Minirecenze Bulova Lunar Pilot “Moonwatch”

Nemám rád hodinky s chronografem, tyhle ho mají. Nemám rád moc velké hodinky (mám zápěstí 17 cm), tyhle jsou velké 45 mm. Poslední dobou nosím výhradně mechanické hodinky, tyhle pohání quartz. Jiný, lepší, zajímavější, ale přece.. Nejsem příznivcem podobných hodinek jiným epickým / legendárním modelům, tyhle připomínají Omega Speedmaster Moonwatch.

A přesto jsem si Bulova Lunar Pilot 96B251 neskutečně zamiloval a v krátké recenzi se pokusím vysvětlit proč.

Hodinky s chronografem

Nemám rád přeplácané ciferníky a naopak miluju jednoduchost. To ve většině případů diskvalifikuje chronografy. Ne však tyto! Pánové z Bulovy ciferník zvládli na jedničku a musím přiznat, že se tou jednoduchostí často rád opakovaně kochám. Několikrát se přistihnu, že si jen tak pro radost pustím stopky, abych viděl ten koncert 🙂

Velikost 45 mm

Moje největší hodinky byly tuším Wenger Sea Force a Citizen Satellite Wave (nepočítám obry do přírody Suunto a Citizen Promaster Altichron, kde se to snese). Bulova Lunar Pilot mají 45 mm a to už je na mě “tabulkově” prostě moc. Když jsem je ale nasadil na ruku, srdce mi zaplesalo, že to přeci jenom půjde! Fotky asi nikdy nebudou dostatečně vypovídající. Proto doporučuji váhavým střelcům návštěvu prodejny a hodinky bez obav přiložit na ruku.

Quartz vs. mechanika

Tady není o čem.. pro mě mají mechanické hodinky duši. Tepe v nich život a já se na jejich koncertu podílím jejich nošením. Proto střídám pravidelně právě hodinky mechanické a ty quartzové trpělivě čekají na svou příležitost. U Bulovy je to jiné. Neumím si to vysvětlit. Možná je to tím dvojím skokem ručky za sekundu a nebo silným příběhem v pozadí, který duši z části nahradí. Zkrátka u těchto hodinek mi baterka nevadí.

Bulova vs. Omega – Zdroj: https://www.8past10.com/

Bulova vs. Omega Moonwatch

Kdo byl doopravdy první na měsíci? Jsou si hodinky opravdu tak podobné a opisovali v Bulově? Nebo to bylo součástí plánu? Tohle rozsoudí snad brzy Jirka Turoň ve svém dalším článku (ten minulý byl mimochodem skvělý). Koho by zajímalo porovnání Omega Moonwatch a Bulova Moonwatch, mrkněte na video nebo si přečtěte srovnávací článek (aktuální nefunkční).

Bulova Moonwatch vs Omega Moonwatch

Zajímavosti

  • Text DOM 08021971 na řemínku znamená datum lunární mise (date of mission) 2. srpna 1971 (datum výstupu na Měsíc, kdy měl astronaut hodinky Bulova).
  • Text na dýnku: Hadley Rille/Apennines (26.13 N, 3.63E) je odkazem na místo přistání modulu na Měsíc.
  • Text na dýnku: EVA-3, August 2, 1971 označuje třetí výstup z modulu na Měsíc, který se konal 2. 8. 1971 a při němž měl David Scott náhradní hodinky Bulova místo svých nefunkčních hodinek Omega.
  • Text na dýnku: Apollo 15, July 26, 1971 to August 7, 1971 už je všem asi jasný, jde o název mise a datum jejího začátku a úspěšného konce.

V bodech

  • Na dýnku hodinek najdete odkaz na misi Apollo 15, které se astronaut David Scott účastnil: „Apollo 15 July 26, 1971 to August 7, 1971 EVA-3 August 2, 1971 Hadley Rille/Apennines 26.13N 3.63E“Fantazie!!
  • Miluju tlačítka stopek! Jejich design, jejich stisk.. baví mě je používat jenom pro tu radost. Malá výtka – resetování stopek je někdy nutné pečlivě domáčknout.
  • Vystouplé sklíčko jsem zpočátku viděl jako riziko budoucích problémů, ale poté, co jsem ho několikrát nechtěně otestoval tvrdými zásahy, už mu plně důvěřuju.
  • Jednoduchost a zároveň komplexita ciferníku. Jak ten soulad nazvat? Prostě nádhera! Zapuštěné okruží hlavního ciferníku se setinami sekundy má na pozadí vzor pravidelných kružnic, který je použit i u všech subciferníků. Plasticita ciferníku je prostě úžasná a már radost, že si Bulova dala záležet u tolika detailů. Jednotlivé indexy, subciferníky, ručky, jsou zase vyvedeny v maximálně jednoduchém stylu. To přidává na přehlednosti.
  • Korunka je signovaná (legendární ladička) a ovládá se velmi dobře. Spona na řemínku nese označení Bulova. Detaily a zase detaily!
  • Pouzdro má matnou úpravu. Vnitřní část z nějž vychází sklíčko je broušená.
  • Luminiscence není nejsilnější (jsem zmlsaný mými Seiko Turtle SRP777K1, Wenger Sea Force, atd), ale řadil bych ji k těm lepším.

Kouzlo kožených řemínků

Hned po převzetí hodinek jsem je „přehodil“ na kožený řemínek Di-Modell Nevada. A rovnou můžu konstatovat, že je to jeden z nejkvalitnějších řemínků, co jsem na hodinkách kdy měl. Neuvěřitelně příjemný na nošení, skvěle vypadá a působí dojmem dobře odvedené práce.

Myslím si, že Bulova Lunar Pilot byly ke kombinování s hnědými koženými řemínky přímo určené. Zde je hned několik takových příkladů: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, .. všechny najdete v galerii níže.

Zklamání? Nikoliv, ale ..

Znáte Accutron a jeho plynulý pohyb sekundové ručky? Tak něco podobného jsem i já laicky očekával od vysokofrekvenčního strojku (Ultra High Frequency 262 kHz). Bohužel sekundová ručička se pohybuje „jenom“ dvěma skoky za sekundu. Tudíž do plynulosti má daleko. Důvody mi byly vysvětleny mými erudovanými kolegy, takže už nesmutním a těším se alespoň z naprosto plynulého chodu stopek, což je ta pravá lahůdka.

Co mi na nich ale opravdu vadí? Že se kvůli nim na mou ruku nedostanou jiné hodinky. Už měsíc jsem je nesundal a stav nadále trvá. A to je rekord přátelé! Beru je jako naprosté univerzály, které nosím ke košili, k tričku, k mikině.

Fotky z testování

Ukázka plynulosti chodu stopek

Bulova Lunar Pilor Moonwatch - stopky / chrongraph

Rychlý pohled na hodinky

Bulova Moonwatch 96B251

Z Instagramu

Kde je vyzkoušet?

Zastavte se u nás v Helveti, kde je máme na prodejně skladem. Hodinky mají označení Bulova 96B251. K dispozici je také celočerná varianta Bulova 98A186.

Zdroje:


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

8 komentářů u “Minirecenze Bulova Lunar Pilot “Moonwatch”

  1. Vážený pane Štenceku,
    zdravím, Váš komentář čtu pořád dokola a vážně uvažuji o koupi těchto hodinek. Mám na Vás dotaz: opravdu jste i dnes majitelem těchto hodinek a za svým tehdejším komentářem si stojíte?
    Děkuji za odpověď a přeji Vám vše dobré.
    LN

    • Dobrý den, pane Ladislave,
      ano, na recenzi bych nic neměnil. Hodinky Bulova Moonwatch stále vlastním a nevypadá to, že by se na mém nadšení ani 3,5 letech něco změnilo 🙂 Dokonce jsem překvapený i z výdrže řemínku Di-modell Nevada, který už má leccos za sebou, ale stále drží a vypadá reprezentativně.
      Hodinky vám mohu doporučit a věřím, že vám udělají radost. Jsou skvělé!
      Za Helveti.cz – Jiří Štencek, majitel

  2. Super recenze. Za odměnu TIP: Textilní řemínek černý Garmin 7S,6S,5S 20mm na suchý zip na dvou koncích-provlékací. Je krásný a naprosto návykový a extrémně pohodlný(trochu pruží). Doporučuji vyzkoušet, stojí okolo pětistovky.

  3. Zapomněl jsem ještě dodat že i díky Vaší recenzi hodinky vlastním a jsem z nich stejně nadšený po všech směrech. Při zkoumání detailů pod lupou – neuvěřitelné, nenašel jsem ani jedinou chybičku. Pásek Garmin mám na Bulova Lunar Pilot i na Garmin 6X pro solar, které nyní odpočívají vypnuté díky předešlým hodinkám (beru je pouze na treky do přírody). Přejí hodně zdaru v dalších Vašich recenzích.

  4. Dobrý den, mohl bych poprosit o přesné označení pásku Di-Modell Nevada ve Vašem e-shopu? Děkuji.
    Karel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *