Citizen Promaster Tough Super Titanium BN0118-04

Potřebuji hodinky, co nestojí svět, budou dostatečně odolné a nebudu muset řešit jejich pravidelný servis. Tak nějak se dá stručně v jedné větě shrnout charakteristika modelu, na který se dnes podívám z blízka.

Pod komplikovaným a dlouhým názvem Citizen Promaster Tough Super Titanium BN0118-04E se skrývají kupodivu nekomplikované hodinky. Jsou určené pro všechny z nás, kteří po pracovní době utíkají vyvětrat hlavu nějakým pohybem nebo jen prostě vyrazí do přírody. Zkrátka ven, pryč od shonu velkoměsta.

A proto jsem si i já, který jakožto hodinkový nadšenec na ruce hodinky musím neustále nosit, jinak si připadám jako nahý, musel jednoho dne vybrat ty správné outdoorové časomíry. Takže vy už nemusíte podstupovat vyčerpávající hledání těch pravých. Tady jsou Citizen Promaster Tough Super Titanium v černém provedení. A není zač 😉…

Obsah recenze

V jednoduchosti je krása

Tyhle Citizeny jsou minimalistické a mají za cíl odečítat jen a pouze čas a datum. K tomu jim slouží výrazný ciferník, který kombinuje bílé číselné indexy s těmi, co označují čtvrthodinové milníky. Na dvanáctce pak nechybí typický trojúhelník, který mi ve tmě pomůže s rychlou orientací. Po západu slunce se zároveň můžu spolehnout na silnou luminescenci v modrém provedení, které právě výrazné indexy pomáhají svítit hodně intenzivně.

Ciferník je pak zabalen do tvarově jednoduchého pouzdra. Dominuje mu velká šroubovací korunka s částečným krytím díky výčnělkům pouzdra. Zde ani žádné designové výstřelky nečekám, jde přeci o hodinky na outdoor. Co ale za výstřelek v téhle cenové kategorii považuji, je pouzdro z titanu. Velká paráda! Jde navíc o unikátní slitinu Super Titanium z dílny Citizenu. Ta nabízí velkou pevnost, malou hmotnost a materiál jako takový je antialergický. Celkových 66 gramů je na ruce je jako pírko. 

Odolné pouzdro skvěle doplňuje safírové sklo s antireflexní vrstvou, čímž je zajištěna perfektní čitelnost. Zadní část hodinek je plochá a prostá jakéhokoli závitu nebo reliéfu. Dominuje jí logo s názvem Eco-Drive. A to je další věc, se kterou u tohoto modelu Citizen boduje….

Nepřekonatelný pohon Eco-Drive

Eco-Drive je patentovaný způsob napájení hodinek. Není potřeba žádné baterie nebo složitých dílů mechanického strojku, který se o přesný chod stará. Zde stačí pouze energie ze světla, ať už jde o to přirozené nebo umělé.

Panely schované za ciferníkem se postarají o nabití článku, který je pak schopný fungovat nepřetržitě až 6 měsíců. A to i pokud bych hodinky nechal takhle dlouho v šuplíku. Odpadají tím tak ty nejběžnější servisní úkony – výměna baterky a nebo seřízení mechanismu strojku. Eco-Drive si potřebuje občas „cucnout“ světla a bude vám fungovat léta.

Proto ani zadní strana nemá žádné šroubovací dýnko, které běžně slouží právě pro účely servisu. Dalším bonusem je přesnost, která je u in-house strojku E168 udávána v řádu vteřin za celý měsíc. Taky paráda. Samotná technologie solárního nabíjení umožnila vtěsnat vše do pouzdra, které má přijatelných 11 mm na výšku. V ničem mě tak hodinky nelimitují. Celkově je to pro hodinky, které mají něco vydržet, dokonalé řešení.

Hodinky ale mají přichystány ještě jeden trumf v podobě 300m voděodolnosti. Nejde o ryzí potápky, ale tento údaj je mezi ně řadí. Hloubkové potápění tedy není problém. I když – řeknu to upřímně, já je k limitu vodotěsnosti určitě ani nepřiblížím.

Na závěr to nejdůležitější – jak se nosí

Na ruce drží jak přibyté, kombinace ideální velikosti 40 mm a lehkého pouzdra je perfektní. Dodávaný textilní řemen je hezky poddajný, ale nepatří mezi mé favority. Zde už si to ale dokážu velmi rychle přizpůsobit svým potřebám. Líbí se mi, že z hodinek přímo čiší jejich robustnost. Co bych možná lehce upravil je velikost indexů a číslic. Proporčně by bylo vzhledem k velikosti ciferníku lepší ubrat na masivnosti. Na druhou stranu tohle dělá hodinky výrazné, to je jejich design

Takže si to hezky zrekapituluji – za necelých 10 000 Kč mám hodinky, které splňují vše, co od outdoorových hodinek očekávám. A ještě přidávají kupu bonusů, které v této cenové kategorii těžko jinde najdu. Jsou přehledné, vlastně jednoduché a přitom si jejich celkový vzhled mohu dotvořit jakkoli barevným řemínkem, protože 20mm stěžejky a monochromatické barvy k tomu přímo vybízejí.

Můžu je nosit denně a nebo si je dát na zápěstí jen na svá víkendová dobrodružství a přitom budou vždy ukazovat přesný čas. Stejně tak vím, že jediná velká investice souvisí s jejich pořízením a dál už to bude skoro zadarmo, protože sluneční světlo je (zatím) zdarma a víc k jejich napájení nepotřebuji. To je fér nabídka, co myslíte?

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *