Certina DS Chronograph Automatic: Něco starého, něco modrého a půjčeného

Švýcarská značka Certina je v poslední době známá zejména pro své zaměření na nekompromisní odolnost a spolehlivost svých hodinek. Do popředí se tak dostávají maskulinní, zejména potápěčské modely a naopak elegantní modely bývají neprávem přehlíženy. Přitom nejsou o nic méně spolehlivější nebo méně odolné. Proto se dnes blíže zaměřím na model Certina DS Chronograph Automatic C038.462.16.037.00, který má od všeho něco – výbavu sportovních modelů i eleganci retro kousků. A podobně, jako neodolatelná nevěsta, bez které si život nedokážete představit, mají tyto hodinky i něco modrého, něco starého a půjčeného…

Jak je patrné z modelu DS Chronograph Automatic, Certina vyrábí i elegantní hodinky – takzvané oblekovky. Na rozdíl od jiných výrobců ale Certina u tohoto typu hodinek neslevuje z přísných standardů, které si pro své výrobky nastavila. Dokonce i na přísné poměry švýcarského hodinkového sektoru jsou tyto hodinky výjimečně spolehlivé a odolné. Podrobné info o nárocích firmy Certina na kvalitu a spolehlivost naleznete v tomto článku.

Něco starého…

Pokud vás v souvislosti s designem napadá, že se podobají hodinkám ze čtyřicátých let, máte pravdu. Dokonce ani nejde o zcela nový model, ale oživení úspěšného modelu z meziválečných let. S ohledem na změnu módních trendů za posledních osmdesát let vyrostlo pouzdro z průměru 36 mm na 42 mm, což je v dnešní době standardní velikost pánských hodinek. Změna velikosti byla provedena velmi citlivě, takže design nijak neutrpěl. Ba naopak, zvětšením obou subčíselníků se výrazně zvýšila jejich čitelnost.

Z předlohy si vypůjčily téměř všechno

I když by bylo pro Certinu daleko jednodušší vyrobit ploché sklo, jsou hodinky, stejně jako jejich předchůdce, osazeny výrazně vypouklým sklem. Certina si to ani nezjednodušila použitím plastového skla a i přes komplikovanost výroby takto náročného tvaru použila jako materiál safír. Díky tomu zůstalo sklo výrazným designovým prvkem, což myslím v pozitivním smyslu. Zároveň má výborné mechanické vlastnosti safíru. Více informací o materiálech hodinkových skel naleznete v tomto článku.

Krása a elegance ale není to jediné, čím tyto hodinky disponují. Na vnějším obvodu číselníku nalezneme celkem tři stupnice, jež jsou pro chronograf (hodinky se stopkami) velmi užitečné:

Klasická sekundová stupnice (0 až 60)

  • Její využití je jasné – stopování sekund.

Telemetrická stupnice (najdeme ji uprostřed)

  • Slouží k určování vzdáleností od jevu, který nejprve vidíme a posléze i slyšíme (např. při bouřce: blesk – hrom)
  • Přehledný popis použití telemetrické stupnice naleznete v tomto článku.

Tachymetrická stupnice (najdeme ji na největší kružnici)

  • Slouží k určení průměrné rychlosti objektu na přesně stanoveném úseku. Zde je cejchována pro 1 km.
  • Popis použití tachymetrické stupnice naleznete v tomto článku.

A konečně ty modré ručky

Navzdory spoustě informací a funkcí, které bombírovaný (vypouklý) číselník a pětice modřených ruček poskytuje, nepůsobí hodinky přeplácaným nebo nepřehledným dojmem. Vše je velmi přehledně zobrazeno a barevně odlišeno. 

Certina nepodcenila ani délku ruček (někteří výrobci je dělají příliš krátké). Všechny ručky mají správnou délku a sahají přesně na stupnice, které se jich týkají.

Indexy

Hodinové indexy jsou plastické, v barvě leštěné nerezové oceli. Plasticita v kombinaci s lesklým povrchem rozehrává na číselníku zajímavou hru světel a stínů, která je v závislosti na změně světelného zdroje pokaždé jiná.

Hezkým detailem jsou také stříbrné plastické indexy 6 a 12. Všechny stupnice i ostatní popisy jsou velmi precizní a ostré, i při mnohonásobném zvětšení.

Subčíselníky

Oba subčíselníky jsou zapuštěny a navíc také opatřeny soustředným plastickým drážkováním. Zatímco na pozici 3 hodiny najdeme stopkový sčítač pro minuty, na pozici 9 hodin je sekudovka pro čas (sekundová ručka stopek je samozřejmě ta dlouhá, centrální).

Pouzdro a korunka

Na povrchu pouzdra se střídají leštěné a broušené povrchy. Tlačítka pro ovládání chronografu mají klasický obdélníkový tvar a díky velikosti je jejich ovládání velmi pohodlné

Natahovací korunka má správnou velikost a je označena logem pro systém DS, tj. Double Security system – systém dvojího zabezpečení, který zvyšuje odolnost, nárazuvzdornost a spolehlivost voděodolnosti hodinek.

Dýnko hodinek má plastickou dekoraci, která tvarem odkazuje na tvar minutových indexů a logo DS. Po obvodu jsou uvedeny informace o vodotěsnosti, použitých materiálech a sériové číslo.

Správné oblekovky mají řemínek

Jak se na správné oblekovky sluší, jsou osazeny koženým řemenem s nekontrastním prošitím, který má texturu krokodýlí kůže. Zajištění hodinek obsluhuje motýlová spona, signována nápisem Certina.

Strojek

Hodinky jsou poháněny švýcarským mechanickým strojkem s automatickým nátahem ETA A05.H31, který vychází ze strojku Valjoux 7753. Rezerva chodu strojku činí až 60 hodin, pracuje s frekvencí 4 Hz (28 800 kyvů za hodinu) a má 27 kamenných uložení. Navíc má setrvačka strojku křemíkový vlásek, který kromě jiných unikátních vlastností, například lepší přesnosti, velice dobře odolává působení magnetického pole.

Celkový dojem z hodinek

Tyto hodinky jsou velmi vkusnou reinkarnací historického modelu, který spatřil světlo světa v době, kdy popularita takto zpracovaných chronografů vrcholila. Hodinky si zachovaly retro vzhled, ale díky použití nejmodernějších materiálů a jejich odolnosti jsou vhodné pro každodenní použití. Jak je u značky Certina zažitým standardem, nemusíte se bát ani nárazů, natož vody.

Základní technické parametry:

  • Rozměr pouzdra: 42 mm
  • Výška pouzdra: 13,9 mm
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál sklíčka: safírové – antireflexní
  • Vodotěsnost: 100 m
  • Kalibr: ETA A05.H31 
  • Rezerva chodu: 60 hodin
  • Podrobné technické informace o modelu Certina DS Chronograph Automatic naleznete zde.

Autorem recenze a fotografií je Vít Černý

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *