Odolnější a lehčí hodinky díky materiálu Citizen Super Titanium

Nízká hmotnost, nevídaná tvrdost a odolnost povrchu, hypoalergenní vlastnosti a rezistence vůči korozi. To všechno jsou důvody, proč milovníci kovových hodinkových tahů o titanu uvažují jako o ideálním materiálu. Super Titanium™ společnosti Citizen však nabízí ještě více, než obyčejný titan.

Materiál Super Titanium™ má vyšší odolnost vůči poškrábání – je 5x tvrdší, než ocel, a k tomu uživateli dopřává větší pohodlí při nošení. Kromě toho mají titanové Citizeny i lepší vzhled. A to je spousta důvodů, proč mnozí na tuhle technologii nedají dopustit. Pokud vás blíže zajímá, v čem výjimečnost Super Titania vězí, čtěte dál.

Obsah článku

První titanové hodinky na světě (zdroj: www.citizenwatch-global.com)

První hodinky z titanu

Super Titanium™ je originálem firmy Citizen, která je navíc vůbec prvním výrobcem titanových hodinek na světě. Již od roku 1970 značka zdokonaluje své výrobní postupy, takže na kvalitě titanových modelů Citizenu se odráží dlouhodobá zkušenost s výrobou patentovaného titanu s názvem Super Titanium™. Postup zároveň reflektuje úsilí a filosofii společnosti, jež jí velí vyrábět věci, které neumí nikdo jiný.

Titan sám o sobě přináší mnohé kladné vlastnosti, popsané výše. Problémem je však jeho komplikovanější obrábění. Klíčem k unikátním vlastnostem titanu Super Titanium™ je zpracování titanu pomocí dvou patentovaných technologií obrábění a tvrzení. Citizenu se velké úsilí věnované rozsáhlému výzkumu opravdu vyplatilo, protože jestli máte pocit, že titanové hodinky jsou nepoškrabatelné a extrémně lehké, vězte, že to je právě díky unikátní technologii Citizenu, nikoliv až tak díky samotnému titanu.

Dva kroky k dokonalosti

  1. Prvním krokem je patentovaná technologie zpracování titanu. Pevný titan má vynikající hypoalergenní vlastnosti, ale je velmi těžko opracovatelný, proto Citizen pro tyto účely vyvinul vlastní technologii.

    Po mnoha letech výzkumu a díky bezkonkurenčnímu řemeslnému zpracování, Citizen mistrovsky zvládl tři zásadní postupy při zpracování titanu – lisování, obrábění a leštění. A vězte, že řada použitých metod je natolik unikátní, že je žádná jiná společnost na světě nedokáže provést.
  2. Druhým krokem je taktéž patentovaná technologie povrchového tvrzení Duratect. Právě díky ní získává Super Titanium™ svoji výjimečnou tvrdost (5x vyšší, než ocel) a také lepší vzhled.

    Přidejme k tomu přirozené vlastnosti titanu, tedy nízkou hmotnost, hypoalergennost a odolnost vůči korozi a dostaneme vlastnosti, které svoji kvalitou předčí i nerezovou ocel. Díky čtyřem základním verzím technologických postupů lze dosáhnout i různých barevných variací – můžete si proto vybrat hodinky v barvách od klasické titanové šedé, přes stříbrnou, zlatou a růžově zlatou, až po černou. 

4 charakteristiky kovu Super Titanium™

Odolnost vůči poškrábání

Ačkoli je určité poškrábání hodinek při denním použití v podstatě nevyhnutelné, kov Super Titanium™ jej eliminuje díky úpravě Duratect na úplné minimum. Povrch, který je více než 5x tvrdší než ocel, zajišťuje maximální prodloužení doby, po kterou budou vaše hodinky vypadat jako nové. To s sebou přináší i určitou volnost pohybu, protože se nebudete muset o svoje hodinky neustále strachovat.

Jednoznačný praktický příklad uvidíte ve videu Super Titanium Benefit #1 Scratch Resistant, kde jsou oba materiály podrobené účinkům nylonového kartáče:

Super Titanium Benefit #1 Scratch Resistant
Zdroj: CITIZEN WATCH

Nízká hmotnost

Titan je zhruba o 40 % lehčí, než nerezová ocel. Stačí vzít do jedné ruky hodinky z oceli a do druhé podobný model z titanu. Okamžitě pocítíte opravdu významný rozdíl. Super Titanium™ Vám umožňuje věnovat se jakékoli činnosti a zapomenout, že máte na ruce hodinky na kovovém tahu.

O celodenní zátěži zápěstí způsobené nošením kovových hodinek by mohli vyprávět zvlášť ti, co nosí hodinky s větším průměrem pouzdra, do kterého je třeba poskládat větší množství funkcí. Nejen proto získává Citizen obrovskou výhodu – ve svých modelech rozhodně funkcemi nešetří, přesto je hmotnost hodinek stále nositelná (níže najdete porovnání jednotlivých modelů v tabulce).

Video s porovnáním hmotností Super Titanium Benefit #2 Lightweight:

Super Titanium Benefit #2 Lightweight
Zdroj: CITIZEN WATCH

Šetrné k pokožce

Někteří lidé trpí alergií na různé kovy, což jim znemožňuje nosit hodinky vyrobené z oceli či jiných kovů. Super Titanium™ je hypoalergenní, proto jej lze nazvat technologií pro všechny. Hodinky ze Super Titanium™ může totiž s plnou důvěrou nosit téměř kdokoliv, protože neobsahují kobalt, nikl, chrom ani rtuť, které jsou nejčastější příčinou alergické reakce na kovy.

Citizen podrobil svůj titan i klinickému testování, které potvrdilo jeho nezávadnost. Zhruba ze sta pacientů, alergických na různé kovy, se při vyzkoušení hodinek ze Super Titanium™ neprojevily příznaky alergie ani v jednom z případů.

Důkaz o šetrnosti k pokožce ve videu Super Titanium Benefit #3 Hypoallergenic:

Super Titanium Benefit #3 Hypoallergenic
Zdroj: CITIZEN WATCH

Odolnost vůči korozi

Hodinky ze Super Titanium™ bez problému odolají běžnému, každodennímu kontaktu s vodou. Hravě odolají sladké i slané vodě, stejně tak i lidskému potu. Můžete se tak na ně spolehnout v každé situaci. Super Titanium™ dokonce vykazuje vyšší odolnost vůči korozi, než nerezová ocel. Ideální volbou je proto Super Titanium™ v případě, že uvažujete o pořízení potápěčských hodinek – zde najdete titanové potápky Citizen.

Důkazy opět ve videu Super Titanium Benefit #4 Corrosion Resistant:

Super Titanium Benefit #4 Corrosion Resistant
Zdroj: CITIZEN WATCH

Srovnání hmotnosti hodinek z oceli a Super Titania

Hmotnost modelů Citizen Super Titanium:

Citizen Promaster Tough BN0118-55E40 mm, výška 11 mm108 g
Citizen BM7470-84L43 mm, výška 10,5 mm94 g
Citizen Eco-Drive Radio Controlled CB5947-80E42,5 mm, výška 12 mm92 g
Citizen Attesa Satellite Wave GPS LE CC4054-68L44 mm, výška 16 mm110 g
Citizen Promaster Satellite Wave CC9020-54E47 mm, výška 15 mm126 g

Hmotnost vybraných ocelových modelů Citizen podobných rozměrů:

Citizen Tsuyosa Automatic NJ0150-81Z40 mm, výška 11,7 mm138 g
Citizen Global Radio Controlled CB0010-88L43 mm, výška 10,5 mm149 g
Citizen Promaster Skyhawk AT8020-54L A-T43 mm, výška 12 mm180 g
Citizen Promaster Skyhawk JY8078-52L45 mm, výška 15 mm190 g
Citizen Promaster Radio Controlled CB5001-57E47 mm, výška 14 mm188 g

Co k tomu dodat? Také jste si všimli, že jedny z nejtěžších hodinek ze Super Titania zdaleka nedosahují ani hmotnosti nízkých společenských automatů Tsuyosa s pouzdrem pouhých 40 mm?

Zkrátka bez starostí a za skvělou cenu

Pokud chcete zapomenout na svoje kovové hodinky a věnovat se činnosti, kterou právě děláte, bez přítěže na zápěstí a rizika rychlé degradace tahu a pouzdra od vlásečnic a poškrábání, je pro vás materiál Super Titanium™ to pravé. Tyto modely od Citizenu totiž spojují významně nižší hmotnost, prakticky nulové alergické reakce a riziko poškrábání omezené na minimum.

V době průniku titanu do hodinářské branže byste titanové hodinky pořídili přibližně za cenu průměrného auta. Dnes je však možné mít tuto technologii na ruce v ceně od 6 200 Kč, a to i v dámských verzích a k tomu s další naprosto průlomovou technologií, která se týká napájení, s názvem Eco Drive. Citizen totiž stále přináší převratné technologie co možná nejširší skupině lidí.

Jste-li ale opravdu mlsní, jistě už jste narazili i na další extra výbavu, kterou má Citizen v nabídce – radiové řízení času a synchronizace přes GPS. Modely s touto funkcí jsou označené Radio Controlled a v titanové verzi je aktuálně seženete od 16 600 Kč. Modely s GPS synchronizací jsou v nabídce od 27 000 Kč. Ale to už je na další povídání.

Titanové Citizeny ze srovnávací tabulky:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *