Recenze hodinek VICTORINOX I.N.O.X. CARBON 241777 – odolnost a čitelnost nadevše

Karbonové vlákno stále zůstává něčím výjimečným a jen málo značek hodinek skutečně nabízí celé pouzdro, či ciferník z tohoto materiálu. Dnes budeme hovořit o Victorinox INOX Carbon 241777, který Vám ve skutečnosti nabízí šanci mít na svém zápěstí něco neobvyklého. Stojí za zmínku, že samotný model není nový a nějakou dobu je již v prodeji. Koupil jsem si je před rokem a v dnešním článku jde spíše o dlouhodobý test, takže se budu moci podělit o ještě podrobnější zkušenosti a svůj názor na tyto hodinky.

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com

Číselník

Karbonová verze má promyšlený, a přitom dostatečně výrazný design.

Karbonová verze je dodávána pouze s jedním typem ciferníku – černé barvy s velkými indexy a ručičkami. Toto je klasický styl pro Victorinox, takže Vás může jen těžko překvapit. Právě to je silná přednost těchto hodinek, a zde vysvětlím proč.

Černá barva zkombinovaná s velkými indexy a ručkami nabízí úžasnou přehlednost a čitelnost.

Začněme mixem indexů a číslic, který má podobu aplikovaných částí a dodává celé kompozici objem. Jejich velikost napomáhá čitelnosti, a je snadné si jich všimnout za jakýchkoliv světelných podmínek. Za povšimnutí stojí, že index „12″ je tradičně nahrazen logem výrobce, zatímco „3″, „6″ a „9″ vystupují jako velké číslice v jednoduchém a elegantním fontu.

Na sklíčku je zajímavá i červeně potištěná stupnice pro odečítání času.

Klasický černobílý styl ciferníku zaručuje, že Vaše oko nebude nic rozptylovat, a i po roce s těmito hodinkami se na ně stále rád dívám. Je také dobře, že nápisů není tolik (pravda, mohlo by jich být ještě méně) a všechny jsou vyvedeny bílou barvou. Všimněte si, že na skle je další stupnice vytištěná červenou barvou a může být užitečná pro 24hodinové odečítání času. Datumové okénko je umístěno mezi „4″ a „5″ indexem. Díky bílé barvě ho najdete snadno, ale upřímně řečeno bych ho raději viděl s černým podkladem a červeným písmem. Takto by to vypadalo jednotněji s celým barevným rozvržením ciferníku.

Na hodinkách nechybí ani datumovka s bílým podkladem a černými číslovkami.

Ručička je zde klasická – vyrobena se svítícími vložkami a červenou vteřinovou ručičkou. Takové barevné odlišení usnadňuje rozlišení všech tří a dokonce i použití I.N.O.X. jako stopek. Na vnějším okraji ciferníku najdete podrobnější stupnici, která se může hodit pro sledování vteřin.

Hodinky jsou vybavené červenou vteřinovou ručkou a také svítícími vložkami, které zajistí výbornou přehlednost i za tmy.

Pouzdro

Jak jsem již zmínil, Victorinox INOX Carbon 241777, má hlavní vlastnost ve svém názvu. Ano, celé pouzdro je vyrobeno z karbonu, který dodává hodinkám zvláštní vzhled. Tento materiál je také lehký (váha hodinek je 92 g) a houževnatý, takže přežije každodenní rány. Všimněte si, že tvar pouzdra zůstal klasický, takže máme pevné úhlové pouzdro s velkými hladkými plochami. Tento design se stal poněkud klasickým a zůstává rozpoznatelný i s tímto nově použitým materiálem. Tloušťka pouzdra je 14 mm.

Díky použitému materiálu jsou hodinky hezky lehké a houževnaté.

Očekával jsem, že luneta bude kolem skla mírně zvednuta pro ještě lepší vzhled, ale tady je na stejné úrovni. Přesto získáme ochranu korunky, která zde vypadá celkově velmi dobře. Všimněte si, že korunková část je poměrně velká a měla by se snadno ovládat i v rukavicích. Na její boční straně se navíc nachází logo Victorinox. Zadní pouzdro je vyrobeno z oceli, ale to je typické pro všechny hodinky vyrobené ze speciálních materiálů.

Velkou výhodou je i gumový kryt, který obsahuje jednoduchý číselník kompasu a přitom hodinkám poskytne ještě větší ochranu.

Celkově „čistý“ design Vám umožní soustředit se na číselník, takže bych řekl, že je to velká výhoda tohoto modelu. Navíc můžete nasadit další gumový kryt tzv. bumper, který hodinkám dodá ještě větší ochranu. Všimněte si, že toto příslušenství obsahuje také jednoduchý číselník kompasu. Líbí se mi, že pouzdro dostáváme jako standardní bonus, a pozoruhodně se tím mění celkové vnímání hodinek.

Uvnitř hodinek tiká spolehlivý quartzový strojek Ronda 715.

Strojek a řemínek

Uvnitř dnešních hodinek najdete quartzový strojek Ronda 715 s klasickým tříručičkovým uspořádáním a ukazatelem data. Jedná se o dobrý kalibr a pochybuji, že budete mít nějaké problémy. Podle mého názoru je takový strojek vhodnější pro celkový odolný vzhled hodinek, protože není tak snadné ho poškodit jako klasické automatické strojky.

Gumový řemínek je vysoce kvalitní a díky své flexibilitě nabídne maximální komfort.

Řemínek je dalším velkým překvapením těchto hodinek. Victorinoxu se podařilo vyrobit vysoce kvalitní gumový doplněk, který je velmi flexibilní a snadno se nosí. Dodává se pouze v černé barvě, ale k celkovému designu vypadá tak akorát, ať už s pouzdrem, nebo bez něj. Spona je z nerezové oceli s vyrytým logem Victorinox. Šířka řemínku je 21 mm.

Spona z nerezové oceli je zdobená logem značky.

Samotné použití hodinek

Tyto hodinky jsem aktivně využíval přibližně rok a nyní se můžeme podívat na konečný výsledek I.N.O.X. po tomto testování. Podle mého názoru jsou tyto hodinky velmi odolné a dokázaly přežít různé nárazy, které se vyskytnou při každodenním používání.

Hodinky jsou dobrým společníkem na cestování.

Nejprve musím zmínit rozměry. Někteří lidé se bojí větších rozměrů pouzdra, ale mohu vás ujistit, že na mém 18 cm zápěstí sedí dobře. Navíc plastový kryt je trochu objemnější a pomáhá Vám získat na zápěstí jiný pocit z hodinek. Musím uznat, že „holé pouzdro“ sedí elegantně a vypadá překvapivě dobře i na tenkém zápěstí. Číselník je dobře čitelný a neměl jsem problém odečíst čas ani za tmy. Stále nejsem velkým fanouškem bílého okénka s datumovkou, které celkový vzhled jen rozbíjí.

Dobře sedí na zápěstí a protože jsou velmi odolné, bez ztráty kytičky přežijí i různé nárazy.

Řemínek je jedním z největších překvapení těchto hodinek. Jsem zvyklý dostávat k jiným hodinkám řemínky z tvrdé gumy, ale tady dostáváme opravdu skvělou věc hned po vybalení z krabičky. Délka je tak akorát na mé zápěstí a guma je hladká a pružná i po roce používání v chladném i horkém počasí. Samozřejmě by mohla být spona trochu propracovanější místo této klasicky sériově dodávané, ale není to velké mínus. Možná ještě jedna věc, která by se za tuto cenu hodila – přídavný řemínek v balení, zde by se hodil nato řemínek.

Gumový řemínek hodně vydrží a i po roce používání v různých podmínkách vypadá jako nový.

Victorinox I.N.O.X. Carbon 241777 – Cena a dostupnost

Dnešní hodinky jsou stále dostupné a některé obchody (například Helveti) je nabízejí s příjemnou slevou. Cena se po slevě pohybuje okolo 15 000 Kč, což je za to, co dostanete, docela rozumné. Podle mého názoru jsou to skvělé hodinky pro ty, kteří by si rádi pořídili hodinky z neobvyklého materiálu, ale nechtějí experimentovat s designem. Victorinox použil klasický styl a spojil ho dohromady s některými novými prvky, které dělají celé hodinky ještě zajímavějšími. Možná jste slyšeli, že řada I.N.O.X. je jednou z mála, která může skutečně konkurovat slavným G-Shockům, pokud jde o odolnost.

Cena hodinek je hodně přívětivá, když vezmete v potaz, co všechno dokážou nabídnout.

Pokud nemáte v oblibě automatický strojek, Victorinox INOX Carbon 241777 může být skvělou volbou pro každodenní používání. Stejně dobře vypadá k obleku i k nějakému trailovému outfitu v horách. Celý design se navíc vyhýbá lacinému vzhledu a pouzdro z uhlíkových vláken bude zajímavý námět na konverzaci. Je také dobré vidět v krabici přídavný gumový kryt, protože někteří majitelé budou chtít své hodinky před případným poškozením.

Victorinox I.N.O.X. Carbon 241777 Watch Review

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheee souhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přeložil Jakub Novák.

Zdroj textu a fotografií: https://www.onewheee.com/victorinox-i-n-o-x-carbon-241777-watch-review/

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *