Citizen Radio Controlled Super Titanium AT8218-81E – Titanová přesnost

Citizen je hodně opomíjený hráč na hodinkovém poli. Avšak trochu neprávem. Umí dělat skvělé modely, které slouží řadu let a jsou opravdu oblíbené u mnoho lidí. Spíše “nechrono pacientů”, ale to neznamená, že nejsou kvalitní. Ba naopak. Nabízí totiž velmi zajímavý pohon, který si výrobce nechal patentovat. Pokud zrovna netoužíte po automatu a chcete něco speciálního, přesného, bez starosti, pak je Citizen tou správnou volbou třeba pro vás.

Ale který model vybrat? Co vlastně chceme?

Sportovní vzhled, prvky elegance, přesnost a nízká váha? Pak je skvělá volba model AT8218-81E, který nabídne všechny tyto vlastnosti pod hranicí 20 000,- .

40 let Eco Drive a rádiem řízená přesnost

Jak už jsem už na začátku zmínil, Citizen si zakládá na svém speciálním napájení pod názvem Eco-Drive. Je to vlastně solární napájení, které dodává energii jejich vlastní baterii, akumulátoru. Ten má velmi vysokou životnost a pohotovostní režim, pokud se zrovna nedostanete ke zdroji světla a jste někde v jeskyni.

Oproti klasickému Quartzu tedy odpadá časté měnění baterie. Akumulátor by měl vydržet cca 10 let a jeho výměna nebývá vůbec finančně náročná. Když se tato technologie napájení spojí  s  rádiem řízeným časem, vzniká naprosto bezstarostné, přesné řešení. Ne každý chce hodinky natahovat a hlídat jejich rezervu chodu. Tu zde výrobce uvádí 6 měsíců (10 měsíců v úsporném režimu).

Sportovní zážitek a nízká hmotnost!

Tento model ve mne budí hned několik emocí. Nejsem úplně fanouškem sportovních hodinek nad 42 mm a ve své sbírce mám prozatím jen Seiko potápky z řady Prospex, které mají sice větší rozměr, ale dost specifické pouzdro. Proto jsem se na Citizen model tvářil trochu skepticky. Ale překvapil mě hned několikrát.

Díky titanovému zpracování hodinky váží pouhých 91 gramů a na svou velikost 44 mm je to hodně osvobozující hodnota. Ne, že by mi těžší hodinky vadily. Ale pokud chcete nosit větší hodinky denně, je lehká a přesto kvalitní varianta fajn. Aby toho nebylo málo, Citizen se chlubí specialitou i s titanem. Není totiž titan jako titan.

Super Titanium™ – tak nazvali v Citizenu svůj materiál, který pečlivě vyvíjeli několik let tak, aby byli spokojení s výsledkem a měli něco extra.  Titan prošel speciálním tvrzením a povrchovou úpravou, která má za následek 5x vyšší odolnost vůči poškrábání, než je klasická ocel. Proto by hodinky měly i po letech vypadat skvěle. Dalším plusem jejich patentu je možnost vyrábět materiál v různých barvách, takže nehrozí obyčejná šedá barva, jakou i titanu známe.  Samozřejmostí je antialergická vlastnost, kterou ocení lidé, kteří mají reakci na ostatní kovy.

Díky nízké váze se dá tolerovat právě 44 mm pouzdro a sportovní vzhled, luneta. Hodinky tak můžete nosit opravdu každodenně. Sportovní look dodají i chronografy s funkcemi stopek, 24h subciferník, který naleznete na pozici 9. Nechybí ani ukazatel dne v týdnu a samozřejmě data. Ciferník chrání safírové sklo. A když se podíváte detailně, uvidíte příjemnou černou strukturu, vodorovné černo šedé pásky, které hodinkám dodají právě zmíněný prvek elegance.

Luneta je na mne trochu divoká, ale proti gustu.. Pro lidi, kteří cestují nebo řeší světový čas a chtějí mít přehled, může být velmi užitečná. Naleznete na ní totiž možnost vypočítání místního času pro 26 lokalit ve světě. Nechybí tak většina důležitých světových měst. Celek doplňuje tmavá úprava Duratect a oktagonový tvar.

Zhodnocení a cena

Pokud hledáte hodinky u kterých nechcete řešit manuální-automatický nátah, pak se rozhodně zaměřte na značku Citizen. Moje manželka si cca před 7 lety kupovala hodinky s Eco Drive pohonem a do dneška jí hodinky skvěle fungují bez nutnosti měnit akumulátor! Spojením bezstarostného pohonu, přesnosti a použití titanu se z tohoto modelu stávají velmi zajímavé sportovní hodinky, které lze nosit denně.  Jejich sportovně elegantní vzhled zaujmou nejednoho budoucího majitele. To vše do 20 000,-.

Proto hodinkám ve finále není co vytknout a ač nejsem fanouškem “sportovních, baterkových” modelů, tak zde mi tato kombinace spolu s titanovým provedením dává smysl.

Autor textu a fotografií: Tomáš Helísek

Detail hodinek: Citizen Radio Controlled Super Titanium AT8218-81E

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *