Certina DS Powermatic 80 – osvědčená švýcarská klasika, která vás nezklame

Usedám do oblíbeného křesla, do sluchátek pouštím nové album Avishai Cohena a takhle příjemně naladěný se s vámi dnes podělím o zkušenost a dojmy z hodinek světoznámé, možná někdy opomíjené značky Certina. Model DS Powermatic 80 C038.407.18.037.00, se kterým jsem se seznámil, totiž rozhodně stojí za pozornost.

Certina nebo Grana?

Pokud si na úvod napíšeme základní fakta o této značce, určitě nesmím zapomenout na to, že se jedná o brand, jehož kořeny sahají do roku 1888. Za vším stojí bratři Adolf a Alfred Kurthové, kteří rozjeli vlastní výrobu hodinek ve švýcarském městě Grenchen – v idylickém místě na úpatí pohoří Jura, mezi Solothurnem a Bielem. Oba bratři a jejich tři zaměstnanci pracovali v přístavbě u rodného domu. Podnik začal brzy vzkvétat, v následujících letech se rozrostl a zakladatelé nabrali nové zaměstnance. Na tomto zářném startu ale firma nenesla název Certina, nýbrž Grana, což byla zkratka pro „Granacus“, tedy latinské označení města Grenchen, kde vše bratři započali. 

Zákazníci a hodinářská obec okamžitě ocenili kvalitu jejich hodinek a značka získala několik ocenění. Ve dvacátých letech se ke společnosti přidali Alfredovi synové Erwin a Hans a v tomto složení se jim podařilo přečkat těžké období velké hospodářské krize. Název Certina se začal používat poté ve třicátých letech. 

Želví krunýř a DS

Určitě jste si všimli, že i na nynějších modelech, většinou na dýnku, najdeme znak želvího krunýře. Já si nejdřív myslel, že se váže k potápkám, nějaké kampani na podporu želv, která mimo jiné opravdu existuje. Ale ono je to trochu jinak. Želví krunýř je symbolem robustnosti a dlouhověkosti – to jsou vlastnosti, kterými se vyznačují všechny hodinky Certina bez výjimky. Není proto divu, že si značka již v šedesátých letech zvolila za svůj symbol želvu. A právě i dnes lze její charakteristickou siluetu najít na téměř všech výrobcích Certina i ve firemním logu.

A k odolnosti neodmyslitelně patří označení DS. V roce 1959 společnost uvádí na trh první hodinky Certina s konceptem DS. Jedná se o automatické hodinky extrémně odolné proti nárazu a voděodolné až do 20 barů (200 metrů). Jde o iniciály názvu systému dvojí ochrany Double Security.

Certina tak nastavila nové standardy pro celou generaci náramkových hodinek. DS koncept se vyvíjí a během doby své existence přibral i ochranu proti magnetismu a možnosti voděodolnosti posunul až do extrémních hodnot.

Tolik k úvodu. Mohli bychom si tady o historii, vývoji a filozofii Certiny psát snad do nekonečna. Proto jsem vytáhl alespoň za mne nejdůležitější základ.

Nyní už se  vrhneme ke zmíněným Certina DS Powermatic 80 C038.407.18.037.00. Jsou minimalistické, trochu sportovní, trochu elegantní a přes to všechno nesou znaky odolnosti DS. Pro mě jde asi o nejzajímavější hodinky z balíčku Helveti, který mi dorazil k účelu napsání recenze a nafocení. (Zásilka zahrnovala ještě hodinky Bulova Accutron Legacy 2SW7A003 Limited Edition a Epos Passion 3501.132.20.16.25. Eposy jsem popsal a nafotil v tomto článku.) 

Fanoušci bílé a modré se najdou na číselníku

Tento model je podle výrobce novinkou pro rok 2021 a inspiraci si berou z modelu Certina DS Chronograph Automatic C038.462.16.037.00 (recenze zde). Hlavním rysem, který od staršího modelu čerpá, je hlavně číselník bílé barvy a použití stejných indexů a číslic. A právě tady Certiny lahodí mému oku. Detailní provedení číselníku vyniká jednoduchostí a přehledností. Indexy jsou opravdu povedené, plastické a řekl bych, že jejich zpracování předbíhá cenu hodinek. Vše je perfektně domyšleno. Ručičky mají šmrnc, jsou lehce vintage a vteřinovka je modřená. Respektive je modrá. Což se mi líbí třeba i u Grand Seiko. I když tam je to zpracování samozřejmě ještě o skok jinde.

Tento harmonický celek mi trochu narušuje datum, které najdeme klasicky na pozici třetí hodiny. 

Pouzdro

Pouzdro má dobře nositelných 40 mm a výšku 11 mm, což je vzhledem k průhledu na strojek velmi příjemná hodnota.

Sklíčko a voděodolnost

Ciferník chrání safírové sklo, které je z jedné strany opatřeno antireflexní vrstvou. Ta umožňuje bezproblémové odečítání času i na přímém slunci. Vodotěsnost hodinek je sice pouhých 100 m, ale i tak jsou hodinky vhodné na plavání. Díky DS systému je zde o bezpečnost postaráno.

Systém je totiž složen z několika ochranných prvků, které zvyšují celkovou odolnost, nárazuvzdornost a spolehlivost voděodolnosti hodinek:

  1. zesílené safírové sklo,
  2. těsnění na hřídeli korunky,
  3. dvojité těsnění na korunce,
  4. speciální těsnění zadního víčka,
  5. zesílené zadní víčko.

Takže i když máte relativně elegantní hodinky, jsou to vlastně i odolné sportovky. Samozřejmě, řečeno s lehkou nadsázkou. 

Odbočka k voděodolnosti

Já osobně nemám rád hodinky s voděodolností pod 100 m. 50 je ještě v pohodě. Ale 30? Představte si, že si koupíte opravdu drahé hodinky a nečekaně zmoknete, ruka vám nečekaně sklouzne do vody nebo cokoliv, co v danou chvíli nečekáte. A s hodinkami se můžete rozloučit. Proto mám osobní problém s Breitling Navitimer, které jsou ikonické. Ale to WR! Zde je ale problém technický kvůli logaritmickému pravítku. Ale stejně. Takže i zde Certině palec nahoru.

80 hodin rezervy s přesností

Na hodinkách Certina se mi vždy líbily strojky. Velmi dobře odladěné Ety za dobrou cenu z hodinek dělají skvělé adepty na vaše první, druhé nebo další hodinky do sbírky. Také jsem jedny měl (DS-1) a dělaly cca 1 – 2 sekundy do plusu za den. Což je v kategorii hodinek do 25 000,- hodně dobrý výkon. I proto moc nerozumím tomu, že jsou Certiny v chrono komunitě trochu opomíjené oproti jiným značkám – Seiko, Tissot, Citizen atd. Myslím, že je to škoda.

U zmíněného modelu za 24 290,- totiž dostanete hodně muziky nejen na oko, ale i uvnitř. Švýcarský strojek ETA Powermatic 80.611, který má 25 kamenných uložení disponuje rezervou chodu až 80 hodin. Strojek pracuje na frekvenci 3 Hz (21 600 polokmitů za hodinu). 

A opět se dostáváme k DS. Vlásek setrvačky tohoto strojku je totiž vyroben ze slitiny Nivachron, která je odolnější vůči magnetickému poli a teplotním změnám a má vliv na lepší přesnost hodinek.

Celé hodinky doplňuje NATO pásek, který je pohodlný, dobře se nosí a dle webu výrobce je i udržitelný, takže se zde myslí i na ekologii.

Takže co myslíte? Stojí za to? Za mě určitě ano. Velké díky za možnost hodinky vyzkoušet do Helveti.


Hodinky Certina DS Powermatic 80 C038.407.18.037.00 z recenze zakoupíte v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet je můžete v holešovické prodejně.

K dostání jsou tyto varianty Certina DS Powermatic s NATO řemínkem:

Ale i společensky laděné verze na kůži:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *