Recenze: Tissot T-Touch Connect Solar: Švýcarská klasika s dotekem technologie

Už je to nějakou dobu, co nejen mužská zápěstí začaly zdobit při každodenním nošení kromě klasických hodinek i ty sportovní. Začátek tohoto trendu bychom jistě mohli přičíst prvním digitálkám nebo některým quartzkám. Nicméně za ten opravdový průlom by se dal řadit až nástup japonského hegemona Casio s jeho řadou G-Shock.

Tím, jak se technologický pokrok vyvíjel, jsme ale postupně získali potřebu měřit si své vitální funkce a sportovní výkony. Dnes se nacházíme v bodě, kdy je na trhu nepřeberné množství takových hodinek, ze kterých si vybere každý. A ti největší hráči si to začínají uvědomovat. Proto by bylo zarážející, kdyby si Tissot nechal ujít příležitost své Swiss Made modely vybavit dotykovým displejem a sportovními funkcemi.

Obsah článku

Tissot T-Touch Connect Solar T121.420.47.051.03

Sporttestery jsou prostě návykové

Jen si to vezměte… Garmin, Coros, Suunto, Polar, Wahoo, Amazfit, ale také hodinky od Apple, Samsungu, Huawei nebo zmíněné G-Shocky. Kdo by to byl řekl, ale i tyto značky se dnes paradoxně staly konkurencí pro klasické hodinky, vezmeme-li v potaz, že většině lidí stačí jediný model na každodenní nošení. Samozřejmě, že klasické hodinky jsou stále nadčasovým zbožím oproti těmto, které jsou kvůli vývoji technologií stále více spotřebním zbožím.

Nicméně chytré hodinky vás díky své konektivitě a aplikacím dokonale vtáhnou do svého ekosystému značky a dat. V něm pak chcete pokračovat i ve chvíli, kdy si kupujete nové. Kdo by nechtěl vědět, kolik kalorií spálil, ušel kroků nebo jak si vede jeho fyzická kondice? Obzvlášť pokud si na tato data zvyknete, už není moc variant k cestě zpět. 

Tato hrozba se tak stala vykřičníkem pro zaběhlé švýcarské hodinářské společnosti. Třeba i ze zkušenosti s quartzovou krizí, která měla velký dopad na tamní hodinářský průmysl. Zkrátka nechtěly dopustit krizi technologickou. A tak není divu, že se v nabídce značek s označením Swiss Made začínají v posledních letech objevovat chytré hodinky, nebo alespoň jakési variace na ně.

Osobně tento nástup technologií vnímám nejvíce u Breitlingu skrze modely Exospace, Aerospace a Emergency. Technologický dopad neminul ani kolekci Speedmaster od Omegy, která disponuje modely Skywalker a Marstimer. A dále nelze opomenout také Tag Heuer a řadu Connected a Hublot s modely E Gen. Z těch cenově dostupnějších tu pak máme Tissot s jejich Touch Collection, na kterou se dnes zaměříme.

Technologická éra Tissotu

Značku Tissot snad ani netřeba představovat. Jako národ hokejových fandů si stačí vzpomenout na nedávné domácí hokejové mistrovství, kterého je Tissot jako oficiální časoměřič jedním z hlavních partnerů. Tissot je zaběhlou a dostupnou stálicí na poli klasických hodinek, a to těch s automatickými strojky i těmi quartzovými.

A v nedávné době se právě k oněm quartzovým přidala kolekce chytrých hodinek, která v tuto chvíli čítá 2 modely. Mezi nimi si poté lze vybrat až z patnácti variant, které se mezi sebou liší barvou pouzdra a barvou i materiálem řemínku. Konkrétně se jedná o menší novinkový model T-Touch Connect Sport, který disponuje vším, co byste od chytrých hodinek očekávali, a to včetně snímání tepové frekvence z vašeho zápěstí.

Tím druhým do party pak je T-Touch Connect Solar. Ten nabízí o něco střízlivější výčet funkcí a hlavním rozdílem je právě zmíněná absence snímače srdečního tepu. Respektive výčet funkcí je velmi podobný, ale zatímco model Sport pracuje s naměřenými daty skrze snímač, model Solar data o spálených kaloriích dopočítává pomocí ostatních statistik z dané aktivity a z informací o vaší hmotnisti, výšce a věku. 

Jak se tyto údaje mezi sebou liší, vám ale nedokážu říct, jelikož k recenzi mi dorazil pouze model Solar, a to v celočerné variantě na černém gumovém řemínku s přesným označením Tissot T-Touch Connect Solar T121.420.47.051.03.

Hardware na jedničku

Celočerné varianty jsou z mého pohledu z obou kolekcí těmi nejvíce povedenými, jelikož se v nich nejlépe spojuje sportovní duch řady. Kontrastním prvkem k černé jsou pak aplikované ručky klasických analogových hodinek se sytě červenou vteřinovou ručičkou s ikonickým písmenem „T“. Z toho tak plyne, že na hodinkách máte klasické zobrazení času a až pod samotnými ručkami se skrývá digitální ciferník.

Co do „hardwaru“ hodinek tak nejde těmto Tissotkám nic vytknout. Osobně oceňuji to, jak se Švýcaři vypořádali s ochranou hodinek. Zvolený safír je zde dle mého názoru tím jediným a správným řešením. Odolnost safíru se vám obzvlášť na sportovním náčiní vrátí mnohonásobně. Dokonalou ochranu pak potvrzuje jen těžko poškrabatelná keramická luneta, která je navíc doplněna kompasem s luminiscenčními prvky. 

A co software?

Jak jsem již zmínil, hlavní rozdíl mezi modely vnímám v přítomnosti respektive absenci snímače tepové frekvence. Když se ale podíváte na přesné porovnání mezi modely, důvod, kterým to Tissot hájí, je v zaměření hodinek na koncové zákazníky. Zatímco model Solar má průměr pouzdra 47,5 milimetru, tak Sport má pouhých 43,77 mm. Rozdíl čtyř milimetrů tak jednoznačně řadí jedny hodinky mezi outdoorové a ty druhé mezi sporttestery. Očekává se tedy jiné použití, jiné aktivity a tím pádem i jiný důraz na klíčové funkce v poměru odolnost a výdrž versus přesnost. 

Argumentem pro někoho může být, že verze Solar je oproti verzi Sport tou starší, ale vzhledem k tomu, že oficiálně Tissot nabízí na svých stránkách obě, evidentně s nimi počítají jako se sobě rovnými. Variantou však může být i porovnání prodejního podílu obou modelů v návaznosti na vybudování zcela nového, který bude spojovat velikost a odolnost Solarů s přesností Sportů.

I to může být variantou, jelikož tyto hybridní hodinky s kombinovaným číselníkem mají určitým zákazníkům možnost nabídnout hodně muziky a přesně to, co tito zájemci hledají. A tedy jedny hodinky na každodenní nošení, které spojují švýcarskou přesnost v klasickém looku doplněným o moderní technologie. 

Uvidíme toto hybridní spojení také u jiných značek? Více než kdy předtím zde platí, že až čas ukáže. 

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *