Jak vznikala limitovaná edice Traser P66 ČSR 100

Po úspěšném spuštění projektu vám přináším malé nahlédnutí do zákulisí – aneb jak vznikala limitovaná edice Traser P66 ČSR 100.

Rok 2018 nám přinesl důvod k oslavám výročí 100 let ČSR. Protože jsem chtěl k tomuto velkému aktu vytvořit něco hmatatelného a v nejlepším případě i nezapomenutelného, rozhodl jsem se pro vytvoření limitované edice hodinek. Co jiného také vymýšlet v našem oboru 🙂

Kdy to začalo

V Helveti jsme se začali bavit o limitované edici ke 100 letům ČSR někdy v dubnu 2018. Probírali jsme jednotlivé značky* a jednoznačně vyhrál Traser, který byl vždy nakloněn vyrábět pro nás malé edice upravených hodinek.

Oslovil jsem proto s nápadem Jakuba Sivka a jeho Chronoshop (distributor značky Traser v ČR). Nápad se mu líbil a tak mohla práce začít. Výběr modelu byl snadný. V podstatě jsme zvažovali jenom Traser Officer Pro Gunmetal nebo osvědčenou klasiku Traser P66, kterou jsme si v minulosti taky upravili. Nakonec zvítězila klasika v podobě modelu P66 a to hlavně díky odolnosti (dvojité pouzdro a voděodolnost 200m) a své neoddiskutovatelné popularitě.

Návrh hodinek

Jako výchozí model jsem určil Traser Elite Red Sapphire, protože má v základním nastavení potápěčskou lunetu (minutovou) a safírové sklíčko. Safír je nespornou výhodou a potápěčskou lunetu předřazuji GMT lunetě pro svou větší praktičnost.

Ctíme barvy vlajky

Věděl jsem, že chci na hodinkách prezentovat trikolóru a nejlépe ve formě vlajky nebo střídání barev. Navrhl jsem proto několik variant rozmístění tritia na ciferníku. V Helveti vyhrála jednohlasně varianta vyobrazující českou vlajku.

Někdo by mohl namítat, že je nejméně praktická a měl by pravdu. Ostatní tři varianty lépe poslouží v noci při orientaci a odečítání hodnot z ciferníku. Avšak zde převládl patriotismus a design nad funkcí. Budiž nám odpuštěno.

Inspirace v podobě Prim CZECH TEAM

U ručiček nepokrytě přiznávám, že jsem se nechal inspirovat hodinkami Prim a jejich modelem Czech Team. Kde je každá ručka v jednotlivých barvách vlajky. S barvou tritia na ručičkách už jsem naopak experimentovat nechtěl a ponechali jsme je v bílé barvě. Jakub Sivek z Chronoshopu pak poskládal tuto variantu z dostupných možností:

Chceme víc!

Tohle by ale nestačilo. Už jsme si zvykli na sekundovou ručku s tritiem, takže limitka bez ní být nemůže. Vyslyšel jsme taky hlasy fanoušků, kterým se nelíbí bílé pozadí datumovky, takže datový věnec je černý s bílým fontem. Celý ciferník pak působí celistvým a nerušeným dojmem.

Dýnko a problém jménem znak

Dýnko hodinek mělo nést číslo limitované edice (například 1 / 100) a další odkaz na 100 let výročí. Zvažovali jsme gravírování nějakého textu nebo rovnou státního znaku z roku 1918 (respektive 1920). Vyvstalo ale několik otázek. Můžeme použít státní znak? Existuje ve vektorech? Z Chronoshopu máme zprávy, že uvažované použití znaku podléhá povolení ministerstva vnitra. Vymýšlíme proto alternativu v podobě textu: „1918 – 2018“ a nad něj umístění České vlajky. Nakonec je ale všechno jinak a znak použít lze. Vracíme se tak původnímu návrhu dýnka. Níže je galerie vyobrazující postupné návrhy.

Zvažovaný text „100 let ČSR“ na ciferníku

Možná příště

Měl jsem i další požadavky, které bohužel nebylo možné splnit (případně by limitku hodně prodražily). Například českou verzi dne v týdnu (u datumovky). Ciferník nakonec zůstal nedotčen a je to tak dobře. Byly návrhy, aby nesl text „100 let ČSR“, ale shodli jsme se na minimalistické variantě. Posuďte sami..

Detaily, které potěší

Kolegové z Chronoshopu navrhli nádhernou krabičku opět s odkazem na výročí a s ČSR znakem.

Dárkem k limitce byl vybrán počin od StrapShopu – NATO strap v české trikolóře. Ten skvěle doplňuje už tak dost patriotickou linku celého projektu.

A protože byla poptávka i na limitku s jiným řemínkem, dodávali jsme ještě variantu na pryži.

Před dodáním malý šok

Luneta bude minutová, datový věnec černý

Aby všechno nešlo moc hladce, potkal nás v závěru malý šok. V náhledu těsně před realizací je místo černého datumového věnce bílý a luneta hodinová (GMT). Narychlo ještě konzultuji možnosti nápravy s Chronoshopem. Dobrá věc se nakonec podařila a hodinky byly dodány dle původní specifikace.

Poděkování

Za celý projekt bych chtěl moc poděkovat kolegům z Chronoshopu, bez kterých by se to nepovedlo a za Helveti Tomáši Doležalovi jenž měl limitku na starost v době mé nepřítomnosti. Speciální dík patří i členům fóra Chronomag, kteří limitku přijali velmi kladně a skoro celou ji vykoupili 🙂

Výsledek

Prohlédněte si výsledek: Traser P66 ČSR 100 L.E. – ač jsou hodinky beznadějně vyprodány, rádi bychom v budoucnu přinesli hodinky s podobnou tématikou.

Úspěch na Instagramu a fóru

Ohlas byl nejen na fóru Chronomag výborný. Naši zákazníci hned po uveřejnění volali a psali o víc informací. Prvních 30ks bylo prodáno během pár dní a už nyní máme rozebrána všechna zbývající čísla (61-100). Na Instagramu se vyrojilo pár fotek a já bych za to rád všem poděkoval! Nejlepší reklama je totiž ta od spokojených zákazníků.

A protože to byla čirá radost, tak se už teď těším, až něco podobného zrealizujeme v budoucnu. Své tipy můžete sdílet níže v komentářích. Přeji klidné prožití nadcházejících svátků.

Za celé Helveti.cz, Jiří Štencek

Další zdroje a zajímavé články:

* Pozn.: v záloze máme ještě několik značek, ale jejich limitky si necháme zase pro další příležitosti.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Jak vznikala limitovaná edice Traser P66 ČSR 100

  1. Velmi zajímavé. Z možných variant je ta výsledná nejlepší. Hlavně pak volba státního znaku se slovenským křížem, který více zobrazuje to, že to byl vznik Československé republiky. Dnes, po skoro měsíci co jsem je nesundal z ruky, můžu říct, že pohodlnější a lehčí hodinky jsem na ruce neměl. O spolehlivosti ani nemluvím, protože už jeden model Traser mám a slouží mi bez problémů téměř 10 let. Díky za Váš výborný nápad.

    • Mockrát děkuji za váš komentář! Tohle je jedna z nejlepších odměn 🙂 Ať dělají pořád radost a my se pokusíme v bodoucnu vymyslet něco podobně zajímavého.
      Zdraví, Jirka Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *