Svátek hodin(k)ářů SEW – Salon Exceptional Watches 2022

Pokud patříte mezi správné chrono pacienty, pak jste určitě zaznamenali každoroční svátek pro všechny milovníky hodinek a času. 8. ročník Salon Exceptional Watches SEW se letos konal opět na podzim 21. a 22. října 2022 v pražském paláci Žofín. Tato akce bývá opravdu svátkem roku a ve střední Evropě patří bezesporu ke špičce.

SEW jsem zažil naposledy v roce 2018 v Brně a když jsem zjistil, že mám letos volný víkend a cestu do Prahy, nemohl jsem si letošní ročník nechat ujít. Proto jsem sbalil rodinku, nachystal foťák, košili a bylo naplánováno.

Bez přednášek by to nebylo ono

Musím se přiznat, že jsem byl na Žofíně poprvé a to prostředí paláce se perfektně skloubilo s danou akcí a krásnými hodinkami, které byly součástí. Akce trvala dva dny a kromě expozic a více než 1000 hodinek mohli návštěvníci absolvovat několik zajímavých přednášek renomovaných odborníků, hodinářů nebo zástupců hodinářských firem.
Za sebe mohu rád zmínit například tyto:

  • Libora Hovorku a jeho přednášku na téma:
    Historie: Měření přesnosti chodu náramkových hodinek. Pan Hovorka je odborníkem a bývalým konstruktérem firmy PRIM.
  • Jaromíra Ondráčka z hodinářské škola Jihlava s tématem:
    Hodinky: domeček plný koleček. Druhy soukolí, jejich význam a odlišnosti.
  • Jana Prokopa:
    Prokop & Brož: 10 úspěšných let nejen na české scéně. Výroční modely.

Letošní ročník byl netradiční svým obsazením hodinářských značek. Nenašli jste zde tentokrát zástupce Omega, Breitling, ani Tudor. Což mohlo někoho od návštěvy prestižního veletrhu odradit. Efekt to mělo ale spíš opačný, protože profláklé značky můžete v butiku navštívit kdykoli, ale menší a neméně kvalitní značky kolikrát v ČR prostě nenajdete.

Co jsem si nenechal ujít

Na SEW jsem dorazil v sobotu dopoledne a začal plánovat, kterou expozici navštívím jako první. Měl jsem několik favoritů, kterým jsem chtěl věnovat více času, abych se mohl dozvědět více o jejich tvorbě a produktech.

Pokud bych měl upřímně zmínit co mě opravdu zaujalo, byly to tyto značky:

  • Bell&Ross – hranatá klasika. Neobvyklé a ne úplně známé hodinky pro vyznavače army stylu, potápek a leteckých hodinek. Protože můj dobrý kamarád designér, architekt má dvoje, značka mi není až tak cizí. Přes to mi přijde, že je mezi chrono komunitou trochu opomíjeným hráčem.

    B&R zde měl poměrně hodně modelů a mě nejvíc zaujal model s celočerným keramickým pouzdrem a koženým řemínkem s označením BR 03-92 HERITAGE.
  • Chronotechna – relativně mladá česká značka, která má velmi dobře našlápnuto. Jejich vize, příběhy a hodinky mě baví. Zaujal mě jejich model Chronotechna SeaQuest, který se může pyšnit jedním z nejčernějších ciferníků. Ten je vyroben za pomocí barvy Musou black, která je tak černá, že pohlcuje až 99,4 % veškerého dopadajícího světla.

    Pavel Kalouš na své přednášce také uvedl několik důvodů, proč Musou a ne Vantablack, kterou můžeme vidět třeba u firmy Moser. Chronotechna zde představila také svou limitku SeaQuest Dive Nanga Parbat, která  vznikla ve spolupráci s horolezcem Markem Holečkem.

    Za mne palec nahoru a myslím, že má Chronotechna po všech těch malých porodních bolestech pěkně nakročeno a ještě o nich určitě uslyšíme.
  • Alexander Shorokhoff – zcela upřímně… nejsem velkým fanouškem malých manufaktur a ručně vyráběných hodinek. Jako umělecké dílo nebo kousek do sbírky asi fajn, ale tato tematika je spíše pro úzkou skupinu lidí. Pak jsou ale manufaktury, které mě dokážou zaujmout. Na letošním ročníku to byla německá hodinářská firma Alexander Shorokhoff. Mezi modely, které mě bezesporu zaujaly se zařadil i model COLIBRI
  • Sinn – německá klasika! Německé hodinky doma nemám, ale Sinnu a jejich modelům moc fandím. Preciznost, odolnost a kvalitní rodokmen jsou pro mě těmi hlavními pilíři značky. Návštěvníky velmi překvapila modelová řada UX. Já si našel svého favorita v leteckém modelu 356 Sa PILOT II . Ten mě svými kompaktními rozměry a úžasným ciferníkem naprosto uchvátil.

Dále jsem moc rád zavítal ke stánkům značek PRIM Manufacture 1949, Prokop&Brož a dalším.

Na SEW nesměly chybět kvalitní značky, které najdeme i v e-shopu Helveti:

  • Citizen – japonská klasika, která nesmí chybět v žádné sbírce. Největší emoce mezi návštěvníky vzbudila novinka Citizen Tsuyosa Automatic a jejich barvičky. Hodinky se mi líbily, ale kvůli frontě u vitríny jsem byl rád, že jsem mohl udělat alespoň fotku. 🙂
Bulova Accutron Spaceview
  • Bulova – americká Bulova s českými kořeny bývá stálicí mezi vystavovateli prestižního veletrhu a co lahodilo mému oku byly modely z hitech řady Accutron.
Maurice Lacroix Aikon #tide
  • Maurice Lacroix – zde mě zaujala udržitelná, veselá a energická novinka Aikon #tide, která prostě baví mladé i starší z nás. 
  • Nechyběla ani značka G-Shock, Ball nebo třeba Edox.

Hodinky roku

Součástí akce byla také hlasovací soutěž o hodinky, model letošního veletrhu s názvem Hodinky roku. Každý z vystavovatelů měl možnost přihlásit svůj model a lidé při vstupu mohli hlasovat o NEJ model. A jak letošek dopadl?

Zenith Defy Skyline
  1. Zenith – Defy Skyline
  2. Czapek – QUAI DES BERGUES Sapphire Blue L
  3. Molnár & Fábry – Grand Master Minute Repeater

Ač jsem si Defy Skyline sám zkoušel, líbily se mi a na hodinky s integrovaným tahem mi seděly nezvykle dobře, netipoval bych je na vítěze a titul Hodinky roku SEW 2022.

Každopádně za mě velká gratulace a díky za možnost být součástí akce, potkat známé tváře a uspokojit svou chrono duši.

Níže fotoreportáž z akce. 

Tom H.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

1 komentář u “Svátek hodin(k)ářů SEW – Salon Exceptional Watches 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *