k nožce (lug to lug) ca 46 mm. Podobně jako u výše zmíněných Citizenů mají i Seika korunku umístěnou na netradiční pozici, v tomto případě však vpravo u čtvrté hodiny.

Důvod umístění již byl zmíněn, poskytuje korunce ochranu. Oproti Citizenu mi přijde i praktičtější, jelikož při manipulaci s korunkou není nezbytně nutné sundavat hodinky ze zápěstí. Korunka je vzhledem k funkci ukazatele dne a data vybavena také dvěma pozicemi, přičemž při vytažení do první nastavujeme den (k dispozici anglická a německá verze zkratek) a datum a v druhé nastavujeme čas. Díky funkci zastavení vteřinové ručky můžeme hodinky nastavit na vteřinu přesně.     

Protože je předobrazem řadě Seiko 5 Sports 2019 potápěčský model a přejímají tento přehledný design, nesmí zde chybět ani jednosměrně otočná luneta (ač jak už asi dobře víte, podobný design funguje i bez ní viz novinky v rodině Seiko 5). Luneta je identická s modely SKX, její polohu lze nastavit v rámci 120 kliků, má stejné vroubkování, díky němuž je manipulace s ní velmi jistá. Odlišností si můžeme povšimnout na hliníkové vložce. Tou první je absence lumibodu v trojúhelníku na pozici 12. hodiny, tou druhou je způsob značení, kdy minutové najdeme pouze u prvních dvaceti minut a zbylé na každé páté minutě. Osobně mi tento nový styl nijak nevadí, kdo by však ocenil minutové značení po celém obvodu, toho možná potěší několik letošních novinek.               

Vybraný model Seiko SPRD63K1 je dodáván na článkovém náramku typu oyster s plechovými koncovkami, zakončeném překlápěcí sponou s možností mikroregulace . Náramek považuji za univerzální řešení a i díky matnému provedení hodinkám opravdu sluší . Osobně bych ocenila, kdyby byla nabídka rozšířena i o varianty na Jubilee. Pravdou však je, že případné pořízení Jubilee náramku a jeho nasazení už je pouze maličkostí. Jak již bylo řečeno, hodinky můžete nasadit také na originální mesh, nato, anebo silikon. Díky rozměru 22 mm však můžete sáhnout i po neoriginálním příslušenství, použít třeba kožený řemen a hodinky si tak doladit podle svých představ.

Číselník

Číselníkům nových Seiko 5 Sports by se dal věnovat samostatný článek. Najdete zde opravdu pestrou paletu barev a povrchů, jak je možné se přesvědčit například na našem eshopu. Protože mám na hodinkách ráda zelenou, vybrala jsem pro tento článek variantu s temně zeleným číselníkem v kombinaci s růžovozlatým lemováním ruček a indexů. Barevně tato kombinace funguje a jak mnozí asi očekávají, na denním světle a především pak sluníčku vypadá číselník opravdu nádherně. Takže pro mne je tato kombinace jasným favoritem.          

Ručky jsou opět dalším prvkem, který novinky spojuje s modely SKX, jsou identické, minutovka v podobě výrazné šipky, hodinovka ve tvaru tužky a vteřinovka s lízátkem na kratším konci. Novinkou jsou však plastické indexy s leštěným kovovým rámečkem. Pro někoho možná pouhý detail, v mých očích číselníky docela pozvedl.

Jak už je u potápěčských, anebo potápěčským stylem inspirovaných hodinek zvykem, vynikají výbornou přehledností. Tu zde zajišťují indexy, u nichž se střídá kruhový a oválný tvar, vyjma pozice dvanácté hodiny, pro niž byl zvolen již klasický trojúhelník a třetí hodiny, kde najdeme ukazatel dne a data. Výbornou čitelnost za tmy zajišťuje luminiscenční výplň indexů a ruček LumiBrite v klasické zelené barvě.        

Pod indexem na 12. hodině je umístěn plastický název značky a pod ním natištěno nové, tolik diskutované logo řady Seiko 5. Ve spodní části číselníku se nachází nápis Automatic, pro nějž bych volila trochu jednodušší font. Na různé použití fontů v rámci jedněch hodinek, které mi zprvu vadí, si dokážu zvyknout a po chvíli mne tento detail nijak neruší, ale kdyby výrobce volil jednoduchost…

Číselník je chráněn tvrzeným minerálním sklíčkem Hardlex, které zajišťuje vyšší odolnost proti poškrábání ve srovnání s běžným minerálem. Sklíčko je posazeno v rovině vložky lunety a mírně nad něj ční její okraj, díky čemuž by mělo být částečně chráněno před možnými nárazy[. Osobně mám s Hardlexem dobré zkušenosti a u mnou vlastněných SKX se mi jej zatím nepodařilo poškodit.

Strojek

Vzhledem k cenovému zařazení zvolil výrobce pro modely Seiko Sports 2019 strojek z rodiny 4R, konkrétně 4R36. Strojky 4R jsou nástupci starších 7S, které najdeme právě například v modelech SKX a obecně starších „pětkách“. Vylepšený strojek 4R36 s 24 kamennými uloženími pracuje na frekvenci 21 600 polokmitů za hodinu, nabízí rezervu chodu 41 hodin a oproti svému předchůdci možnost zastavení vteřinové ručky při nařizování času (tzv. hacking) a dotažení pera korunkou.               

Celkové dojmy

Seiko v loňském roce u řady Seiko 5 slibovalo velká překvapení a změny. Z toho, co jsme zatím měli možnost vidět si myslím, že má řada našlápnuto dobrým směrem. Ač se mi bude s modely jako například SNXS loučit velmi těžko, nastolenou cestu chápu.            

Pokud se Vám líbí design potápěčských hodinek, nemusí to rovnou znamenat, že potřebujete profesionální přístroj splňující příslušné normy a minimální vodotěsnost 200 m. Naopak, mnoho lidí žádá kvalitní, dobře čitelné hodinky s dostatečnou voděodolností, což nabízených 100 m určitě je. Seiko SRPD63K1 podobně jako zbytek řady může mít v závislosti na úhlu pohledu poměrně nezáviděníhodné postavení. A to zvláště u těch, kdo se snaží model bez kompromisů porovnávat s hodinkami SKX. Seiko 5 Sports 2019 se nesnaží modelům SKX konkurovat, hledáte-li vyloženě potápěčské hodinky, máte nabídku u Seika nepřebernou, naopak v nových pětkách dostáváte za výborné peníze (7690 Kč – 10990 Kč, v závislosti na vybraném modelu) velmi dobře zpracované hodinky s osvědčeným designem, strojkem vlastní výroby, vysokou spolehlivostí a odolností, hodinky pro každodenní použití, které nemusíte odkládat ani při běžných sportovních aktivitách. Věřím, že časem budou tyto modely přijaty kladně i těmi, kteří je dnes odmítají. S podobnými parametry a úrovní zpracování mají hodinky Seiko SRPD63K1 jen málo konkurentů.

Král je mrtev, ať žije král

Ale kdo je tím králem? Na tuto otázku není jednoznačná odpověď a pro každého bude novým králem jiný model z předkládané trojice s ohledem na to, co musí jeho hodinky splňovat. Všemi vybranými modely tří japonských výrobců jsou nám předkládány dobře známé a fungující designy, ale nejen ty, také spolehlivé strojky. Ani pro mne nebylo jednoduché vybranou trojici seřadit na stupních vítězů. Od začátku jsem měla celkem jasně rozhodnuto, že Citizen Promaster NY0086-16LE bych zařadila na třetí místo. Pro mne osobně není důležitá certifikace a i přesto, že vím, že by mne hodinky bavily, bych jim určila bronzovou příčku hlavně kvůli absenci ocelového náramku a minerálnímu sklu.

Mnohem těžší pro mne bylo určit zbylé dvě pozice a nepomohlo tomu ani období psaní tohoto článku. Chvíli jsem měla na prvním místě Orient Kamasu a chvíli zase Seiko 5KX. Pokud bych měla vybírat pouze podle pocitu z hodinek na ruce, byly by jasným vítězem Orienty, když bych však měla do hodnocení zamíchat také detaily celkového zpracování, pak bych více bodů udělila Seiku. Nezbývá mi proto, než rozdělit první pozici oběma modelům Orient Kamasu RA-AA0003R a Seiko 5 Sports SRPD63K1. A jak je tomu u vás?


Autor recenze: Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko a k tomu si přibrala ještě Casio. Mezi její další zájmy patří knihy, sport, cestování a dobré víno.

Seiko 5 Sports SRPD63K1
Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *