Jaké je potřebná vodotěsnost pro plavání s hodinkami?

Otázky a odpovědiKategorie dotazu: ObecnéJaké je potřebná vodotěsnost pro plavání s hodinkami?
Lumír Franěk zeptal se před 5 roky

Když chci plavat s hodinkami, tak se doporučuje alespoň 100m voděodolnost. Někde jsem ale slyšel, že to nemusí stačit. Jaké je tedy doporučení pro plavání s hodinkami? A liší se to nějak značka od značky? 
Děkuji

4 Odpovědi
Nejlepší odpověď
Jiří Štencek Personál odpověděl před 5 roky

Dobrý den,

pro plavání vždy doporučujeme minimálně voděodolnost 100m. Ideální stav je mít hodinky se šroubovací korunkou a voděodolností 200m, kde je jistota vodotěsnosti opravdu vysoká a i prudké změny tlaku by hodinky měly zvládnout.

Protože právě změny tlaku při například skoku do vody jsou tím, co způsobuje proniknutí vody do hodinek. Stejně tak je problém, když se hodinky prudce rozpálí na sluníčku a pak je rychle zchladíte skokem do studené vody. Vlivem roztažnosti kovů může pak vzniknout v jinak voděodolných hodinkách prostor pro vniknutí vody.

Tabulka vodotěsnosti hodinek pro lepší zapamatování

Já osobně třeba do vody chodím zásadně s hodinkami 200m a se šroubovací korunkou. Samozřejmě se nebojím ani se 100m hodinkami, ale už se třeba vyvarovávám skokům do vody a podobně. Kdežto 200m hodinky se mnou zažívají vše bez šetření.

O tématu jsme psali zde:

Jinak hodinky vhodné k plavání a potápění máme zde: https://www.helveti.cz/potapecske-hodinky

S pozdravem Jiří Štencek

Jiří Štencek Personál odpověděl před 5 roky

Ještě doplním, že některé značky uvádí voděodolnost v metrech reálného ponoru. Například Suunto patří k těmto zástupcům.

Jiří Štencek Personál odpověděl před 4 roky

Stále se učíme a rádi bychom s vámi sdíleli 2 skvělá videa, která se vodotěsnosti u hodinek věnují.

Dozvíte se tam jak o mlžení sklíčka (což je za určitých podmínek normální jev), tak o změnách tlaku při plavání, atd.

https://www.youtube.com/watch?v=uQFuZL14Aaw

https://www.youtube.com/watch?v=-5NjrGPBEKs

jan m odpověděl před 4 roky

Tento mýtus milovníků hodinek byl mnohokrát vyvrácen samotnými milovníky hodinek .

Plně postačí řídit se tabulkou daného výrobce (jde li ohodinky od výrobce hodinek a ne o módní značky tzv. fashion brandy co mimochodem dělají i hodinky kde nedoporučuji ani umitíumití rukou). A to i ti výrobci mají tabulky spíše opatrné aby předešli reklamací. Viz. tabulky výrobců v návodech nebo na jejich oficialních webech.

Zpravidla postačuje 5m (nebo 5ATM). Tepelná roztažnost nemá při daných teplotách a rozměrech absolutně žádnou relevanci. Pokud budete hledat informace na netu dejte si také pozor na nesmyslný omyl s tzv. dynamickým tlakem.

Uvědomte si že tlak v pneu běžného osobníhoběžnbního vozu je 2,5 ATM tedy ekvivalent 25m. Opravdu věříte že 5ATM vodotěsné hodinky neodolajíneodolají tlaku při běžném plavání u hladiny a skoku do vody?

Autorem publikovaného příspěvku je Lumír Franěk. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.