Hodinky na léto

Teplo, slunce, pot, výkyvy teplot, koupání v moři, sporty na zemi, ve vodě i ve vzduchu. Hodinky dostávají v létě opravdu zabrat. Proto jsme pro vás připravili pár rad, jak vybrat hodinky, o které si při sportování a potápění nemusíte dělat starosti.

Jak vybrat hodinky na léto

Hezké počasí láká k vodním a adrenalinovým sportům. Pokud před skokem do bazénu a sportovními výkony nechcete hodinky odkládat, sáhněte po takových, kterým nevadí voda ani hrubější zacházení. Vybírejte podle těchto kritérií.

Odolnost

Žádné hodinky se sem tam nějakému pádu nebo nárazu nevyhnou. Pokud ale trávíte svůj volný čas opravdu aktivně a podobné nehody jsou u vás na denním pořádku, zvažte pořízení hodinek s odolnější konstrukcí.

Sázkou na jistotu budou superodolné hodinky z řady Casio G-Shock, sportovní hodinky značky Certina, jejichž odolnost zvyšuje soubor prvků zvaný DS Concept, nebo některé z hodinek, které spadají do kategorie sportovních, outdoorových či vojenských.

Vodotěsnost

Šroubovací korunka je jistota

Šroubovací korunka je jistota

Každé kvalitní hodinky už dnes disponují alespoň základní vodotěsností. To ale ještě neznamená, že s nimi můžete vyrazit do bazénu nebo na pláž. Než se oddáte letním a vodním radovánkám, raději si ověřte, do jaké míry snesou kontakt s vodou. Hodinky s vodotěsností 30 m odolají vodě při mytí rukou, s vodotěsností 50 m snesou sprchu a lehký kontakt s vodou, vodotěsnost 100 m znamená, že s nimi můžete plavat a šnorchlovat. Pokud se často pohybujete ve vodě a rádi plavete, sáhněte po hodinkách s vodotěsností 200 m a více.

My v Helveti doporučujeme do vody převážně hodinky se šroubovací korunkou a voděodolností alespoň 200 m.

Ani u hodinek s patřičnou vodotěsností nemanipulujte s korunkou pod vodou. Dejte si pozor na výrazné kolísání teplot (skok s rozpálenými hodinkami do ledové vody jim příliš neprospěje) a před vstupem do horké vody nebo sauny je vždy odložte.

Velikost a čitelnost

Při výběru sportovních hodinek nezáleží jen na velikosti vhodné pro vaše zápěstí. U mnohých sportů je třeba počítat s tím, že budete mít na rukou rukavice, pod nebo nad které se hodinky musí vejít. Jestli je pro vás čitelnost za zhoršených podmínek důležitým kritériem, zvolte hodinky s ciferníkem, na kterém se snadno zorientujete i letmým pohledem, a kvalitní luminiscenci.

Řemínek

Správný výběr řemínku umí ušetřit nejedno trápení. Nejpraktičtější volbou na léto a sport obecně jsou silikonové a textilní/nato řemínky. Nevadí jim voda ani pot, rychle schnou a snadno je omyjete. Pokud vlastníte hodinky s koženým řemínkem, neberte je s sebou do vody. Vlhkost výrazně snižuje životnost řemínku.

Jak se starat o hodinky v létě

Hodinky obvykle nevyžadují žádnou velkou péči. V létě, zejména po výletu do terénu a koupání v moři, je ale na místě jim věnovat pár minut. Po každém kontaktu se slanou či chlorovanou vodou je omyjte čistou sladkou vodou a osušte hadříkem, nezapomeňte ani na prostor okolo lunety, korunky, tlačítek nebo řemínku. Tam se krystaly soli a nečistoty usazují nejčastěji. Pokud mají hodinky kožený řemínek, nechte ho uschnout (ale nevystavujte ho žádnému zdroji tepla jako topení nebo fén) a nakrémujte.

Přejeme vám bezstarostné léto a spoustu krásných zážitků nejen s hodinkami! 🙂

Náš letní hodinkový výběr

Wenger Sea Force 01.0641.119

Léty ověřená švýcarská kvalita se skvělým poměrem ceny a výkonu se vrací v novém designu. Bytelná konstrukce, silikonový řemínek, velmi dobrá čitelnost ve dne i za tmy, vodotěsnost 200 m a šroubovací korunka dělají z vlajkové lodi řady Sea Force ideálního letního parťáka nejen na léto. Nás jejich předchůdce o svých kvalitách přesvědčil na spoustě expedic.

5390 Kč

 

Casio G-Shock GA 110-1B

Řada G-Shock se těší oblibě mezi sportovci i ozbrojenými složkami a není divu. Kombinace nízké váhy, vodotěsnosti do 200 m, podsvícení displeje, zvýšené odolnosti proti otřesům, nárazům či magnetickému poli a spousta užitečných funkcí obstojí i v opravdu náročných podmínkách. Zkrátka sportovní hodinky v superodolném balení.

3590 Kč

 

 

Speciální edice Seiko PADI SRPA21K1SRPA83K1

Modré ciferníky k létu patří a potápěčské hodinky od Seika jakbysmet. Speciální edice SRPA21K1 (vlevo) nabízí automatický strojek, otočnou pepsi lunetu, vodotěsnost do 200 m, potápěčskou extenzi na sponě, výbornou luminiscenci a zvýšenou odolnost proti magnetickému poli. Model SRPA83K1 (vpravo) zaujme atraktivním barevným provedením, bytelným a opravdu velkým pouzdrem (52mm), výraznou luminiscencí a vodotěsností do 200 m. Skvělá volba pro všechny, kdo neradi ztrácejí pojem o čase ve vodě i na souši.

11 690 Kč (Seiko SRPA21K1) a 16 990 Kč (Seiko SRPA83K1)

Swiss Military Hanowa 5183.04.001.07

Celoocelové švýcarské hodinky za příjemnou cenu. Quartzový strojek, safírové sklíčko, vodotěsnost 100 m, luminiscence na ručičkách a indexech a stopky jsou zárukou zvýšené odolnosti, kterou ocení sportovci a každý, kdo rád tráví čas aktivně. I přes sportovní zaměření působí poměrně elegantně a vyrábí se ve více variantách (modrá, černá, s černou PVD úpravou).

6940 Kč

 

 

Davosa Ternos Professional Automatic 161.559.50

V našem výběru nemůžou chybět ani čistokrevné potápěčské automaty od Davosy. Na zápěstí je nosí náš kolega Tomáš a nejvíc si pochvaluje přesnost strojku ETA 2824 (průměrná denní odchylka +/- 5 s), vodotěsnost 500 m a kvalitu zpracování. Hodinky disponují heliovým ventilem pro bezproblémové vyrovnání tlaku při vynoření a krásnou luminiscencí.

22 340 Kč

 

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *