Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono: moderní technologie pod retro vzhledem

Já ten retro look hodinek prostě zbožňuju! To byla má první myšlenka, když jsem poprvé odhalil obsah černé krabičky s názvem Citizen. Ta ukrývala hodinky v referenci CA7090-87L, co si berou to dobré a kvalitní z doby minulé a zároveň i té současné. Je to spojení, které funguje. Hodinky vypadají skvěle – jsou propracované a přitom nejsou zahlcené nespočtem indexů, ukazatelů, nabízí pouzdro z moderního materiálu a vydrží dlouho díky systému dobíjení Eco-Drive. Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono zkrátka stačí jen nosit a nestarat se…

Fenomén Eco-drive

Schéma napájení Citizen Eco–Drive

Eco-drive je patent Citizenu vyvinutý v roce 1976, co je neustále zdokonalován a je to v podstatě nejvýznamnější technologický milník této značky. Hodinky jsou dobíjeny za pomoci světla, které sbírá solární panel schovaný pod ciferníkem. Ten získanou energii přemění na tu elektrickou a uloží ji do titan-lithiového akumulátoru. Baterka poté zvládne hodinky napájet až 7 měsíců. Tedy v případě, že byste na ně zapomněli a nechali je někde v temnotě šuplíku. Při běžném nošení budou totiž dobíjeny průběžně a vy se tak fakt nemusíte o nic starat.

Je to zkrátka taková mikro fotovoltaika, bohužel bez příspěvku od státu 🙂. Vlastně je to lepší, protože se článek dobíjí nejen ze slunečního svitu, ale i při umělém osvětlení. Jednoduše řečeno – kde je světlo, jsou tyhle hodinky jako doma. Může být i pološero, stejně tak si hodinky „sosnou“ energii i ve světelných podmínkách, kdy čtení knihy rovná se hazardu se zrakem.

Hodinky Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono CA7090-87L najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v prodejnách Helveti.

92 gramů retra

Jak jsem už napsal v úvodu, modelem CA7090-87L na vás dýchne retro sportovní atmosféra díky

2 subčíselníky jsou typické pro sportovní chronografy.
  • unikátnímu tvaru pouzdra,
  • integrovanému náramku
  • a dvojici vertikálně umístěných subčíselníků ve stylu bi-compax, jenž hezky kontrastují s modrou barvou ciferníku.

Maximální uhlazenost ciferníku jen lehce narušuje datumové okno, které má aspoň kontury kruhu a tak zde nebije do očí. Navíc je to praktická věc, takže budiž vzato na milost. Pouzdro je tak akorát vysoké, aby schovalo všechnu tu technologii včetně soláního panelu, v řeči čísel má příjemných 11,3 mm a řadí se tak k těm profilově nižším.

Perfektní hmotnost zajistí speciální slitina titanu s názvem Supertitanium, o které jsem se více rozepsal v předchozí recenzi na potápěčský model Citizenu.  Váhavý jsem byl u rozměru pouzdra. Papírových 43 mm mi přišlo hodně, ale tady platí mé známé hodinkové přísloví „nejdřív zkus a pak suď“. Právě díky integrovanému náramku, kde nejsou vystouplé nožičky na uchycení jakéhokoli náramku či řemínku, sedí Citizeny fakt perfektně na ruce. Hezky obepnou zápěstí a pocitově rázem působí o 3 mm menším průměrem. Při správném nastavení délky náramku hezky drží a nijak nelítají od zápěstí až skoro k předloktí.

Výrazem tak akorát hodnotím tlačítka start a stop, co mají příjemně oblý tvar a u ohnutého zápěstí se nezatlačí nepříjemně do kůže. Stejně na tom je korunka s reliéfem, jenž zajistí komfortní nastavení času. Ten však reálně nastavíte jen při střídání letního a zimního času, Jinak upravovat čas není moc potřeba, jak prozradí další část recenze.

Vychytané detaily

Způsob napájení jsme si vyjasnili o pár řádků výše, ale je dobré si říci, co vlastně baterie napájí. Tím je analogový strojek B642 s přesností +/-15 sekund za měsíc. Vedle ukazatele času zvládá další chronometické údaje jako stopky s přesností 1/5 sekundy a ty zvládají celkem stopovat do 60 min.

Tachymetrická stupnice je u sportovně laděného modelu samozřejmostí. Nabízí se drobná odbočka, co ten tachymetr vlastně měří. Zvládne změřit rychlost na přesně stanoveném úseku.

  • Téměř vždy začíná na číslovce 500 nebo 400 a končí na 60.
  • Konec na rychlosti 60 km/h se rovná právě jedné minutě.
  • Není to limitující, dá se změřit i rychlost pomalejší, chce to jen pár jednoduchých matematických úkonů.

V dnešní době už tachymetr postrádá téměř smysl, ale na sportovních hodinkách má své pevné místo. Však si vzpomeňte na legendární modely známých značek. Bez tachy by to vypadalo tak nějak divně.

Samotné subčíselníky mají kruhové drážky a leštěnou obrubu. Zase další drobný dílek do skládačky, jejímž výsledkem jsou vcelku luxusně vyhlížející hodinky. Aby nebylo titanové pouzdro se svojí typicky našedlou barvou fádní, nechybí zde okolo skla decentní leštěná luneta, která zase přidává na kráse a náramně se sem hodí.

Do této povedené skládačky pak musí jistě patřit safírové sklo na vrchu a bytelné šroubovací dýnko. To nezdobí nic výrazného a tak na zápěstí není znát a je to fajn. Takto zajištěné pouzdro nabízí solidní 100M voděodolnost. Celkově štíhlou siluetu pouzdra hodinek pak podtrhují leštěné hranky po obvodu pouzdra. U tohoto modelu se fakt někdo zamyslel nad celkovým designem hodinek a je to znát. Náramek hodinek je vyrobený také z titanu včetně překlápěcí spony, která hodinky na zápěstí jistí více než dostatečně. 

Co víc si od hodinek přát?

Tyhle hodinky nabízí hodně muziky za zajímavou cenu. Jsou vzhledově promakané, nabízí lety osvědčenou technologii nabíjení a strojek, kterému se přesností klasické mechanické hodinky nevyrovnají. Mají super lehké tělo i náramek z titanu, co je díky svým vlastnostem antialergický.

Jsou to univerzální sportovní hodinky, co budou reprezentovat svého majitele i částečně schované pod manžetou košile. V poslední době prostě Citizen ukazuje, že v hodinářském průmyslu to fakt ovládá na výbornou. Ukazuje i to, že dostupné a přitom technologiemi nabyté hodinky (zde to platí dokonce doslovně 😉) můžou vzbudit silné emoce. Tečka.

Hodinky Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono CA7090-87L najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v prodejnách Helveti.

Fotky z recenze: Tomáš Helísek

A pro nerozhodné jsou tu všechny barevné varianty


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

1 komentář u “Citizen Eco-Drive Super Titanium Chrono: moderní technologie pod retro vzhledem

  1. Jsou to velice vkusné hodinky.Skutečná jednoduchá účelovost a elegance.Hodí se však jen do tzv. vyšší společenské třídy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *