Nejlepší z nejlepších, ambasadoři Certiny: Muhammad Ali

Mezi ambasadory značky Certina najdeme celou řadu výjimečných sportovců. Ať už jde o legendy motosportů, jako Robert Kubica, Roger de Coster, Thomas Lūthi, Mick Doohan, nebo třeba Krále Biatlonu Ole Einar Bjørndalena. Hodinky Certina jste ale mohli vidět i na zápěstí jednoho z nejznámějších boxerů na světě, Cassia Marcella Claye, který si získával respekt nejen svým talentem, ale i výškou 191 cm a stal se 3x mistrem světa v těžké váze. Že vám to jméno nic neříká? Možná ho znáte pod jménem Muhammad Ali. 🙂

Kariéra úspěšného boxera začala pro Cassia Claye už na střední škole, kde dokázal vyhrát 100 ze 108 zápasů. Když pak v 18 letech získal zlato na olympiádě v Římě v polotěžké váze, o slibné budoucnosti nebylo pochyb a vydal se na dráhu profesionálního boxera. O 4 roky později už byl mistrem světa v těžké váze.

Své soky dokázal zničit fyzicky i psychicky a výrokem „létám jako motýl, bodám jako včela, nemůžete zasáhnout to, co nevidíte“ dopředu varoval své soupeře, že to s ním nebudou mít snadné.

Bohem milovaný

Clay patřil mezi politicky i sociálně aktivní sportovce a své jméno spojil i s bojem proti rasismu. I přes zlatou medaili z olympijských her totiž zůstával černochem, kterého mnohdy odmítli v obchodech obsloužit a na ulici sklízel urážky, a tak jí jednoho dne v návalu vzteku mrštil do řeky Ohio. Po přestupu k islámu se zbavil svého starého „otrockého“ jména a jako nové si vybral Muhammad Ali, bohem milovaný.

Muhammad Ali vs. americká armáda

Ne všechny zápasy Muhammada Aliho se ale odehrávaly v ringu. Když odmítl nastoupit vojenskou službu a nechal se slyšet, že „nikdo z Vietkongu ho nikdy nenazval negrem, tak proč by měl bílým otrokářům pomáhat vyvraždit a zotročit další chudý národ lidí tmavé pleti“, světová asociace boxu mu odebrala licenci a byl odsouzen k 5 letům vězení. Do boxerského ringu se nakonec vrátil po 3 letech díky přímluvě svého budoucího soupeře Joe Fraziera u prezidenta Nixona.

Zápas století

Aliho sebevědomí, umanutost, rychlé reakce a neobvyklý boxerský styl z něj rychle udělaly oprávněně obávaného soupeře. V roce 1965 porazil svého dětského idola Floyda Pattersona a jeho zápas s Joem Frazierem, který se konal o 6 let později, je nazýván Zápasem století. Jak Muhammad Ali, tak Joe Frazier byli dosud neporaženi a oba za sebou měli spoustu zápasů a zkušeností. Zápas probíhal vyrovnaně dle očekávání, v 15. kole však už měl Frazier jasně navrch a vyhrál. Z odvety o 2 roky později ale odcházel jako vítěz Muhammad Ali.

Do historie se ale zapsal i zápas Muhammad Ali vs. George Foreman. Foreman v té době vyhrál 37 ze 40 zápasů, všechny na KO nejpozději ve 3. kole, proto všichni očekávali, že Muhammad Ali půjde k zemi už v prvních kolech jako jeho předchůdci. Ali ale zvolil taktiku vyprovokovat a unavit, která mu přinesla po sedmi kolech zasloužené vítězství.

Boxerský důchod a nemoc

V červnu roku 1979 ve věku 37 let ohlásil Muhammad Ali konec kariéry. Jeho finančně náročný životní styl ho ale donutil k návratu o rok později. Zápas s Larry Holmesem všakprohrál. I přes nepříliš dobrý zdravotní stav nastoupil ještě k jednomu zápasu, který se vyvíjel o něco lépe, ale i tak byla převaha o 12 let mladšího soupeře nepřehlednutelná a Muhammad Ali opět prohrál. Poté definitivně skončil s boxem. Z celkem 61 zápasů své kariéry prohrál pouhých 5. V roce 1984 mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba, jíž podlehl v 3. června 2016.

Zajímavosti:

  • na OH v Aténách v roce 1996 zapaloval zahajovací oheň,
  • v roce 1999 byl časopisem Sports Illustrated označen za Sportovce století,
  • jeho zápas s Chuckem Wepnerem inspiroval k natočení filmu Rocky, předlohou pro postavu Rockyho Balboy byl Chuck, který se boxu profesionálně vůbec nevěnoval, ale během 2 měsíců se dokázal vypracovat natolik, že se o vítězství dokázal rvát až do 15. kola,
  • jeho dcera Laila Ali jde ve stopách svého otce a věnuje se boxu.

Muhammad Ali a Certina

V roce 1975 představila Certina bytelný model Diamaster s nepoškrabatelným safírovým sklíčkem a pouzdrem z karbidu wolframu, které značka Rado používala na svých hodinkách Diastar. Zajímavý byl ale nejen vzhled hodinek, ale i způsob výroby pouzdra. Při výrobě byly wolfram, karbid titanu a niklový či kobaltový prášek stlačeny a prošly si teplotou nejprve 1 000 a pak 1 400 °C. Během tohoto procesu materiál zmenšil o třetinu svůj objem a získal tvrdost 8,5 podle Mohsovy stupnice. Finální úprava zahrnovala vybroušení a vyleštění diamantem.

Celkem šlo o 26 různých modelů s několika typy pohonů, designů a provedení. K nejkrásnějším patřil model Diamaster s ciferníkem, který připomínal drahokam tygří oko a na ruce je nenosil jako první nikdo jiný než nový ambasador Certiny – Muhammad Ali.

Fotogalerie

Zdroje:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Ali
  • http://sportizegarki.pl/muhammad-ali-i-certina.html
  • http://forums.watchuseek.com/f29/fs-certina-ds-rado-diamaster-automatic-mechanical-rare_mint-condition-1229058.html
  • https://www.revolution.watch/independent-thinking-certina-way/
  • http://www.vintagecertinas.ch/en/ds-diamaster-rado/
Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *