Rok 2022 byl nad propastí

Asi to slyšíte ze všech stran, ale uplynulý rok rozhodně nebyl z těch, které bych si rád zopakoval. A to hlavně ve smyslu nejistoty, strachu, financí a naprosté nepředvídatelnosti dalšího měsíce natož pak kvartálu. Zpětně mi moje nářky na rok 2021 znějí vtipně. Protože v roce pandemie jsme dokázali silně růst a rok 2022 byl proti tomu doslova náraz do zdi.

Plány byly smělé

Plány byly smělé a naivní – jako Don Quixote podle Pabla Picassa z roku 1955

V plánu jsme toho měli hodně a po úspěšném roce 2021 jsem věřil i ambiciózním projektům. Vše mi mělo dojít hned z kraje roku. Protože když jsme 7.2.2022 otevřeli novou prodejnu, nikdo ještě netušil, že za pár dní začne na Ukrajině válka a situace v Evropě se dramaticky promění. Už tak vysoké ceny energií vyletěly ještě výš, inflace se točí ve spirále a nejistoty přibývá. Jako by toho nebylo poslední roky dost.

My jsme slavnostně otevřeli prodejnu do nejhorší možné doby, kdy lidé naopak začali šetřit. Veškeré naše plánování růstu na základě prodejny a nových značek jsme mohli zahodit. Naopak se do popředí k řešení dostaly vysoké půjčky, které bylo třeba urychleně řešit, protože bez rostoucích příjmů se jejich splácení stávalo nereálným. Do toho nám situaci komplikovala plovoucí úroková míra, která stoupala každým rozhodnutím ČNB výš a výš. Po šíleném roce 2021 jsem si myslel, že si v Helveti trošku odpočineme a začneme sbírat ovoce dřiny a obrovských finančních investic do nové prodejny. Nemohl jsem být dál od pravdy..

Skvělí dodavatelé

Opět se mi potvrdilo, že pokud máte skvělé dodavatele, kteří vás v těch nejhorších chvílích podrží, máte z půlky vyhráno. Chtěl bych jim za to ještě jednou moc poděkovat! Sami museli čelit náročnému období a přesto nás v tom nenechali se vykoupat. Ač už máme všechno opět splaceno, vím, že po finanční stránce (cash-flow) budu muset podnikání výrazně zefektivnit. Už bohužel nejsme firma o pár lidech a ten rozjetý kolos se tak snadno nebrzdí, jak tomu bylo kdysi.

Graf nesmí chybět

Slibně vypadající graf mě tento rok netěší. Ano, rostli jsme o 14 % a pokořili jsme psychologickou hranici 50mil. Kč. Náklady a investice ale byly tento rok enormní a potřebný růst byl v našem případě cca 30 %, abychom pokryli všechny závazky bez komplikací. Ze zcela mylného očekávání podobného průběhu jako v roce 2021 jsme naplánovali projekty, které najednou finančně nefungovaly. Takže celý rok byl vlastně na pokraji přežití. To se nám podařilo a beru si z toho velké poučení do dalších roků.

Udělat velký obrat není umění. Zisk je to, oč tu běží.

Nové značky

V hledáčku je spousta značek, které bychom do nové prodejny rádi začlenili. Také to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme do ní nainvestovali nemalé prostředky. V roce 2022 se nám podařilo získat: Maurice Lacroix, Mido, Fortis, Mondaine, Biatec (s kterým mimochodem připravujeme skvělou limitku), Candino, Auguste Reymond a na úplný konec roku jsme si plácli také s českou Chronotechnou a ozvali se nám z německého Laco. Velkým potěšením je fakt, že obě značky se nám ozvaly samy se zájmem prodávat své značky u nás. Vážím si toho.

Ač jsme ve fázi „brzdění“ s náklady, tak věřím, že i v roce 2023 se domluvíme na spolupráci s nějakou zajímavou značkou. Napište nám do komentářů, kterou byste u nás uvítali. Třeba nás inspirujete nebo vám budeme moci něco naznačit 🙂

Pera, diáře, šperky, hodiny

Pro naše skvělé zákazníky jsem chtěl nabídnout i další sortiment, který má k hodinkám aspoň trochu blízko. Sami jsme zahořeli pro svět plnicích per a diářů (osobně ten pocit psaní inkoustem do nádherného deníku miluju, ale to se musí zažít). A protože s tímto segmentem začínáme, tak jsme sami zvědaví, jak se mu u nás bude dařit.

Šperky jsou pro nás stále nová disciplína, ale naštěstí máme šikovné kolegyně, které tomuto segmentu rozumí a dokážou dámám naslouchat a následně doporučit vhodný doplněk. Pánům zase poradí, čím by mohly příjemně překvapit své ženské protějšky. Nebudu vám nalhávat, že pánská část týmu ve špercích trošku neplave, ale učíme se rychle 🙂

Novinkou jsou nástěnné i stolní hodiny Mondaine a Seiko. Dlouho jsme se těmto produktů bránili, ale s novou prodejnou nám to začalo dávat smysl a zákazníci si o ně říkali častěji a častěji.

Vlastní produkty

Víc a víc nás baví přicházet s vlastními produkty. Za uplynulý rok jsme představili limitovanou edici hodinek Helveti H01, u které si spousta z vás zamilovala tzv. watch roll – kožené rolovací pouzdro na hodinky. To jsme uvedli nedávno jako samostatný produkt a doufáme, že bude aspoň z části tak úspěšné, jako náš první počin v podobě koženého pouzdra na 3ks hodinek.

Absolutní novinkou je pak donut pouzdro na hodinky, kterým jsme doplnili naši první verzi cestovního pouzdra Helveti. Levné pouzdro, které ochrání hodinky, ale i pár drobností v síťce tomu určené uvnitř.

Všechny naše Helveti produkty najdete zde a budeme rádi za další tipy produktů, které vám v naší nabídce chybí. Napište nám to třeba do komentářů. V tomto roce třeba plánujeme výrobu řemínků Helveti v XXL délce 140/100 mm, kterých je dlouhodobě nedostatek.

Prodejna se povedla

Na novou prodejnu slýcháme převážně chválu a to mě těší. Ale protože jsem od přírody dosti sebekritický, tak vnímám spoustu detailů, které nám zbývá dodělat. Stejně jako s e-shopem, tak i u prodejny jsem si vědom faktu, že práce na prodejně nikdy nekončí. Sotva jsme ji dodělali, musíme přemýšlet nad její inovací. Zkrátka zlepšovat je pořád co.

Co je dobrá i špatná zpráva zároveň, že po jednom roce nám prodejna začíná být malá. Nové značky není pomalu kam dávat a ustoupit tak musí ty méně úspěšné. Ruku v ruce s tím jde stálé rozšiřování kolekcí hodinek a i díky tomu už si u nás můžete vybrat z více než 2500 hodinek skladem.

Virtuální prohlídka prodejny

Koneckonců, pojďte dovnitř a prohlédněte si naši prodejnu skrze virtuální prohlídku. Pro některé je to totiž jediná možnost, jak nasát atmosféru Helveti prodejny, protože to k nám mají daleko.

Doplňujeme služby

Minulý rok jsme rozšířili hodinářské služby o tlakovou zkoušku a plánujeme v tomto směru pokračovat. Nadále ale platí, že profesionální servis provádíme ve spolupráci s autorizovanými servisy.

V tomto roce bychom rádi pořídili gravírovací laser, abychom mohli nabídnout rychlejší službu gravírování hodinek a per.

Bylo nás slyšet a vidět

Aby na nás zákazníci nezapomněli, připomínali jsem se jim v rádiích, tištěných médiích a nově také na lavičkách v pražském Karlíně. Online reklama je samostatnou kapitolou a investujeme do ní stovky tisíc měsíčně. Kdysi nepředstavitelná suma, ale teď nutnost, aby se kola byznysu točila dál. Od minulého roku se můžete s Helveti pravidelně setkat i na Twitteru a Pinterestu, pomalu rozjíždíme i TikTok.

Nové tváře

S novou prodejnou si tým žádal posily. Na konci roku 2021 se tak k nám připojila Monika, Fanda a začátkem roku 2022 jsme přivítali Míšu. V průběhu roku nám začala s videy pomáhat Katarína a myslíme si, že výsledky jsou skvělé.

Maurice Lacroix Aikon Automatic Chronograph Special Edition Mahindra Racing AI6098-SS001-091-2

Na práci v Helveti se podílí také spousta skvělých externistů a za nováčky musím zmínit Lucku, Báru a vánoční sezónou nám pomohla zvládnout Marta.

Tímto bych chtěl poděkovat všem kolegům! A to jak nováčkům, tak i stálicím 🙂 Práce je místy velmi náročná a my jsme ten rok naštěstí zase zvládli 🙂

A jaký bude rok 2023?

Přátelé, vůbec netuším a poprvé si absolutně netroufnu ani naznačovat. Jisté je, že značky dále zdražují (vlivem dražších vstupů), ale co se na trhu bude dít, je pro mě velká neznámá. A s tím se pracuje blbě.
V minulém ohlédnutí jsem napsal: “Ostatně nejsem prognostik, do výrobního řetězce nemám přístup a všechno jsou to tak jenom odhady. Sám jsem zvědavý, co se bude dít v roce 2022 a jak to ovlivní Helveti.” .. a že teda bylo na co koukat. Teď vyslovím jenom přání, aby byl rok 2023 klidnější a nám se podařilo ho zvládnout lépe než ten minulý.

Klid a zdraví

Vám všem děkuji za zájem, důvěru a přízeň. Přeji vám v následujících měsících a letech hlavně klid a pevné zdraví. Radost hodinkami si můžete udělat vždycky a s tím jediným dokážeme fundovaně pomoci.

Za Helveti.cz – hlavní nástěnkář, Jiří Štencek

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

4 komentáře u “Rok 2022 byl nad propastí

  1. Dobrý den, rád bych u Vás viděl nezávislé manufaktury, jako je Porsche Design, nebo francouzské B.R.M , dovedl bych si u Vás představit i znova rozjetou manufakturu Franc Vila na zvážení je i Franc Dubarry, ZRC, nebo což takhle Cyrus, deLaCour, Pequignet.
    Jen směle do toho a nebojte se riskovat, nezávislé hodinářské manufaktury jitří vášně víc, než trh nasycený běžnými globálními brandy hromadné výroby.
    Nezávislý hodinářský subjekt zanechá v zákazníkovi více emocí, nežli běžná značka na kterou je zvyklý, popusťte uzdu fantazii a pojďte směle do individuality, řiká se, kdo se bojí, nesmí do lesa a já věřím, že Helveti se risku nebojí.

    Děkuji zdvořile, Marek Křiž, Zlín.

    • Dobrý den, pane Křiži,
      moc děkuji za vaše doporučení. Je vidět, že jste znalý spoustu zajímavých manufaktur. Několik z nich je opravdu výjimečných. Například ZRC už jsme sami zvažovali a třeba se podobná značka u nás brzy opravdu objeví.
      Ještě jednou děkuji a zdravím do Zlína!
      Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *