Certina DS-1 Skeleton: Jak jsme k sobě nakonec našli cestu

Přiznám se, že Certiny jsem měl na ruce zatím pouze párkrát a ke značce jsem si nestihl vytvořit nějaký extra vztah. Prostě tak nějak byla vedle mě a úspěšně jsme se míjeli. No a stačily dva týdny a všechno je jinak. Jako když se v zaměstnání občas potkáte s kolegyní, pozdravíte se a pak stačí jedna firemní párty… A víte, že tohle bude dobré. Takže jaká byla párty s Certina DS-1 Skeleton C029.907.11.041.00?

Obsah recenze

Když chcete na ruce „švýcary“ a přitom nemáte v úmyslu utrácet horentní sumy, je Certina váš ideální kandidát. Jde o značku s dlouhou historií (k tomu se ještě vrátíme na poměrně nečekaném místě) a dnes je pod křídly Swatch Group spolu s Omegou nebo Longines. Navíc má portfolio široké jak delta Nilu, takže vybrat by si měl doslova každý. Já mám dnes na ruce Certina DS-1 Skeleton, konkrétně variantu C029.907.11.041.00.

Když nad designem (ne)přemýšlíte

Hodinky u mě nemají jednoduchou výchozí pozici – nemám totiž rád skeletonizované strojky 🫢. Jakkoliv jde často o ukázku vyšší hodinařiny, kdy jsou nezbytné úpravy kalibru i uchycení, málokdy to pomůže čitelnosti. Strojek samotný navíc musí stát za ten obdivný pohled (mezi námi, nikdo se asi nepotřebuje dívat na Seiko NH35).

V tomhle ohledu jsem musel Certinám chvíli přicházet na chuť, ale nakonec musím uznat, že jde o docela povedený výsledek. Kombinace ocelové a zlaté barvy spolu s viditelnými kamennými uchyceními vypadá dobře. Svoje známé a přátele navíc můžete poučovat o tom, jak se která část strojku jmenuje nebo co dělá. 

Ciferníku spolu s průhledem na strojek dominuje modrá se „zlatými“ indexy a ručičkami. Tahle kombinace barev je odjakživa prémiová a dává luxusní punc prakticky každému produktu. Certiny nejsou výjimkou a je jedno, jestli je tahle modř královská nebo námořnická (tady prosím o ohled, jsem chlap a s barvami to mám zkrátka složitější). Kombinace funguje na jedničku a hodinky posouvá o třídu výš. Ani na meetingu s vyšším managementem s nimi ostudu neuděláte.

Čistou jedničku ale z designu dát nemůžu, protože už po dvou dnech jsem si zapamatoval, kdy byla značka založená. Určitě se teď ptáte, proč je to špatně a jakou to má proboha souvislost s designem… 

No, pokaždé, když se totiž na hodinky podíváte, tak na pozici 3 nemůžete nevidět nápis CERTINA 1888 spolu s logem. Ach jo… Kdekoliv jinde, jakkoliv jinak. Tohle se zkrátka nedělá. Když už navrhnu atraktivní design a vyberu perfektně fungující barvy, proč tam musím prsknout něco podobného? 

Krátký pohled do strojovny

Když už se můžeme kochat pohledem na hodinový strojek, asi by nebylo od věci si o něm říct něco víc… 

Kalibr nese označení ETA Powermatic 80.651, pyšní se 25 kameny, kmitá na frekvenci 3 Hz a nabídne toho (pro někoho) překvapivě dost. 

V první řadě je to 80hodinová rezerva, což je zhruba dvojnásobek standardních hodnot. Hodinky si tak můžete po pracovním týdnu odložit do hodinkovnice, vytáhnout víkendové G-shocky a v pondělí vyrazit do práce s Certinami na zápěstí, aniž byste museli znovu nastavovat čas. 80 hodin rezervy je prostě paráda. 

Nivachron je dalším zásadním slovíčkem. Jde o nemagnetický materiál na bázi titanu, ze kterého je vyrobená setrvačka strojku. To slovíčko nemagnetický je poměrně důležité, protože silnější magnetické pole může ovlivnit přesnost strojku. A bohužel nemluvíme jen o intenzitě poblíž elektrického vedení, ale třeba také poblíž zmagnetizovaných objektů. Jasné, to riziko je minimální, ale je tam. Pokud se budete pídit po původu materiálu, objevíte, že jde o společné dítě Swatch Group a… teď pozor… Audemars Piguet! To už by měla být dostatečně kvalitní záruka. 

Takže vzato kolem a kolem, tady není moc co vytknout. Na strojek se kouká pěkně (díky průhlednému dýnku z obou stran), má i svou technologickou hodnotu a můžete se na něj spolehnout i v poměrně náročných situacích. 

Fešák, který se nebojí práce

Jak jsem psal, tak hodinky jsou elegantní a hodí se spíš do luxusnějších zasedaček a koncertních sálů. Jenže to by byla možná škoda, protože jsou překvapivě robustní a vydrží docela drsné zacházení.

Začneme 100metrovou voděodolností, kdy je nezaskočí bazén, rybník ani moře. Druhým prvkem je safírové sklíčko, které kryje ciferník. Poškrábání tím pádem taky můžete (skoro) pustit z hlavy.

No, a především je tady celý soubor technologií skrytých pod písmeny DS v názvu. Ta sice znamenají Double Security, ale v reálu jde hned o několik prvků, které z hodinek dělají parťáka na každý den a do každé situace. Konkrétně jde o:

  1. zesílené safírové sklo
  2. těsnění na hřídeli korunky
  3. dvojité těsnění na korunce
  4. speciální těsnění zadního víčka
  5. zesílené zadní víčko

Co šlo zesílit, Certina zesílila. Co šlo utěsnit, Certina utěsnila. A vy tak máte krásné hodinky, do kterých by ale nikdo neřekl, co všechno zvládnou. Pokud tedy budou muset. 

Jak se tahle paráda nosí? 

No ty bláho. 

NO. TY. BLÁHO. 

S klidným vědomím přiznám, že jsem snad neměl na ruce pohodlnější hodinky. Tečka. Bez nějakého doplňování ve smyslu „v téhle cenové kategorii“ nebo čehokoliv jiného. Hodinky mi na ruku sedly okamžitě (mám 17,5cm zápěstí) a určitě k tomu přispívá 40mm průměr pouzdra a především malý lug/lug rozměr. 

Pouzdro je navíc vysoké necelých 11 mm a i spolu s 20mm ocelovým tahem s motýlkovou sponou se Certiny dostanou na komfortních 127 gramů. Tah je pohodlný, přizpůsobivý a za těch pár dní nošení si ode mě nevzal jediný chlup 🙂. Opravdu netuším, jak se tohle Certině povedlo, ale palec nahoru. Samotný čas nakonec odečtete bez zaváhání a i když jsem si to ze začátku nemyslel, nakonec se Skeletony staly mým oblíbeným společníkem. 

Suma sumárum

Je čas na nějaký souhrn. Certina DS-1 Skeleton stojí něco málo přes 28 000 Kč. To není úplně málo, ale na rovinu – dostáváte za tuhle sumu ohromnou „value“. Ta má podobu neuvěřitelně pohodlných hodinek, které vypadají dražší, než jsou, vydrží v chodu 80 hodin, mají technologické vychytávky jako Nivachron a navzdory „slušňáckému“ looku něco vydrží. 

Abych jen nechválil, musím zmínit to propírané umístění loga a letopočtu na pozici 3, ale i na to se dá časem zvyknout. Rozhodně to není nic, podle čeho byste se měli rozhodovat při výběru. Já můžu tyhle Certiny s klidným svědomím doporučit. Pokud hledáte zajímavé hodinky do 30 000 Kč, které neuvidíte na každém druhém zápěstí, stojí minimálně za to, abyste je vzali do užšího výběru. 

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *