Slavíme 12 let limitovanou edicí hodinek

Netajím se tím, že bych pod názvem Helveti v budoucnu chtěl vybudovat vlastní značku hodinek. Je to velké lákadlo, které ale není tak snadné si splnit. Prodávat hodinky je těžká disciplína (zvláště pak v těchto časech), ale vyrábět hodinky a budovat vlastní značku, to je úplně jiný sport. Příkladem budiž slovenský Biatec, kterému držím palce a velmi je obdivuji.

Aktuálně Helveti slaví krásných 12 let existence, proto jsem si chtěl alespoň z části splnit jeden ze svých snů. Budiž to součást cesty k vlastní značce. 12 je symbolické číslo. Najdeme je na většině ciferníků hodinek a i pro nás je to důkaz, že vydržet na trhu 12 let* není samo sebou. K této příležitosti jsem se s týmem rozhodl vytvořit hodinky, které by nám dělaly radost a tento milník připomínaly.

Limitovaná edice 50 kusů hodinek Helveti H01 bude k dispozici od pondělí 14.11.2022 na holešovické prodejně (brzy i v Karlíně). Objednat je ale můžete už nyní na helveti.cz.

Zásadní pro nás bylo několik podmínek:

  • hodinky měly zahrnovat odkaz na hodinářskou historii i historii naší firmy,
  • skládat se ze zajímavých a kvalitních materiálů,
  • měly být mechanické,
  • měly mít velmi dobrý poměr cena/výkon,
  • chtěli jsme je zabalit do praktického a znovu použitelného balení, které bude obsahovat i další části limitky,
  • a samozřejmě musely být cenově dostupné, aby mohly dělat radost i vám.

Z bouřlivých diskuzí a hlasování celého týmu nakonec vzešel povedený kousek, který vám ve článku představím společně s tím, co firmu Helveti zformovalo.

Kdo limitku vyrobil?

Protože nedisponujeme výrobními kapacitami, přicházela v úvahu pouze varianta oslovení výrobců hodinek, kteří by byli ochotní s námi vyrobit menší limitovanou edici a dovolili nám si změnit, co budeme chtít. Byli jsme v kontaktu s více firmami a u jednotlivých nabídek jsme porovnávali pro a proti.

Až jsme zakotvili u asijské značky San Martin, kterou možná někteří budete znát. Jde o výrobce známého pro své „homážky“ za velmi dostupnou cenu ve vysoké kvalitě. Tak vysoké kvalitě zpracování, až to občas skoro nedává smysl. Zjednodušeně by se dalo říct, že San Martin kopíruje osvědčené designy úspěšných modelů a poskytuje je svým zákazníkům. Leč je velmi tenká hranice od homage k plagiátům, tak za to nesbírá mezi hodináři velkou chválu, ale o plagiátory nejde, protože na své produkty umisťuje své logo a nevyrábí 1:1 kopie předloh. Nejsme tu ale od toho, abychom výrobce soudili.

My jsme po nich totiž kopii žádných Rolexů nechtěli, ale něco, co je přijato jako obecný standard mezi pilotními hodinkami.

Výrobce jsme si otestovali několika nákupy a zkoumali kvalitu provedení pouzder, ručiček, řemínků či tahů. Vždy jsme došli k závěru, že kvalita je vynikající a odpovídá cenově mnohem dražším hodinkám.

Proč jsme nezvolili lokální spolupráci

Možná některé zklameme, že jsme nesvěřili výrobu do českých, švýcarských či třeba německých závodů. Vysvětlení je několik a jsou vesměs prostá. Většinou výrobce nebyl ochoten přistoupit na nízkou poptávku 50 ks nebo nebyla vůle nám přizpůsobovat jednotlivé části hodinek (pouzdro, ciferník, ručky). Kdo naopak kladl další a další možnosti byl právě San Martin. Od komunikace přes realizaci šlo všechno hladce.

Dalším naším úzkým místem byla plánovaná cena do 15 tisíc Kč, kterou výrobci z Čech, Švýcarska či Německa výrazně převyšují. Zcela upřímně stále nevíme, jak moc bude někoho mimo náš tým zajímat limitovaná edice spojená s výročím firmy, ač je její připomínka velmi decentní. Holt skromnost nás brzdí v rozletu a pokud se nám potvrdí, že by o podobné hodinky byl zájem, tak příště můžeme oslovit věhlasnější značky a s cenovým stropem se posunout třeba na 30 – 50 tisíc Kč. V takovém případě už můžeme spolupráci rozvinout i ve Švýcarsku a kdo ví, třeba i v České republice. Ale to ukáže až čas a právě úspěch například této limitky.

Kde to ale šlo, tak jsme výrobu směřovali do České republiky. Například kožená pouzdra jsou dílem českého výrobce a myslím, že odvedli skvělou práci.

A co že je to vůbec za hodinky?

Specifikace hodinek Helveti H01

Strojek

Výsledkem našeho společného snažení jsou letecké hodinky Helveti H01 podle vzoru B-Uhr Baumuster B1,2. Jsou osazené automatickým strojkem japonské produkce Epson YN55A (ekvivalent Seiko NH35 a Epson je dceřinnou společností Seiko) s 22 kameny pracujícím na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu. Strojek má funkci hackingu (zastavení chodu sekundové ručičky při vytažení korunky) a rezervu chodu 40 hodin.

Pouzdro

Strojek je zasazený v bronzovém pouzdře (bronz CuSn8). To je typické svým patinováním v čase. Patina se však dá vyčistit, takže můžete hodinky udržovat ve stavu nových. Více o bronzu jako materiálu v hodinářském odvětví zde.

Bronzové pouzdro je uzavřeno šroubovacím ocelovým dýnkem s údaji o hodinkách (číslo limitované edice, voděodolnost, poděkování a naše logo). Výška pouzdra je 12 mm, průměr příjemných 39 mm a rozměr lug-to-lug 49 mm. Hodinky by tak měly sedět na většině zápěstí a doufáme, že potěšíme také některé z dam. Hmotnost je 90 g a patří tak k lehčím hodinkám.

Ciferník

Černý ciferník nesoucí hrdou číslovku 12 v červené barvě kryje safírové sklíčko s antireflexní úpravou. V noci oceníte velmi silnou luminiscenci Super Luminova C3. Hodinky nejsou opatřeny datumovým okénkem, které tak nikoho neruší a ciferník působí čistým dojmem.

Voděodolnost

Voděodolnost hodinek je 200 m, což je plně dostačující pro plavání či lehké potápění. Zvýšenou voděodolnost zajišťuje mimo jiné šroubovací korunka, která je signovaná našim zjednodušeným logem s číslovkou 12. V případě vodních radovánek doporučujeme hodinky „přezout“ na přiložený NATO (parachute) řemínek, protože kůže by ve vodě zbytečně trpěla.

Řemínek je kožený, ručně šitý a opatřený bronzovou sponou, která je uchycena šroubovacím pinem. Těsně nad trnem spony je rovněž umístěno naše logo.

Parametry hodinek:

  • Pohon: Automatický
  • Typ strojku: Epson YN55
  • Počet kamenných uložení: 22
  • Frekvence strojku: 21 600 bph
  • Uložení setrvačky: Seiko Diashock
  • Rezerva chodu: minimálně 40 hodin
  • Ruční natahování: Ano
  • Hacking: Ano
  • Přesnost: – 25 s/den až + 35 s/den
  • Počet ruček: 3
  • Korunka šroubovací
  • Voděodolnost: 200 M
  • Sklíčko: safírové s antireflexem
  • Pouzdro: bronzové s ocelovým dýnkem (šroubovacím)
  • Rozměr pouzdra: 39,1 mm x 49,5 mm
  • Výška pouzdra: 12,15 mm
  • Průměr korunky: 6,5 mm
  • Hmotnost: 90 g
  • Řemínek: kožený, náhradní NATO (parachute)
  • Šíře řemínku: 20 mm

Co je součástí balení

Abychom měli z projektu ještě větší radost, zabalili jsme hodinky do praktického koženého cestovního pouzdra (vyrobeno v ČR), které může sloužit pro přenos až 3 hodinek. V pouzdře dále najdete náhradní řemínek (parachute), vystěžejkovávač a letecký přívěsek na klíče s nápisem „Remove before flight“. Poslední součástí skládanky je leták, vysvětlující historii leteckých hodinek a povídání, proč jsme si vybrali právě tento vzor.

Dostanete od nás: 

  • hodinky Helveti H01,
  • kožené cestovní pouzdro na hodinky a příslušenství,
  • náhradní řemínek (parachute strap) ve vojenské zelené s červenou středovou linkou, 
  • vystěžejkovávač,
  • přívěsek „Remove before flight“
  • a český návod k hodinkám.

Symbolika a sentiment

Pro nás má tento počin hlavně symbolickou a trochu sentimentální hodnotu, kdy hodinky odkazují na 12 let naší firmy v hodinářském byznyse. Budou tak sloužit jako upomínkový předmět několika kolegům a doufáme, že také vám, našim věrným zákazníkům. Chtěli jsme vytvořit hodinky, které bychom sami velmi rádi nosili a měli vynikající cenu.

V Helveti věříme, že nejde o poslední limitovanou edici, kterou s nějakým výrobcem vyprodukujeme. Už teď se těšíme na podobný projekt v budoucnosti a doufáme, že se vám hodinky budou líbit.

Cena a výběr konkrétního čísla

Cenu jsme se snažili stanovit co nejníže to šlo a aby odpovídala nabízeným produktům. Bronzové mechanické hodinky s výbornými parametry, kožené cestovní pouzdro na 3ks hodinek vyráběné v ČR, náhradní parachute řemínek, vystěžejkovávač a přívěsek. Výsledkem je cena 14 990 Kč.

V případě, že byste chtěli konkrétní číslo limitované edice, můžete si jej vybrat přímo na našem eshopu (roletka s čísly u produktu – viz náhled níže) nebo rezervovat telefonicky (+420 774 272 737). Do prodeje jsme uvolnili i velmi atraktivní čísla 1, 12 a 50. Ovšem u nich jsme zvolili o 1000 Kč vyšší cenu, protože v případě nezájmu z vaší strany si je rádi necháme jako součástí historie firmy v naší sbírce.

Výběr konkrétního čísla limitované edice Helveti H01

Limitovaná edice 50 kusů hodinek Helveti H01 bude k dispozici od pondělí 14.11.2022 na holešovické prodejně (brzy i v Karlíně). Objednat je ale můžete už nyní na helveti.cz.
Limitovaná edice Helveti H01 - 50 ks k výročí 12 let
Hodinky Helveti H01 - limitovaná edice 50ks

Zasaďme hodinky do historie

Nebyli bychom to my, kdyby k hodinkám nebylo navázáno spoustu detailů a drobností. Každý z týmu Helveti k limitce přidal něco svého. Výsledkem je model pilotních hodinek, s nímž nosíte na zápěstí i kus historie letectví. Pro jeho velkou přehlednost jsme vybrali typ ciferníku B-Uhr, který je dodnes součástí nejoblíbenějších pilotek.

…Všude kolem vás je tma, ohlušující řev leteckých motorů vám trhá bubínky. Na sobě máte tlusté letecké oblečení a i přesto je vám zima. Na vašich schopnostech navigátora z velké části závisí úspěch mise a životy vašich kamarádů. K ruce toho mnoho nemáte. Kromě mapy, astronomických tabulek a leteckého sextantu máte na zápěstí důležitého pomocníka, přesné hodinky B-Uhr neboli Beobachtungs-Uhr…

Letecké neboli navigační hodinky přišly na svět za dost dramatických okolností

Již v roce 1935 se objevily první požadavky na hodinky pro posádky letadel a hlavně navigátory. Iniciátorem bylo Říšské ministerstvo letectví. Původní návrh vycházel z hodinek s indikací úhlostupňů ve střední části číselníku. Hodinky prošly úpravami, až vznikla specifikace tzv. Beobachtungs-Uhr, která se stala stěžejní pro leteckou navigaci.

Hodinky typu B-Uhr, Glashütte A. Lange & Söhne, kalibr 48.1

Co musely B-Uhr splňovat?

V první řadě musely být velké, přehledné a jednoduché na ovládání. Průměr B-Uhr byl až 55 mm – navigátoři si je připínali na rukáv letecké kombinézy. Pro rychlé a přesné odečítání času kontrastovaly na černém číselníku bílé arabské číslice celých hodin a indexy pro minuty.

Ručky ve tvaru meče a indexy byly opatřeny luminiscenční vrstvou. Vynikající  čitelnost totiž byla v tmavých útrobách bombardérů prvořadá. Důležitý byl i trojúhelník se dvěma tečkami na 12. hodině, který jasně určoval horní část hodinek. Pro snadné nastavení v tlustých leteckých rukavicích sloužila velká korunka, nejčastěji ve tvaru diamantu.

Co se pohonů týče, jednalo se o mechanické strojky s manuálním nátahem a důležitou funkcí hackingu, pro synchronizaci s velitelským časem. Kožený řemínek byl extra dlouhý pro snadné uchycení přes rukáv letecké bundy. Na všech pouzdrech či dýnkách najdeme nápis FL23883. FL znamená Flieger a 23 je kód pro hodinky navigátorů.

Kdo B-Uhr vyráběl?

Podle této specifikace vyrábělo hodinky pět značek, z toho čtyři německé a jedna švýcarská. Výrobci Wempe a Stowa používali švýcarské strojky. Rozhodně stojí za zmínku i fakt, že IWC hodinky vyráběla jak pro síly Osy, tak i pro armády Spojenců.

  • A. Lange & Söhne (vlastní strojek kalibr 48, později jeho verzi kalibr 48.1),
  • Lacher & Company/ Durowe (Laco; strojek Durowe cal. 5),
  • Walter Storz (Stowa; strojek Unitas 2812)
  • a Wempe (strojek Thommen cal. 31),
  • švýcarský hodinářský průmysl zastupovalo IWC (strojek cal. 52T S.C).  

Možná znáte i další verze

V prvních měsících II. světové války používali navigátoři modely B-Uhr s jednodušším číselníkem s dělením po hodinách, označované jako Baumuster A. V letech 1941 – 42 pak přibyly modely s označením pro minuty na vnější části a hodiny na vnitřní části číselníku, tzv. Baumuster B.

Beobachtungs-Uhr nebyly majetkem pilotů ale Luftwaffe. Pozorovatelé a navigátoři museli hodinky po skončení mise vrátit. B-Uhr také nebyly jedinými hodinkami, které Luftwaffe používala. Modelů byla celá řada, například hodinky pro piloty nebo klasické hodinky s mimostřednou sekundovou ručkou pro ostatní letecký personál.   

B-Uhr jsou oblíbené i dnes

Strohý a dnes už ikonický design B-Uhr se zachoval i v poválečném období a v současnosti se těší značné oblibě. Původní modely jsou cennými artefakty ve sbírkách milovníků hodinek. V dnešní době je v mnoha variacích vyrábí známé i méně známé značky v různých cenových kategoriích.


Kdyby vás zajímal podrobnější příběh Helveti, který jsem už popisoval několikrát, čtěte dál 🙂

Slavíme 12 let, a to je spousta zážitků

Na začátku jsem prostě jen nemohl sehnat padnoucí hodinky

Vznik Helveti se datuje do mých vysokoškolských let roku 2010, kdy jsem po nesnadném pátrání objevil hodinky, které bych chtěl nosit. Záhy jsem zjistil, že v tom nejsem sám. První zákazníci si ještě možná pamatují přebírání hodinek před VŠ kolejemi. Později jsem Helveti přestěhoval do Karlína, kde jsem v duchu garážového podnikání také nějakou dobu žil. Možná i díky tomuto začátku si neskutečně vážím každého zákazníka a jsem ochoten pro něj udělat maximum.

Vžít se do vaší situace

Vyzkoušel jsem i temnou stranu (šedý dovoz), abyste se vy nemuseli spálit. Poučil jsem se, a vím, že pro zákazníka i prodejce to není dobrá cesta. Proto jsme u všech značek autorizovaní prodejci a garantujeme originalitu hodinek, autorizovaný servis v ČR a další výhody, které u šedivek nedostanete.

Od začátku se snažím prodej hodinek dělat líp než ostatní – s přístupem, jaký bych od obchodu očekával, být na straně zákazníka. A to nejen při prodeji, ale i při dodatečných službách, reklamacích nebo nečekaných prosbách. Nejsme tak nejziskovější, ale děláme to nejlépe jak umíme a se ctí.

Vykouzlit vám úsměv na tváři

Naplňuje nás, když od nás odcházíte s přesně takovými hodinkami, které odráží vaše potřeby a líbí se vám. Zákazníci to oceňují a mají nás rádi. Největší odměnou je pro nás vaše doporučení rodině, kamarádům či známým.

Objevovat úžasné nové značky

Od první značky Wenger jsme se dostali ke 36 značkám, vybudovali jsme luxusní prodejnu v Holešovicích se skvělým týmem lidí. Stále u nás platí pravidlo, že za novou značkou si musíme stát. Nebojíme se pak za ni dát ruku do ohně a 5letou prodlouženou záruku. Proto u nás ani nenajdete módní značky, které vynikají spíše prodejem svetrů nebo sportovních bot.

Zato jsme za tu dobu rozšířili sortiment o další překrásné maličkosti, které vám denně můžou pomoct, slušet vám nebo vás bavit – v eshopu proto najdete šperky, luxusní pera, diáře a pro ty šikovnější z vás i nožířské výrobky. 🙂

Kdo by nechtěl práci snů?

Pro mě se z toho vyklubala práce snů. V příjemné atmosféře prodáváme fajn produkty skvělým lidem, kteří si u nás dělají radost. V podnikání cítím také velkou podporu rodiny, přátel, kolegů a zákazníků. Velmi si toho vážím a každý den se snažím to vracet.

A kam s Helveti dál?

Jak řekl Nelson Mandela: „Po zdolání jedné hory většinou zjistíte, že máte před sebou ještě mnoho takových kopců“. A tak lezeme dál, stoupáme a těšíme se na nové výhledy. A právě před rokem jsme se rozhodli vystoupat na kopec s názvem Limitka od Helveti. Expedice to nebyla snadná, ale z jejího výsledku a samotného zdolávání máme ohromnou radost.

Moc vám všem děkuji za podporu, důvěru a přízeň.

Za Helveti.cz – Jiří Štencek
Spoluautorem článku je Martin Jasovský, který má na svědomí čtivou část historie leteckých hodinek. Díky Martine!


Poznámky a zajímavé zdroje:

* před 12 lety jsem začal s prodejem hodinek na živnostenský list. Firma Helveti s.r.o. vznikla o 2 roky později. Ale samotná činnost započala právě v roce 2010. Proto slavíme výročí 12 let Helveti.

1https://watch-wiki.org/index.php?title=Beobachtungsuhr_/_B-Uhren
2https://monochrome-watches.com/the-history-of-the-pilot-watch-part-five-b-uhr/

Další hodinkářské milníky Helveti najdete v článcích:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Slavíme 12 let limitovanou edicí hodinek

  1. Dobrý den,

    neuvažovali jste pustit jedny hodinky mezi zájemce jako putovní hodinky? K číselné řadě 1-12 a 50 by pak přibyly další s příběhem. Jen nápad. 🙂

    Josef Nistler

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *