Jak šel čas s Helveti

Dnes 22. 6. 2019 slavíme 7 let od založení společnosti Helveti s.r.o. Samotné podnikání ale začalo o pár let dříve. Správně tak slavíme 9 let podnikání v hodinkách. A že to bylo zajímavých 9 let 🙂 Když dovolíte, trošku nostalgicky zavzpomínám, co se všechno událo.

2010 – zakládám eshop HodinkyWenger.cz

Koleje VŠE

Píše se rok 2010 a já studuji Vysokou školu Ekonomickou, při které pracuji v marketingové agentuře H1.cz a spouštím svůj první eshop HodinkyWenger.cz. Všechny prodeje se odehrávájí ve vestibulu kolejí, balíky mi přebírají tzv. kolejbáby a na poštu chodím přes ulici.

Tým: 1
Značek: 1

2012 – první kancelář Na Špitálsku

Po ukončení vysoké školy se stěhuji do prvních kanceláří. Ty se nachází v zapomenuté karlínské ulici Na Špitálsku, kde se zákazníci doslova bojí chodit. Kancelář je mi na nějakou dobu i bydlištěm. Nastupuje první kolega Robert. Doteď nechápu, že to fungovalo, ale rád na to vzpomínám.

V roce 2012 ještě zakládáme další 2 eshopy HodinkyTraser.cz a HodinkyAlfex.cz. Zvlášť Traser mi přirostl k srdci, a tak mu věnujeme hodně prostoru. Vedle toho kupujeme magazín Nosíme-Hodinky.cz, který oprašujeme a začínáme publikovat nové články.

Tým: 2
Značek: 3

2013 – stěhování na Vítkovu 8 do 3. patra

Špitálsko splnilo svůj účel rozjezdu a my se stěhujeme na atraktivnější adresu – Vítkova 8, Karlín. Ta má ale také svoje specifikum. Zde musí zákazníci šplhat až do 3. patra po vysokých schodech. Po náročném výstupu si jich většina ochotně hodinky zakoupí již při první návštěvě (ještě aby schody museli jít vícekrát). Rozšiřujeme tým o Jakuba, který v Helveti dělá dodnes! Velký respekt a díky!

Ke třem stávajícím značkám přidáváme čtvrtou – první mimošvýcarskou – Boccia Titanium. Nestačíme se divit, jaký má tahle značka u nás divoký start!

Tým: 3
Značek: 4

2014 – z věže do přízemí

Eshop Helveti.cz v roce 2014

Z nedostupného 3. patra se stěhujeme do přízemí stejné budovy. A zde jsme dodnes. Jenom těch podob prodejna zažila několik: doba před vitrínami a prodej z IKEA stolků, postupný nákup vitrín a přeměna posezení. V neposlední řadě ještě zajišťujeme polepy do oken z ulice.

Co je však důležitější – spouštíme eshop Helveti.cz a nabíráme nové značky Seiko, Victorinox, Lorus a Pulsar. Poprvé také vystavujeme na Hodiny&Klenoty. Do týmu přichází duo Tomáš a Tomáš, s marketingem nám pomáhá Janča.

Tohle byl pro firmu rozhodující rok. Spousta výrazných změn a úspěchů. Všechno, co bude následovat, má základ v roce 2014!

Tým: 6
Značek: 8

2015 – modernizujeme a kočírujeme růst

Rozšiřujeme, modernizujeme a snažíme se ukočírovat růst. Pod křídla jsme za velkých ovací získali značky Certina, Luminox, Citizen, Swiss Military Hanowa a Bering. Do prodejny jsme navezli další vitríny a upravujeme kanceláře a sklady.

Tým: 5
Značek: 13

2016 – více vitrín, metro, Reflex

Opět turbulentní rok, ve kterém si vyzkoušíme reklamu v pražském metru a inzerci v časopise Reflex. Vše vyústí ve vánoční nápor, který nás hodně vyučí.

Ze značek přibíráme Davosu, Epos, Triwu a Casio, outdoor segment doplňuje legenda Suunto. Vítáme nové kolegy Martina, Darču, Ondru a Fandu. Snažíme se pomáhat, a tak nezapomínáme ani na dobročinnost – podporujeme Armádu spásy, UNICEF a další.

Prodejna i tento rok prochází velkými změnami. Nové patrové vitríny dává dohromady Martin (což si bude asi dlouho pamatovat). Sezení pro zákazníky bohužel bere defitivně za své.

Tým: 9
Značek: 18

2017 – návrat do 3. patra

Slavíme 5 let! Spolu s rostoucím týmem už se nevejdeme do prostor, kde jsme se ještě v roce 2014 doslova ztráceli. Pronajímáme si naše předchozí kanceláře z 3. patra, kde přesídlí ateliér pro focení hodinek, řídíme odsud marketing a zřizujeme dodatečný sklad. Obecně byl rok 2017 ve znamení optimalizace procesů, ladění značek a navyšování skladu. Do týmu přišel Jirka a Roman.

Přibrzdili jsme s akvizicemi nových značek. Rozloučili jsme se s Alfexem a přivítali jsme Junkers a Zeppelin.

Opět vystavujeme na Hodiny Klenoty v Praze a jedeme se podívat pro inspiraci na Baselworld.

Tým: 9
Značek: 19

2018 – praskáme ve švech

Velký krok pro Helveti! Podařilo se nám získat tak zásadní značky jako Tissot, Junghans, Bulova a Alpina. Ty nás opět posunují vytyčeným směrem. Zároveň jsme portfolio doplnili o Orient, Swiss Military by Chrono a Festinu. Na delší dobu tak máme s novými značkami splněno a v portfoliu je jich 26.

Focení jsme díky Ondrovi, Michalovi a panu Václavovi posunuli na vyšší úroveň. Naše fotky jsou teď opravdu profi! Také se nám podařil úspěšný projekt hodinek Traser ke stému výročí republiky.

Ani nám se bohužel nevyhýbají odchody schopným kolegů, proto často hledáme nové tváře Helveti. V roce 2018 jsme našli Martina, Šimona a Michala. Specialistkou na náš Facebook se stává Aneta.

A co už hledáme od roku 2017? Ano správně, nové prostory. Bohužel jsme v tomhle ohledu asi moc nároční, a tak nám výběr toho správného trvá.

Tradičně nám dávají příjemně zabrat Vánoce. Abychom dodání urychlili, svážíme si hodinky od distributorů vlastním autem a ještě ten den je některým zákazníkům osobně doručujeme.

Tým: 10
Značek: 26

2019 – výzvy dalších let

Je potřeba si to přiznat – některé značky prostě dělat neumíme. Proto se postupně loučíme se značkami: Suunto, Lorus, Pulsar a Triwa. Další možná budou následovat.

Naopak jsme získali Casio Premium, o které jsme dlouho usilovali. Několik nových značek máme v hledáčku, ale námluvy jsou teprve na začátku.

Do týmu jsme přijali Egora, který nám pomáhá s Youtube kanálem, blogem a sociálními sítěmi. Navštívili jsme Baselworld (teda někteří ne) a psali o novinkách.

Byli jsme těsně před podpisem smlouvy na nové prostory, ale bohužel se nám transakce nepovedla dotáhnout do vítězného konce. Hledáme dál.

A abychom skončili s nadějí a překvapením zahaleným tajemstvím, tak jenom zmíním, že tento rok připravujeme něco opravdu velkého 🙂

Tým: 10
Značek: 22

A co bude dál?

Hodinky děláme už 9 let a pořád se máme co učit. Máme několik nesplněných přání a cílů. Proto věřím, že i nadcházející roky budou minimálně stejně tak zajímavé a zábavné.

Chtěl bych tímto poděkovat všem stávajícím i bývalým kolegům! Jenom díky nim je Helveti tam, kde je. Stejně tak chci poděkovat všem našim zákazníkům za jejich důvěru a věrnost. Pro vás to všechno děláme s láskou.

Držte nám palce a zůstaňte věrní! Bez vás to nejde!

Jiří Štencek, majitel

Začátky v roce 2012 – Na Špitálsku

Zajímá vás víc?

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

5 komentářů u “Jak šel čas s Helveti

  1. Dobrý deň, pán Štencek. Chcel by som Vám zablahoželať k výročiu Vašej firmy. Ako hodinkový nadšenec veľmi rád navštevujem stránku helveti.cz. Musím Vám poďakovať za to čo robíte, ale hlavne ako to robíte. Prajem Vám veľa úspechov a spokojných zákazníkov aj do ďalších rokov.
    S úctou Marián S., Piešťany

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *