Cuervo y Sobrinos Historiador Hemingway Icónico 3190.1ICC

Když se řekne hodinařina, asi všichni si vybavíme zemi helvetského kříže. Ale co dál? Díky bohaté historii městečka Glashütte bude jistě následovat i Německo, patriotsky nezapomene ani na české Primky. Pamětníci a vintage sběratelé by zmínili třeba Rusko, respektive bývalý Sovětský svaz.

Dál na východ bychom neměli opomenout ještě japonskou hodinářskou školu jako jednu ze tří hodinářských světových velmocí. Jenže zde výčet pro běžného uživatele hodinek pravděpodobně končí. Co kdybych vás ale dnes vzal na Kubu? Do země doutníků, salsy a značky Cuervo y Sobrinos.  

Obsah článku

Cuervo y Sobrinos, jak už název napovídá, je jedinou skutečnou hodinářskou značkou na světě s latinskoamerickými kořeny. Ty sahají až do roku 1882, kdy se k zakladateli Ramónu Fernandézovi Cuervovi, který původně založil v Havaně pouze klenotnictví, přidali jeho synovci – španělsky sobrinos. Dali tak vzniknout značce, jejíž heritage a původ se promítá do hodinek jako u málokteré jiné značky. Co na tom, že dnes hodinky nesou na číselnících označení Swiss Made. Odkaz dona Ramóna v nich žije i tak přetrvává už více než 140 let. 

Hodinky s příběhem

Osobně mám rád hodinky, které samy o sobě vypráví příběh a otevírají konverzaci. A to s těmi od Cuervo y Sobrinos platí dvojnásob (Více o značce se dozvíte v článku Cuervo y Sobrinos: Hodinářská perla s latinskoamerickým elánem). Komplimentů se vám na ně možná nedostaví tolik jako u zavedených švýcarských značek, jelikož veřejnost tolik nezná jejich designy. Ale když už se zájem dostaví, víte, že z toho bude zajímavý rozhovor. Potkali jste totiž svoji spřízněnou hodinkovou duši. 

Hodinky této kubánské značky zdobily zápěstí velikánů historie. Jimi byli například vědec a autor teorie relativity Albert Einstein nebo britský politik známý zejména za druhé světové války Winston Churchill. Zástupci z řad literárních tvůrců byli například básník Pablo Neruda nebo autor románu Stařec a moře Ernest Hemingway. Právě jemu vzdala značka v roce 2023 hold tím, že na trh uvedla limitovanou edici s jeho jménem.

Držitel Nobelovy ceny za literaturu totiž na Kubě pobýval více než 20 let. Tuto zemi si nejen zamiloval, ale stal se i milovníkem hodinek této značky. Havanský butik dona Ramóna Cuerva údajně navštěvoval velmi často. Limitovaná edice vzývá odkaz Hemingwaye díky třem modelům, z nichž každý je vyhotoven v počtu 882 kusů, což dokládá i nápis z boku pouzdra „1 de 882“, a tedy 1 z 882 kusů. Na každém majiteli pak už jen záleží, jaký s nimi začne psát po vzoru známého spisovatele příběh. Tady je ten můj.

Dokonalost v detailech

Mně se dostal do rukou model ve variantě s krémovým číselníkem a sériovým označením Cuervo y Sobrinos Historiador Hemingway Icónico 3190.1ICC. Barevná kombinace zde čerpá z tabákových tónů, které byly nejen pro spisovatele, ale stále jsou i pro celou Kubu, potažmo Havanu, typické. 

To skutečné vzrušení přichází, když se na hodinky podíváte o něco blíže. Ty totiž skrývají drobné pozorné detaily, které jim dodávají na absolutní majestátnosti a pocitu, že máte na zápěstí něco zcela ojedinělého a výjimečného. Už jen samotné uchycení nožek mezi pouzdrem a řemínkem je dle mého názoru uměleckým dílem. Stejně jako spona s logem značky na perfektním koženém řemenu, která spíše připomíná luxusní manžetový knoflíček.

To největší vzrušení, ale zažívám při pohledu na ciferník. Osobně totiž miluji modré indexy a modré vteřinové ručky na klasických hodinkách. Jenže modrá zvolená pro tuto limitovanou edici není jen tak ledajaká. Jde o odstín royal blue, který ještě více podtrhuje jejich luxus.

A ten se v Cuervo y Sobrinos rozhodli podtrhnout ještě jednou, když pro tento model zvolili ne tak úplně obvyklé zobrazení data po obvodu celého ciferníku. Na den v měsíci tak ukazuje ještě navíc čtvrtá ručka, také v royal blue provedení a s tvarováním v podobě rybí ploutve, které opět odkazuje na Hamingwayovu tvorbu. Vygravírovaný text s odkazem na příběh této edice podél celého vnitřního pouzdra už je jen třešničkou na již tak dokonalém kubánském dortu. 

Z hlediska parametrů hodinek neočekávejte nic výstředního – model se drží svého odkazu, stejně jako celá značka. Klasický design v pouzdru o průměru 40 milimetrů na koženém řemínku padne snad na každé pánské zápěstí. Uvnitř hodinek pak bije švýcarských automatický stojek CYS, jehož základem je Sellita 221-1. Ten zaručuje plynulý chod s až 38 hodinovou rezervou nátahu o frekvenci 28800 A/h. 

Člověk míní, život mění 

Nikdy jsem si neuměl představit, že bych dokázal být takzvaný „one watch guy“ a ještě vůbec ne s hodinkami na koženém řemínku. Víte, tak si tak říkám, že život na Kubě po boku mé ženy s Cuervo y Sobrinos na ruce, ve které držím mojito, nemusí být až tak špatný 😉. Třeba jednou… Každý si přece píšeme svůj příběh stejně jako kdysi Ernest Hemingway.

Více o modelu se dočtete také v Hodinky měsíce června 2024: Dvě limitky, dva příběhy

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *