GMT hodinky přehledně, díl 4 – Digi, Arnie, Timezoner a GPS

Tento v pořadí již čtvrtý článek představí poslední, dosud nezmíněná řešení, zobrazení GMT funkce a systémů umožňující přechody mezi jednotlivými časovými pásmy. Tentokrát vstoupíme na území digitálních řešení (digi a Arnie) a budeme se věnovat i 2 dalším typům řešení GMT – Timezoneru od IWC a velmi přesnému a v podstatě bezúdržbovému řešení od SEIKO Astron a CITIZEN Satellite Wave. V závěru článku najdete opět hodnocení všech uvedených typů.

Obsah článku

Pokud vás toto téma zajímá, předchozí díly seriálu najdete zde:

Teď už ale k dnešnímu výběru.

Digitální hodinky s GMT

Casio G-Shock MRG-B5000D-1DR

Toto řešení asi nerozplesá srdce žádného hodinkového fajnšmekra, ale jde o řešení, které je funkční, přesné a většinou i levné. Nutno dodat, že pokud jsou hodinky navíc řízeny radiovým signálem, tak jsou navíc super přesné.

Princip je jednoduchý, u hodinek s plně digitálním displejem, které mají funkci GMT je buď jednoduché zobrazení druhého času v jiné oblasti displeje, nebo pokročilé. Pokročilou funkcí je myšleno přepínání zobrazení času pomocí volby města, které danou časovou zónu reprezentuje. 

Casio G-Shock G-Squad GBD-H1000BAR-4ER

Popisovat přesnou funkci tohoto řešení GMT komplikace nemá s ohledem na velké množství variant smysl. Elektronický pohon nabízí velké množství různých řešení zobrazení a jejich ovládání. Nejpropracovanější modely navíc umožňují komunikaci s mobilními telefony, což množství funkcí dále rozšiřuje (do nekonečna a ještě dál…).

Casio Mudman G-9000-1VER

Celoplošný displej otvírá také další možnosti grafiky zobrazení. Některé modely například dávají možnost, že se při přepínání různých časových pásem zobrazuje jejich poloha na mapě světa.

Máte dotazy a chtěli byste hodinky s GMT vidět naživo? Přijďte do holešovické prodejny, kde vám o nich řekneme více.

Arnie – Digitální a analogové zobrazení GMT

Princip tohoto řešení je velmi prostý a přehledný. Hodinky kombinují analogové (ručky) a digitální (displej) zobrazení času. Tím, že je možné si pro každé zobrazení nastavit jiný čas vzniká GMT komplikace.

U tohoto řešení existují (zejména pro dříve narozené) dva ikonické modely, které u nás v devadesátých letech minulého tisíciletí znal každý. První z těchto ikon analogově – digitálního zobrazení času byly modely firmy CASIO, které měl po sametové revoluci skoro každý, protože byly cenově dostupné. Navíc tyto hodinky symbolizovaly západní pokrok a změnu po mnoha desetiletích pouze analogových hodinek.

Seiko Prospex SNJ033P1 Arnie

Druhým ikonickým modelem jsou SEIKO Arnie. Svou přezdívku si vysloužily díky účinkování v amerických filmových trhácích Komando (Commando, 1985) a Predátor (Predator, 1987), kde byly k vidění na zápěstí herce Arnolda Schwarzeneggera, který zde ztvárnil hlavní role, plukovníka Matrixe a majora Allana Schaefera, nazývaného Dutch. Nutno také zmínit, že se tyto hodinky se účastnily výpravy na Severní a Jižní pól a také výstupu mezinárodní skupiny průzkumníků na Everest roku 1988. 

Casio G-Shock G-Squad GBA-900-4AER

Velkým prohřeškem by bylo zapomenout také na dalšího, nejmladšího zástupce z řad firmy CASIO, některé modely z řady G Shock.

Timezoner

Aby se tento poslední díl nezvrhl do čistě quartzové podoby, tak jako předposlední variantu zobrazení GMT komplikace, kterou firma IWC pojmenovala Timezoner. Hodinky vybavené touto komplikací vypadají na první pohled stejně jako GMT číselný ukazatel, který je popsán ve třetím díle ZDE. V tomto případě ale hodinky fungují jinak.

Jak Timezoner vlastně funguje?

Tento systém neukazuje dva časy zároveň, ale pouze jeden čas, jak  na ručkách, tak i na GMT věnci, který vlastně slouží pouze pro identifikaci dopoledního (AM) a odpoledního (PM) času. GMT věnec se nachází pod trojúhelníkem na pozici u 12. hodiny (neplést s datumovkou na pozici 3. hodiny). 

Funkce GMT (Worldtimer)

  • když chci zjistit čas v jiném časovém pásmu, tak jen otočím lunetou na město (časovou zónu), která mě zajímá (horní vrchol trojúhelníku u 12. hodiny identifikuje zvolené časové pásmo)
  • během tohoto otáčení se mění jak poloha hodinové ručky, tak i čas na GMT věnci (jak ručky, tak GMT věnec ukazují stejný čas)

Například:

  1. Jsem v Londýně a lunetu mám na 12. pozici na LONDON,
  2. zajímá mě, jaký je čas v New Yorku, proto otočím lunetu na pozici NEW YORK (hodinová ručka i GMT věnec se mi při otočení lunety automaticky přestaví na hodnotu zvoleného časového pásma), 
  3. odečtu čas na ručkách nebo na GMT věnci (pod 12. hodinou), 
  4. přesunu si lunetu na pozici LONDON a ručky i GMT věnec se přestaví na čas v této zóně,
  5. po celou dobu minutová i sekundová ručka běží dále – aktivity s přechody mezi pásmy nerozeštelují přesný čas;
  6. velmi přehledně je to popsáno na následujícím videu:
IWC Schaffhausen PILOT’S WATCH TIMEZONER EDITION “LE PETIT PRINCE". LE 1500 pieces.

 Seřízení času:

  1. nastavím na lunetě město,
  2. pomocí korunky seřídím v první poloze čas (hodiny) – sekundovka a minutovka běží dál (při tomto seřizování si nerozešteluju minuty a sekundy), 
  3. seřizování času (přesné nastavení) jako u běžných hodinek – v druhé poloze korunky – sekundovka stojí.

Toto řešení není vhodné pro ty, kteří chtějí vidět na první pohled čas ve druhé časové zóně, ale je to velmi zajímavé a nestandardní řešení pro ty, kteří chtějí mít přehledný číselník a přitom možnost brouzdat napříč různá časová pásma. 

GMT řízené s pomocí GPS – SEIKO Astron a Citizen Satellite Wave

Seiko Astron SSH019J1

Poslední zmíněný systém najdete na modelech Astron od firmy SEIKO a Satellite Wave od firmy CITIZEN. Z hlediska jednoduchosti používání a sofistikovanosti tohoto řešení jde o systém, který je asi nejpohodlnější pro uživatele. Z pohledu GMT funkce jde o velmi podobné strojky.

Seiko Astron

Díky vývoji svého vlastního, patentovaného, energeticky nenáročného GPS přijímače bylo SEIKO schopno vyrobit hodinky, kterou jsou pomocí GPS signálu schopny identifkovat časovou zónu, přesný čas a datum. Hodinky umí identifikovat a také automaticky nastavit každou z 39 časových zón na zeměkouli.

Citizen Satellite Wave

Citizen Satellite Wave CC9015-54E

Jak již bylo zmíněno, SEIKO ale není jediná firma, která hodinky řízené GPS signálem vyrábí. Obdobně fungující hodinky najdeme i u firmy CITIZEN a mají označení Satellite Wave, které jsou cenově dostupnější.

Vizuálně jsou SEIKO Astron a CITIZEN Satellite Wave vlastně obdobou systému subciferníku (pro GMT jsou zde dva, se třemi ručkami), ale jeho primárním přínosem je systém určení polohy hodinek a s tím spojené nastavení správného času, ať už se hodinky nacházejí kdekoliv na světě. Ano, existují i jiné hodinky, které jsou řízeny pomocí signálu z nějakého pozemního vysílače, ale tento systém funguje pouze lokálně a v dosahu vysílače. Díky tomu, že jsou Astron a Satellite Wave řízené pomocí signálu ze satelitů na oběžné dráze, je jejich funkčnost globální (viz žlutě znázorněné srovnání pokrytí na obrázku níže).

Seiko Astron SSH111J1

U těchto hodinek se využívá solární pohon (rezerva chodu činí 6 měsíců při plném nabití, až 2 roky v úsporném režimu). 

POZOR: ne všechny modely Astron mají zobrazení druhé časové zóny.

Shrnutí výhod a nevýhod jednotlivých typů

1. Digitální hodinky s GMT

+ jednoduché a jasné zobrazení,
+ mnoho funkcí, zajímavá grafika,
+ velmi široký výběr možností, od jednoduchých hodinek za cenu okolo 1 500 Kč, až po velmi komplikované modely vybavené mnoha funkcemi za daleko vyšší cenu;

– hodinky působí většinou sportovním dojmem (nehodí se např. k obleku),
– ve srovnání s mechanickými hodinkami jde o složité elektronické řešení poplatné    
   technologiím využívaným v dané době; za nějakou dobu asi neseženete náhradní díly. 

2. Digitální a analogové zobrazení GMT

+ jednoduché a levné řešení
+ velmi přehledné odečítání obou časů
+ retro design (někdo to ocení)

retro design (někdo to neocení)

3. Timezoner

+ zajímavé, neobvyklé a tím i exkluzivní řešení
+ velmi efektní a sofistikované řešení pro hodinkové nebo technické nadšence
+ možno postupně zobrazit všechna časová pásma bez zastavení hodinek

viditelný pouze jeden čas, pro zobrazení dalších pásem nutné přestavení
–  složitější nastavení a ovládání

4. GMT řízené s pomocí GPS

+ zajímavé, méně obvyklé a tím i exkluzivní řešení (najdete pouze u CITIZEN a SEIKO)
+ vše funguje automaticky, hodinky automaticky na přestaví na přesný čas
+ díky satelitnímu signálu mají globální účinnost

horší čitelnost, pro přesnou identifikaci hodin a minut je nutný dobrý zrak

Příklad hodinek s digitálním zobrazením GMT


Příklad hodinek GMT Analog – digitál

Příklad hodinek GMT Timezoner

IWC Timezoner, edice Le Petite Prince

Příklad hodinek, kde je GMT řízené s pomocí GPS

Závěrem

Informace uvedené v tomto článku jsou obecné (platí pro většinu typů) a obsluha jednotlivých typů hodinek se může lišit.

Příště se můžete těšit na obecné informace o GMT hodinkách, historii a přehledné shrnutí všech popsaných variant.

Text: Vít Černý 

Fotografie: Vít Černý, Helveti a IWC

Máte dotazy a chtěli byste hodinky s GMT vidět naživo? Přijďte do holešovické prodejny, kde vám o nich řekneme více.

Jednotlivé díly GMT hodinky přehledně:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *